Το ποδόσφαιρο σε «σκοτώνει» όταν δεν το σέβεσαι...

Μιχάλης Τσόχος Μιχάλης Τσόχος
Το ποδόσφαιρο σε «σκοτώνει» όταν δεν το σέβεσαι...

bet365

Η κατρακύλα της Ελλάδας, η παταγώδης αποτυχία του ΠΑΟΚ και η νοοτροπία που πρέπει να αλλάξει...

Ο ΠΑΟΚ δεν σεβάστηκε το ποδόσφαιρο, δεν σεβάστηκε ούτε το δικό του μέγεθος και συμπεριφέρθηκε όχι μόνο φέτος, αλλά τρία χρόνια τώρα με έναν τρόπο ελιτίστικο στο Europa League. Με ένα μπλαζέ ύφος περίπου “ποιος ασχολείται” με το Europa League. Δεύτερη χρονιά την τελευταία τριετία που ο ΠΑΟΚ δεν είναι μέσα στις 80 ομάδες της Ευρώπης που θα παίζουν μπάλα το χειμώνα. Ετσι δεν μεγαλώνεις, αποκλείεται να μεγαλώσεις! Αν στην καλύτερη εποχή σου δεν μπορείς συνεχόμενες χρονιές να κάνεις όχι κάτι καλό, αλλά ούτε τα αυτονόητα στην Ευρώπη, το ποδόσφαιρο θα σε τιμωρήσει...

Δεν είναι βέβαια δικό του φαινόμενο, δεν είναι μόνο του ΠΑΟΚ, είναι πάνω κάτω ελληνικό φαινόμενο. Δεν υπάρχει τα τελευταία 20 χρόνια ούτε μία ελληνική ομάδα, ούτε μία όμως, από αυτές που κάνουν πρωταθλητισμό που αν τη ρωτήσεις ευθέως “πρωτάθλημα στην Ελλάδα ή πορεία στο Europa League μέχρι τα προημιτελικά ή τα ημιτελικά;”, που θα σου απαντούσε το δεύτερο.

Δεν το σέβεσαι λοιπόν το Europa League, δεν σε αφορά, είσαι ελιτ εσύ και δεν είναι για σένα αυτά; Πολύ ωραία θα φροντίσει το ίδιο το ποδόσφαιρο να το ονειρεύεσαι και να μην το έχεις. Διότι αν δεν το καταλάβατε αυτό θα συμβεί πλέον δεδομένα. Οι ελληνικές ομάδες θα έχουν το Europa League 2 για να παίζουν, φυσικά και για να μιζεριάζουν ξανά και να μην του δίνουν σημασία και θα σκοτώνονται και θα ονειρεύονται να παίξουν στο Europa League, όπου μόνο μία από τις ομάδες μας θα μπορεί να παίξει και αυτή αν περάσει τρεις ή τέσσερις προκριματικούς γύρους το καλοκαίρι.

Ακόμη και σήμερα που πλέον φτάσαμε σχεδόν στον πάτο, οι περισσότεροι από τους φίλους των μεγάλων ομάδων και φυσικά οι ίδιες οι ομάδες θα σου απαντήσουν ότι προτιμούν την κατάκτηση του πρωταθλήματος. Ο φίλος της κάθε μεγάλης ομάδας, δεν αντιλαμβάνεται, δεν έχει την παραμικρή συνείδηση, δεν τον αφορά η ποιότητα του ποδοσφαίρου, οι παίκτες που θα βλέπει, οι ομάδες που θα αντιμετωπίζει στα γήπεδα που θέλει να χτίσει ή που χτίζει.

