Ο Ολυμπιακός για το ακατόρθωτο, πάντα με το ίδιο κλειδί για τους Άγγλους!

Κώστας Νικολακόπουλος Κώστας Νικολακόπουλος
Ο Ολυμπιακός για το ακατόρθωτο, πάντα με το ίδιο κλειδί για τους Άγγλους!

bet365

Ο Κ. Νικολακόπουλος αναδεικνύει μέσα από το blog του στο gazzetta τα δεδομένα για το μεγάλο παιχνίδι του Ολυμπιακού με την Άρσεναλ.

Build A Bet στο Ολυμπιακός - Άρσεναλ. Ένας αγώνας – πολλές αγορές – ένα στοίχημα. |21+

Για άλλη μία χρονιά λοιπόν ο Ολυμπιακός Φλεβάρη μήνα είναι στην Ευρώπη-ως συνήθως η μοναδική ελληνική ομάδα που συνεχίζει στις διοργανώσεις της ΟΥΕΦΑ.

Αντίπαλος αυτή τη φορά στα πρώτα νοκ άουτ του Γιουρόπα Λιγκ είναι η Άρσεναλ, μία από τις παραδοσιακές δυνάμεις του αγγλικού ποδοσφαίρου, αλλά σε πτώση τα τελευταία χρόνια. Η ειρωνεία είναι ότι ακριβώς εξαιτίας αυτής της πτώσης της, γίνεται και πιο δύσκολη η αποστολή του Ολυμπιακού! Διότι πολύ απλά η Άρσεναλ εδώ και μία τριετία δεν είναι ομάδα Τσάμπιονς Λιγκ, δεν παίζει στο Τσάμπιονς Λιγκ, παίζει στο Γιουρόπα Λιγκ. Και ρίχνει εκεί όλο της το ενδιαφέρον: Πρόπερσι έφτασε ως τα ημιτελικά κι αποκλείστηκε από την Ατλέτικο Μαδρίτης, πέρσι έφτασε στον τελικό κι έχασε από την Τσέλσι και φέτος θέλει να το πάρει, κάνοντας κάθε χρόνο κι ένα βήμα παραπάνω…

Σε αυτή την τριετία της στο Γιουρόπα Λιγκ η Άρσεναλ έχει τερματίσει και τις τρεις σεζόν πρώτη στον όμιλό της και στα νοκ άουτ έχει αποκλείσει πρόπερσι την σουηδική Έστερσουντ, τη Μίλαν και την ΤΣΣΚΑ Μόσχας και πέρσι την Μπάτε Λευκορωσίας, τη γαλλική Ρενς, τη Νάπολι και τη Βαλένθια. Κοινώς, στα νοκ άουτ έμεινε έξω μόνο από την Ατλέτικο. Γενικά η Άρσεναλ είναι ομάδα που και στο Τσάμπιονς Λιγκ, στα νοκ άουτ έμενε έξω από μεγάλες δυνάμεις (βλέπε την Μπάγερν το 2017, την Μπαρτσελόνα το 2016 κλπ).

Θεωρητικά, η αποστολή του Ολυμπιακού μοιάζει ακατόρθωτη. Ναι, έχει παίξει άλλα οκτώ παιχνίδια με την Άρσεναλ, με τέσσερις νίκες και τέσσερις ήττες (ποτέ ισοπαλία), αλλά ποτέ δεν την έχει αποκλείσει-πάντοτε ήταν πίσω της στη βαθμολογία των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ, όπου συναντιόντουσαν. Κι όταν χρειάστηκε η Άρσεναλ να έρθει τελευταία αγωνιστική για νίκη με δύο γκολ στο Καραϊσκάκη, τη μοναδική φορά που κινδύνευε να αποκλειστεί από τον Ολυμπιακό, κέρδισε με 3-0.

Να είμαστε ρεαλιστές: ο Ολυμπιακός ιστορικά έχει βγάλει νοκ άουτ μόνο μία αγγλική ομάδα, την άπειρη Μπέρνλι, πέρσι. Παλιότερα είχε μείνει έξω από Γουέστ Χαμ και Τότεναμ. Στις αρχές της πρώτης δεκαετίας του 2000 δύο φορές από τη Μάντσεστερ Γιουνάϊτεντ, άλλες δύο από τη Λίβερπουλ και μία από τη Νιούκαστλ. Στη συνέχεια από την Τσέλσι και τις Λίβερπουλ και Γιουνάϊτεντ πάλι. Και φέτος από την Τότεναμ, ξανά. Αν βάλουμε και τις τέσσερις φορές που έμεινε πίσω από την Άρσεναλ στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ, η σούμα λέει ότι σε 16 παρτίδες με τους Άγγλους, ο Ολυμπιακός κέρδισε τη μία, με τη λιγότερο σημαντική ομάδα.

