Αποδεσμεύοντας τον Φερέιρα ο ΠΑΟΚ ακυρώνει τον εαυτό του και το σχέδιό του

Αποδεσμεύοντας τον Φερέιρα ο ΠΑΟΚ ακυρώνει τον εαυτό του και το σχέδιό του

Βασίλης Σαμπράκος Βασίλης Σαμπράκος
Αποδεσμεύοντας τον Φερέιρα ο ΠΑΟΚ ακυρώνει τον εαυτό του και το σχέδιό του

bet365

Ο Βασίλης Σαμπράκος γράφει για την εμφάνιση του ΠΑΟΚ απέναντι στην Γρανάδα, η οποία τιμωρεί τον ΠΑΟΚ για την επιλογή του να αποδεσμεύσει τον Πορτογάλο και του «φωνάζει» ότι η ομάδα του ανέπτυσσε μια πολύ ελπιδοφόρα δυναμική.

Ολυμπιακός - Εφές Αναντολού: Δεκάδες ειδικά για πόντους, ριμπάουντ, ασίστ, εύστοχα τρίποντα. Συναρπαστική εμπειρία στοιχήματος! |21+

Δεν εξηγείται εύκολα, με λογικά ποδοσφαιρικά επιχειρήματα, η επιλογή του ΠΑΟΚ να αλλάξει προπονητή. Και δεν χρειάζεται μεγάλη τεκμηρίωση το παραπάνω σχόλιο. Σε μια εντελώς ακατάλληλη στιγμή, στην διάρκεια της πιο παράξενης σεζόν στην σύγχρονη ιστορία του επαγγελματικού ποδοσφαίρου, σε μια εποχή που οι σύλλογοι κοιτάζουν στα μάτια και στα χείλη τα μέλη του προπονητικού επιτελείου για να μάθουν πώς αυτά αντιμετωπίζουν τις αμέτρητες προκλήσεις που βάζουν – και – στο ποδόσφαιρο οι αλλοιώσεις που φέρνει στη ζωή ο κορονοϊός, ο ΠΑΟΚ αποφασίζει να αλλάξει προπονητικό επιτελείο. Και το κάνει ακυρώνοντας την μεγαλύτερη επένδυση που έκανε σε προπονητή, «αγοράζοντάς» τον πριν από 16 μήνες και πληρώνοντας του ένα πολύ ακριβό, για τα ελληνικά δεδομένα, συμβόλαιο. Κι ενώ δεν το έκανε το περασμένο καλοκαίρι, όταν θεωρητικά του διδόταν η ευκαιρία να ξεκινήσει – έστω με τεράστια πίεση χρόνου – τον σχεδιασμό της σεζόν με έναν άλλο προπονητή.

Ακόμη και μόνο με τα παραπάνω, κανείς εύκολα θα έφτανε στο συμπέρασμα ότι η σημερινή επιλογή δεν έχει λογική. Πόσο μάλλον όταν με αυτόν τον προπονητή ο ΠΑΟΚ έφτασε πιο κοντά από ποτέ στην φάση των ομίλων του UEFA Champions League, μπήκε στους ομίλους του Europa League και έφτασε στην εμφάνιση απέναντι στην Γρανάδα, η οποία είναι μια από τις καλύτερες που έχει κάνει τα τελευταία χρόνια σε ευρωπαϊκό παιχνίδι. Η τελευταία εικόνα είναι σαν να λειτουργεί για να τιμωρήσει τον ΠΑΟΚ για την επιλογή του: όχι για να του δείξει ποιον χάνει, αλλά ότι διαλύει τη δυναμική που ανέπτυσσε η ομάδα του στην δεδομένη στιγμή.

