Ο Φορτούνης να θυμάται απόψε τον…Μασούρα!

Ο Φορτούνης να θυμάται απόψε τον…Μασούρα!

Ο Φορτούνης να θυμάται απόψε τον…Μασούρα!

bet365

Ο Κ. Νικολακόπουλος δίνει μέσα από το blog του στο gazzetta το δικό του στίγμα για την αποψινή μεγάλη μονομαχία του Ολυμπιακού με τη Γουλβς.

Κατ΄ αρχάς να υπενθυμίσω ότι ο νικητής της αποψινής ρεβάνς Γουλβς-Ολυμπιακός θα παίξει με το νικητή του ζευγαριού Σεβίλλης-Ρόμα. Με τη Σεβίλλη να είναι αήττητη στα 17 τελευταία παιχνίδια της (οκτώ νίκες κι εννιά ισοπαλίες) σε Ισπανία κι Ευρώπη και τη Ρόμα να έχει εφτά νίκες και μία ισοπαλία (με την Ίντερ) στις οκτώ τελευταίες αγωνιστικές του ιταλικού πρωταθλήματος. Έτσι, για να έχουμε μία εικόνα…

Στη συνέχεια να καταγράψω ότι «πανηγυρίζουμε» (και λογικά) που η χρηματιστηριακή αξία των παικτών του Ολυμπιακού ξεπέρασε τα 100 εκ. Ευρώ (104 εκ. Ευρώ σύμφωνα με το transfermarkt), την στιγμή που η αντίστοιχη της Γουλβς είναι 342 εκ. Ευρώ!!! Το σημειώνω απλά για να κατανοούμε τις διαφορές

Τώρα, θα ήθελα να εστιάσω σε ορισμένα πρόσωπα που κατά την γνώμη μου μπορεί να αποδειχθούν πολύ σημαντικά για την έκβαση του αγώνα. Σίγουρα, π.χ., θα είναι κρίσιμη η μονομαχία των δύο μεγάλων γκολτζήδων του Ολυμπιακού και της Γουλβς, του Ελ Αραμπί με τα 27 γκολ (τρία πέναλτι) και του Χιμένεθ με τα 26 (πέντε πέναλτι)! Πάρα πολλά γκολ, με τη διαφορά ότι μπορούμε να παρατηρήσουμε ότι μετά τη διακοπή του ποδοσφαίρου λόγω της πανδημίας, κι οι δύο δεν γύρισαν με την ίδια ρέντα: ο Μεξικάνος από τα εννιά παιχνίδια του σκόραρε στα τέσσερα κι ο Μαροκινός από τα δέκα παιχνίδια του σκόραρε στα τρία…

Ο Φορτούνης, για να πάμε σε ένα άλλο πρόσωπο, νομίζω ότι αδικείται εφόσον επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες ότι θα μείνει στον πάγκο. Αδικείται γιατί πολύ απλά σε σχεδόν όλα τα τελευταία παιχνίδια του Ολυμπιακού, εδώ και καιρό, είναι ο καλύτερος παίκτης, αυτός από τον οποίο έρχονται τα γκολ. Οι δικές του ασίστ έχουν φέρει τέσσερα γκολ, ο ίδιος έχει βάλει δύο, ενώ ήταν μέσα και σε άλλα τέσσερα γκολ, τα οποία ξεκίνησε ο ίδιος! Και γενικά, καλό Ολυμπιακό είδαμε όταν έπαιζε καλά ο Φορτούνης! Για παράδειγμα δεν τον έβαλε ο Μαρτίνς με τον ΠΑΟΚ παρά μόνο μετά το 60’ και το αποτέλεσμα ήταν 0-1 και απώλεια του αήττητου.