Τι σημαίνουν, όμως, όλα αυτά; Πάρα πολλά, αλλά ενδεχομένως και τίποτα! Ποδόσφαιρο είναι κι ο Ολυμπιακός είναι υποχρεωμένος να εξαντλήσει τις πιθανότητες που έχει, αυτές τις λίγες. Η αλήθεια είναι ότι σχεδόν πάντοτε τα παλεύει όλα τα εντός έδρας παιχνίδια με τους Άγγλους (με τεράστιες νίκες επί των Γιουνάϊτεντ, Λίβερπουλ και τρεις επί της Άρσεναλ). Και συχνά πλέον και τα εκτός έδρας, αν θυμηθούμε ότι ως το 45ο λεπτό κέρδιζε φέτος 2-0 την Τότεναμ, πέρσι προηγήθηκε 1-0 της Μπέρνλι στο 83’ και το 2014 έκανε διπλό επί της Άρσεναλ! Αυτά δε είναι τα τρία τελευταία αποτελέσματα του Ολυμπιακού στην Αγγλία! Ένα διπλό, μία ισοπαλία με γκολ και μία ήττα, έχοντας προηγηθεί με 2-0.

Πρόκειται για αποτελέσματα που του δίνουν θάρρος, ότι μπορεί την άλλη εβδομάδα να πάει στην Αγγλία να παλέψει για την πρόκριση, εφόσον βέβαια απόψε φέρει ένα αποτέλεσμα που να του αφήνει τέτοια περιθώρια, μία νίκη, έστω οριακή, ακόμη και με παθητικό γκολ, ενδεχομένως και μία ισοπαλία, χωρίς παθητικό, «τραβηγμένα» και με παθητικό!

Ιστορικά το κλειδί του Ολυμπιακού για να κερδίσει στο σπίτι του μία αγγλική ομάδα είναι να ανοίξει αυτός το σκορ. Έτσι κέρδισε και στα έξι παιχνίδια του (!), το 1972 την Τότεναμ 1-0, το 2004 τη Λίβερπουλ 1-0, το 2009 την Άρσεναλ 1-0, το 2011 την Άρσεναλ 3-1, το 2014 τη Γιουνάϊτεντ με 2-0 και το 2018 την Μπέρνλι με 3-1. Όταν, αντιθέτως, ο Ολυμπιακός δέχθηκε πρώτος γκολ στο γήπεδο του έχασε από την Άρσεναλ 0-3 το 2015, από την Νιούκαστλ 1-3 το 2005 κι από τη Γιουνάϊτεντ 2-3 το 2002 και 0-2 το 2001. Και μπόρεσε απλά να αποφύγει την ήττα από τη Γουέστ Χαμ 2-2 το 1965, τη Λίβερπουλ επίσης 2-2 το 2000 και την Τότεναμ ξανά το 2-2 το 2019, έκανε δε τη μόνη του ανατροπή (2-1, από 0-1) με την Άρσεναλ το 2012. Μοναδικό του 0-0 με την Τσέλσι το 2008.

Εξυπακούεται ότι και τα δύο του καλά αποτελέσματα μέσα στην Αγγλία ήταν όταν προηγήθηκε στο σκορ (3-2 την Άρσεναλ κι 1-1 με την Μπέρνλι). Μάλιστα, υπήρχαν και άλλες δύο φορές που προηγήθηκε κι έχασε (1-3 από τη Λίβερπουλ και το 2-4 από την Τότεναμ). Αλλά όταν δέχθηκε πρώτος γκολ, έχασε σε όλες τις περιπτώσεις (12). Εύκολα λοιπόν μπορεί ο καθένας να αντιληφθεί ότι ο Ολυμπιακός με τους Άγγλους έχει τύχη σχεδόν αποκλειστικά όταν ανοίγει αυτός το σκορ…

Τι με φοβίζει βλέποντας εδώ και κάμποσο καιρό τον Ολυμπιακό να βγάζει στο παιχνίδι του την ίδια και την ίδια αδυναμία; Τα πουλήματα της μπάλας και τα λάθη στο χώρο της μεσαίας γραμμής, που δίνουν αντεπιθέσεις στους αντιπάλους, με τους παίκτες του να μην εμφανίζονται έτοιμοι να τις αντιμετωπίσουν. Κι όταν αυτό σου το κάνουν οι ελληνικές ομάδες, τι μπορεί να σου κάνει μία Άρσεναλ;...

