
Οι κληρώσεις με τους Άγγλους και το «δικαίωμα» που απέκτησε ο Ολυμπιακός του Μαρτίνς

Κάποια απλά, ας τα πούμε κι αφελή, ερωτήματα;
Πόσο πιθανό είναι στις εφτά τελευταίες κληρώσεις της ΟΥΕΦΑ στις οποίες συμμετείχε ο Ολυμπιακός, τις πέντε να πέσει με αγγλική ομάδα; Κι όμως συνέβη (βλέπε κληρώσεις πέρυσι με Τότεναμ, Άρσεναλ, Γουλβς και φέτος με Σίτι και Άρσεναλ). Σημείωση: στη μία από τις δύο άλλες κληρώσεις (Ομόνοια), δεν υπήρχε αντίπαλος αγγλική ομάδα.
Πόσο πιθανό είναι να του έχει ζητήσει η Άρσεναλ το Καραϊσκάκη για το εντός έδρας παιχνίδι της την περασμένη Πέμπτη με την Μπενφίκα και τώρα να κληρώνεται με την Άρσεναλ και δη ως γηπεδούχος, άρα η Άρσεναλ και τα δύο τελευταία παιχνίδια της στα Κύπελλα Ευρώπης να τα παίζει μέσα στο σπίτι του Ολυμπιακού;
Πόσο πιθανό είναι σχεδόν κάθε φορά, εδώ και περίπου 15 χρόνια, που ο Ολυμπιακός πάει να κάνει το παραπάνω βήμα στην Ευρώπη να κληρώνεται με αγγλική ομάδα; Τώρα, στους «16» του Γιουρόπα Λιγκ με την Άρσεναλ (έχοντας αποκλείσει την PSV), πέρυσι στους 16 του Γιουρόπα Λιγκ με τη Γουλβς (μετά τον αποκλεισμό της Άρσεναλ), το 2014 στους 16 του Τσάμπιονς Λιγκ με τη Γουνάϊτεντ (μετά τον αποκλεισμό των Μπενφίκα κι Άντερλεχτ), το 2008 στους 16 του Τσάμπιονς Λιγκ με την Τσέλσι (μετά τον αποκλεισμό των Βέρντερ και Λάτσιο), το 2005 στους 16 του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ με τη Νιούκαστλ (μετά τον αποκλεισμό της Σοσό);
Πόσο πιθανό είναι ο Ολυμπιακός την τελευταία 20ετία να έχει κληρωθεί 15 φορές με αγγλική ομάδα, πέντε με την Άρσεναλ, τρεις με τη Γιουνάϊτεντ, δύο με τη Λίβερπουλ και από μία με τις Σίτι, Τότεναμ, Τσέλσι, αλλά και τις Μπέρνλι και Γουλβς, τη μοναδική φορά που αυτές βγήκαν στην Ευρώπη;
Πόσο πιθανό είναι ο Ολυμπιακός όταν πέφτει με αγγλικές ομάδες σε νοκ άουτ παιχνίδια να είναι πάντοτε γηπεδούχος αυτός στο πρώτο παιχνίδι (με Άρσεναλ δύο φορές κι από μία με Γιουνάϊτεντ, Λίβερπουλ, Τσέλσι, Μπέρνλι και Γουλβς);
Να σταματήσω εδώ τα ερωτήματα κι ας δώσει ο καθένας ό,τι απάντηση θέλει. Εγώ δεν έχω διάθεση ούτε για…παγωμένα η, ζεστά μπαλάκια να ασχοληθώ, ούτε να μιλήσω για κληρώσεις-ορισμούς, ούτε με τίποτα άλλο.
Απλά αναρωτιέμαι, τόσο…τυχερός είναι ο Ολυμπιακός όλη αυτή την 20ετία στις κληρώσεις των κυπέλλων Ευρώπης; Χθες, όταν βγήκε το μπαλάκι με την ένδειξη Olympiacos υπήρχαν στην κληρωτίδα εννιά υποψήφιοι αντίπαλοι, οι Γρανάδα, Μόλντε, Σλάβια Πράγας, Ρέιντζερς, Ντινάμο Ζάγκρεμπ, Γιουνάιτεντ, Μίλαν, Άρσεναλ και Τότεναμ. Με πιθανότητες 11% η κάθε μία, αφού δεν υπήρχαν περιορισμοί-κι έπεσε η Άρσεναλ!