Αυτή απέναντι στην Γρανάδα ήταν εικόνα και απόδοση μιας μοντέρνας ευρωπαϊκής ομάδας με αγωνιστικό μοντέλο, στρατηγική και συστήματα βγαλμένα από την προπονητική της αιχμής. Μια ομάδα με ισορροπία, δηλαδή αποτελεσματική συμπεριφορά τόσο με την μπάλα στα πόδια όσο και στην λειτουργία της για να επανακτήσει την κατοχή. Ομάδα με ποδοσφαιριστές που δεν ήταν απλώς συνεπείς τακτικά, αλλά δημιουργούσαν στον θεατή την αίσθηση ότι υπηρετούν ένα σχέδιο που πιστεύουν.

Ο ΠΑΟΚ έδειξε πολλά καλά στοιχεία. Ηταν συμπαγής, ήταν έτοιμος να αναπτύξει γρήγορα επιθέσεις, η ανάπτυξη των επιθέσεων έδειχνε μεγάλο ρεπερτόριο στις τακτικές κινήσεις των ποδοσφαιριστών και πολύ ποιοτικές επαφές με την μπάλα. Απέναντι σε μια πολύ καλά δουλεμένη ομάδα ο ΠΑΟΚ δημιούργησε την εντύπωση μιας ομάδας που δουλεύει καλά και εξελίσσεται καλά.

Ναι, αλλά έχει γράψει τρεις ισοπαλίες σε πέντε αγώνες στο ελληνικό πρωτάθλημα, θα πει κανείς. Αν αυτός ο ΠΑΟΚ, ο «φετινός» ήταν ίδιος με τον «περσινό» η λογική θα έδινε έναν πόντο σε αυτό το επιχείρημα. Στην ενδεκάδα του ο ΠΑΟΚ όμως φτάνει να έχει 4 και 5 ποδοσφαιριστές που δεν υπήρχαν στο περσινό ρόστερ, δηλαδή που διανύουν ακόμη το διάστημα προσαρμογής στη νέα τους ομάδας και εξοικείωσης με το νέο περιβάλλον και με τη συνεργασία με έναν νέο προπονητή, δηλαδή με νέες ιδέες για το παιχνίδι, νέα συστήματα και νέους συμπαίκτες. Στο μυαλό των «απ’ έξω», το ποδόσφαιρο συχνά μοιάζει ότι είναι ίδιας φύσης με αυτή που έχει ένα βιντεοπαιχνίδι. Στο αληθινό ποδόσφαιρο, στις αληθινές ομάδες όταν υπάρχουν τόσο μεγάλες αλλαγές απαιτείται χρόνος για την προσαρμογή της ομάδας των ανθρώπων σε αυτές μέχρι να μπει μια ομάδα στην φάση της παγιοποίησης. Και αυτό δεν ισχύει μόνο στο ποδόσφαιρο, αλλά όπου υπάρχουν ομάδες ανθρώπων που συνεργάζονται.

Ο ΠΑΟΚ ακυρώνει το σχέδιό του με την επιλογή να επιδιώξει ή να συναινέσει στην αποχώρηση του Αμπελ Φερέιρα. Ακυρώνει ένα έργο το οποίο ήταν μέχρι εδώ παραπάνω από ενδιαφέρον και ελπιδοφόρο. Διότι όταν αλλάζει ο προπονητής, το έργο αλλάζει προδιαγραφές.

Δεν έχω ιδέα τι θα του «βγει» του ΠΑΟΚ ως προπονητής της πρώτης ομάδας ο Πάμπλο Γκαρσία. Θα χρειαστεί πάντως να σταθεί πολύ τυχερός ο Ουρουγουανός πρώην διεθνής ποδοσφαιριστής για να τα καταφέρει με το καλημέρα ως προπονητής πρώτης ομάδας. Κι αν του «βγει», ο ΠΑΟΚ θα βγει ωφελημένος κατά τύχη κι όχι επειδή είχε σχέδιο. Θα έχει σταθεί πολύ τυχερός σε μια στιγμή που έχει καταργήσει την λογική και έχει ακυρώσει ένα από τα ακριβότερα projects που δημιούργησε ποτέ.

Μάθε πού θα δεις ζωντανά όλους τους αγώνες σήμερα μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Βασίλης Σαμπράκος
Βασίλης Σαμπράκος