Μπράγκα: Οι φιλοδοξίες δεν έχουν ταβάνι, η ομάδα ναι (pics & vids)

Αλέξανδρος Λοθάνο
Μπράγκα: Οι φιλοδοξίες δεν έχουν ταβάνι, η ομάδα ναι (pics & vids)

bet365

Η Μπράγκα, η πρώτη αντίπαλος της ΑΕΚ στους ομίλους του Europa League, βρίσκει σταδιακά τα πατήματά της και θέλει να βγάλει στο γήπεδο την φιλόδοξη ποδοσφαιρική φιλοσοφία του Κάρλος Καρβαλιάλ, τον οποίο κάποτε αποκάλεσαν «νέο Μουρίνιο», αλλά δεν άντεξε ούτε έξι μήνες στον Αστέρα Τρίπολης.

Πόρτο, Μπενφίκα, άντε και λίγη Σπόρτινγκ Λισσαβώνας. Παραδοσιακά, διαχρονικά, το πορτογαλικό ποδόσφαιρο έχει να επιδείξει τις συγκεκριμένες τρεις ομάδες. Τα τελευταία 15 χρόνια, όμως, στο κάδρο μπήκε δυναμικά και η Μπράγκα, η πρώτη αντίπαλος της ΑΕΚ στους ομίλους του Europa League (Πέμπτη 22/10, 22:00, Cosmote Sport 2 HD), η οποία φροντίζει να ακολουθεί και αυτή την πεπατημένη της επένδυσης σε ταλέντα και την «χρυσή» πώλησή τους στους πιο ισχυρούς, εντός και εκτός συνόρων.

Την δεκαετία των 00's έφτασε δύο φορές στην φάση των «16» του Κυπέλλου UEFA και κατέκτησε το τελευταίο Κύπελλο Intertoto της ιστορίας.

Το «μπαμ», όμως, το έκανε στην δεκαετία των 10's, αφού το 2011 έφτασε στον τελικό (έχασε από την γειτόνισσα Πόρτο) ενώ δύο χρόνια αργότερα έπαιξε για πρώτη (και μοναδική έως τώρα) φορά στους ομίλους του Champions League.

Σε αυτούς του Europa, η ομάδα του Κάρλος Καρβαλιάλ φιλοδοξεί να διεκδικήσει την πρόκριση στην φάση των «32», στηριζόμενη στην αμυντική σταθερότητα, στην συνεχή πίεση ψηλά στον αντίπαλο, στο γρήγορο αμυντικό τρανσίζιον και στο παιχνίδι από τα άκρα.

Τέσσερα ματς, τρεις διατάξεις

Ο Κάρλος Αουγκούστο Σοάρες ντα Κόστα Φαρία Καρβαλιάλ (ένας είναι!) γεννήθηκε στην Μπράγκα, μεγάλωσε ως ποδοσφαιριστής στο φυτώριο της, φόρεσε την φανέλα της σε τρεις διαφορετικές περιόδους της καριέρας του ως αξιοπρεπής στόπερ (διεθνής με την Κ21 της Πορτογαλίας) και είχε ένα σύντομο πέρασμα από τον πάγκο της το 2006.

14 χρόνια αργότερα και αφού πέρυσι έβγαλε την άσημη Ρίο Άβε στο Europa League, ο 54χρονος τεχνικός επέστρεψε πολύ πιο ώριμος και έτοιμος, χάρη στην εμπειρία που αποκόμισε εκτός συνόρων σε Ελλάδα, Τουρκία και Αγγλία.

Στην Ελλάδα, βεβαίως, το πέρασμά του από τον Αστέρα Τρίπολης (το 2008) κράτησε μόλις έξι μήνες και, όπως εξηγεί ο προπονητής που κάποτε του κόλλησαν την (πολύ βαριά) ταμπέλα του «νέου Μουρίνιο», δεν πρόλαβε να μάθει την ποδοσφαιρική κουλτούρα των Ελλήνων, παραδέχεται ότι έκανε λάθη και θυμάται πως «ήταν ένα ποδόσφαιρο που στηριζόταν πολύ στο γυμναστήριο και στην φυσική κατάσταση και έφτασα εγώ, έκλεισα το γυμναστήριο και πήρα το κλειδί σπίτι μου»!