Τέλος πάντων, δεν πρόκειται να βγει ποτέ άκρη με αυτά τα πράγματα, οπότε προχωράμε…
Χθες το πρωί είχα καταγράψει την άποψη μου ότι η πρώτη ομάδα την οποία δεν ήθελα στην κλήρωση ήταν η Άρσεναλ! Βεβαίως, ο λόγος ήταν απλός και είχε δύο συνισταμένες.
Πρώτη, ότι η Άρσεναλ από τις άλλες 15 ομάδες που συνεχίζουν στο Γιουρόπα Λιγκ είναι η 2η καλύτερη στο ranking της ΟΥΕΦΑ (11η, καλύτερη η 8η Γιουνάιτεντ…). Να θυμίσω ότι ο Ολυμπιακός είναι 36ος.
Δεύτερη, το ερώτημα, τι πιθανότητες υπάρχουν μαθηματικά να αποκλείσει ο Ολυμπιακός δεύτερη σεζόν στη σειρά μία ομάδα από τις παραδοσιακά έξι πιο δυνατές της Πρέμιερ Λιγκ; Μία ομάδα της οποίας ο προπονητής και οι ποδοσφαιριστές θα καίγονται για ρεβάνς από τον περσινό αποκλεισμό τους με τις συγκλονιστικές στιγμές του γκολ του Ελ Αραμπί στο 119’ και της απίστευτης χαμένης ευκαιρίας του Ομπαμεγιάνγκ στο 123’;
Παρεμπιπτόντως, ιστορικά η Άρσεναλ δύο αποκλεισμούς από την ίδια ομάδα δύο συνεχόμενες σεζόν στην Ευρώπη έχει μόνο από την Μπάγερν το 2013 και το 2014 και την Μπαρτσελόνα το 2010 και το 20110 και τις δύο φορές σε επίπεδο Τσάμπιονς Λιγκ.
Για άλλη μία φορά ο Ολυμπιακός ήταν άτυχος στην κλήρωση, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι χαμένος από χέρι. Άλλωστε, ο Ολυμπιακός δεν θα…καταστραφεί κιόλας αν βγει νοκ άουτ από την Άρσεναλ-ούτε θα γίνει χαμός στους «ερυθρόλευκους», όπως θα γίνονταν αν ο πρωταθλητής Ελλάδας κληρώνονταν με κάποια εκ των Μόλντε, Ντινάμο Ζάγκρεμπ, Γιάνγκ Μπόις, ακόμη και με κάποια εκ των Σαχτάρ, Ντινάμο Κιέβου, Γρανάδα, Σλάβια Πράγας, Ρέιντζερς. Αντίθετα, το μεγάλο άγχος θα το έχει η Άρσεναλ, η οποία και έχει τον περσινό αποκλεισμό από τους Πειραιώτες και μοιάζει δύσκολο να μπορέσει να βγει του χρόνου στην Ευρώπη μέσω του πρωταθλήματος.
Μία Άρσεναλ, που εδώ και τέσσερα χρόνια είναι πια ομάδα Γιουρόπα Λιγκ! Δεν παίζει πια στο Τσάμπιονς Λιγκ, όπως συνέβαινε επί δύο δεκαετίες, και ρίχνει μεγάλο βάρος στη δεύτερη διοργάνωση-κι έχει πάντοτε στόχο την κατάκτηση του τροπαίου: έτσι το 2018 έφτασε έως τα ημιτελικά, όπου αποκλείστηκε από την Ατλέτικο Μαδρίτης, η οποία και τελικά το κατέκτησε. Το 2019 έκανε ακόμη ένα βήμα παραπάνω φτάνοντας έως τον τελικό, όπου ηττήθηκε από την Τσέλσι. Και πέρυσι αποκλείστηκε από τον Ολυμπιακό!
