Ανάλυση Wyscout για το Ολυμπιακός - Άρσεναλ: Οι Gunners εκμεταλλεύτηκαν τα «δώρα» των «ερυθρόλευκων» (pics)

Gazzetta team
Ανάλυση Wyscout για το Ολυμπιακός - Άρσεναλ: Οι Gunners εκμεταλλεύτηκαν τα «δώρα» των «ερυθρόλευκων» (pics)

bet365

Το Gazzetta.gr σας παρουσιάζει μέσα από την κορυφαία πλατφόρμα του Wyscout την ανάλυση του αγώνα του Ολυμπιακού με την Άρσεναλ στο φαληρικό γήπεδο για τη διοργάνωση του Europa League.
Ακόμη ένα ευρωπαϊκό «ραντεβού» μεταξύ Ολυμπιακού και Arsenal στη Ευρώπη έφτασε στο τέλος του. Ένα παιχνίδι που κρίθηκε στο ποιος θα εκμεταλλευτεί καλύτερα τα «δώρα» που του έκανε ο άλλος, καθώς και τα τέσσερα τέρματα προήλθαν από σοβαρά λάθη. Ένα αποτέλεσμα που βάσει εικόνας και αριθμών ήταν δίκαιο.
Η Arsenal ήταν η ομάδα που κυριάρχησε στο αγωνιστικό χώρο στη μεγαλύτερη διάρκεια του αγώνα. Ήταν η ομάδα που δημιούργησε περισσότερες ευκαιρίες έχοντας xG 1.58 έναντι 0.75, άλλα αν αναλογιστεί κάνει ότι η Arsenal είχε 18 σουτ με 7 από αυτά στη εστία έναντι 6 σουτ του Ολυμπιακού με 2 στην εστία, καταλαβαίνει πόσο ξεκάθαρες και πιο απειλητικές ήταν οι ευκαιρίες που δημιούργησε ο Ολυμπιακός. Στο τομέα που είχε μεγάλο πρόβλημα ο Ολυμπιακός ήταν η διατήρηση της κατοχής γιατί ενώ είχε σχεδόν το ίδιο αριθμό κάτοχων με τη Αrsenal (88 με 91), η διάρκεια στη οποία είχα οι δυο ομάδες τη μπάλα έχει μεγάλη απόκλιση με το Ολυμπιακό να τη έχει 24:15 λεπτά και η Arsenal 34:26.
Οργανωμένη επίθεση
Ο Martins παράταξε τη ομάδα του Ολυμπιακού με ένα σχηματισμό 1-4-4-1-1. Στο πρώτο 15 λέπτο, λόγω και της υψηλής πίεσης που ασκούσε η Αrsenal, η ομάδα του Ολυμπιακού προσπάθησε να βγάλει τη μπάλα από τη άμυνας της με μακρινές μεταβιβάσεις (το πρώτο ημίχρονο ο Ολυμπιακός επιχείρησε 26 μακρινές μεταβιβάσεις από τι οποίες οι 13 έγιναν στο πρώτο 15λεπτο) προς στη επιθετική τη γραμμής, χωρίς όμως κάποιο ουσιαστικό αποτέλεσμα. Μετά το 15’ κάνοντας περισσότερες κινήσεις στο χώρο του κέντρου ειδικά από το Βruma κατάφερε να αντιμετωπίσει το high press της Αrsenal.
Όμως ούτε αυτό έφερε κάποιο αποτέλεσμα για να γίνει πιο απειλητική και δημιουργική η ομάδα του Ολυμπιακού και αυτό οφείλετε και στο πόσο πίσω έμεναν τα δυο αμυντικά χαφ του Ολυμπιακού, ο Μπουχαλάκης και ο Camara. Επίσης επιθετικά δεν βοήθησαν ούτε ο Φορτούνης με τον Valbuena, καθώς δεν είχαν ούτε μία επαφή στο penalty area αν και γενικά σε αυτό το τομέα ο Ολυμπιακός δεν τα πήγε καθόλου καλά έχοντας μόνο 8 επαφές μέσα στη αντίπαλη περιοχή. Ένας ακόμα παράγοντας που επηρέασε τη επιθετική λειτουργία ήταν το χαμηλό ποσοστό που είχε ο El Arabi στις ground duels, με ποσοστό 27% (3 στις 11). O μόνος τρόπος δημιουργίας ευκαιριών ήταν μέσω του high press που εφάρμοσε σε συγκριμένα σημεία, με αποκορύφωμα τη φάση του 39’ με το Μασούρα και το γκολ του El Arabi στο 58’.