Και πολύ εκνευριστικό αυτό το πράγμα με τα δοκάρια! Σου σπάει τα νεύρα! Δοκάρια οι Ελ Αραμπί, Χασάν με τον Πανιώνιο. Δοκάρι ο Χασάν με τη Λαμία. Δοκάρι ο Βαλμπουενά με την Ξάνθη. Δοκάρι ο Γκιγιέρμε με την ΑΕΚ. Δοκάρι ο Μπα στη Λαμία. Δοκάρια οι Ελ Αραμπί, Λοβέρα στο Βόλο! Και δεν υπάρχει πιο γκαντέμικο πράγμα στον Ολυμπιακό από το να έχει δοκάρια! Αντίθετα, είναι μεγάλο γούρι να έχει δοκάρι ο αντίπαλος! Βλέπε το πέναλτι του Τομανέ (Ερυθρού Αστέρα) στο δοκάρι και τα δοκάρια των Λάρσον (Άρη) και Ναμπί (ΟΦΗ) επίσης στο Καραϊσκάκη, καθώς και του Γκιγιέρμε (παραλίγο αυτογκόλ) στο Πλζεν και του Αριγίμπι στο Αγρίνιο.

Το κακό είναι ότι ο Ολυμπιακός έχει 17 δοκάρια κι οι αντίπαλοι του μόλις πέντε…

Άσχετο: στην Ξάνθη νομίζω ότι το έχουν καταλάβει, ότι τους πάνε για υποβιβασμό, από την στιγμή που οι αθλητικοί δικαστές διαχώρισαν την υπόθεση τους από του ΠΑΟΚ…Ο ΠΑΟΚ συνεχίζει την τακτική να το πηγαίνει όλο πίσω και πιο πίσω την υπόθεση-δεν βιάζεται ούτε καν για να οριστεί και να συζητηθεί η προσωρινή διαταγή, που υποτίθεται ότι είναι για να γίνεται γρήγορα…Κατά τα άλλα, τα περί προσπάθειας του Ολυμπιακού να αναβληθεί το ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ, πολύ απλά δεν υπάρχουν. Κανονικά θα γίνει το παιχνίδι την Κυριακή…

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Κώστας Νικολακόπουλος
Κώστας Νικολακόπουλος

Ο Κώστας Νικολακόπουλος έγινε δημοσιογράφος από…σπόντα. Από τη Νομική και τη δικηγορία η, το επάγγελμα του δικαστικού, που υποτίθεται ότι ήταν στα πλάνα του (εξ ου κι οχαρακτηρισμός «ανακριτή» από τον Γ. Λούβαρη!), βρέθηκε ξαφνικά στον ΦΙΛΑΘΛΟ, όταν πρωτογεννήθηκε η ιδέα αυτής της εφημερίδας από τους Ν. Καραγιαννίδη και Ι. Μαθιουδάκη. Ένα χρόνο ρεπορτάζ Πανιώνιου και Αιγάλεω (μαζί), ένα χρόνο ΑΕΚ και από την άνοιξη του 1984 έως και σήμερα ρεπορτάζ Ολυμπιακού, όπου τα έχει δει όλα. Πρώτα τα λεγόμενα πέτρινα χρόνια και μετά πρωταθλήματα το ένα μετά το άλλο. Του αρέσει να γράφει για μεταγραφές, αλλά ο ίδιος τις αποφεύγει. Σε 40 χρόνια έχει κάνει δύο! Το 1992 στο ΦΩΣ του Θ. Νικολαϊδη και μετά στον ΓΑΥΡΟ που στη συνέχεια έγινε ένα με τον Κόκκινο Πρωταθλητή. Πάνω από μία δεκαετία καλύπτει το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού στον Σπορ FM.