Η πρώτη χωρίς Σεμέδο και το κακό χούι του Ολυμπιακού στην Ευρώπη

Κώστας Νικολακόπουλος Κώστας Νικολακόπουλος
Η πρώτη χωρίς Σεμέδο και το κακό χούι του Ολυμπιακού στην Ευρώπη

bet365

Ο Κ. Νικολακόπουλος προσεγγίζει μέσα από το blog του στο gazzetta με τον δικό του τρόπο τη ρεβάνς του Ολυμπιακού στο Λονδίνο.

Ρεάλ - Σίτι με Super Derby προσφορά* | *Ισχύουν όροι & προϋποθέσεις

Ο Ολυμπιακός έχει πολλά ωραία πράγματα στο παιχνίδι του, ακόμη και στο πιο υψηλό επίπεδο, δηλαδή των αγώνων του στα Κύπελλα Ευρώπης. Έχει όμως κι ένα κακό χούι, που όσο δεν το κόβει θα του δημιουργεί τεράστια προβλήματα και δεν θα τον αφήνει να κάνει ακόμη πιο μεγάλα βήματα προς τα εμπρός.

Το αναφέρω τώρα, ακριβώς ενόψει της ρεβάνς με την Άρσεναλ, και με αφορμή την παρατήρηση ότι οι Λονδρέζοι στα δύο τελευταία παιχνίδια τους στο αγγλικό πρωτάθλημα, που ήταν εντός έδρας, όπως ακριβώς και το αυριανό, σκόραραν όχι μόνο με μεγάλη συχνότητα, αλλά με την εξής ιδιαιτερότητα: στο 4-0 με τη Νιούκαστλ, τα δύο γκολ μπήκαν μέσα σε τέσσερα λεπτά (54’-57’) και τα άλλα δύο μέσα σε άλλα τέσσερα λεπτά (90’-93’) και στο 3-2 με την Έβερτον τα δύο πρώτα γκολ μπήκαν μέσα σε έξι λεπτά (27’-33΄). Κοινώς, η Άρσεναλ με το που βάζει ένα γκολ, όχι απλά δεν σταματάει, αλλά σου ορμάει αμέσως για ένα δεύτερο, σαν τον πυγμάχο που αφού καταφέρει ένα καίριο πλήγμα στον αντίπαλο του, κυνηγάει αμέσως να τον θέσει νοκ άουτ με ένα δεύτερο…

Το δε πιο ανησυχητικό είναι ότι ο Ολυμπιακός του Πέδρο Μαρτίνς ακριβώς σε αυτό το κομμάτι δεν είναι καλός, ίσα ίσα είναι ευάλωτος. Το είχαμε διαπιστώσει για πρώτη φορά πέρσι, στο Μιλάνο, όταν ενώ είχε προηγηθεί 1-0 επί της Μίλαν και είχε τον έλεγχο του ματς, με το που έφαγε το ένα γκολ, στο 70’, δέχθηκε μέσα στο ίδιο δεκάλεπτο (70’-79’) άλλα δύο κι έχασε 1-3…Το διαπιστώσαμε και φέτος σε ακόμη πιο χειρότερη εκδοχή: Στο 2-2 με την Τότεναμ στο Καραϊσκάκη ο Ολυμπιακός βρέθηκε πίσω στο σκορ με 0-2 από δύο γκολ μέσα σε ένα τετράλεπτο (26’-30’), στο 1-3 από τον Ερυθρό Αστέρα στο Βελιγράδι δέχθηκε τα δύο γκολ της ήττας μέσα επίσης σε ένα τετράλεπτο (87’-90’), στο 2-3 από την Μπάγερν στο Καραϊσκάκη το παιχνίδι «γύρισε» με δύο γκολ μέσα σε λιγότερο από ένα τέταρτο (62’ το 1-2 και 75’ το 1-3) και στο 2-4 από την Τότεναμ στο Λονδίνο οι Άγγλοι καθάρισαν το τρίποντο και την πρόκριση με δύο γκολ μέσα σε ένα πεντάλεπτο (73’ το 2-3 και 77’ το 2-4)…