Με τέτοια εικόνα, είναι δύσκολο ένας παίκτης να αποδεχθεί γιατί δεν είναι στην ενδεκάδα του πιο κρίσιμου αγώνα. Ωστόσο αν ο Φορτούνης είναι ξύπνιος όχι απλά πρέπει να το αποδεχθεί, αλλά είναι και πανέτοιμος έστω κι αν χρειαστεί να παίξει 20 λεπτά. Να υπενθυμίσω κάτι: στο Άρσεναλ-Ολυμπιακός (1-2) ο Μασούρας ήταν στον πάγκο, καθότι είχε ξεκινήσει ο Ραντζέλοβιτς. Μπήκε λοιπόν ο Μασούρας στο 77’ κι έγινε ήρωας! Αρχικά στάθηκε άτυχος, αφού είχε δοκάρι με ένα κεραυνό από μακριά, αλλά στη συνέχεια δεν θα μπορούσε ξανά να ήταν τόσο άτυχος και στη δεύτερη υπέροχη προσπάθεια του και στη σέντρα-φαρμάκι που έβγαλε ο Αραμπί έκανε το γκολ της πρόκρισης!

Ο Φορτούνης όπως είχε μπει αλλαγή στο Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ (2-0) για το Κύπελλο κι άλλαξε όλο το παιχνίδι, το ίδιο μπορεί να κάνει κι απόψε. Αρκεί να είναι έτοιμος ψυχολογικά. Τα παιχνίδια που έχει κάνει ο Φόρτου μέσα στην Αγγλία, στο 3-2 με την Άρσεναλ, αλλά και στο 1-1 στην Μπέρνλι, δεν τα έχουμε δει από άλλο παίκτη. Άρα, τους έχει τους Άγγλους και δη μέσα εκεί, στο σπίτι τους.

Από εκεί και πέρα, εξίσου αλήθεια είναι ότι δεν μπορείς να χαρακτηρίσεις κακή την ιδέα του Μαρτίνς να παίξει με τα τρία κεντρικά χαφ, Γκιγιέρμε-Μπουχαλάκη-Καμαρά, αφού του «βγαίνει» εδώ και μήνες κι ειδικά στα ευρωπαϊκά παιχνίδια έχει πάει αποκλειστικά με αυτό το σχήμα αμέσως μετά το Ολυμπιακός-Τότεναμ 2-2 τον περασμένο Σεπτέμβριο! Κάποιος μπορεί να πει γιατί προτιμάει τον Βαλμπουενά από τον Φορτούνη στο ένα άκρο της επίθεσης και αυτή είναι μία καλή ερώτηση, με την απάντηση να έχει να κάνει μάλλον με το ότι ο Γάλλος από την αρχή της σεζόν είναι ο καλύτερος παίκτης με τον Αραμπί κι ίσως και πιο προσαρμοστικός στα πλάγια.

Θα μπορούσε ίσως ο Πέδρο να βγάλει τον Μπουχαλάκη, να περάσει πιο πίσω τον Καμαρά με τον Γκιγιέρμε και έτσι να έπαιζαν κι ο Φορτούνης κι ο Βαλμπουενά, όμως προφανώς σκέφτεται ότι κόντρα σε αγγλική ομάδα και μάλιστα επί αγγλικού εδάφους ίσως με τα δύο δεκάρια δεν θα έχει τα τρεξίματα που θα ήθελε.

Αν θα κάναμε μία πρόβλεψη για το ποιος μπορεί να είναι πιο καθοριστικός παίκτης του Ολυμπιακού από το κέντρο και πάνω, κανονικά θα έπρεπε να δείξουμε τον Καμαρά! Βλέπετε, με την επιστροφή των ομάδων μετά την πανδημία ο Μαντί έχει τα καλύτερα δεδομένα από κάθε άλλο «ερυθρόλευκο»! Καλύτερα κι από τον Φορτούνη, καθότι έχει πέντε γκολ και τρεις ασίστ! Σκίζει ο νεαρός Αφρικάνος κι αν δεν κάνει τώρα την έκρηξη του σε ένα ευρωπαϊκό ματς, δεν ξέρω πότε θα την κάνει! Γιατί αποτελεί επίσης δεδομένο ότι στην Ευρώπη, σε επίπεδο επιθετικής παραγωγής, δεν έχει φανεί δύο χρόνια τώρα: είναι στο μηδέν γκολ κι ασίστ και σε ένα κερδισμένο πέναλτι.

