UEFA Nations League/Προκριματικά: Η νέα πραγματικότητα

Δημήτρης Ρούσσος
UEFA Nations League/Προκριματικά: Η νέα πραγματικότητα

bet365

Το νέο σύστημα κληρώνει σήμερα στη Γενεύη (13.00) και το gazzetta.gr βάζει κάτω όλα όσα αλλάζουν, φέρνει συγκεκριμένα παραδείγματα και παρουσιάζει το νέο σύστημα των προκριματικών, με αναλυτικές ημερομηνίες, τρόπο σχηματισμού των ομίλων και συμπεράσματα για τον τρόπο διεξαγωγής τους.

Ως τώρα, ξέραμε πως υπάρχουν τα προκριματικά και ήμασταν… ήσυχοι! Πλέον μάθαμε πως μπαίνει στη ζωή μας το UEFA Nations League, που καταργεί τα φιλικά και «μπερδεύει» τα δεδομένα. Στην ουσία δεν είναι τόσο δύσκολο να καταλάβεις ακριβώς τί θα συμβαίνει στο εξής, αρκεί να το πάρεις από την αρχή. Αυτό κάτσαμε και κάναμε για περίπου… πέντε ώρες, μέχρι να αποτυπωθεί με όσο πιο απλά λόγια γίνεται η νέα διαδικασία.

Το UEFA Nations League αποτελεί το απαύγασμα της προσπάθειας της UEFA να κάνει πιο ενδιαφέρον το προϊόν που παράγουν οι Εθνικές Ομάδες ποδοσφαίρου, μέσα από τη διαδικασία των φιλικών, των προκριματικών και φυσικά των τελικών φάσεων των διεθνών διοργανώσεων. Μπορεί να μοιάζει σαν προσπάθεια να κάνει τη ζωή… δύσκολη στους παρατηρητές, στους οπαδούς και σε όσους παρακολουθούν και καταγράφουν τα τεκταινόμενα, αλλά δεν είναι. Θέλει απλά προσοχή στην προσέγγιση κι έπειτα η κατανόηση του πώς θα λειτουργεί πλέον η νέα διοργάνωση, παράλληλα με τα προκριματικά όπως τα ξέραμε ως τώρα, είναι θέμα χρόνου, μέχρι να το… συνηθίσουμε!

ΣΥΝΤΟΜΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ

Όπως εξηγεί η ίδια η UEFA στο επίσημο σάιτ, «στόχος της ευρωπαϊκής συνομοσπονδίας και των εγχώριων ομοσπονδιών είναι να προσδώσουν νόημα στο διεθνές ποδόσφαιρο, με τους προπονητές, τους παίκτες και τους οπαδούς να εκφράζουν με διαρκώς αυξανόμενη ένταση τη θέλησή τους ότι τα φιλικά παιχνίδια δεν προσφέρουν κάτι ουσιαστικό στον ανταγωνισμό των Εθνικών Ομάδων». Κοντολογίς, η UEFA «σφυρίζει» τη λήξη των φιλικών μεταξύ των Εθνικών, που είναι γεγονός ότι στην πλειοψηφία τους ήταν αδιάφορα και ουδείς τα παρακολουθούσε (με ενδιαφέρον). Το UEFA Nations League έρχεται να τα αντικαταστήσει και μ’ αυτόν τον τρόπο το πρόγραμμα θα παραμένει «γεμάτο», ενώ οι αγώνες πλέον θα έχουν σημασία.

Ηδη από το 2011 η UEFA ξεκίνησε επίσημα τις διεργασίες, στο Συνέδριο Στρατηγικής (Strategy Meeting) στην Κύπρο και συνέχισε για τα επόμενα τρία χρόνια. Στις 27 Μαρτίου 2014 στην Αστάνα, το XXXVIII Τακτικό Συνέδριο επικύρωσε την πρόταση για το UEFA Nations League, που ξεκινάει επίσημα από φέτος.

Βασικό, πριν συνεχίσουμε: Πρέπει να ξεκαθαριστεί πως άλλο πράγμα το UEFA Nations League κι άλλο τα προκριματικά. Οι ίδιες ομάδες (55) θα κληρώνονται και θα παίζουν σε δυο τουρνουά.

