Η ισορροπία του Μπα και τα πολλά πέναλτι που δίνει ο Ολυμπιακός

Κώστας Νικολακόπουλος Κώστας Νικολακόπουλος
Η ισορροπία του Μπα και τα πολλά πέναλτι που δίνει ο Ολυμπιακός

bet365

Ο Κ. Νικολακόπουλος κάνει στο blog του στο gazzetta μία πρώτη προσέγγιση του αγώνα του Ολυμπιακού με την Άρσεναλ μέσα από ένα νευραλγικό κομμάτι του παιχνιδιού του.

Αταλάντα - Βαλένθια: Εκατοντάδες επιλογές και στοιχήματα για σκόρερ, κάρτες, κόρνερ και λεπτό πρώτου γκολ. |21+

Όταν μιλάμε για νοκ άουτ παιχνίδια, και δη για πρώτα ματς, πάντοτε έχει μεγάλη σημασία σαν γηπεδούχος να κοιτάξεις να αποφύγεις να φας γκολ. Η, τέλος πάντων να έχεις το μικρότερο παθητικό κι αν μπορέσεις να κερδίσεις το ματς έστω με 2-1.

Το ίδιο θέλει κι ο Ολυμπιακός ενόψει του αγώνα του με την Άρσεναλ. Άρα, θα παίξει τεράστιο ρόλο η εικόνα της ομάδας αμυντικά. Ο Σα, ο Σεμέδο κι ο Τσιμίκας έχουν παίξει και στα 12 φετινά ευρωπαϊκά παιχνίδια και δη πάντοτε ως βασικοί. Ο Ομάρ στα 11, ενώ και στο 12ο μπήκε κι έπαιξε, λίγο σαν αλλαγή. Η ειρωνεία είναι ότι όταν μπήκε στο 79’ του αγώνα με τον Ερυθρό Αστέρα στο Βελιγράδι το σκορ ήταν 1-1 κι όσο έπαιξε οι Σέρβοι έβαλαν δύο γκολ και κέρδισαν 3-1!

Εκείνο το παιχνίδι στο Βελιγράδι ήταν το μοναδικό από τα 12 του Τσάμπιονς Λιγκ, στο οποίο δεν είχε αγωνιστεί ο Γκιγιέρμε, ο δε Μπουχαλάκης έχει παίξει και στα 12, κι αυτός ως βασικός. Με την ιδιαιτερότητα μάλιστα ότι όταν δύο φορές ο Μαρτίνς τον άλλαξε εκεί γύρω στο 75’ των αγώνων με την Μπάγερν και την Τότεναμ εκτός έδρας, η ομάδα δέχθηκε γκολ και στους δύο αγώνες της!

Γενικά λοιπόν ο Ολυμπιακός από πλευράς γκολκίπερ, αμυντικής τετράδας και δύο αμυντικών μέσων αναμένεται να παίξει με την Άρσεναλ, όπως έπαιζε μέχρι τώρα όλη τη σεζόν στην Ευρώπη. Με μοναδική αλλαγή τον Μπα αντί του Μεριά, που στα πέντε προκριματικά ματς είχε αγγίξει το άριστο και στα έξι της φάσης των ομίλων ήταν «ο θεός (του ποδοσφαίρου) να σε φυλάει»!

Πρόσεξα λοιπόν τον Μπα στον αγώνα με τον Πανιώνιο-και να ξέρετε ότι από κάθε αγώνα μπορείς να καταλάβεις έναν παίκτη, ας είναι κι ο πιο εύκολος. Ο Σενεγαλέζος είχε πραγματικά αρκετές πολύ καλές επεμβάσεις. Γρήγορες αποφασιστικές, αυτό που λέμε ότι τις καθάρισε τις φάσεις. Και προσπάθησε να βοηθήσει και στο χτίσιμο επιθέσεων από πίσω. Αλλά και στις στημένες φάσεις μπροστά, όπου μάλιστα μία φορά βρέθηκε σε θέση για γκολ, τελειώνοντας πολύ άσχημα τη φάση, κάτι που το έχουμε ξαναδεί-είναι άγαρμπος όταν πάει να σκοράρει με τα πόδια, πιο επικίνδυνο θα τον έλεγα με το κεφάλι.

