Μόνο η Σίτι, παραπάνω διπλά από τον Ολυμπιακό στο Έμιρεϊτς!

Μόνο η Σίτι, παραπάνω διπλά από τον Ολυμπιακό στο Έμιρεϊτς!

Μόνο η Σίτι, παραπάνω διπλά από τον Ολυμπιακό στο Έμιρεϊτς!

bet365

Ο Κ. Νικολακόπουλος γράφει στο blog του στο gazzetta για τις ιδιαιτερότητες της αποψινής μάχης του Ολυμπιακού στο Λονδίνο.
Άρσεναλ - Ολυμπιακός: Εκατοντάδες επιλογές και στοιχήματα για σκόρερ, κάρτες, κόρνερ και λεπτό πρώτου γκολ. |21+

Το πρώτο πράγμα που έρχεται στο μυαλό μου όταν μιλάμε για παιχνίδι Άρσεναλ-Ολυμπιακού;

Η Άρσεναλ είναι η μοναδική ομάδα την οποία ο Ολυμπιακός έχει κερδίσει δύο φορές εκτός έδρας στην ιστορία του στα Κύπελλα Ευρώπης!!! Και δη στις δύο τελευταίες επισκέψεις του στο Λονδίνο, βάζοντας της πέντε γκολ (!): 3-2 το 2014 και 2-1 πέρυσι στην παράταση. Να ξέρετε δε και κάτι άλλο: εδώ κι έξι χρόνια, σε αυτό το διάστημα δηλαδή στο οποίο ο Ολυμπιακός πήγε κι έκανε δύο διπλά σε δύο επισκέψεις του στο Έμιρεϊτς, η μοναδική ομάδα που νίκησε την Άρσεναλ περισσότερες φορές μέσα στο σπίτι της από τον Ολυμπιακό είναι η Μάντσεστερ Σίτι (πέντε φορές!). Από εκεί και πέρα, υπάρχουν με δύο διπλά ο Ολυμπιακός, η Τσέλσι (1-0 το 2015-16 και 2-1 το 2019-20) και η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (3-1 το 2017-18 και 3-1 και το 2018-19)! Προσέξτε, ότι κλαμπ όπως η Λίβερπουλ κι η Τότεναμ έχουν από μόλις ένα διπλό μέσα στην εξαετία…

Τέλος πάντων, και τις δύο φορές οι «ερυθρόλευκοι» άνοιξαν το σκορ, κάτι που ίσως δείχνει κι ένα δρόμο για το αποψινό παιχνίδι, πιο δύσκολο ίσως από κάθε άλλο, σε σχέση με τα πέντε τα οποία έχουν δώσει με τους «κανονιέρηδες» επί αγγλικού εδάφους. Η δε αλήθεια είναι ότι ο Ολυμπιακός και τα τρία πρώτα παιχνίδια του στο Λονδίνο, που τα είχε χάσει και τα τρία, τα είχε παλέψει πολύ: 0-2 το 2009 με το αποτέλεσμα 0-0 έως το 78ο λεπτό, 1-2 το 2011 παρότι έχανε 0-2 στο 20ο λεπτό κι 1-3 το 2012 με το σκορ 1-2 έως το 94ο λεπτό. Και για να συνεχίσω ό,τι επισήμαναν πριν: στις τρεις νίκες της επί του Ολυμπιακού η Άρσεναλ, ήταν αυτή που άνοιξε το σκορ.

Αν υπάρχει άλλη ευρωπαϊκή ομάδα με την οποία ο Ολυμπιακός έχει εκτός έδρας δύο επιτυχίες σε δύο παιχνίδια του; Η Ντεπορτίβο Λα Κορούνια, με δύο ισοπαλίες (2-2 και 0-0)! Με την Άρσεναλ, πάντως, γενικά τα παλεύει όλα τα παιχνίδια του μέσα στο Λονδίνο. Δεν είναι όπως π.χ. με την Μπάγερν από την οποία έχει τρεις ήττες με σκορ 0-9 στο Μόναχο, ούτε με την Ρεάλ από την οποία έχει τέσσερις ήττες με σκορ 4-14 στη Μαδρίτη.

