Δεν πρέπει να πέσει στην παγίδα

Δεν πρέπει να πέσει στην παγίδα

Βασίλης Βλαχόπουλος Βασίλης Βλαχόπουλος
Δεν πρέπει να πέσει στην παγίδα

bet365

Ο Βασίλης Βλαχόπουλος αρνείται να αξιολογήσει το επίπεδο δυσκολίας του σημερινού αγώνα του Άρη βάσει του ονόματος και της ιστορίας της Κόλος Κοβαλίβκα.

Γράφεις ιστορία με ακόμα περισσότερες ενισχυμένες αποδόσεις! (21+)

Ρίχνοντας μια ματιά στους ηχηρούς αποκλεισμούς στην προκριματική φάση του Champions League απλά επιβεβαιώνεις ότι μόνο ένας αφελής θα έμπαινε σε διαδικασία διαχωρισμού των ομάδων σε φαβορί και αουτσάιντερ. Είναι το σύστημα διεξαγωγής της προκριματικής φάσης των διεθνών διοργανώσεων, τα παρελκόμενα της εποχής του κορονοϊού, η απαγόρευση παρουσίας φιλάθλων στο γήπεδο και φυσικά οι νοκ άουτ αγώνες. Εκεί κυριαρχεί η τακτική προσέγγιση ενός αγώνα και λιγότερο τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των παικτών ή μιας ομάδας τα οποία είναι αδύνατο να αναδειχθούν μήνα Σεπτέμβριο, σε μια περίοδο δηλαδή κατά την οποία οι ομάδες μια πατούν στο ισιάδι και μια σε λακκούβες.

Ο Άρης έχει μπροστά του μια ομάδα της οποίας η ιστορία μπορεί να καταγραφεί σε μια κόλλα χαρτί Α4 είναι όμως και αξιοθαύμαστη. Επειδή το νόμισμα έχει δύο όψεις, προφανώς υπολογίζεται το έτος (2012) ίδρυσής της, είναι όμως απαραίτητο να συνυπολογίσει κανείς ότι η Κόλος Κοβαλίβκα μέσα σε διάστημα οκτώ χρόνων έκανε αγωνιστικά άλματα, έφτασε στο επίπεδο συμμετοχής σε προκριματική φάση ευρωπαϊκής διοργάνωσης και δείχνει αποφασισμένη να ενισχύσει την επένδυσή της στα επόμενα χρόνια. Τα έτη ιστορίας ενός συλλόγου δεν παίζουν ποδόσφαιρο. Και η Κράσνονταρ την οποία θα αντιμετωπίσει ο ΠΑΟΚ στα Playoffs του Champions League δεν μετρά περισσότερα από 12 χρόνια ζωής, αλλά στα τελευταία έξι διαδραματίζει ισχυρό ρόλο στο Πρωτάθλημα της Ρωσίας με σταθερή παρουσία και στο EuropaLeague.

Προφανώς εκτιμώ ότι η εξέλιξη του αγώνα θα διαμορφωθεί αναλόγως του επιπέδου απόδοσης του Άρη, όσο ριψοκίνδυνη κι αν είναι αυτή η άποψη. Γιατί είναι τουλάχιστον αφελές να προδικάσεις καταστάσεις όταν δεν έχεις σαφή άποψη για τη δυναμική του αντιπάλου. Το βέβαιο είναι ότι παιχνίδια σαν το αποψινό στο «Κλ. Βικελίδης» ταιριάζουν γάντι στους Ουκρανούς καθώς η αγωνιστική φιλοσοφία τους βασίζεται στην ικανότητα (κυρίως) των ακραίων επιθετικών της στην transition επίθεση αλλά και στη δυνατότητα δημιουργίας φάσεων με 3-4 πάσες. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι ο Άρης δεν θα πρέπει να επαναλάβει το πρώτο ημίχρονο του αγώνα με τη Λαμία όπου σε επίπεδο προσωπικών λαθών έκανε… θραύση.

