Η 9η φορά του Ολυμπιακού για Ευρώπη-Απρίλη κι η ισοφάριση του ρεκόρ του ΠΑΟ!

Η 9η φορά του Ολυμπιακού για Ευρώπη-Απρίλη κι η ισοφάριση του ρεκόρ του ΠΑΟ!

bet365

Ο Κ. Νικολακόπουλος γράφει στο blog του στο gazzetta για την ιστορία που γράφει και το ρεκόρ που προσπαθεί να κάνει ο Ολυμπιακός στην Ευρώπη!

Champions League με Super Combo προσφορά* | *Ισχύουν όροι & προϋποθέσεις

Γιορτάζοντας λοιπόν τα 95α γενέθλια του ο Ολυμπιακός θα προσπαθήσει μεθαύριο Πέμπτη να κάνει το πρώτο βήμα για να γράψει ιστορία, να περάσει για πρώτη φορά στα προημιτελικά του Γιουρόπα Λιγκ.

Ο Ολυμπιακός έχει παίξει μία φορά στα προημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ και άλλη μία φορά στα προημιτελικά του Κυπέλλου Κυπελλούχων, υπό άλλες συνθήκες, αφού για παράδειγμα τη δεύτερη φορά ήταν αρκετοί δύο αποκλεισμοί αντιπάλων του για να φτάσει στους «8», ενώ την πρώτη φορά είχε περάσει στους «8» απευθείας από τη φάση των ομίλων.

Όσο περνάνε τα χρόνια, γίνεται και πιο δύσκολο να φτάνεις πιο ψηλά στην Ευρώπη. Αλλά για τον Ολυμπιακό είναι ένας πραγματικά πολύ ωραίος στόχος να προκριθεί στα προημιτελικά και της τρίτης ευρωπαϊκής διοργάνωσης στην οποία ιστορικά συμμετέχει, στο Γιουρόπα Λιγκ, που αποτελεί βέβαια συνέχεια του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ.

Για να τα καταφέρει, όμως, πρέπει να καταφέρει κάτι που ιστορικά δεν έχει ξανακάνει! Να περάσει τον σκόπελο του Μάρτη! Ο Ολυμπιακός δεν έχει παίξει ποτέ μπάλα στην Ευρώπη μήνα Απρίλη. Γιατί ποτέ δεν έχει αποκλείσει αντίπαλο του μήνα Μάρτη. Πάντοτε εκεί σταματάει.

Οκτώ φορές το έχει προσπαθήσει, οκτώ φορές έπαιξε στην Ευρώπη Μάρτη, χωρίς καμία πρόκριση.

Το 1993 στο Κυπελλούχων με την Ατλέτικο Μαδρίτης 1-1 εντός έδρας κι 1-3 εκτός, στις 4 και 18.3

Το 1999 στο Τσάμπιονς Λιγκ με τη Γιουβέντους 1-2 εκτός έδρας κι 1-1 εντός, στις 3 και 17.3

Το 2005 στο ΟΥΕΦΑ με τη Νιούκαστλ 1-3 εντός έδρας και 0-4 εκτός, στις 10 και 16.3

Το 2008 στο Τσάμπιονς Λιγκ με την Τσέλσι 0-0 εντός έδρας και 0-3 εκτός, με τη ρεβάνς στις 5.3

Το 2010 στο Τσάμπιονς Λιγκ με την Μπορντό 0-1 εντός έδρας κι 1-2 εκτός, με τη ρεβάνς στις 17.3

Το 2012 στο Γιουρόπα Λιγκ με τη Μέταλιστ 1-0 εκτός έδρας κι 1-2 εκτός, στις 8 και 15.3

Το 2014 στο Τσάμπιονς Λιγκ με τη Γιουνάϊτεντ 2-0 εντός έδρας και 0-3 εκτός, με τη ρεβάνς στις 19.3

Το 2017 στο Γιουρόπα Λιγκ με την Μπεσίκτας 1-1 εντός έδρας και 1-4 εκτός, στις 9 και 16.3

Οκτώ μάχες νοκ άουτ κι οκτώ αποκλεισμοί Μάρτη μήνα. Συνήθως από αγγλικές ομάδες (τρεις φορές), από άλλες ομάδες κορυφαίων πρωταθλημάτων (Ισπανία, Ιταλία, Γαλλία), αλλά και δύο φορές από ομάδες από Τουρκία κι Ουκρανία. Και οι οκτώ φορές που έφτασε ο Ολυμπιακός να παίζει Μάρτη στην Ευρώπη είναι στο δεύτερο κομμάτι της ιστορίας του, τα τελευταία 37 χρόνια, αφού για 32 χρόνια, από το 1960 έως το 1992, ποτέ δεν είχε κατορθώσει να περάσει σε ευρωπαϊκή διοργάνωση μετά το Δεκέμβρη. Το σημαντικό είναι ότι εδώ και μία δεκαπενταετία ο σύλλογος σταθερά, ανά δύο η, τρία χρόνια, φτάνει και παίζει Μάρτη στα Κύπελλα Ευρώπης, βγάζοντας μία άλλη δυναμική.

Τώρα, ο Ολυμπιακός καλείται να κάνει το βήμα παραπάνω. Οι συνθήκες δεν τον ευνοούν, από την στιγμή που έχει απέναντι του μία αγγλική ομάδα και δη τη Νο 5 στη φετινή Πρέμιερ Λιγκ κι είναι μάλιστα υποχρεωμένος να παίξει κεκλεισμένων των θυρών το εντός έδρας παιχνίδι του. Αλλά ήδη το έχει πλησιάσει κάμποσες φορές, έχει βρεθεί μία ανάσα από το να αποκτήσει το δικαίωμα να παίξει μπάλα Απρίλη. Αποκλείστηκε δύο φορές με γκολ στο 85ο λεπτό, τόσο από την Γιουβέντους, όσο κι από τη Μέταλιστ, ενώ για ένα γκολ έμεινε έξω κι από τη Μάντσεστερ.