Απλά υπάρχει κόντρα στην Άρσεναλ το εξής παράδοξο: ενώ τα πρώτα χρόνια ο Ολυμπιακός κέρδιζε πάντα στο Καραϊσκάκη (1-0, 2-1, 3-1) και η Άρσεναλ πάντα στο Λονδίνο (2-0, 2-1, 3-1), εσχάτως το πράγμα αντιστράφηκε: η Άρσεναλ κερδίζει πάντα στο Καραϊσκάκη (3-0, 1-0, 3-1) κι ο Ολυμπιακός κερδίζει πάντα στο Λονδίνο (3-2, 2-1)! Μακάρι να συνεχιστεί και σήμερα αυτό το πραγματικά περίεργο σκηνικό με τους αγώνες των δύο ομάδων.

Αν θέλουμε, βέβαια, να είμαστε ρεαλιστές, ο Ολυμπιακός πετυχαίνει την Άρσεναλ στην καλύτερη της φόρμα: στα οκτώ τελευταία παιχνίδια της έχει πέντε νίκες, δύο ισοπαλίες και μόλις μία ήττα (0-1) από την ανίκητη Μάντσεστερ Σίτι. Στο διάστημα αυτών των οκτώ αγώνων, απέκλεισε την Μπενφίκα με νίκη (3-2) κι ισοπαλία (1-1) και νίκησε 2-1 την Τότεναμ στο μεγάλο λονδρέζικο ντέρμπι, αλλά και την 3η στη βαθμολογία Λέστερ 3-1 εκτός έδρας και τη Λιντς με 4-2…

Το μοναδικό ευχάριστο από αυτό το κομμάτι είναι ότι η Άρσεναλ έτσι εξακολουθεί, αν και πίσω στη βαθμολογία, να ελπίζει σε μία θέση στην πρώτη εξάδα ώστε να πάρει ευρωπαϊκό εισιτήριο (Γιουρόπα Λιγκ) για του χρόνου-και την Κυριακή έχει κι άλλο λονδρέζικο ντέρμπι, εκτός έδρας με την Γουέστ Χαμ, η οποία είναι πιο ψηλά στο βαθμολογικό πίνακα. Από την άλλη, στην Άρσεναλ έχουν ξεκάθαρα ως πρώτο στόχο την κατάκτηση του Γιουρόπα Λιγκ, προκειμένου να γυρίσουν στο Τσάμπιονς Λιγκ από την νέα σεζόν, και σε συνδυασμό με το περσινό χουνέρι που είχαν πάθει από τον Ολυμπιακό μέσα στο σπίτι τους κι ενώ είχε προηγηθεί το διπλό στο Καραϊσκάκη, αμφιβάλλω κατά πολύ για το αν θα ρισκάρει το παραμικρό απόψε ο Αρτέτα, κάνοντας π.χ. εκτεταμένο ροτέισον.

Αυτό που εγώ έχω προσέξει για τη φετινή Άρσεναλ και τα εντός έδρας παιχνίδια της, είναι ότι έχεις τύχη να πάρεις αποτέλεσμα μόνο αν την μπλοκάρεις επιθετικά-και το έχουν καταφέρει πολλές ομάδες. Όχι μόνο οι πιο υψηλού επιπέδου (βλέπε η Σίτι με το υπέρ της 1-0 στο πρωτάθλημα και 4-1 στο Λιγκ καπ, η Λέστερ με επίσης υπέρ της 1-0, η Γιουνάιτεντ με 0-0), αλλά και λιγότερο δυνατές (βλέπε Άστον Βίλα 3-0, Γουλβς 2-1, Μπέρνλι 1-0, Κρίσταλ Πάλας 0-0, Σάουθαμπτον 1-1).

