Βαθμολογία UEFA: Η Σκωτία από 26η έφτασε 13η με μόνο δύο ομάδες στο Europa!

Αντώνης Σαούλης
Βαθμολογία UEFA: Η Σκωτία από 26η έφτασε 13η με μόνο δύο ομάδες στο Europa!

bet365

Την ώρα που η Ελλάδα αγκομαχά να κρατήσει την 17η θέση στην βαθμολογία της UEFA, η Σκωτία μας δείχνει πως μπορεί να γίνει η... δουλειά.

Άρσεναλ - Ολυμπιακός με Super Derby προσφορά* | *Ισχύουν όροι & προϋποθέσεις

Προφανώς το ελληνικό ποδόσφαιρο στην Ευρώπη έχει πιάσει πάτο. Βρισκόμαστε στην χειρότερη ever θέση στο UEFA Ranking και υπάρχει ο κίνδυνος να πέσουμε ακόμα πιο κάτω. Υπάρχει ακόμα η πιθανότητα, ο Ολυμπιακός να μας κρατήσει ζωντανούς εάν περάσει την Αρσεναλ αλλά θα πρέπει να κάνει κι άλλη πρόκριση εάν θέλουμε φέτος να κερδίσουμε κάποια από τις χαμένες θέσεις.

Για να είμαστε ρεαλιστές όμως κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί. Η Ελλάδα στην καλύτερη των περιπτώσεων φέτος θα τερματίσει στην 17η θέση της UEFA και από την σεζόν 2021/22 θα έχει μόνο τέσσερις ομάδες στην Ευρώπη. Στην χειρότερη θα είναι στην 18η θέση...

Πριν αναλύσουμε το άλμα της Σκωτίας είναι καλό να υπενθυμίσουμε κάποια γεγονότα.

  • Την σεζόν 2018/19 o Αστέρας Τρίπολης αντιμετώπισε στον 2ο προκριματικό γύρο του Europa League την Χιμπέρνιαν από την Σκωτία. Αποκλείστηκε έχοντας χάσει 3-2 στην Σκωτία και στην ρεβάνς έμεινε στην ισοπαλία (1-1).
  • Το ίδιο καλοκαίρι η ΑΕΚ αντιμετώπισε την Σέλτικ στον 3ο προκριματικό γύρο του Champions League. Tην απέκλεισε με μία ισοπαλία (1-1 στην Γλασκώβη) και με μία νίκη (2-1 στο ΟΑΚΑ). Στη συνέχεια η «Ενωση» απέκλεισε και την Βίντι και μπήκε στους ομίλους του Champions League την ίδια ώρα που η Σέλτικ θα συνέχιζε στους ομίλους του Europa League.
  • Εκείνη την περίοδο η Σκωτία είχε μπει στην Ευρώπη ούσα 26η στην Ευρώπη. Η Ελλάδα βρισκόταν στην 15η θέση και ήλπιζε εκείνο το καλοκαίρι πως θα μπορούσε να κάνει την υπέρβαση...

Σέλτικ και Ρέιντζερς μας άφησαν χιλιόμετρα πίσω

Μιάμιση σεζόν μετά η Σκωτία βρίσκεται ΗΔΗ στην 13η θέση της UEFA (μία θέση που λιγουρευόμασταν τα τελευταία χρόνια αλλά ποτέ δεν την πλησιάσαμε τελικά) και η ιστορία της Ελλάδας είναι γνωστή!

Πέρσι λοιπόν η Ελλάδα είχε τρεις ομάδες σε ευρωπαϊκούς ομίλους. Την ΑΕΚ στο Champions League, τον Ολυμπιακό και τον ΠΑΟΚ στο Europa League. H Σκωτία είχε μόνο Σέλτικ και Ρέιντζερς στους ομίλους του Europa League.

Η διαφορά ήταν πως η ΑΕΚ πήρε μόνο το μπόνους από την είσοδο στους ομίλους μιας και δεν πήρε ούτε βαθμό, ο ΠΑΟΚ έκανε μόνο μία νίκη (και είχε 5 ήττες) και ο Ολυμπιακός προκρίθηκε στους 32.

Η Σέλτικ αντίθετα προκρίθηκε στους 32 του Europa League με 9 βαθμούς και η Ρέιντζερς αποκλείστηκε έχοντας 6 βαθμούς.