Κι ενώ σου έδινε μία πολύ καλή αίσθηση με την παρουσία του στην καρδιά της άμυνας, υπάρχουν τρεις στιγμές που πραγματικά προβληματίζουν για τον βαθμό ετοιμότητας του ενόψει ενός μεγάλου αγώνα στην Ευρώπη, στην οποία θα παίξει για πρώτη φορά μετά από εφτά μήνες, απ΄ όταν είχε μπει αλλαγή στην Τσεχία αντί του Αβραάμ στο πρώτο 20λεπτο του 0-0 με την Πλζεν.

Στη μία στιγμή στο α΄ ημίχρονο φεύγει πολύ ωραία από θέση δεξιού στόπερ, πάει σαν αριστερό μπακ και ακυρώνει έξοχα μία επίθεση του Πανιώνιου-και μετά κάνει το απίθανο, να πασάρει την μπάλα πάνω σε αντίπαλο μέσα στην περιοχή του Σα! Ο φορ του Πανιώνιου αστόχησε από καλή θέση, αλλά η επιλογή του στόπερ του Ολυμπιακού ήταν απαράδεκτη.

Στη δεύτερη στιγμή, στο β΄ημίχρονο, ο Μπα παίζοντας πια σαν δεξί στόπερ σε άμυνα τριών δέχεται μία απόκρουση αντίπαλου, ελέγχει την μπάλα κι αβίαστα κάνει λάθος πάσα πάλι σε αντίπαλο, δίνοντας αντεπίθεση στον Πανιώνιο. Ο Σα έσωσε την εστία του στο σουτ του Αραμπούλι, αλλά αυτό δεν αλλάζει κάτι αναφορικά με την επίσης απαράδεκτη επιλογή του Μπα.

Στην τρίτη στιγμή, ο Καμαρά του Πανιώνιου φεύγει από θέση οφσάϊντ κι ο Μπα απρόσεκτα του κάνει πέναλτι. Εκ τύχης κι εδώ γλίτωσε ο Ολυμπιακός, γιατί υποδείχηκε το οφσάϊντ, αλλά η επιλογή του Σενεγαλέζου ήταν ξανά λανθασμένη.

Τρία τέτοια λάθη με την Άρσεναλ, είναι 90% γκολ! Ο Μπα θα πρέπει να αφοσιωθεί στο παιχνίδι, να συγκεντρωθεί στο 100% και πάνω απ΄ όλα να κοιτάξει να αποφύγει τα λάθη στις πάσες. Καλό είναι το, πως το λένε, build up, αλλά για τον στόπερ προέχει να διώχνει κινδύνους και να μην δημιουργεί ο ίδιος κινδύνους. Καλύτερα η μπάλα να πάει στο αράουτ η, μακριά, στο άλλο μισό του γηπέδου παρά να τριγυρνάει γύρω στην περιοχή του Ολυμπιακού. Γιατί άλλο οι επιθετικοί του Πανιώνιου κι άλλοι της Άρσεναλ-όπως και του ΠΑΟΚ την Κυριακή…Ο Αφρικάνος είναι άπειρος, όμως καλός σέντερ μπακ, ισορροπία πρέπει να βρει.

Η δε φάση του πέναλτι του Μπα στη φάση με το οφσάϊντ, είναι καρμπόν με το πέναλτι που είχε κάνει ο Γκιγιέρμε στον Μάριν με τον Ερυθρό Αστέρα. Γενικά οι παίκτες του Ολυμπιακού είναι απρόσεκτοι στην περιοχή του Σα. Ο Μεριά έχει κάνει δύο πέναλτι (με τον ΠΑΟ στο ΟΑΚΑ και με την Τότεναμ στο Φάληρο) κι ο Σεμέδο άλλα δύο (επίσης με τον ΠΑΟ στο ΟΑΚΑ και με την Ξάνθη στο Φάληρο). Ο Μπρούνο στην Κωνσταντινούπολη. Ο Σισέ στο Κύπελλο με τη Λαμία.