Μιλάμε για εννιά εντός έδρας παιχνίδια στα οποία δεν κέρδισε, για την ακρίβεια έχασε τα έξι κι έφερε ισοπαλίες στα τρία! Σε όλα έφαγε πρώτη γκολ, για να επιστρέψουμε και σε αυτό που συμβαίνει στα παιχνίδια της με τον Ολυμπιακό (!), τα οποία κερδίζει όταν προηγείται και τα χάνει όταν τρώει πρώτη γκολ! Βεβαίως, μιλάμε για εννιά αγώνες με αγγλικές ομάδες, ενώ εδώ έχουμε να κάνουμε με το Γιουρόπα Λιγκ, όπου η Άρσεναλ είναι εννιά αγώνες αήττητη. Με τελευταία ομάδα που την κέρδισε να είναι ο…Ολυμπιακός, με το 2-1 του περασμένου Φλεβάρη!

Με εξαίρεση την πρόκριση επί της Μπενφίκα η Άρσεναλ δεν έχει σκοτώσει και τίποτα…θηρία (Ραπίντ Βιέννης, Ντάνταλκ ΕΪΡΕ και Μόλντε απέκλεισε στη φάση των ομίλων), αλλά δεν μπορείς παρά να διακρίνεις ότι βάζει πάρα πολλά γκολ: 27 σε 9 ματς, κατά μέσο όρο τρία ανά αγώνα! Μόνο η Μπενφίκα την κράτησε στο 1-1, στο πρώτο τους παιχνίδι. Για να επιστρέψουμε στο ίδιο συμπέρασμα: ότι τύχη εναντίον της Άρσεναλ έχεις μόνο αν της περιορίσεις την επίθεση και δη αν ανοίξεις το σκορ, όπως επίσης είχε κάνει η Μπενφίκα…Πέρυσι, στη φάση των ομίλων, η Άϊντραχτ είχε κάνει διπλό μέσα στο Έμιρεϊτς (2-1), ενώ κι η άσημη Βιτόρια Γκιμαράες ήταν μπροστά στο σκορ 2-1 έως το 80ο λεπτό, για να χάσει 2-3 με δύο γκολ στο τελευταίο δεκάλεπτο.

Είδα τα χάιλαϊτς από το Άρσεναλ-Τότεναμ 2-1 την περασμένη Κυριακή και μεταξύ άλλων διαπίστωσα ότι η ομάδα του Αρτέτα είναι σε πολύ καλό φεγγάρι-δεν παίζει μόνο καλά, έχει και ρέντα: ισοφάρισε με ένα γκολ από κόντρα της μπάλας, ενώ και το νικητήριο γκολ ήταν από ένα πολύ τυχερό πέναλτι, με την Τότεναμ στο τέλος να έχει και δοκάρι με τον Χάρι Κέιν, παρότι έπαιζε με παίκτη λιγότερο λόγω αποβολής του Λαμέλα, που είχε ανοίξει το σκορ.

Στα πρώτα λεπτά, όμως, η Άρσεναλ έκανε στην Τότεναμ ό,τι είχε κάνει του Ολυμπιακού στο Καραϊσκάκη: την στρίμωξε πολύ, την πίεζε με έξι παίκτες στο δικό της τρίτο του γηπέδου και έτσι είχε δοκάρι, ενώ λίγο μετά έβγαλε και δεύτερη καθαρή ευκαιρία για γκολ (πάλι δοκάρι) με ακριβώς τον ίδιο τρόπο που είχε βρεθεί να ανοίξει το σκορ στο Καραϊσκάκη: κάθετη πάσα στον έξω αριστερά κι αυτός γύρισμα προς το πέναλτι, όπως είχε χάσει την ευκαιρία ο Όντεγκαρντ στο πρώτο ματς στο 3’. Ατυχώς δε πρέπει να επισημάνω ότι ο Ολυμπιακός την περασμένη Πέμπτη αποδείχθηκε αρκετά αδιάβαστος στις επιθέσεις της Άρσεναλ, λες κι είχε επικεντρώσει όλη την τακτική του μόνο στο πώς ο ίδιος θα της δημιουργήσει προβλήματα, καταφέρνοντας πράγματι αρκετά πράγματα σε αυτό το κομμάτι με τα καλά κλεψίματα που έκανε γύρω από την περιοχή του Λένο.

