Ολυμπιακός, αυτός ο απόλυτος και μεγάλος «τιμωρός» της Άρσεναλ στο Emirates! (vids)

Δημήτρης Τομαράς
Ολυμπιακός, αυτός ο απόλυτος και μεγάλος «τιμωρός» της Άρσεναλ στο Emirates! (vids)

bet365

Ο Δημήτρης Τομαράς γράφει για μία τεράστια και ιστορική ευρωπαϊκή βραδιά του Ολυμπιακού που το σχέδιό του, η τακτική του προπονητή του και τα βαριά του χαρτιά αλλά & το δίδυμο των Σισέ - Μπα τον δικαίωσαν στο Emirates!

Ήταν μία μεγάλη και λαμπρή βραδιά για τον Ολυμπιακό από κάθε άποψη. Τον Ολυμπιακό που έχοντας απέναντί του την Άρσεναλ, μία αγγλική ομάδα με τεράστιο μπάτζετ η οποία είχε ρίξει μεγάλο βάρος στην Ευρώπη, σε νοκ άουτ αγώνες έπρεπε να κάνει την υπέρβασή του.

Τον Ολυμπιακό που πέτυχε το «έπος» του Emirates! Με έναν προπονητή, τον Πέδρο Μαρτίνς, που συνεχίζει να δίνει ηχηρές απαντήσεις μετά τον εξαιρετικό τρόπο που διαχειρίστηκε το ντέρμπι της Τούμπας. Του έλλειπε ο βασικός του στόπερ Ρούμπεν Σεμέδο λόγω καρτών. Ε και; Ο αντικαταστάτης του Παπέ Σισέ είναι ο παίκτης που κάνει το 0-1 αλλά και εκείνος που διαχειρίζεται άψογα την φάση του 1-2 με τον Ελ Αραμπί με το να την... διαβάσει και να αποφύγει την συμμετοχή του σε αυτήν καθώς έτσι και μπορεί να μην έφτανε η μπάλα στον Γαλλομαροκινό αλλά και μπορεί να έβγαινε οφσάιντ η φάση.

Ο Ουσεϊνού Μπα επίσης είναι ο στόπερ που από εκεί που δεν ήταν στα βασικά πλάνα του προπονητή έχει κληθεί να βγάλει τα κάστανα από την φωτιά σε μεγάλα και δύσκολα ματς και το κάνει πειστικότατα. Ο Μαντί Καμαρά κλήθηκε και με τον ΠΑΟΚ και στο Emirates να έχει ακόμα και ρόλο δεκαριού για να παίζει και να πιέζει ψηλά, ανταποκρινόμενος στον ρόλο αυτό στον καλύτερο δυνατό βαθμό.

Στα παραπάνω πρόσωπα προσθέστε τους συνήθεις υπόπτους. Τον φοβερό και τρομερό Τσιμίκα που αυτά που κάνει είναι απίστευτα και συνεχίζει να πιστοποιεί την μεγάλη ποιότητά του. Από τον Έλληνα αριστερό μπακ βγαίνει η φάση με το κερδισμένο κόρνερ απ' όπου μετά γίνεται το 0-1. Τον Ματιέ Βαλμπουενά που με το κόρνερ του στον Παπέ Σισέ έβγαλε μία ακόμα ασίστ φέτος. Την ασίστ Νο 19 σε 30 αγώνες! Τον Γιουσέφ Ελ Αραμπί. Τον άνθρωπο των προκρίσεων με τα 23 γκολ φέτος σε 36 αγώνες. Το είχε κάνει με την Κρασνοντάρ, το έκανε με τον Ερυθρό Αστέρα και το έκανε & τώρα με την Άρσεναλ. Και φυσικά τον Γιώργο Μασούρα που είχε δοκάρι και έβγαλε την ασίστ στον Ελ Αραμπί για το 1-2 στο 120'. Ακόμα τον Ζοσέ Σα επίσης που όποτε χρειάστηκε είχε μεγάλες επεμβάσεις.