Στους 32 αποκλείστηκε και η Σέλτικ και ο Ολυμπιακός. Ομως οι Σκωτσέζοι έβαζαν περισσότερους βαθμούς στο σακούλι τους μιας και είχαν λιγότερες ομάδες (διά του 4 η Σκωτία ότι μάζευε, διά του 5 η Ελλάδα).

Φέτος έγινε και η μεγάλη διαφορά. Η Ελλάδα έχοντας ΜΟΝΟ ΜΙΑ ομάδα στους ευρωπαϊκούς ομίλους δεν μπορούσε να κάνει την διαφορά. Δηλαδή να κερδίσει θέσεις προς τα πάνω.

Την ίδια ώρα η Σκωτία έκανε τα βασικά. Εβαλε τις δύο καλύτερες ομάδες της στους ομίλους του Europa League οι οποίες συνεχίζουν στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Η Σέλτικ απέκλεισε την ΑΙΚ Στοκχόλμης το καλοκαίρι (με δύο νίκες) τερμάτισε πρώτη στον όμιλό της με 13 βαθμούς (αφήνοντας εκτός την Λάτσιο και την Ρεν) και στους «32» στο πρώτο ματς με την Κοπεγχαγή στην Δανία πήρε ισοπαλία (1-1).

Η Ρέιντζερς ξεκίνησε από τον πρώτο προκριματικό γύρο κι απέκλεισε την Σεντ Τζόσεφ, την Προγκρές, την Μίντιλαντ και την Λέγκια έχοντας συνολικά 6 νίκες και 2 ισοπαλίες! Στον όμιλο η Ρέιντζερς τερμάτισε δεύτερη με 9 βαθμούς αφήνοντας εκτός Γιουνγκ Μπόις και Φέγενορντ. Στους 32 απέκλεισε την Μπράγκα με δύο νίκες (!) και πλέον περιμένει την κλήρωση για τους «16» του Europa League.

Τεράστια η διαφορά

Από 26η λοιπόν η Σκωτία έφτασε στην 13η και συνεχίζει. Δεν μπορεί να περάσει την 12η Αυστρία αλλά σίγουρα μπορεί να προσθέτει κι άλλους πόντους στην συνολική της βαθμολογία που θα τους κρατάει για την πενταετία.

Η Σκωτία έχει αυτή την στιγμή 27.875 βαθμούς! Η Ελλάδα είναι «κολλημένη» στους 25.700. Οχι μόνο δηλαδή μας πέρασαν οι Σκωτσέζοι και μας άφησαν τέσσερις θέσεις πίσω αλλά μας έχουν ρίξει και 2.175 βαθμούς διαφορά...

Εκαναν τα βασικα

Η εικόνα και η πορεία των ομάδων της Σκωτίας μας δείχνει τον δρόμο για του χρόνου και κυρίως για του παραχρόνου.

Την επόμενη σεζόν θα έχουμε πέντε ομάδες στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις ενώ την χρονιά 2021/22 θα έχουμε τέσσερις. Που φυσικά είναι αρνητικό αλλά τουλάχιστον θα έχει το θετικό ότι κάθε βαθμό που θα παίρνουμε θα έχει μεγαλύτερη αξία μιας και θα διαιρείται δια του τέσσερα.

Βεβαίως ακόμα δεν έχει γίνει γνωστό το πως θα βαθμολογείται η παρουσία στο Europa Conference League εκεί όπου θα έχουμε τρεις ομάδες!

Τι έκανε η Σκωτία; Οι δύο καλές ομάδες της χώρας μπήκαν στους ομίλους του Europa League έκαναν μικρές υπερβάσεις και συνέχισαν και στους 32. Η τελευταία υπέρβαση που έχει γίνει από ελληνική ομάδα είναι αυτή της ΑΕΚ η οποία μπήκε στους ομίλους του Europa League είχε φτιάξει ένα αήττητο σερί, πέρασε και τον όμιλο κι αποκλείστηκε από τη Ντιναμό. Του Ολυμπιακού τελευταία υπέρβαση θεωρείται αυτή με την πρόκριση στους 16 του Champions League με την Γιουνάιτεντ που είχε νικήσει και στο πρώτο ματς. Οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές του χρονιές κυμαίνονταν σε φυσιολογικά επίπεδα για τον ίδιο.

Μένει να δούμε λοιπόν τι θα κάνουν οι ελληνικές μας ομάδες το φετινό καλοκαίρι και μετά να δούμε την (ευρωπαϊκή) ζωή μας με μόνο τέσσερις συλλόγους και Europa Conference League.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

EUROPA LEAGUE Τελευταία Νέα