Αν θεωρείτε ότι πήγαμε πολύ μακριά: στο πρώτο ματς με την Άρσεναλ, την περασμένη Πέμπτη, με το που σκόραραν οι Άγγλοι στο 81’, είχαν διπλή τεράστια ευκαιρία για το 0-2 μέσα σε τέσσερα λεπτά, όταν στο 85’ ο Σα έσωσε την εστία του στο φαρμακερό σουτ του Λακαζέτ και αμέσως μετά, στην εκτέλεση κόρνερ, είχε κεφαλιά στο δοκάρι ο Σωκράτης…

Όπως βλέπετε, το πράγμα είναι ξεκάθαρο: οι παίκτες του Ολυμπιακού όταν τρώνε ένα γκολ στην Ευρώπη, συνήθως δεν έχουν καλή αντίδραση. Απογοητεύονται υπερβολικά, χάνουν τη συγκέντρωση τους κι είναι εύκολοι στο να φάνε «καπάκι» κι άλλο ένα. Ακριβώς έτσι αποκλείστηκαν φέτος από το Τσάμπιονς Λιγκ, παρότι γενικά έκαναν μία έξοχη προσπάθεια, πετυχαίνοντας μάλιστα και οκτώ γκολ κόντρα σε Μπάγερν και Τότεναμ! Πρέπει να μάθουν να συμπεριφέρονται καλύτερα στα δύσκολα. Γκολ στην Ευρώπη συνήθως θα φας σε ένα παιχνίδι-το σπάνιο είναι να μην φας! Εάν δεν σηκώσεις αμέσως κεφάλι και δεν προσπαθήσεις να αντιδράσεις, το έχασες το ματσάκι. Κι όχι μόνο αυτό, θα κινδυνεύσεις με συντριβή.

Η Άρσεναλ είναι τέτοια ομάδα: δεν είναι φέτος στα πολύ καλά της, δεν βγάζει διάρκεια, αλλά όταν βρει ρυθμό σε μικρά διαστήματα αγώνων, όχι μόνο ένα 20λεπτο η, ένα 15λεπτο, αλλά κι ένα πεντάλεπτο, πάει, σε σκότωσε. Η μαγκιά όταν τρως γκολ, είναι να βγεις με δύναμη και να βάλεις κι εσύ ένα! Όπως είχε κάνει ο Ολυμπιακός στη Ρωσία με την Κράσνονταρ: στο 10’ το 1-0 οι Ρώσοι, στο 11΄το 1-1 ο Ελ Αραμπί! Ατυχώς, πρόκειται για ένα ματς, την εξαίρεση στον κανόνα…

Για δε τον Ολυμπιακό το παιχνίδι αυτό έχει και μία άλλη ιδιαιτερότητα: είναι το πρώτο του φέτος στην Ευρώπη, που θα το παίξει χωρίς τον Σεμέδο! Και στα 13 προηγούμενα ο Πορτογάλος ήταν βασικός στην ενδεκάδα και για την ακρίβεια ήταν και σε ρόλο καπετάνιου της άμυνας, άρα σε ρόλο κομβικό. Και με τα όποια μειονεκτήματα του, γενικά είχε μία θετική παρουσία. Και είχε πετύχει άμα λάχει και τέσσερα γκολ! Πλάκα πλάκα ο στόπερ ήταν ο δεύτερος σκόρερ της ομάδας πίσω από τον σέντερ φορ Ελ Αραμπί (πέντε)!