Μερικές προϋποθέσεις δημιούργησε και σε κάποιες περιπτώσεις λόγω της αργής αμυντικής μετάβασης της ομάδας της Arsenal όπως το σουτ του 38 λεπτού από το Εl Arabi, το οποίο προήλθε μετά από ανάκτηση του Μπουχαλάκη στη μεσαία γραμμή και γρήγορη μεταβίβαση μπροστά στο Bruma.
Οργανωμένη Άμυνα
Η ομάδα του Ολυμπιακού σε όλη τη διάρκεια του παιχνιδιού αμυνόταν με σχηματισμό 1-4-4-2. Μέχρι το 10 λεπτό η απόσταση της γραμμής της άμυνας με αυτή του κέντρου ήταν αρκετά μεγάλη, με αποτέλεσμα μέχρι το 10 λεπτό η ομάδα της Αrsenal να δημιουργήσει αρκετά προβλήματα από τα πλάγια, είτε από δεξιά είτε από αριστερά. Μετά το 10 λεπτό ο Ολυμπιακός συνέχισε να προσπαθεί να κατευθύνει τη ομάδα της Αrsenal στα πλάγια, άλλα αυτή τη φορά μίκρυνε τη απόσταση των γραμμών και ταυτόχρονα ο Μασούρας και o Bruma είχα περισσότερο το μυαλό τους στα ακραία back της Αrsenal.

H άμυνα του Ολυμπιακού συνέχισε να έχει πρόβλημα στην αριστερή του πλευρά καθώς δυσκολευόταν να αντιμετωπίσει την τριάδα Saka, Bellerin και Οdegaard, με αποτέλεσμα ο Reabciuk να αντιμετωπίσει πολλά προβλήματα τα οποία το οδήγησαν στην αντικατάσταση του στο ημίχρονο από το Xoλέμπας, ο οποίος είναι ένας πιο έμπειρος παίχτης και ξέρει πως να διαχειριστεί τέτοιες καταστάσεις. Η αλλαγή του Χολέμπας βοήθησε στον περιορισμό των προβλημάτων που αντιμετώπισε ο Ολυμπιακός στα άκρα και κυρίως από αριστερά, άλλα σε αυτό βοήθησε και μία ακόμα επιλογή του Martins. Μετά την ισοφάριση του Ολυμπιακού, σε φάση άμυνας στο πρώτο τρίτο, αποφάσισε να χαμηλώσει τα winger στο ύψος της αμυντικής τετράδας και να δημιουργεί εξάδα στην τελευταία γραμμή άμυνας, αλλά και να φέρνει αρκετά πίσω τη πρώτη γραμμή άμυνας του το El Arabi και το Φορτούνη.

Πλεονέκτημα: To εξαιρετικό high press που εφάρμοσε η ομάδα του Ολυμπιακού στο σωστό χρόνο το οποίο έδωσε στο Ολυμπιακό ένα γκολ, μια κλασική ευκαιρία και κάποιες άλλες προϋποθέσεις ευκαιριών
Μειονεκτήματα : Η αδυναμία του να εκμεταλλευτεί στο έπακρο τις ευκαιρίες που δημιούργησε μέσα από το high press σκοράροντας μονό ένα τέρμα ενώ θα μπορούσε τουλάχιστον ένα ακόμη. Επίσης μεγάλο μειονέκτημα ήταν τα ατομικά και ομαδικά λάθη που έγιναν στο χώρο της άμυνας, τα οποία στοίχισαν στην ομάδα τρία γκολ και ουσιαστικά τη πρόκριση.
Ο Arteta παρέταξε τη ομάδα του με ένα σχηματισμό 1-4-2-3-1 όπου στη επίθεση άλλαζε σε μεγάλο βαθμό. Ο Αrteta προτίμησε να μετατοπίζει τους Saka και Willian προς τα μέσα και να κινούνται στα μεσοδιαστήματα για να δίνει χώρο στα ακραία του back να ανεβαίνουν. Επίσης η Arsenal προσπάθησε να δημιουργήσει υπεραριθμίες στα πλάγια, στη αριστερή πλευρά με τους William, Tierney και Aubameyang κατά κύριο λόγο και το Χhaka να τους βοήθα στην διατήρηση της κατοχής, αλλά και στη δεξιά με τους Saka, Bellerin και Odegaard.
Ακόμα σημαντικό ρόλο στη επιθετική λειτουργιά της Αrsenal είχε ο Saka (δεν έκανε και το καλύτερο του παιχνίδι) o οποίος δεν είχε τον κλασσικό ρόλο ενός δεξιού winger. Έκτος από το να κινείται στο μεσοδιάστημα στο build up, έκανε και άλλες κινήσεις. Όταν η μπάλα παιζόταν στη πλευρά του συνήθως πατούσε στη αντίπαλη περιοχή, ενώ όταν η μπάλα ήταν στη αριστερή πλευρά γινόταν δεύτερος επιθετικός και στις περιπτώσεις που ο Aubameyang πήγαινε στα πλάγια γινόταν αυτός επιθετικός.