Το ζητούμενο (απόψε) για τον Άρη δεν είναι να «πατήσει» τους Ουκρανούς, αλλά να προκριθεί και να δώσει συνέχεια στο όνειρό της συμμετοχής στους ομίλους του. Σοβαρότητα και συνέπεια είναι τα προαπαιτούμενα και όχι εκρήξεις τις στιγμής. Κι αυτές χρειάζονται αλλά δεν οδηγούν στην επιτυχία. Στο πρόσφατο παρελθόν, ο Άρης δεν απέκλεισε ποτέ τρεις ομάδες για να βαδίσει στη λεωφόρο των ομίλων της διοργάνωσης. Το 2010 ήταν η Γιαγκελόνια και η Αούστρια Βιένης, τρία χρόνια πριν ήταν η Σαραγόσα, σε εποχές όπου το ελληνικό ποδόσφαιρο δεν ήταν βυθισμένο στα τελειώματα της πρώτης 20αδας, αλλά απολάμβανε δόξα και τιμή, άρα και τα προνόμια συμμετοχής στις τελευταίες προκριματικές φάσεις.

Κανείς δεν είναι στο μυαλό του Μίκαελ Ένινγκ, σίγουρα όμως δεν θα αξιολογήσει τον βαθμό δυσκολίας του αγώνα με το κριτήριο του κόσμου ο οποίος κρίνει βάσει του ονόματος του αντιπάλου. Λες και δεν υπήρξαν στο παρελθόν και οι δυσάρεστες στιγμές τύπου Κατοβίτσε και Σλόβαν Μπελούπο. Λίγο πολύ, ο Γερμανός περιέγραψε την αγωνιστική λογική του στη συνέντευξη Τύπου δίνοντας πολύ μεγάλη αξία στην τακτική προσέγγιση του παιχνιδιού. Θαρρώ ότι θα πάει με την πεπατημένη του δεύτερου ημιχρόνου με τη Λαμία. Παρουσία δημιουργικού χαφ (Μπερτόγλιο) ο οποίος θα περιορίσει και τους χώρους κίνησης των δύο αμυντικών χαφ (Λούκας Σάσα, Τζέγκο) για την αναχαίτιση των αντεπιθέσεων των Ουκρανών και κανονικό σέντερ φορ (Κριστιάν Λόπεθ) με την προσδοκία ότι θα κάνει γκολ μία εκ των πρώτων 2-3 επαφών του στην περιοχή.

ΥΓ: Τα «απίστευτα πράγματα» που έγιναν στο ημίχρονο του αγώνα με τη Λαμία τελικώς ήταν ένα μάτσο ψέματα, ισχυρισμοί απίστευτα φθηνής επικοινωνιακής πολιτικής και απόδειξη κόμπλεξ που χρόνια τώρα αναδεικνύεται κάθε φορά που το επιτάσσουν οι συνθήκες. Οι δε ισχυρισμοί περί διαιτητικών εγκλημάτων κατέπεσαν κι αυτοί σαν χάρτινος πύργος μετά την ανάλυση των φάσεων από τον ξένο αρχιδιαιτητή.

ΥΓ1: Η απόφαση για τον κεντρικό αμυντικό θα ληφθεί αύριο. Ο Άρης έχει καταλήξει σε δύο περιπτώσεις. Η μία απαιτεί και την καταβολή αποζημίωσης στην ομάδα που έχει τα δικαιώματα του ποδοσφαιριστή, παρότι έχει αποφασίσει η ίδια να διακόψει τη συνεργασία μαζί του.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Βασίλης Βλαχόπουλος
Βασίλης Βλαχόπουλος

Ασχολήθηκε με τη δημοσιογραφία στα τελευταία χρόνια της… λαδόκολλας. Χάριν οικονομίας, το λευκό χαρτί χρησιμοποιούταν σε έκτακτες και ιδιαιτέρως σοβαρές καταστάσεις, ούτως ή άλλως ήταν δυσεύρετο. Πρόλαβε τη διαδικασία αποστολής των φαξ, αλλά και τις πρώτες συσκευές κινητής τηλεφωνίας με τη λαστιχένια κεραία που θύμιζαν στρατιωτικούς ασυρμάτους.

Παρακολουθεί όλες… τις μπάλες, αλλά η αδυναμία του είναι η πορτοκαλί, η σπυριάρα, λόγω της ειδοποιού διαφοράς μεταξύ ποδοσφαίρου και μπάσκετ. Στο μπάσκετ ΠΑΝΤΑ κερδίζει ο καλύτερος. Στο ποδόσφαιρο, μπορεί να κερδίσει ο πιο τυχερός.

ΥΓ: Οσα χρόνια κι αν περάσουν, όσα περιοδικά κι αν πέσουν στα χέρια του, το «Τρίποντο» ήταν, είναι και θα είναι το κορυφαίο forever and ever.