Σήμερα πολλοί φίλοι του ΠΑΟΚ και της ΑΕΚ λένε “εντάξει μωρέ αποκλειστήκαμε από το Europa League, αλλά πλέον με ένα ματς την εβδομάδα μπορούμε να ξαναπάρουμε το πρωτάθλημα...”. Το ίδιο ακριβώς που είπαν και πέρυσι οι φίλοι του ΠΑΟΚ και έκανε πάρτι η Βίντι και η Μπατέ στην Τούμπα. Το πήρε το πρωτάθλημα αλλά Τσάμπιονς Λιγκ δεν είδε. Μπορεί να πάρει ξανά φέτος λοιπόν το πρωτάθλημα, αλλά πάλι θα βρει στο δρόμο του τον Αγιαξ, την Πόρτο, την Μπενφίκα ή την Ζενίτ. Είναι πιθανό λοιπόν πάλι Τσάμπιονς Λιγκ να μην δει και μετά από την επόμενη σεζόν είναι πιθανό και Europa League να μην ξαναδεί και να παίζει στο Europa League 2 όπου τα μεγαθήρια θα είναι η Τορίνο και η Γουλβς και η Σλόβαν Μπρατισλάβας η εξαιρετική ομάδα της διοργάνωσης. Αυτούς τους αντιπάλους θα βλέπουμε στη νέα Τούμπα όταν αυτή χτιστεί, στην Αγιά Σοφιά όταν αυτή ολοκληρωθεί, κ.ο.κ. Και φυσικά θα έχουμε ομάδες με μπάτζετ των 10 - 15 εκατ. ευρώ γιατί μέχρι εκεί θα φτάνουν τα έσοδα και γιατί κάποια στιγμή ο Σαββίδης και θα βαρεθεί και δεν θα μπορεί, γιατί δεν θα του επιτρέπεται από το FFP, να βάζει 20 εκατ. ευρώ από την τσέπη για να βγει η σεζόν. Προσέξτε επένδυση 20 εκατ. ευρώ, όχι για το γήπεδο, όχι για ένα προπονητικό κέντρο, αλλά για να πληρωθούν οι παίκτες και να βγει η χρονιά. Τέτοια ζημιά στο μπάτζετ δεν την ανέχεται η Αρσεναλ και ψάχνει τελευταία στιγμή να δώσει δανεικό τον Μουστάφι και να πουλήσει τον Μονρεάλ για να μην την γράψει και θα την πληρώσει ο Σαββίδης...

Διότι κάποια στιγμή όλοι θα κατέβουν από το συννεφάκι ότι ο Ιβάν έχει λεφτά και δεν τρέχει μία. Ασφαλώς και έχει, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι κάθε χρόνο θα πετά 20 από το παράθυρο. Ακόμη και να θέλει δεν θα μπορεί. Επειδή ξέρω όμως ότι γενικά τους Έλληνες οπαδούς το αύριο δεν τους συγκινεί, “το πρωτάθλημα να πάρετε και όλοι οι άλλοι να πάνε να...” θα σας μιλήσω και για το σήμερα. Σήμερα λοιπόν με τον ΠΑΟΚ στους ομίλους πιθανότατα (και δεν είναι σχήμα λόγου), ο Πρίγιοβιτς θα επέστρεφε στην Τούμπα. Οπως το γράφω... Με τον ΠΑΟΚ εκτός ομίλου γίνεται συζήτηση για να φύγει και ο Σβιντέρσκι...

Ο Πολωνός λογικά δεν θα φύγει τελικά, γιατί διαφορετικά η ομάδα θα μείνει με ένα φορ, αλλά ίσως φύγουν κάποιοι άλλοι, αλλά η μεγάλη εικόνα δεν αλλάζει. Ο ΠΑΟΚ από σήμερα το πρωί αντί να ψάχνει παίκτη να πάρει (φορ και αριστερό μπακ που ήθελε) ψάχνει εναγωνίως να δώσει δύο τρεις παίκτες για να εισπράξει κάποια χρήματα και να αδειάσει λίγο το μπάτζετ.

Αλλά ακόμη και να μη φύγει κανείς γιατί δεν θα βρεθεί να αγοράσει κανείς, πως ο ΠΑΟΚ θα κάνει ακριβές μεταγραφές του χρόνου όταν φέτος θα γράψει ζημιές 20 εκατ. ευρώ ίσως και περισσότερα; Πότε θα παίξει ο Στοχ φέτος αν δεν φύγει κανείς εξρέμ με ένα ματς την εβδομάδα; Πότε θα παίξει ο Αουγκούστο που είναι επίσης μία πανάκριβη μεταγραφή, όταν τώρα δεν παίζει βασικός, που ακόμη δεν έχουν επιστρέψει ο Μαουρίτσιο και ο Βερνμπλουμ; Πως θα πάρουν την ευκαιρία με ένα ματς την εβδομάδα κάποιοι πολλοί ταλαντούχοι μικροί από τις ακαδημίες του ΠΑΟΚ; Πως θα εξελιχθεί η ομάδα αγωνιστικά με λίγα λόγια και πως το ταλέντο κάποιων θα γίνει αξία; Πώς θα ακριβοπουλήσει ο ΠΑΟΚ κάποιον καλό παίκτη του όταν κανείς στην Ευρώπη δεν θα τον βλέπει;

Στην Ελλάδα πάντα μένουμε στην επιφάνεια. Σε όλα τα επίπεδα. Ο Ολυμπιακός επέστρεψε στο Τσάμπιονς Λιγκ έχει μία καλή ομάδα και μία προοπτική μπροστά του για διάκριση και όλοι ακριβώς εκείνη τη στιγμή έσπευσαν να πουν “πρώτος στόχος το πρωτάθλημα μην ξεχνιέστε...”.