Οργανωμένη Άμυνα
Η Arsenal ειδικά στα πρώτα λεπτά επέλεξε να πιέσει ψηλά τον Ολυμπιακό αναγκάζοντας τον να κάνει μακρινές μεταβιβάσεις. Όταν πίεζε το Ολυμπιακό στο δικό του μισό επέλεγε ένα σχηματισμό 1-4-3-1-2 μετατοπίζοντας το Saka διπλά από το Aubameyang και αν η μπάλα ήταν προς τη δέξια της πλευράς ανέβαζε το Bellerin πιο ψηλά.
Σε φάση άμυνας στο δικά της μισό η Αrsenal αμυνόταν με ενα σχηματισμό 1-4-4-2 με πρώτη γραμμής άμυνας το Aubameyang και το Οdegaard έχοντας πολύ κοντά τις γραμμές και τους παίχτες της κάθε γραμμής. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να είναι αρκετά συμπαγής και να μην αφήσει το Ολυμπιακό να της δημιουργήσει ευκαιρίες, εκτός από τη φάση του 67 λεπτού.

Πλεονέκτημα : Η κινητικότητα των παιχτών της μεσο-επιθετικά και η εναλλαγή θέσεων μεταξύ τους στα πλάγια, τα οποία δημιούργησαν πολλά προβλήματα με αποτέλεσμα τις τόσες πολλές τελικές ευκαιρίες της Arsenal στο παιχνίδι. Επίσης η αποτελεσματικότητα της καθώς εκμεταλλεύτηκε σε μεγάλο βαθμό τα λάθη της ομάδας του Ολυμπιακού
Μειονέκτημα : Tα πολλά λάθη που έκανε στο χώρο της άμυνα τη ώρα του build up, τα οποία έδωσαν τη ευκαιρία στο Ολυμπιακό να δημιουργήσει ευκαιρίες και να σκοράρει ένα γκολ.
Σημείο Κλειδί: Οι φάσεις που έπαιξαν σημαντικό ρόλο για τη έκβαση του αγώνα ήταν η φάση του 67 οπού ήταν η μοναδική φορά που η ομάδα του Ολυμπιακού δημιούργησε φάση μέσα από συνδυαστικό παιχνίδι και ο El Arabi έχασε τη κλασσική ευκαιρία για να κάνει ο Ολυμπιακός τη ολική ανατροπή μέσα σε 9 λεπτά και να γυρίσει με το μέρος του όλη τη ψυχολογία του παιχνιδιού. Η δεύτερη είναι η φάση του δεύτερου γκολ της Arsenal, όπου σε μια στιγμή αδράνειας οι παίχτες του Ολυμπιακού έχασαν πλήρως τη συγκέντρωση τους και μετά από μια εκτέλεση corner οπού η Arsenal είχε μονό 3 παίχτες στη περιοχή και ο Ολυμπιακός 8 κατάφερε να δεχτεί γκολ. Αυτή η φάση επηρέασε αρνητικά το Ολυμπιακό χάνοντας κάθε ίχνος ψυχολογίας με αποτέλεσμα να δεχτεί και τρίτο γκολ.
*Η ανάλυση πραγματοποιήθηκε από το σπουδαστή του Alfa Sports Analysis Diploma Προκοπίου Κυριάκο και χρησιμοποιήθηκαν στατιστικά δεδομένα από τo www.wyscout.com και το σχεδιαστικό wyscout Playlist and Draw.
 

EUROPA LEAGUE Τελευταία Νέα