ΒΑΣΙΚΟ ΦΟΡΜΑΤ UEFA Nations League

  • Οι 55 ευρωπαϊκές χώρες θα χωριστούν σε 4 πρωταθλήματα (Leagues).
  • Θα υπάρχουν προβιβασμοί και υποβιβασμοί από το ένα στο άλλο.
  • Η League Α θα περιλαμβάνει τις πιο ισχυρές βαθμολογικά χώρες και η League D τις πιο ανίσχυρες.
  • Η Ελλάδα μπαίνει στην League C.
  • Η κατάταξη στο τέλος κάθε UEFA Nations League θα σχηματίζει το επόμενο, αυτό που θα αφορά την επόμενη διοργάνωση.

ΠΩΣ ΜΟΙΡΑΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΟΜΑΔΕΣ

Οι 55 ομάδες που θα συμμετέχουν θα διανέμονται στις Leagues ανάλογα με τη θέση τους στη βαθμολογία της UEFA, όπως αυτή διαμορφώθηκε αμέσως μετά τη λήξη των προκριματικών για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2018, δηλαδή μέχρι τις 11 Οκτωβρίου του 2017. Δεν λαμβάνονται υπόψιν τα αποτελέσματα των play-offs, δηλαδή ούτε οι αγώνες της Ελλάδας με την Κροατία.

Έτσι, οι 12 πρώτες χώρες της βαθμολογίας πάνε στην League A, οι επόμενες 12 στη League B, οι επόμενες 15 στη League C και οι υπόλοιπες 16 στην League D.

ΚΑΛΕΝΤΑΡΙ

24 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2018: Κλήρωση

6-8 Σεπτεμβρίου 2018: 1η αγωνιστική

9-11 Σεπτεμβρίου 2018: 2η αγωνιστική

11-13 Οκτωβρίου 2018: 3η αγωνιστική

14-16 Οκτωβρίου 2018: 4η αγωνιστική

15-17 Νοεμβρίου 2018: 5η αγωνιστική

18-20 Νοεμβρίου 2018: 6η αγωνιστική

Αρχές Δεκεμβρίου 2018: Κλήρωση τελικών

5-9 Ιουνίου: Τελικοί

2 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2018: Κλήρωση Προκριματικών

21-26 Μαρτίου 2019: 1η αγωνιστική Προκριματικών

7/8 & 10/11 Ιουνίου 2019: 2η & 3η αγωνιστική Προκριματικών

5-10 Σεπτεμβρίου 2019: 4η & 5η αγωνιστική Προκριματικών

10-15 Οκτωβρίου 2019: 6η & 7η αγωνιστική Προκριματικών

14-19 Νοεμβρίου 2019: 8η, 9η & 10η αγωνιστική Προκριματικών

22 Νοεμβρίου 2019: Κλήρωση play-offs

26-31 Μαρτίου 2020: Play-offs

TΑ ΓΚΡΟΥΠ ΔΥΝΑΜΙΚΟΤΗΤΑΣ

Οι ομάδες έχουν καταταχθεί, με βάση την πρώτη κλήρωση, για το Euro 2020 και όπως θα μπουν σήμερα στην κληρωτίδα.

Αναλυτικά:

League A: Γερμανία, Πορτογαλία, Βέλγιο, Ισπανία, Γαλλία, Αγγλία, Ελβετία, Ιταλία, Πολωνία, Ισλανδία, Κροατία, Ολλανδία

League B: Αυστρία, Ουαλία, Ρωσία, Σλοβακία, Σουηδία, Ουκρανία, Ιρλανδία, Βοσνία/Ερζεγοβίνη, Βόρεια Ιρλανδία, Τσεχία, Τουρκία

League C: Ουγγαρία, Ρουμανία, Σκωτία, Σλοβενία, Ελλάδα, Σερβία, Αλβανία, Νορβηγία, Μαυροβούνιο, Ισραήλ, Βουλγαρία, Φινλανδία, Κύπρος, Εσθονία, Λιθουανία

