Ολυμπιακός: 8 αποβολές και 7 πέναλτι εις βάρος του, στα νοκ άουτ του Φλεβάρη...

Ολυμπιακός: 8 αποβολές και 7 πέναλτι εις βάρος του, στα νοκ άουτ του Φλεβάρη...

Κώστας Νικολακόπουλος Κώστας Νικολακόπουλος
Ολυμπιακός: 8 αποβολές και 7 πέναλτι εις βάρος του, στα νοκ άουτ του Φλεβάρη...

bet365

Ο Κ. Νικολακόπουλος γράφει στο blog του στο gazzetta για το σημερινό παιχνίδι του Ολυμπιακού μέσα κι από μία άλλη σκοπιά.
bwin - Ολυμπιακός - Αϊντχόφεν με μεγάλες αποδόσεις και πληθώρα επιλογών! | 21+

Έφτασε λοιπόν η ώρα της επιστροφής του Ολυμπιακού στα Κύπελλα Ευρώπης για τη φετινή σεζόν. Ο μοναδικός ελληνικός σύλλογος που είναι εδώ και πολλά χρόνια πιστός στο ραντεβού του Φλεβάρη για τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Αντίπαλος του Ολυμπιακού δεν είναι κάποιο θηρίο, αλλά ένα κλαμπ αξιοσέβαστο, όπως η PSV, που έχει κατακτήσει Κύπελλο Πρωταθλητριών το 1988 και Κύπελλο ΟΥΕΦΑ το 1978. Και που προέρχεται από ένα πρωτάθλημα πάρα πολύ καλύτερο από το ελληνικό, όπως το ολλανδικό-Νο 8 στην κατάταξη της ΟΥΕΦΑ (Νο 18 της Ελλάδας). Με την PSV να έχει χρηματιστηριακή αξία 172,5 εκ. Ευρώ και τον Ολυμπιακό τη μισή (90.55 εκ. Ευρώ).

Δύσκολο να δώσεις φαβορί γι΄ αυτή την παρτίδα των δύο αγώνων.

Ο Ολυμπιακός υπερτερεί στη θέση του στην κατάταξη της ΟΥΕΦΑ-Νο 37, έναντι Νο 58. Και πέρυσι έφτασε έως τους 16 του Γιουρόπα Λιγκ, κάτι που οι Ολλανδοί έχουν να το κάνουν από το 2012, κι ενώ το 2016 είχαν φτάσει στους 16 του Τσάμπιονς Λιγκ.

Σε τέτοια παιχνίδια, όπως αυτά του πρωτοπόρου του ελληνικού πρωταθλήματος και της δεύτερης του ολλανδικού πρωταθλήματος, σημαντικό ρόλο παίζουν πάντοτε οι λεγόμενες λεπτομέρειες, μέσα στις οποίες είναι ασφαλώς κι οι διαιτητικές αποφάσεις.

Κι η αλήθεια είναι ότι στη φάση των νοκ άουτ ευρωπαϊκών αγώνων, που ακολουθεί τη φάση των ομίλων, ο Ολυμπιακός δεν στέκεται και τόσο…τυχερός με τις διαιτητικές αποφάσεις! Οι οκτώ αποβολές παικτών του και τα εφτά εις βάρος του πέναλτι είναι νούμερα…δυσάρεστα σε μία περίοδο περίπου 15ετίας. Δεν μπαίνω στη διαδικασία να κρίνω αν ήταν η, δεν ήταν η,…πόσο ήταν υπέρ του η, εις βάρος του αποφάσεις, αλλά τα νούμερα είναι…βαριά.

Να τα θυμηθούμε, για του λόγου το αληθές:

Γουλβς-Ολυμπιακός 1-0. Το γκολ από πέναλτι.

Ολυμπιακός-Γουλβς 1-1. Αποβολή του Σεμέδο από το 28’, στο 0-0.

Ολυμπιακός-Οσμάνλισπορ 0-0. Αποβολή του Βιάνα στο 74’.

Ολυμπιακός-Ντνίπρο 2-2. Αποβολή του Μιλιβόγεβιτς στο 52’ με το σκορ 1-1.

Γιουνάϊτεντ-Ολυμπιακός 3-0. Το 1-0 με πέναλτι.

Λεβάντε-Ολυμπιακός 3-0. Με δύο πέναλτι υπέρ της Λεβάντε κι αποβολή του Αμπντούν από το 29’

Ολυμπιακός-Μέταλιστ 1-2. Πέναλτι υπέρ της Μέταλιστ με το σκορ 1-0.