Φυσικά και τον Ομάρ με την ποιότητα και την εμπειρία του. Τον Νορβηγό που ήταν παρών σε εκείνο το τρομερό 2-3 του 2015 στο Emirates. Τον παίκτη που έκοψε την μπαλιά που προοριζόταν για να βγει προς την περιοχή του Ολυμπιακού μετά το κόρνερ του Μασούρα (σε μία φάση που μέχρι και ο Σα είχε προωθηθεί για να πάρει κεφαλιά) για να φτάσει η μπάλα στον Έλληνα εξτρέμ και να βγάλει την σέντρα στον Ελ Αραμπί για το... χρυσό γκολ της πρόκρισης. Οι «ερυθρόλευκοι» τιμώρησαν παραδειγματικά την Άρσεναλ στο γήπεδό της. Ανάγκασαν την UEFA και τον αγγλικό Τύπο να τους έχει πρώτο θέμα και κράτησαν όσο πιο ψηλά γινόταν την Ελλάδα στην ευρωπαϊκή βαθμολογία. Ο Ολυμπιακός τιμώρησε την αγωνιστική έπαρση των Άγγλων, την αδυναμία του Αρτέτα στο τακτικό του πλάνο αλλά και τα σοβαρά λάθη των Νταβίντ Λουίζ και Σωκράτη Παπασταθόπουλου στις φάσεις των γκολ. Τιμώρησε έναν Οργανισμό που έδειχνε πως είχε την σιγουριά ότι θα περάσει. Μάλλον δεν κατάλαβε και δεν εισέπραξε σωστά αυτά που είχε πει ο Σωκράτης για την δυσκολία που θα είχαν αυτές οι αναμετρήσεις. Μάλλον δεν τον άκουσαν σωστά τον Σωκράτη.

Χαλάλι λοιπόν το καρδιοχτύπι, χαλάλι η αγωνία, χαλάλι όλα για μία τέτοια βραδιά, που ο καθένας θα ήθελε να ζήσει και ειδικά σε ένα τέτοιο γήπεδο. Ο Ολυμπιακός απέναντι στην Άρσεναλ έγραψε ιστορία γιατί:

  • Απέκλεισε ομάδα της Premier σε νοκ άουτ αναμετρήσεις στο Europa και το έκανε σε διαδικασία παράτασης, πράγμα εξαιρετικά δύσκολο σε τέτοιο ανταγωνιστικό επίπεδο και σε αγγλικό γήπεδο

  • Έβγαλε εκτός της συνέχειας της διοργάνωσης την περσινή φιναλίστ του θεσμού του Europa, που είχε χάσει το τρόπαιο στο Μπακού με 4-1 από την Τσέλσι

  • Γύρισε το ζευγάρι υπέρ του παρότι εντός έδρας είχε χάσει με 1-0

  • Είχε ένα άριστο τακτικά σχέδιο, πήγε το ματς εκεί που ήθελε & παρά το πρέσινγκ που δέχθηκε και παρότι ισοφαρίστηκε είχε την ψυχή, το μέταλλο και τον χαρακτήρα να σκοράρει ξανά για το τελικό 1-2

  • Πέτυχε μία τεράστια πρόκριση έχοντας Έλληνες παίκτες ως πρωταγωνιστές. Τον Τσιμίκα, τον Μπουχαλάκη αλλά και τον Μασούρα


Ο Πέδρο Μαρτίνς από την άλλη:

  • Πέτυχε μέσα σε λιγότερο από δύο χρόνια 13 ευρωπαϊκές νίκες με τον Ολυμπιακό και απέχει πλέον μόλις μία από τις 14 του Μπάγεβιτς & ενώ είχε ήδη ξεπεράσει τον Βαλβέρδε

  • Έχει φτάσει στο σύνολο στις οκτώ ευρωπαϊκές προκρίσεις με τον Ολυμπιακό σε περίπου 1,5 χρόνο. Έχει αποκλείσει Λουκέρνη και Μπέρνλι στο Europa πέρυσι και πέρασε από την φάση των ομίλων με την μεγάλη νίκη με την Μίλαν. Φέτος πέρασε από τους προκριματικούς γύρους του Champions League με Πλζεν, Μπασακσεχίρ και τα πλέι οφ με Κρασνοντάρ και αφήνοντας εκτός τον Ερυθρό Αστέρα συνέχισε στο Europa μέσω των ομίλων του Champions League. Τώρα προκρίθηκε στις 16 κορυφαίες ομάδες στο Europa

  • Με τον Ολυμπιακό έχει αποκλείσει δύο αγγλικές ομάδες και την Μίλαν

  • Απέδειξε πως είναι ένας προπονητής που μαθαίνει διαρκώς, εξελίσσεται, δουλεύει σκληρά και έχει παρουσιάσει έναν μεταμορφωμένο Ολυμπιακό. Έναν Ολυμπιακό που έχει ανέβει επίπεδο σε όλους τους τομείς. Αυτήν την στιγμή δείχνει να είναι ο κορυφαίος προπονητής απ' όλους τους ελληνικούς συλλόγους

Υ.Γ. Σε μία τέτοια πρόκριση η δικαίωση είναι συνολική. Από την διοίκηση και τον Βαγγέλη Μαρινάκη μέχρι τον Κριστιάν Καρεμπέ, τον Πέδρο Μαρτίνς, τους παίκτες και όλους τους εμπλεκόμενους με τον σύλλογο και φυσικά τον κόσμο.