Στο ελληνικό ποδόσφαιρο κανείς δεν έχει καταλάβει εδώ και μία πενταετία ότι τίποτα απολύτως δεν κρίνεται για τις ομάδες τον Απρίλιο και τον Μάιο. Μόνο τα πανηγύρια και θα θυμικά των οπαδών φουσκώνουν τον Μάιο. Το μέλλον των ομάδων μας κρίνεται τον Ιούλιο και τον Αύγουστο και από εδώ και στο εξής και τον Ιούνιο. Μόνο τον Ιούλιο και τον Αύγουστο μπορεί να μεγαλώσει η ομάδα σου. Αν ο Ολυμπιακός βγει πρωταθλητής τον επόμενο Μάιο θα το οφείλει στο καλοκαίρι του. Αν δεν είχε περάσει την Πλζεν, τώρα δεν θα έκανε μεταγραφές, αλλά θα είχε πουλήσει και 3-4 από τους Καμαρά, Σισέ, Ομάρ, Φορτούνη, Ποντένσε. Χάρη στον Ιούλιο και τον Αύγουστο τους έχει όλους εκεί και θα έχει και 3-4 ακόμη!

Η εποχή που το ελληνικό πρωτάθλημα από μόνο του έφτανε να σε βάλει στους ομίλους και άρα να ανεβάσει το πρεστίζ και να γεμίσει τα ταμεία σου έχει τελειώσει προ πολλού και δεν θα επιστρέψει και ποτέ... Τώρα οι τύχες των ομάδων μας, το αν θα μεγαλώσουν ή θα μαραζώσουν θα κρίνεται πάντα και αποκλειστικά το καλοκαίρι, ποτέ ξανά τον Απρίλιο και τον Μάιο. Ο Ατρόμητος κάθε χρόνο καλός είναι και κάθε χρόνο τον Μάιο χαμογελάει. Ξέρετε γιατί δεν ανέβηκε ποτέ πραγματικά επίπεδο. Γιατί όσες ευκαιρίες κι' αν του δόθηκαν τα καλοκαίρια ποτέ δεν αξιοποίησε καμία. Επίπεδο θα ανέβει όχι αν βγει 10 συνεχόμενες χρονιές τρίτος, τέταρτος ή πέμπτος, αλλά την μία φορά που θα μπει σε ευρωπαϊκούς ομίλους...

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Μιχάλης Τσόχος
Μιχάλης Τσόχος

Ο Μιχάλης Τσόχος γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε πιστεύοντας ότι θα γίνει ψυχολόγος. Τελικά η ψυχολογία… γλίτωσε, όχι όμως και η δημοσιογραφία με την οποία ασχολείται επαγγελματικά για 25 χρόνια. Ξεκίνησε από τις εφημερίδες, τις οποίες θεωρεί ακόμη και σήμερα το μοναδικό πραγματικό σχολείο της δημοσιογραφίας και το ραδιόφωνο, το οποίο παραμένει η μεγάλη αγάπη του. Εργάστηκε στο «ΦΩΣ», στο «Βήμα», ενώ υπήρξε αρχισυντάκτης του Sportime και διευθυντής της SportDay. Η πρώτη του δουλειά ήταν ο Bwin ΣΠΟΡ FM, ενώ στο διαδίκτυο παραμένει πιστός στο gazzetta για πάνω από μία δεκαετία. Πέραν όλων των άλλων, τον… αντέχει και η τηλεόραση για πάνω από 10 χρόνια (Cosmote TV) και ο ίδιος αντέχει την ίδια γυναίκα που παντρεύτηκε πριν από 20 χρόνια (ήρωας είμαι!!!). Όλα τα παραπάνω τα… αντέχουν υπομονετικά οι δύο κόρες του.