Ρούμπιν-Ολυμπιακός 0-1. Πέναλτι υπέρ της Ρούμπιν κι αποβολή του Μέγερι στο 72’ με το σκορ 0-1.

Μπορντό-Ολυμπιακός 2-1. Αποβολή του Ντάρμπισαϊρ στο 60’ με το σκορ 1-0.

Ολυμπιακός-Νιούκαστλ 1-3. Πέναλτι υπέρ της Νιούκαστλ κι αποβολή του Γεωργάτου στο 11’ στο 0-0 κι αποβολή και του Κωστούλα στο 43’ με το σκορ 1-2.

Αν θέλουμε να βρούμε δύο φάσεις, πέναλτι κι αποβολής, που ήταν πραγματικά ευχάριστες για τον Ολυμπιακό ήταν το πέναλτι με το οποίο ο Φορτούνης άνοιξε το σκορ στο Ολυμπιακός-Άντερλεχτ (με τον Ολυμπιακό τελικά να χάνει την πρόκριση στην παράταση με 1-2) και η αποβολή του Αμπουμπακάρ στο 39ο λεπτό στο Μπεσίκτας-Ολυμπιακός με το σκορ 2-1 (με τον Ολυμπιακό να μην την αξιοποιεί κι ενώ με 2-2 προκρίνονταν τελικά έχασε 1-4).

Γενικά, οι «ερυθρόλευκοι» σπάνια έχουν καλές διαιτησίες όταν φτάνουν τα νοκ άουτ των Κυπέλλων Ευρώπης. Πιο εύκολα έχουν κακές διαιτησίες, με αποκορύφωμα ίσως εκείνη του Πολωνού στη ρεβάνς με τη Γουλβς τον Αύγουστο στην Αγγλία.

Εξίσου αλήθεια, όμως, είναι και το άλλο: ο Ολυμπιακός πρέπει να είναι πιο έτοιμος σε αυτά τα παιχνίδια και γενικότερα, αλλά και ειδικότερα-εννοώ για να αξιοποιήσει μία υπέρ του διαιτητική απόφαση. Έφερα παραπάνω τα παραδείγματα στα παιχνίδια με την Άντερλεχτ και την Μπεσίκτας, στα οποία αποδείχθηκε ανέτοιμος. Θα μπορούσα να προσθέσω κι εκείνο στο Μπορντό: ο Ολυμπιακός, έχοντας ήττα 0-1 στο πρώτο ματς, έχανε 0-1 και στη Γαλλία. Και στο 60’ έμεινε και με 10 παίκτες με την κόκκινη στον Ντάρμπισαϊρ. Όμως, ο Μήτρογλου ισοφάρισε στο 65’. Κι είχε και η Μπορντό αποβολή παίκτη της στο 69’. Άρα, οι δύο ομάδες είχαν μείνει με δέκα παίκτες κι αν ο Ολυμπιακός έκανε το 1-2 θα προκρίνονταν. Τελικά, δέχθηκε αυτός δεύτερο γκολ στο 89’, έχασε 2-1 κι αποκλείστηκε.

Τι διαιτησία, παρεμπιπτόντως, είχε φέτος ο Ολυμπιακός στη φάση των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ; Δεν θα την έλεγα ούτε καλή, ούτε κακή. Θα την χαρακτήριζα μάλλον σκληρή.

Κάθε…ίχνος πέναλτι, δόθηκε εις βάρος του πέναλτι (δύο υπέρ της Μαρσέιγ στη Μασσαλία κι ένα υπέρ της Πόρτο στο Καραϊσκάκη), με εκείνο του Ραφίνια στη Μασσαλία να είναι νομίζω ο ορισμός της αυστηρής κι οριακής απόφασης, αφού ουδείς ξέρει αν ήταν μέσα η, έξω από την περιοχή. Το δε νικητήριο γκολ της Σίτι στο Καραϊσκάκη (0-1) εύκολα θα μπορούσε να μην μετρήσει, αφού στο ξεκίνημα της φάσης υπήρξε καθαρό επιθετικό φάουλ πάνω στον Ντρέγκερ.

Αν θέλετε την γνώμη μου, στα πέντε παιχνίδια τα οποία έχασε στη φάση των ομίλων, ο Ολυμπιακός δεν πήρε το παραμικρό σφύριγμα. Δεν υπήρξε διαιτητής να του έδωσε ούτε τον…πυρετό του. Στο δε νικηφόρο 1-0 με τη Μαρσέιγ ήταν μία διαιτησία καθαρά 50-50.