Φαντάζομαι ότι τώρα θα είναι πιο διαβασμένος και στο κομμάτι το ανασταλτικό, καθώς άλλωστε δεν υπάρχει άλλος τρόπος για να πάρεις αποτέλεσμα στο Έμιρεϊτς από την Άρσεναλ…

Άσχετο: ξέρετε τι δήλωσε ο προπονητής της Μπενφίκα, ο Ζόρζε Ζέζους στην Πορτογαλία, αφού πρώτα έδωσε συγχαρητήρια στην Πόρτο για την πρόκριση επί της Γιουβέντους; «Εμείς αποκλειστήκαμε από μία μεγάλη ομάδα, την Άρσεναλ. Είδα το παιχνίδι της με τον Ολυμπιακό, κέρδισε 3-1, αλλά θα μπορούσε να βάλει κι εγώ δεν ξέρω πόσα…Η Άρσεναλ θα διεκδικήσει τον τίτλο στο Γιουρόπα Λιγκ, δεν έχω καμία αμφιβολία γι΄ αυτό».

Βεβαίως ο Ζέζους ήθελε να μειώσει το βάρος του δικού του αποκλεισμού από την Άρσεναλ και υπερέβαλε, αλλά σίγουρα τα λόγια του δεν ήταν και τα…καλύτερα για τον Ολυμπιακό. Νομίζω δε ότι πραγματικά ο Πέδρο Μαρτίνς κι οι παίκτες του, το οφείλουν πρώτα απ΄ όλα στον εαυτό τους, να κάνουν απόψε μία πολύ δυνατή εμφάνιση και να πάρουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα που μπορεί να τους προκύψει από μία καλή εμφάνιση. Διότι αδίκησαν τον εαυτό τους στο πρώτο παιχνίδι με τα λάθη που έκαναν, όλοι.

Άλλωστε, μην μας διαφεύγει κι η πιθανότητα ενός κινδύνου: να ξεφύγει το σκορ, αν ο Ολυμπιακός δεν είναι όπως πρέπει η, αν παρατήσει το ματς δεχόμενος ένα η, δύο γκολ....

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Κώστας Νικολακόπουλος
Κώστας Νικολακόπουλος

Ο Κώστας Νικολακόπουλος έγινε δημοσιογράφος από…σπόντα. Από τη Νομική και τη δικηγορία η, το επάγγελμα του δικαστικού, που υποτίθεται ότι ήταν στα πλάνα του (εξ ου κι οχαρακτηρισμός «ανακριτή» από τον Γ. Λούβαρη!), βρέθηκε ξαφνικά στον ΦΙΛΑΘΛΟ, όταν πρωτογεννήθηκε η ιδέα αυτής της εφημερίδας από τους Ν. Καραγιαννίδη και Ι. Μαθιουδάκη. Ένα χρόνο ρεπορτάζ Πανιώνιου και Αιγάλεω (μαζί), ένα χρόνο ΑΕΚ και από την άνοιξη του 1984 έως και σήμερα ρεπορτάζ Ολυμπιακού, όπου τα έχει δει όλα. Πρώτα τα λεγόμενα πέτρινα χρόνια και μετά πρωταθλήματα το ένα μετά το άλλο. Του αρέσει να γράφει για μεταγραφές, αλλά ο ίδιος τις αποφεύγει. Σε 40 χρόνια έχει κάνει δύο! Το 1992 στο ΦΩΣ του Θ. Νικολαϊδη και μετά στον ΓΑΥΡΟ που στη συνέχεια έγινε ένα με τον Κόκκινο Πρωταθλητή. Πάνω από μία δεκαετία καλύπτει το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού στον Σπορ FM.