League D: Αζερμπαϊτζάν, πΓΔΜ, Λευκορωσία, Γεωργία, Αρμενία, Λετονία, Νήσοι Φερόε, Λουξεμβούργο, Καζακστάν, Μολδαβία, Λιχτενστάιν, Μάλτα, Ανδόρα, Κόσοβο, Σαν Μαρίνο, Γιβραλτάρ

ΤΙ ΑΛΛΑΖΕΙ ΣΤΑ ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΑ

Αυτό που πρέπει να έχει στο μυαλό του όποιος μελετάει τη διαδικασία είναι ότι το UEFA Nations League αντικαθιστά τα φιλικά των Εθνικών Ομάδων και ΟΧΙ τη διαδικασία των προκριματικών. Τα προκριματικά παραμένουν όπως τα ξέρουμε. Απλώς, πλέον πρώτα διεξάγεται το UEFA Nations League (Σεπτέμβριος-Νοέμβριος του 2018, δες πάνω το καλεντάρι), στη συνέχεια τα προκριματικά (Μάρτιος-Νοέμβριο του 2019) και τέλος, λίγους μήνες πριν την τελική φάση του EURO, τα play-offs για τις τελευταίες θέσεις

ΣΤΑ ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΑ, οι ομάδες χωρίζονται κανονικά σε 10 ομίλους, πέντε εκ των οποίων θα έχουν 5 ομάδες και άλλοι πέντε με 6 ομάδες. Ο 1ος και ο 2ος από κάθε όμιλο θα προκριθεί στα τελικά του EURO 2020, άρα οι 20/24 των ομάδων που θα παίξουν στη διοργάνωση θα βγουν από κει. Οι 4 θέσεις που απομένουν θα βγουν από το UEFA Nations League, που συνδυάζει το τερπνόν μετά του ωφελίμου: καταργεί τα αδιάφορα φιλικά και δίνει πνοή στη διαδικασία της πρόκρισης στα τελικά του EURO.

Από δω και πέρα είναι που γίνεται περίπλοκο. Επομένως, πάμε προοδευτικά να δούμε πως θα διαμορφώνεται η κατάσταση κατά τη διάρκεια της διαδικασίας:

Στη League A, οι χώρες θα χωρίζονται σε τέσσερις ομίλους των 3 ομάδων. Οι νικητές των ομίλων «μένουν» στο παιχνίδι. Οι τέσσερις χώρες που θα τερματίσουν τελευταίες στους ομίλους τους θα υποβιβάζονται στη League B.

Στη League B, οι χώρες θα χωρίζονται σε τέσσερις ομίλους των 3 ομάδων. Οι ισάριθμοι νικητές θα προβιβάζονται στη League A (εκεί θα παίξουν στο επόμενο UEFA Nations League) και παράλληλα θα «μένουν» στο παιχνίδι, ενώ οι τέσσερις που θα τερματίζουν τελευταίες θα υποβιβάζονται στη League C.

Στη League C, οι χώρες θα χωρίζονται σε έναν όμιλο των 3 και τρεις ομίλους των 4 ομάδων. Οι τέσσερις νικητές των γκρουπ θα προβιβάζονται στη League Β και παράλληλα θα «μένουν» στο παιχνίδι, ενώ οι τέσσερις που τερματίζουν τελευταίες θα υποβιβάζονται στη League D.

Στη League D, οι χώρες θα χωρίζονται σε τέσσερις ομίλους των 4. Οι ισάριθμοι νικητές θα προβιβάζονται στη League C και παράλληλα θα «μένουν» στο παιχνίδι.

Εδώ πλέον το πράγμα αρχίζει να αφορά τις ομάδες που «μένουν» στο παιχνίδι. Είναι 4 από κάθε όμιλο και θα παίξουν στα play-offs, που επίσης εισάγεται σαν θεσμός από την UEFA κι έπεται τόσο των προκριματικών, όσο και του UEFA Nations League. Συνολικά εκεί θα συμμετέχουν 16 ομάδες και θα διεκδικούν τις 4 εναπομείνασες θέσεις για το EURO 2020. Θα σχηματίζονται 4 γκρουπ από 4 ομάδες, που θα προέρχονται από κάθε League ξεχωριστά. ΑΝ μια ομάδα όμως, που έχει τερματίσει στην πρώτη τετράδα του UEFA Nations League, έχει προκριθεί ήδη μέσω των προκριματικών, τότε αντικαθίσταται από την αμέσως επόμενη. Αν μια League δεν έχει αρκετές ομάδες για να συμπληρώσει 4αδα, θα «ανεβαίνει» μια ομάδα από κατώτερη League για να «γεμίσει» το κενό.