Θα λείψει ο «τρελό»Σεμέδο. Και θα πρέπει ο Σισέ, που θα τον αντικαταστήσει, να είναι πραγματικά καλός, σοβαρός και συγκεντρωμένος, δίπλα στον Μπα, που μας εντυπωσίασε στην πρώτη του εμφάνιση στην Ευρώπη σε επίπεδο αρχικής ενδεκάδας του Ολυμπιακού, στο πρώτο ματς με την Άρσεναλ. Για τον Μπα θα είναι ένα τεστ αυτό το ματς, γιατί πρέπει να δείξει ότι μπορεί να έχει συνέχεια. Και να μην επηρεαστεί αρνητικά από τα όσα καλά ακούστηκαν γι΄ αυτόν, με κορυφαίο το κομπλιμένο που του έκανε ο συμπατριώτης του, ο Μανέ της Λίβερπουλ. Να δούμε έναν Μπα με μυαλό κι όχι με το κεφάλι στον αέρα.

Ο Σισέ έχει ένα μειονέκτημα, την απουσία πολλών αγώνων φέτος, αλλά όλο κι έχει πάρει ματσάκια αυτό το δίμηνο, και έχει πείρα από Ευρώπη, καθώς πέρσι ήταν βασικός και στα δύο παιχνίδια με τη Μίλαν και στα δύο με την Ντινάμο Κιέβου, αλλά και στην ήττα από την Μπέτις στην Ισπανία, όπου παρεμπιπτόντως είχε κάνει ένα ανόητο πέναλτι. Ακριβώς τέτοιες φάσεις πρέπει να αποφύγει ο έτερος Σενεγαλέζος του Ολυμπιακού κι αν μπορέσει να αξιοποιήσει την ικανότητα του στον αέρα, το ίδιο ισχύει και για τον Μπα, αφού η Άρσεναλ δεν είναι και σούπερ στις στατικές φάσεις μπροστά στην περιοχή της.

Οι δύο Σενεγαλέζοι τα είχαν καταφέρει καλά την πρώτη φορά που είχαν παίξει μαζί στην καρδιά της άμυνας, με την ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ, αλλά στο δεύτερο παιχνίδι τους, με τον Πανιώνιο στο Καραϊσκάκη, δεν έπαιζαν με συγκέντρωση κι ήταν ας τα να πάνε!

Άσχετο: Είδατε ότι πήγε να γίνει η έκπληξη χθες στο Δ.Σ. της Λίγκας. Από μία ψήφο, του Παναθηναϊκού, την γλίτωσαν ο ΠΑΟΚ κι η Ξάνθη...Με τη μεγάλη πλάκα να είναι ότι ο Παναιτωλικός ψήφισε ό,τι κι ο ΠΑΟΚ με τον Βόλο και την Ξάνθη, δηλαδή υπέρ της Ξάνθης, την στιγμή που κινδυνεύει άμεσα με υποβιβασμό...

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Κώστας Νικολακόπουλος
Κώστας Νικολακόπουλος

Ο Κώστας Νικολακόπουλος έγινε δημοσιογράφος από…σπόντα. Από τη Νομική και τη δικηγορία η, το επάγγελμα του δικαστικού, που υποτίθεται ότι ήταν στα πλάνα του (εξ ου κι οχαρακτηρισμός «ανακριτή» από τον Γ. Λούβαρη!), βρέθηκε ξαφνικά στον ΦΙΛΑΘΛΟ, όταν πρωτογεννήθηκε η ιδέα αυτής της εφημερίδας από τους Ν. Καραγιαννίδη και Ι. Μαθιουδάκη. Ένα χρόνο ρεπορτάζ Πανιώνιου και Αιγάλεω (μαζί), ένα χρόνο ΑΕΚ και από την άνοιξη του 1984 έως και σήμερα ρεπορτάζ Ολυμπιακού, όπου τα έχει δει όλα. Πρώτα τα λεγόμενα πέτρινα χρόνια και μετά πρωταθλήματα το ένα μετά το άλλο. Του αρέσει να γράφει για μεταγραφές, αλλά ο ίδιος τις αποφεύγει. Σε 40 χρόνια έχει κάνει δύο! Το 1992 στο ΦΩΣ του Θ. Νικολαϊδη και μετά στον ΓΑΥΡΟ που στη συνέχεια έγινε ένα με τον Κόκκινο Πρωταθλητή. Πάνω από μία δεκαετία καλύπτει το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού στον Σπορ FM.