Υ.Γ. 2 Ο Πέδρο Μαρτίνς αξίζει τα εύσημα και με το παραπάνω για όλα όσα έχει κάνει και κυρίως για την ακραία και ισοπεδωτική κριτική σε αρκετές περιπτώσεις, την πολύ μεγάλη πίεση αλλά και τις ειδικές συνθήκες που βιώνει στο ελληνικό ποδόσφαιρο και στην πρώτη δουλειά του εκτός Πορτογαλίας. 'Ενα άτομο χαμηλών τόνων & χωρίς... φανφάρες. Ταπεινός άνθρωπος που έχει δείξει ότι αγαπάει τον Ολυμπιακό και ότι δουλεύει και προσπαθεί από πέρυσι με γνώμονα το καλύτερο δυνατό. Ο συγκεκριμένος τεχνικός δείχνει με το background του και την πορεία του στην χώρα μας ότι θα έρθει η στιγμή που θα βρεθεί σε ανώτερο πρωτάθλημα από το ελληνικό και το πορτογαλικό.

Υ.Γ. 3 Ο 12ος παίκτης του Ολυμπιακού ήταν για άλλη μία εκτός έδρας ευρωπαϊκή αναμέτρηση στο πλευρό του. Στο Emirates, εκεί όπου 6.000 και πλέον χιλιάδες φίλαθλοι των Πειραιωτών έκαναν το γήπεδο να μοιάζει Καραϊσκάκη με τα συνθήματα, τις φωνές τους, τα χειροκροτήματα και τον παλμό στην εξέδρα. Ακόμα και οι Άγγλοι τα... έχασαν με τον κόσμο των ερυθρόλευκων.

Υ.Γ. 4 Η χρονιά για τον Ολυμπιακό δεν έχει τελειώσει σε καμία των περιπτώσεων. Έχει μπροστά του τα ημιτελικά του Κυπέλλου με τον ΠΑΟΚ, τα πλέι οφ με στόχο την κατάκτηση του φετινού τίτλου και φυσικά μέσα σε όλα αυτά θα προστεθεί και ο επόμενος ευρωπαϊκός αντίπαλος. Αυτός ο Ολυμπιακός με αυτά τα στοιχεία, αυτό το σχέδιο, αυτήν την προσωπικότητα, αυτόν τον χαρακτήρα και αυτά τα πρόσωπα έχει όλα τα φόντα να καταφέρει όλους τους φετινούς του στόχους, αρκεί να συνεχίσει έτσι και ακόμα καλύτερα.

Υ.Γ. 5 Νέα ευρωπαϊκή κλήρωση για φέτος λοιπόν σήμερα Παρασκευή στις 14.00. Υποψήφιες αντίπαλοι: Βόλφσμπουργκ, Λίντσερ, Μπασακσεχίρ, Ρόμα, Λεβερκούζεν, Γουλβς, Βασιλεία, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Σεβίλλη, Κοπεγχάγη, Χετάφε, Ιντερ, Σαχτάρ, Ρέιντζερς, Σάλτσμπουργκ ή Αϊντραχτ. Σε αυτό το επίπεδο ο Ολυμπιακός δεν θέλει να είναι το φαβορί του ζευγαριού που θα κληρωθεί. Όπως δεν ήταν και με την Άρσεναλ...

Υ.Γ. 6 Δράττομαι της ευκαιρίας για να ευχαριστήσω (ξανά) επί προσωπικού όλους εσάς τους αναγνώστες που μας διαβάζετε καθημερινά, μας στηρίζετε και μας στέλνετε τα σχόλια και τις παρατηρήσεις σας. Ειδικότερα τα παιδιά με τα οποία έχουμε και καλή & συχνή επικοινωνία μέσω των άρθρων μας και των live chats των αγώνων. Για εμένα προσωπικά αλλά και για όλα τα παιδιά στο site είναι πάντα πολύ σημαντική η στήριξη και η εμπιστοσύνη σας.




 

EUROPA LEAGUE Τελευταία Νέα