Κι ας πάμε σε δύο άλλους Αφρικάνους του Ολυμπιακού, τον Σισέ με τον Μπα που θα συγκροτήσουν το κεντρικό αμυντικό δίδυμο. Οι δύο Σενεγαλέζοι δεν έχουν παίξει πολλές φορές μαζί, αλλά σε όσα δύσκολα ματς έκαναν δίδυμο, και δεν εκτέθηκαν και η ομάδα είχε καλά αποτελέσματα: βλέπε ΑΕΚ-Ολυμπιακός 0-0 το Γενάρη στο ΟΑΚΑ, Άρσεναλ-Ολυμπιακός 1-2 τον Φλεβάρη στο Λονδίνο, Ολυμπιακός-Γουλβς 1-1 τον Μάρτη στο Καραϊσκάκη (για 60 λεπτά, μετά την αποβολή του Σεμέδο) κι Ολυμπιακός-ΑΕΚ 3-0 επίσης στο Καραϊσκάκη την τελευταία αγωνιστική των πλέϊ οφς. Με παθητικό το γκολ του Ομπαμεγιάνγκ στην παράταση (113’) κι εκείνο του Νέτο από την κόντρα στα πόδια του Μπουχαλάκη.

Ας λάβουμε δε υπόψιν μας ότι Σισέ και Μπα μπορούν να συνεννοούνται άψογα στα γαλλικά με τον Γάλλο γκολκίπερ Αλέν, που θα πάρει τη θέση του Σα! Θεωρητικά είναι κάτι καλό αυτό. Ειδικά αν σκεφθούμε πόσες φορές λ.χ. ο Σα με τον Σισέ δεν είχαν καλή συνεννόηση σε εξόδους του γκολκίπερ: βλέπε χαμένη ευκαιρία του Σβιντέρσκι στο 96’ στο ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός 0-1 στην Τούμπα στην πρεμιέρα των πλέϊ οφς, αλλά και χαμένη ευκαιρία του Βέρντε τις προάλλες στο Ολυμπιακός-ΑΕΚ 3-0, όπου και πάλι Σισέ και Σα μπερδεύτηκαν και στο διώξιμο του πρώτου με κεφαλιά αντέδρασε ευτυχώς καλά κι έδιωξε με το πόδι ο δεύτερος το σουτ του κυνηγού της ΑΕΚ.

Γενικά ο Σισέ μοιάζει να είναι καλά. Έχει πάρει παιχνίδια εδώ και ενάμιση μήνα και δείχνει σε καλή κατάσταση. Στο τελευταίο παιχνίδι με την ΑΕΚ είχε πολλές καλές επεμβάσεις, όμως σίγουρα μία τέτοια απόδοση δεν θα είναι αρκετή ούτε κατά διάνοια απόψε. Δεν ήταν μόνο η ασυνεννοησία του με τον Σα στην φάση που περιέγραψα…Στο τάκλιν που έκανε στον Βέρντε άφησε τη δουλειά στη μέση και χρειάστηκε πάλι ο Σα να σώσει την εστία του…Ενώ έβγαινε ωραία κι έκανε άμυνα ψηλά και πιεστικά, οι απομακρύνσεις της μπάλας δεν ήταν καλές…Έκανε τζάμπα φάουλ στον Αραούχο κι έβαλε την ΑΕΚ στην εστία του Σα…