Βεβαίως, αυτό δεν…αθωώνει τον Σεμέδο που πήγε και αποβλήθηκε στο 79ο λεπτό στο Ολυμπιακός-Πόρτο με το σκορ 0-2, δηλαδή σε τελειωμένο παιχνίδι κι έτσι στερεί τώρα την ομάδα του από την παρουσία του στο αποψινό παιχνίδι με την PSV. Πόσο δε μάλλον όταν ο Πορτογάλος είχε αποβληθεί και πέρυσι μέσα στο Καραϊσκάκη πάλι, στο ματς με τη Γουλβς κι είχε στερήσει την ομάδα από την παρουσία του στην κρίσιμη ρεβάνς της Αγγλίας.

Ούτε οι τεράστιες αμφιβολίες για το κατά πόσο το χέρι του Ραφίνια ήταν εντός η, εκτός περιοχής με τη Μαρσέιγ αθωώνουν τον Βραζιλιάνο, για την τραγική του κίνηση να βάλει το χέρι του για να μην φάει στο πρόσωπο την μπαλιά! Αν είναι δυνατόν!

Πού θέλω να καταλήξω: Ο Ολυμπιακός έχει πολλά εις βάρος του σφυρίγματα στα νοκ άουτ του Φλεβάρη και του Μάρτη, αλλά κι ο ίδιος πρέπει να είναι πιο προσεκτικός, ώστε να μην βάζει «αυτογκόλ», που στα διπλά παιχνίδια κοστίζουν αφάνταστα…

Απόψε τον Ολυμπιακό σφυρίζει ο Σουηδός Έκμπεργκ, που στα 36 του χρόνια πήρε φέτος τρία ματς Τσάμπιονς Λιγκ, άρα στην ΟΥΕΦΑ θέλουν να τον προωθήσουν. Δεν έχει ξαναπαίξει ούτε τον Ολυμπιακό, ούτε την PSV. Έχει σφυρίξει τον ΠΑΟΚ εντός έδρας στο 0-0 παλιότερα με την Κράσνονταρ και στο 3-2 πιο πρόσφατα με την Σλόβαν (αποκλείστηκε ο ΠΑΟΚ), την ΑΕΚ στο εκτός έδρας 0-0 με τη Μίλαν και τον Αστέρα Τρίπολης στην ήττα του 2-3 εκτός έδρας από την σκοτσέζικη Χιμπέρνιανς. Γενικά τον Ολυμπιακό έχει χρόνια να τον παίξει Σουηδός διαιτητής. Δεν ξέρω...

Άσχετο: Σαν σήμερα, πέρυσι, ο Ολυμπιακός με τον Βαλμπουενά είχαν συμφωνήσει την ανανέωση της συνεργασίας τους για ένα ακόμη χρόνο, τον φετινό. Η συζήτηση φέτος, για το τι θα γίνει του χρόνου, αναπόφευκτα θα πάει για λίγο αργότερα-αλλά δεν θα αργήσει και πολύ.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Κώστας Νικολακόπουλος
Κώστας Νικολακόπουλος

Ο Κώστας Νικολακόπουλος έγινε δημοσιογράφος από…σπόντα. Από τη Νομική και τη δικηγορία η, το επάγγελμα του δικαστικού, που υποτίθεται ότι ήταν στα πλάνα του (εξ ου κι οχαρακτηρισμός «ανακριτή» από τον Γ. Λούβαρη!), βρέθηκε ξαφνικά στον ΦΙΛΑΘΛΟ, όταν πρωτογεννήθηκε η ιδέα αυτής της εφημερίδας από τους Ν. Καραγιαννίδη και Ι. Μαθιουδάκη. Ένα χρόνο ρεπορτάζ Πανιώνιου και Αιγάλεω (μαζί), ένα χρόνο ΑΕΚ και από την άνοιξη του 1984 έως και σήμερα ρεπορτάζ Ολυμπιακού, όπου τα έχει δει όλα. Πρώτα τα λεγόμενα πέτρινα χρόνια και μετά πρωταθλήματα το ένα μετά το άλλο. Του αρέσει να γράφει για μεταγραφές, αλλά ο ίδιος τις αποφεύγει. Σε 40 χρόνια έχει κάνει δύο! Το 1992 στο ΦΩΣ του Θ. Νικολαϊδη και μετά στον ΓΑΥΡΟ που στη συνέχεια έγινε ένα με τον Κόκκινο Πρωταθλητή. Πάνω από μία δεκαετία καλύπτει το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού στον Σπορ FM.