Η ΑΕΚ της υπέρβασης και του refuse to lose! (pics & vids)

Η ΑΕΚ της υπέρβασης και του refuse to lose! (pics & vids)

Δημήτρης Βέργος
Η ΑΕΚ της υπέρβασης και του refuse to lose! (pics & vids)

bet365

Ψυχή από… ατσάλι, νοοτροπία νικητή και ομαδική δουλειά. Η ΑΕΚ, επανεμφανίζοντας αυτά τα στοιχεία, και με ένα κέντρο που «μάσαγε σίδερα», έκανε την υπέρβαση και πήρε μια πολύ σημαντική πρόκριση -από κάθε άποψη- στους ομίλους του Europa League!

Χίμκι - Παναθηναϊκός: Δεκάδες ειδικά για πόντους, ριμπάουντ, ασίστ, εύστοχα τρίποντα. Τα μεγάλα παιχνίδια

Οι ευρωπαϊκές υπερβάσεις της ΑΕΚ από την επιστροφή της στις διοργανώσεις της UEFA δεν είναι και λίγες. Άλλοτε τις ολοκλήρωσε, όπως με την πρόκριση επί της Μπριζ και εν συνεχεία με την αήττητη πορεία ως τους 32 του Europa League ή με τις σερί προκρίσεις απέναντι σε Σέλτικ και Βίντι που την έβαλαν στους ομίλους του Champions League. Άλλοτε πάλι έφτασε μια ανάσα από αυτές, όπως πέρυσι αγγίζοντας το θαύμα της ανατροπής κόντρα στην Τράμπζονσπορ, παρότι τελικά δεν κατάφερε να προκριθεί. Φέτος η επιστροφή της Ένωσης σε ομίλους ευρωπαϊκής διοργάνωσης ήταν επιβεβλημένη για πολλούς και διάφορους λόγους. Για το πρεστίζ της, για το «χτίσιμο» του ευρωπαϊκού μέλλοντός της στο ranking της UEFA, αλλά και για οικονομικούς λόγους καθώς σε μια ιδιαίτερη χρονική περίοδο λόγω του κορονοϊού τα περίπου 6 εκατ. ευρώ ως εγγυημένα έσοδα από τους ομίλους του Europa League ήταν μεγάλης σημασίας.

Η αντίδραση και ο χαρακτήρας του «αρνούμαι να ηττηθώ» εμφανίστηκαν ξανά

Γυρνώντας στις υπερβάσεις, η ΑΕΚ έψαχνε πάλι μια τέτοια, καθώς η κλήρωση με τη Βόλφσμπουργκ ήταν από τις χειρότερες που θα μπορούσαν να της τύχουν για την πρόκριση στους ομίλους. Και η ΑΕΚ το κατάφερε, εμφανίζοντας ξανά τον χαρακτήρα του refuse to lose που τη διέκρινε στο πρόσφατο παρελθόν. Γιατί αυτό χρειαζόταν να κάνει όταν βρέθηκε πίσω το σκορ με τη λήξη του πρώτου ημιχρόνου, κατά τη διάρκεια του οποίου είχε χάσει και πέναλτι και μαζί τη δυνατότητα να πάρει το προβάδισμα. Ωστόσο, οι κιτρινόμαυροι βγάζοντας αυτήν την αντίδραση, με πάθος και συνολική προσπάθεια στο δεύτερο ημίχρονο έφτασαν στην ανατροπή με το τρομερό σουτ του Σιμόες και το πλασέ… buzzer beater του Ανσαριφάρντ στο τελευταίο λεπτό των καθυστερήσεων! Και με αυτό το φινάλε που… έσπασε καρδιές κατάφεραν να πάρουν το πολυπόθητο εισιτήριο για τους ομίλους του Europa League!