Γενικά τις πάλεψε όλες τις παρτίδες του, με εξαίρεση τους αποκλεισμούς από τη Νιούκαστλ και την Τσέλσι. Με την πρώτη η πρόκριση κρίθηκε από το πρώτο ματς, το 1-3 μέσα στο Καραϊσκάκη, με δύο αποβολές παικτών από το α΄ ημίχρονο (!!!) και με τη δεύτερη όταν στη ρεβάνς έχανε 0-2 στο 26’ και 0-3 στο 48’. Στις άλλες έξι παρτίδες έδωσε μεγάλες μάχες. Ακόμη και με την Μπεσίκτας, παρά το τελικό 1-4, ο Ολυμπιακός ήταν μέσα στην υπόθεση πρόκριση έως το 75’, αφού έχανε 1-2 και με 2-2 περνούσε…Με την Μπορντό πάλευε για ένα γκολ ως το τέλος, αλλά το έφαγε αυτός στο 88’…Και με την Ατλέτικο ως το 67’ έχανε 1-2 και με 2-2 περνούσε…

Πότε ο Ολυμπιακός είχε φτάσει πιο κοντά στις προκρίσεις; Όταν είχε προπονητές που δούλευαν την ομάδα του τρία (Μπάγεβιτς, με Γιουβέντους) και δύο χρόνια (Βαλβέρδε με Μέταλιστ και Μίτσελ με Γιουνάϊτεντ)…Και τώρα είναι ο Μαρτίνς, που δουλεύει δύο χρόνια την ομάδα…

Είναι ξεκάθαρο από την καταγραφή των δεδομένων ότι ο Ολυμπιακός δεν είναι μακριά για να γράψει κάποια στιγμή ιστορία και να παίξει για πρώτη φορά στην Ευρώπη τον Απρίλη. Δεν είναι κι εύκολο, αλλά το γυροφέρνει, το τριγυρνάει. Και ποιος ξέρει μπορεί να ήρθε φέτος η ώρα του, φέτος που ήδη κάνει ένα άλλο όμορφο ρεκόρ με το παιχνίδι του την Πέμπτη εναντίον της Γουλβς. Διότι, δίνει το 15ο φετινό ευρωπαϊκό παιχνίδι του, αριθμός ρεκόρ στην ιστορία του για μία σεζόν! Το αμέσως προηγούμενο ήταν τα 14 ευρωπαϊκά παιχνίδια του το 2016-17, όταν είχε τέσσερα προκριματικά (δύο Τσάμπιονς Λιγκ και δύο Γιουρόπα Λιγκ), έξι σε φάση ομίλων (Γιουρόπα) και τέσσερα σε νοκ άουτ (Γιουρόπα). Φέτος, έχει έξι προκριματικά (Τσάμπιονς Λιγκ), έξι σε φάση ομίλων (Τσάμπιονς Λιγκ) και θα δώσει τουλάχιστον άλλα τέσσερα νοκ άουτ (Γιουρόπα Λιγκ).

Παρεμπιπτόντως, τα 16 ευρωπαϊκά παιχνίδια του Ολυμπιακού σε μία σεζόν, θα αποτελούν ισοφάριση του άλλου καλύτερου ρεκόρ ελληνικής ομάδας, του Παναθηναϊκού, που το 2001-02 είχε δώσει επίσης 16 παιχνίδια και δη όλα στο Τσάμπιονς Λιγκ: δύο προκριματικά, 12 σε φάσεις ομίλων (τότε ήταν δύο οι φάσεις ομίλων) και δύο νοκ άουτ προημιτελικά με την Μπαρτσελόνα.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Κώστας Νικολακόπουλος
Κώστας Νικολακόπουλος

Ο Κώστας Νικολακόπουλος έγινε δημοσιογράφος από…σπόντα. Από τη Νομική και τη δικηγορία η, το επάγγελμα του δικαστικού, που υποτίθεται ότι ήταν στα πλάνα του (εξ ου κι οχαρακτηρισμός «ανακριτή» από τον Γ. Λούβαρη!), βρέθηκε ξαφνικά στον ΦΙΛΑΘΛΟ, όταν πρωτογεννήθηκε η ιδέα αυτής της εφημερίδας από τους Ν. Καραγιαννίδη και Ι. Μαθιουδάκη. Ένα χρόνο ρεπορτάζ Πανιώνιου και Αιγάλεω (μαζί), ένα χρόνο ΑΕΚ και από την άνοιξη του 1984 έως και σήμερα ρεπορτάζ Ολυμπιακού, όπου τα έχει δει όλα. Πρώτα τα λεγόμενα πέτρινα χρόνια και μετά πρωταθλήματα το ένα μετά το άλλο. Του αρέσει να γράφει για μεταγραφές, αλλά ο ίδιος τις αποφεύγει. Σε 40 χρόνια έχει κάνει δύο! Το 1992 στο ΦΩΣ του Θ. Νικολαϊδη και μετά στον ΓΑΥΡΟ που στη συνέχεια έγινε ένα με τον Κόκκινο Πρωταθλητή. Πάνω από μία δεκαετία καλύπτει το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού στον Σπορ FM.