Για παράδειγμα, ας κάνουμε μια υποθετική κλήρωση στη League Α: Γερμανία, Αγγλία, Κροατία, (με νικήτρια τη Γερμανία), Πορτογαλία, Γαλλία, Πολωνία (με νικήτρια την Πορτογαλία), Βέλγιο, Ιταλία, Ολλανδία (με νικητή το Βέλγιο), Ισπανία, Ισλανδία, Ελβετία (με νικήτρια την Ισπανία). ΚΑΝΟΝΙΚΑ, η 4αδα της League A θα ήταν αυτή με τις νικήτριες: ΓΕΡΜΑΝΙΑ, ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ, ΒΕΛΓΙΟ, ΙΣΠΑΝΙΑ. Αν όμως η Γερμανία έχει παράλληλα προκριθεί από τη διαδικασία των προκριματικών, τότε αντικαθίσταται από την αμέσως επόμενη ομάδα που ΔΕΝ τερμάτισε πρώτη στον δικό της όμιλο στη League A. Υποθετικά, αυτή θα ήταν η Αγγλία ή η Κροατία ή πχ η Ιταλία, που αντίστοιχα στον δικό της όμιλο δεν βγήκε πρώτη. Αν δεν υπάρχει ομάδα από τη League A που ΔΕΝ έχει προκριθεί μέσω των προκριματικών, ώστε να καλύψει το κενό της, τότε «ανεβαίνει» μια ομάδα από τη League B.

Το UEFA Nations League ολοκληρώνεται στις 20 Νοεμβρίου 2018 (δες πάνω το καλεντάρι). Τα Προκριματικά ξεκινούν αμέσως μετά και ολοκληρώνονται στις 19 Νοεμβρίου 2019. Τα play-offs θα διεξαχθούν στις 26-31 Μαρτίου 2020. ΑΡΑ, μετά και το τέλος των προκριματικών, οι ομάδες θα ξέρουν αν θα τους αρκεί η θέση στα προκριματικά ή αν θα χρειαστούν την ευκαιρία μέσω του UEFA Nations League και των play-offs.

Παραδείγματα ξανά, με βάση την προηγούμενη υποθετική κλήρωση:

1) Η Ισπανία είναι 1η από τη League A, οπότε βρίσκεται στα play-offs σε κάθε περίπτωση. Κρατάει τη θέση της και πάει στα Προκριματικά. Αν εκεί δεν βγει 1η ή 2η στον όμιλό της, τότε θα διεκδικήσει την πρόκριση μέσω των play-offs. Αν βγει 1η ή 2η, τότε αφήνει τη θέση της στα play-offs στον επόμενο.

2) Η Πολωνία δεν κερδίζει την παρουσία της στα play-offs, μέσω του UEFA Nations League. Πάει στα Προκριματικά, αλλά ΟΥΤΕ ΕΚΕΙ τερματίζει 1η ή 2η, ώστε να προκριθεί. Τότε, θα εύχεται να έχουν προκριθεί πολλές χώρες από τη League A, ώστε να πάρει τη θέση τους στα play-offs.

3) Η Ιταλία δεν κερδίζει την παρουσία της στα play-offs, μέσω του UEFA Nations League. Πάει στα προκριματικά και βγαίνει 1η ή 2η. Τότε προκρίνεται στο EURO και αφήνει τη θέση της στα play-offs στον επόμενο.

ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Βασικό κι αδιαμφισβήτητα πιο ενδιαφέρον απ’ όλα για εμάς είναι η κατάσταση της Ελλάδας σε όλη τη διαδικασία. Η Ελλάδα, με βάση τη θέση της στη βαθμολογία της UEFA, βρίσκεται στη League C. Εκεί μπορεί να πέσει είτε σε όμιλο των 3 ή σε όμιλο των 4.