Ο Καρέρα ετοίμασε την ΑΕΚ τακτικά και πνευματικά

Για να έρθει αυτή η πρόκριση για την ΑΕΚ, όλα τα «θέλω» που χαρακτηρίζουν τη φιλοσοφία του Μάσιμο Καρέρα έγιναν πράξη μέσα στο γήπεδο. Μαχητικότητα, σωστή ανασταλτική λειτουργία, νοοτροπία νικητή, προσαρμοστικότητα στο τακτικό πλάνο, προσήλωση και συγκέντρωση στον στόχο, ομαδική προσπάθεια. Ο Ιταλός κόουτς παραμονές της αναμέτρησης είχε απευθυνθεί στους παίκτες του καλώντας τους «να αντιμετωπίσουν τη Βόλφσμπουργκ σαν να ήταν ο αγώνας της ζωής τους». Η σωστή τακτική και πνευματική προετοιμασία της ομάδας του για τον ευρωπαϊκό «τελικό» απέδωσε καρπούς και ο πρώτος στόχος της σεζόν, η είσοδος στους ομίλους του Europa League δηλαδή, επετεύχθη.

Το κιτρινόμαυρο «τείχος» της μεσαίας γραμμής από Σιμόες-Κρίστιτσιτς-Σάκχοφ

Το πιο σημαντικό «κλειδί» της ΑΕΚ για να πετύχει την πρόκριση επί της Βόλφσμπουργκ ήταν ο άξονάς της. Με μπροστάρη τον Σιμόες, ο οποίος εκτός από το καταπληκτικό γκολ που σημείωσε, ήταν παντού στον χώρο της μεσαίας γραμμής, κλέβοντας, κλείνοντας διαδρόμους, κερδίζοντας μάχες. Με τον Κρίστιτσιτς να δίνει τεράστιες βοήθειες τόσο ανασταλτικά όσο και δημιουργικά, κερδίζοντας το πέναλτι και κάνοντας ένα σωρό δουλειές στο κέντρο. Και με τον Σάκχοφ, ο οποίος κάλυπτε τους χώρους, έβαζε δύναμη και λειτουργούσε σωστά με την μπάλα στα πόδια. Και οι τρεις τους ύψωσαν ένα κιτρινόμαυρο «τείχος» στη μεσαία γραμμή, κρατώντας μακριά τη Βόλφσμπουργκ από την περιοχή, κερδίζοντας τον νευραλγικό αυτόν τομέα.

«Σεντερφορίσιο» γκολ με σφραγίδα προσωπικότητας από Ανσαριφάρντ

Η τρομερή έμπνευση του Σιμόες με το άπιαστο μακρινό σουτ άλλαξε τα δεδομένα και έβαλε ξανά την ΑΕΚ μέσα στο παιχνίδι της πρόκρισης. Αυτό που την έκρινε, το γκολ του Ανσαριφάρντ στο 94’ είχε τη σφραγίδα του «σεντερφορίσιου» αλλά και το στοιχείο που έλειπε από την ΑΕΚ στο πρόσφατο παρελθόν. Αυτό της προσωπικότητας. Με αποφασιστικότητα ο Ιρανός επιθετικός κυνήγησε την έξυπνη πάσα του Λιβάια στην αντεπίθεση, κέρδισε με τσαγανό την μπάλα στη διεκδίκηση της, μπήκε με θράσος μέσα στην περιοχή και τελείωσε τη φάση βρίσκοντας δίχτυα.

Η στήριξη στον Μάνταλο, ΑΕΚ μια οικογένεια

Με το σφύριγμα της λήξης, κατά τη διάρκεια των ξέφρενων πανηγυρισμών στον αγωνιστικό χώρο, οι παίκτες της ΑΕΚ σήκωσαν στα χέρια τον αρχηγό Πέτρο Μάνταλο δείχνοντας ότι είναι όλοι μια γροθιά. Μπορεί ο Μάνταλος να έχασε το πέναλτι, αλλά οι συμπαίκτες του ήταν εκεί για να τον στηρίξουν. Παρόμοια αποθέωση γνώρισε έπειτα και έξω από το ΟΑΚΑ από τους συμπαίκτες του στους πανηγυρισμούς μπροστά στον κόσμο της Ένωσης, με τον αρχηγό της ΑΕΚ να είναι συγκινημένος. Το οικογενειακό αυτό κλίμα είναι το παν για τη συνέχεια...

 

EUROPA LEAGUE Τελευταία Νέα