Ναι, θα είναι δύσκολο να επαναλάβει ο Ολυμπιακός την περσινή επιτυχία του, αλλά είμαι βέβαιος ότι θα το προσπαθήσει, θα το παλέψει και θα δώσει δύο μεγάλες μάχες! Κι αν όντως δικαιωθεί η εκτίμηση μου, τότε τίποτα δεν είναι απίθανο. Μην ξεχνάμε ότι μόλις πέρυσι, μετά την πρόκριση επί της Άρσεναλ, ο Ολυμπιακός αδίκως αποκλείστηκε (σφαγιάστηκε για την ακρίβεια από τον Πολωνό καμικάζι, που είχε στείλει η ΟΥΕΦΑ) στη φάση των 16, όπου και τώρα βρίσκεται, από μία άλλη αγγλική ομάδα, τη Γουλβς, που παρεμπιπτόντως στο περσινό πρωτάθλημα είχε τερματίσει στη βαθμολογία μία θέση και τρεις πόντους πάνω από την Άρσεναλ, ενώ φέτος η Γουλβς είναι μία θέση κι ένα πόντο πίσω από την Άρσεναλ.
Ο Ολυμπιακός σίγουρα είναι το αουτσάιντερ σε αυτό το ζευγάρι με τους περίφημους κανονιέρηδες του αγγλικού ποδοσφαίρου. Αλλά όταν…
Έχει αποκλείσει ακριβώς πριν ένα χρόνο την Άρσεναλ και δη με διπλό στη ρεβάνς μέσα στο Λονδίνο…
Έχει παλέψει πάρα πολύ φέτος κόντρα στην φοβερή Σίτι του Γκουαρντιόλα και στα δύο παιχνίδια (στο 0-3 στο Μάντσεστερ έχανε 0-1 έως το 81’ και στο Καραϊσκάκη το τελικό σκορ ήταν 0-1 με ένα γκολ-επιθετικό φάουλ)…
Έχει πλησιάσει τόσο πολύ κοντά πέρυσι στην πρόκριση με τη Γουλβς (1-1 στον Πειραιά, παίζοντας με 10 παίκτες επί 60 λεπτά και τους Άγγλους να ισοφαρίζουν με καραμπόλα και 0-1 στο Γουλβς με γελοίο πέναλτι)…
Έχει φέρει σε τόσο δύσκολη θέση πέρυσι την Τότεναμ του Ποκετίνιο (2-2 στο Καραϊσκάκη) και του Μουρίνιο (2-4 στο Λονδίνο, προηγούμενος με 2-1 στο ημίχρονο)…
Έχει αποκλείσει εμφατικά πρόπερσι την Μπέρνλι (3-1 εντός κι 1-1 εκτός έδρας, προηγούμενος 1-0 στο 83’)…
Έχει, τέλος πάντων, πέντε νίκες (οι τρεις πρώτες εντός έδρας κι οι δύο τελευταίες εκτός έδρας!) και πέντε ήττες στα συνολικά δέκα παιχνίδια του με την Άρσεναλ…
Τότε ο Ολυμπιακός του Πέδρο Μαρτίνς έχει αποκτήσει το δικαίωμα να ελπίζει και να έχει τις δικές του πιθανότητες και την έκτη (!) φορά που μέσα σε μία τριετία θα αντιμετωπίσει μία ομάδα από την Πρέμιερ Λιγκ…
Αυτά για μία διοργάνωση στην οποία φέτος στους 16 που συνεχίζουν δεν υπάρχουν ομάδες από τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Πορτογαλία, τη Ρωσία, το Βέλγιο και την Αυστρία, δηλαδή τις έξι από τις δέκα πρώτες χώρες του ranking της ΟΥΕΦΑ!
Άσχετο: επειδή ακούγονται διάφορα περί πριμ τον τελευταίο καιρό στον Ολυμπιακό. Αυτά που ισχύουν είναι ότι κανένα πριμ ευρωπαϊκής πρόκρισης δεν κόπηκε λόγω της ήττας στη Λεωφόρο και κανένα πριμ δεν ανακοινώθηκε για την πρόκριση επί της PSV.
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.