Χρειάζεται βελτίωση. Ακόμη κι η κεφαλιά που είχε στο κόρνερ του Βαλμπουενά δεν ήταν η καλύτερη δυνατή-είχε όλη την εστία μπροστά του και αυτός την έστειλε την μπάλα ευθεία πάνω στον Τσιντώτα. Και στέκομαι και σε αυτή τη φάση, γιατί πολύ απλά ο Σισέ είναι τεράστια δύναμη στις στατικές φάσεις και αν εκμεταλλευθεί το άλμα και τη δύναμη του μπορεί να κάνει ζημιά κι επιθετικά σε κάποιο κόρνερ η, φάουλ. Πλάκα πλάκα, άλλωστε, οι πιο μεγάλες προκρίσεις του Ολυμπιακού στην Ευρώπη, στο 3-1 με τη Μίλαν και στο 2-1 με την Άρσεναλ, είχαν την υπογραφή του, καθώς είχε σκοράρει και στις δύο!

Τέλος πάντων, το φοβερό είναι ότι μιλάμε για μάχη μεταξύ δύο «πορτογαλικών» ομάδων και τελικά στον Ολυμπιακό ο μόνος Πορτογάλος που απέμεινε γι΄ αυτή τη μάχη είναι ο Πέδρο Μαρτίνς! Ο Ποντένσε πήγε το Γενάρη στη…Γουλβς, ο Σεμέδο αποβλήθηκε στο πρώτο ματς με τη Γουλβς κι ο Σα έσπασε το χέρι του πριν λίγες ημέρες!!! Εντάξει, υπάρχει κι ο Καφού, αλλά δύσκολα θα παίξει έστω ως αλλαγή.

Κι επειδή ο λόγος για τον Ποντένσε-για να είμαι ειλικρινής, τον φοβάμαι! Ξέρει τον Ομάρ, τον Τσιμίκα και τους άλλους αμυντικούς, πιθανόν λόγω και της καλής σχέσης να μην του κάνουν και τα φάουλ που πρέπει , ενώ σίγουρα θα θέλει να κάνει ένα μπαμ για τη Γουλβς και δη κόντρα στην πρώην ομάδα του. Εϊτε παίξει αλλαγή, είτε βασικός, χρειάζεται μεγάλη προσοχή.

Άσχετο: Ουδέν κακόν, αμιγές καλού. Θα το αναλύσω άμεσα…

https://twitter.com/Esp_Interativo/status/1291219353015398400

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Κώστας Νικολακόπουλος
Κώστας Νικολακόπουλος

Ο Κώστας Νικολακόπουλος έγινε δημοσιογράφος από…σπόντα. Από τη Νομική και τη δικηγορία η, το επάγγελμα του δικαστικού, που υποτίθεται ότι ήταν στα πλάνα του (εξ ου κι οχαρακτηρισμός «ανακριτή» από τον Γ. Λούβαρη!), βρέθηκε ξαφνικά στον ΦΙΛΑΘΛΟ, όταν πρωτογεννήθηκε η ιδέα αυτής της εφημερίδας από τους Ν. Καραγιαννίδη και Ι. Μαθιουδάκη. Ένα χρόνο ρεπορτάζ Πανιώνιου και Αιγάλεω (μαζί), ένα χρόνο ΑΕΚ και από την άνοιξη του 1984 έως και σήμερα ρεπορτάζ Ολυμπιακού, όπου τα έχει δει όλα. Πρώτα τα λεγόμενα πέτρινα χρόνια και μετά πρωταθλήματα το ένα μετά το άλλο. Του αρέσει να γράφει για μεταγραφές, αλλά ο ίδιος τις αποφεύγει. Σε 40 χρόνια έχει κάνει δύο! Το 1992 στο ΦΩΣ του Θ. Νικολαϊδη και μετά στον ΓΑΥΡΟ που στη συνέχεια έγινε ένα με τον Κόκκινο Πρωταθλητή. Πάνω από μία δεκαετία καλύπτει το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού στον Σπορ FM.