ΑΝ βγει νικήτρια στον όμιλό της τον Νοέμβριο του 2018, τότε έχει θέση στα play-offs του Μαρτίου 2020. Έπειτα, ξεκινάει η διαδικασία των Προκριματικών. Σε περίπτωση που βγει 1η ή 2η στον όμιλό της, τότε προκρίνεται στο EURO. Αν δεν βγει 1η ή 2η, τότε παίζει στα play-offs και διεκδικεί από κει την πρόκριση.

ΑΝ δεν βγει νικήτρια στον όμιλό της στη League C, τότε παίζει τα «ρέστα» της στα Προκριματικά. Αν ούτε εκεί καταφέρει να βγει 1η ή 2η, μένει εκτός διοργάνωσης.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

Αυτό που καταλαβαίνει όποιος κατανοήσει τη διαδικασία και στη συνέχεια μελετήσει τις πιθανότητες πρόκρισης κάθε ομάδας, είναι ότι αλλάζουν τα δεδομένα και οι πιθανότητες πρόκρισης ΟΛΩΝ των χωρών, αφού αποκτούν έναν παραπάνω τρόπο, μια ακόμα ευκαιρία να βρεθούν στη «γιορτή» του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Είναι πλέον δύσκολο για τους ισχυρούς να μείνουν εκτός διοργάνωσης, αφού ακόμα κι αν δεν τα καταφέρουν μέσω των προκριματικών, τότε μπορούν μέσω του UEFA Nations League να διεκδικήσουν την πρόκριση.

Οι δυο ξεχωριστές «υπο-διοργανώσεις» θα διεξάγονται σε διαφορετικές χρονικές στιγμές, επομένως έτσι αξιοποιείται και ο χρόνος. Αν, για παράδειγμα, μια χώρα βρεθεί σε μέτρια κατάσταση μέχρι τα τέλη του 2018, όταν και κρίνονται όλα στο UEFA Nations League, τότε μπορεί να διορθωθεί, να αλλάξει, να μάθει από τα λάθη της και να εμφανιστεί στα Προκριματικά το 2019 αλλαγμένη κι αντιμετωπίζοντας τη διαδικασία με άλλο πρόσωπο. Αν βέβαια περάσει παρατεταμένο διάστημα ντεφορμαρίσματος και αστοχίας στις επιλογές ή ατυχίας με τραυματισμούς κοκ, τότε… κακό του κεφαλιού της.

Χώρες σαν την Αγγλία, την Ολλανδία, την Ιταλία και την Ισπανία πρακτικά εκμηδενίζουν τις πιθανότητες να μένουν εκτός EURO, αφού έστω ότι δεν τα καταφέρνουν στο UEFA Nations League, τότε μπορούν να το κάνουν μέσω των προκριματικών. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι οι λίγες πιθανότητες αδύναμων χωρών, όπως η Λευκορωσία, η Μολδαβία και το Αζερμπαϊτζάν θα βλέπουν σαν όνειρο, σαν «μια στο εκατομμύριο» το να παίξουν σε ένα EURO. Το αντίθετο: στα play-offs του Μαρτίου 2020, οι ομάδες από τη League D θα σχηματίζουν μόνες τους το άτυπο «Final Four» τους. Εκεί θα παίζουν μεταξύ τους ημιτελικά και στο τέλος, ο καλύτερος θα παίζει στα τελικά. Δεν θα πέφτουν δηλαδή πάνω στους «γίγαντες» και δεν θα χρειάζεται να κάνουν ποδοσφαιρικά θαύματα τύπου… Λέστερ!

Εν κατακλείδι, το νέο σύστημα, όσο περίπλοκο κι αν φαίνεται, μοιάζει αξιοκρατικό. Μένει να φανεί στην πράξη κι αν θα είναι.

*Οι χώρες που παίζουν σε ομίλους των 3 στo UEFA Nations League θα αγωνίζονται μόνο στις τέσσερις από τις έξι αγωνιστικές.

*Η Ρωσία και η Ουκρανία δεν θα κληρωθούν στον ίδιο όμιλο. Το ίδιο ισχύει και για την Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν, αν ισχύουν ως την κλήρωση οι αποφάσεις της Εκτελεστικής Επιτροπής της UEFA και δεν αλλάξει κάτι.

 

Τελευταία Νέα