Μιλάμε για εφτά πέναλτι! Μην στεκόμαστε στο ότι ο Σα έπιασε τα δύο (με ΠΑΟ και Μπασάκ) κι ένα πήγε στο δοκάρι (με Ερυθρό Αστέρα). Ο Ολυμπιακός θα μπορούσε να πάθει τεράστιες ζημιές από τα υπερβολικά πολλά πέναλτι που κάνουν οι παίκτες του. Θα μπορούσε να αποκλειστεί και από τα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ, αλλά και στη συνέχεια να μην πάει στο Γιουρόπα Λιγκ, όπως θα μπορούσε να είχε χάσει και το αήττητο και να ήταν μείον ένα βαθμό τώρα στο πρωτάθλημα.

Είναι απρόσεκτοι οι παίκτες του στα μαρκαρίσματα, αλλά και στις διεκδικήσεις της μπάλας με τα χέρια, με πρώτο τον Τσιμίκα σε αυτό το τελευταίο κομμάτι. Οι δε Γερμανοί διαιτητές δίνουν εύκολα πέναλτι. Και Γερμανός θα παίξει και στο Ολυμπιακός-Άρσεναλ, ο Τσβάϊερ και στο ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός, ο Στίλερ…

Ειλικρινά δεν ξέρω πόσο καλό είναι για τον Ολυμπιακό, που τον παίζουν Πέμπτη-Κυριακή Γερμανοί διαιτητές! Μου μοιάζει δύσκολο να είναι ευχάριστο. Και θα προτιμούσα άλλο ρέφερι, όχι έναν που έχει παίξει πριν ακριβώς ένα χρόνο το Ολυμπιακός-ΑΕΚ 4-1. Γιατί γενικά οι διεθνείς ξένοι διαιτητές προτιμάνε να φέρνουν διαφορετικά κι όχι ίδια αποτελέσματα με τις ίδιες ομάδες.

Άσχετο: όλοι βλέπουμε 4-3-3, δηλαδή τρεις κεντρικούς χαφ (Γκιγιέρμε, Μπουχαλάκη, Καμαρά) και μπροστά Βαλμπουενά, ΕΛ Αραμπί, Φορτούνη (Μασούρα) με την Άρσεναλ, αλλά εγώ θυμάμαι ότι ο Ολυμπιακός το καλύτερο του παιχνίδι στο Τσάμπιονς Λιγκ το έκανε παίζοντας επιθετικά, με Βαλμπουενά δεκάρι και Ποντένσε, Γκερέρο, Μασούρα μπροστά, το 2-2 με την Τότεναμ. Κι ότι με επιθετική τετράδα έβγαλε με επιτυχία και τα έξι προκριματικά ματς, κόντρα σε Τσέχους, Τούρκους και Ρώσους. Βεβαίως, με τον Ποντένσε η ομάδα είχε άλλη ταχύτητα. Αλλά τώρα έχει τον Φορτούνη...

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Κώστας Νικολακόπουλος
Κώστας Νικολακόπουλος

Ο Κώστας Νικολακόπουλος έγινε δημοσιογράφος από…σπόντα. Από τη Νομική και τη δικηγορία η, το επάγγελμα του δικαστικού, που υποτίθεται ότι ήταν στα πλάνα του (εξ ου κι οχαρακτηρισμός «ανακριτή» από τον Γ. Λούβαρη!), βρέθηκε ξαφνικά στον ΦΙΛΑΘΛΟ, όταν πρωτογεννήθηκε η ιδέα αυτής της εφημερίδας από τους Ν. Καραγιαννίδη και Ι. Μαθιουδάκη. Ένα χρόνο ρεπορτάζ Πανιώνιου και Αιγάλεω (μαζί), ένα χρόνο ΑΕΚ και από την άνοιξη του 1984 έως και σήμερα ρεπορτάζ Ολυμπιακού, όπου τα έχει δει όλα. Πρώτα τα λεγόμενα πέτρινα χρόνια και μετά πρωταθλήματα το ένα μετά το άλλο. Του αρέσει να γράφει για μεταγραφές, αλλά ο ίδιος τις αποφεύγει. Σε 40 χρόνια έχει κάνει δύο! Το 1992 στο ΦΩΣ του Θ. Νικολαϊδη και μετά στον ΓΑΥΡΟ που στη συνέχεια έγινε ένα με τον Κόκκινο Πρωταθλητή. Πάνω από μία δεκαετία καλύπτει το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού στον Σπορ FM.