Στην Μπράγκα, ο ευέλικτος Καρβαλιάλ χτίζει μια ομάδα που θα έχει εναλλακτικές και θα μπορεί να αντιμετωπίζει διαφορετικές καταστάσεις μέσα στο παιχνίδι («ταυτότητά μας είναι η ευελιξία» λέει χαρακτηριστικά). Γι' αυτό τον λόγο, άλλωστε, στα τέσσερα παιχνίδια πρωταθλήματος που έχει δώσει, η ομάδα έχει παραταχθεί με τρεις διαφορετικές διατάξεις: 4-2-3-1, 4-4-2 και 5-3-2.

Ξεκίνησε με «λογική» ήττα από την νταμπλούχο Πόρτο (1-3), ακολούθησε ήττα – σοκ από την Σάντα Κλάρα παρά την καλή εμφάνιση (0-1), αλλά η συνέχεια ήταν τελείως διαφορετική: Φανταστικό πρώτο ημίχρονο και περίπατος στην έδρα της Τοντέλα (4-0), πειστική εμφάνιση και πολύ πιο άνετη νίκη απ' ότι δείχνει το 2-1 επί της Νασιονάλ.

«Κάναμε την καλύτερη φετινή μας εμφάνιση» είπε μετά το ματς – πρόβα τζενεράλε ενόψει ΑΕΚ ο Καρβαλιάλ, η ποδοσφαιρική ιδέα του οποίου έχει ως πρώτο μέλημα την ορθή ανάπτυξη στην επίθεση, αλλά μέσα από την σταθερότητα στην άμυνα. Και πάντα, με την κατοχή της μπάλας.

Παουλίνιο: Δεν τον χωράει (πλέον) ο τόπος

Στην μεταγραφική περίοδο του καλοκαιριού, η Μπράγκα έκανε ποιοτικές προσθήκες, ενώ δεν είχε σημαντικές απώλειες, αφού είχε παραχωρήσει τον (πολλά υποσχόμενο εξτρέμ) Φρανσίσκο Τρινκάο από τον Ιανουάριο στην Μπαρτσελόνα, έστω και αν ενσωματώθηκε τώρα.

Στον αντίποδα, πήρε ως ελεύθερους ποιοτικούς παίκτες όπως ο κεντρικός μέσος Αντρέ Κάστρο και ο μεσοεπιθετικός Νίκο Γκαϊτάν (τραυματίας αυτή την εποχή), αλλά και ως δανεικό τον δεξιό εξτρέμ Ιούρι Μεδέιρος (από τη Νυρεμβέργη).

Σημείο αναφοράς παραμένει πάντα ένας επιθετικός που κάθε καλοκαίρι απασχολεί ομάδες από μεγαλύτερα πρωταθλήματα (φέτος ήταν η σειρά των Τότεναμ και Γουλβς), αλλά πάντα παραμένει κάτοικος του «Μουνισιπάλ» και, πριν από λίγες ημέρες, επέκτεινε το συμβόλαιό του έως το 2025.

Στα 27 του χρόνια, ο ψηλόσωμος (1.88) Παουλίνιο μετράει 53 γκολ και είκοσι ασίστ σε 132 παιχνίδια με την φανέλα της Μπράγκα, την οποία φοράει από το 2017, όντας σταθερά ο καλύτερος και πιο επικίνδυνος παίκτης της.

Φέτος, σε 270 λεπτά συμμετοχής, δεν έχει καταφέρει ακόμα να σκοράρει, αλλά η λογική λέει πως δεν θα αργήσει να το κάνει, ένας από τους παίκτες – κολώνες της Μπράγκα, μαζί με τον Βραζιλιάνο τερματοφύλακα Ματέους, τον δεξιό μπακ Ρικάρντο Εσγκάιο και τον Βραζιλιάνο κεντρικό μέσο (και αρχηγό) Φρανσέρζιο,

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

EUROPA LEAGUE Τελευταία Νέα