Άρης - Μόλντε 3-1 (3-0 κ.δ)

Άρης - Μόλντε 3-1 (3-0 κ.δ)

Βασίλης Βλαχόπουλος
Άρης - Μόλντε 3-1 (3-0 κ.δ)

bet365

Οι συγκλονιστικοί παίκτες του Άρη τίμησαν τη φανέλα με τον θεό του πολέμου, προηγήθηκαν 3-0 (Ματίγια, Δεληζήσης, Ντιγκινί) της Μόλντε στο «Βικελίδης», όμως παρά την κατάθεση ψυχής και τις ευκαιρίες στην παράταση δέχθηκαν το γκολ-μαχαιριά που τους άφησε εκτός Ευρώπης!

Ο Άρης άγγιξε το θαύμα απέναντι στη Μόλντε, προηγήθηκε με 3-0 στην κανονική διάρκεια του αγώνα στο «Κλεάνθης Βικελίδης», αλλά ένα κρύο γκολ των Νορβηγών στο πρώτο 15πτο της παράτασης έβαλε τέλος στα ευρωπαϊκά όνειρά του.

Οι «κίτρινοι» ήταν συγκλονιστικοί στον δεύτερο αγώνα. Κουβαλώντας στις πλάτες τους την ήττα με 3-0 του πρώτου αγώνα, κατάφεραν να φέρουν τη μονομαχία στα ίσια καθώς προηγήθηκαν με το ίδιο σκορ, ακουμπώντας μια σπουδαία ανατροπή. Δεν άντεξαν στην παράταση κι έτσι ολοκλήρωσαν τη φετινή ευρωπαϊκή πορεία τους.

Ο Άρης δεν είχε ξεκάθαρη λογική στο παιχνίδι του στα πρώτα 20 λεπτά. Η Μόλντε ένιωσε εντονότερη πίεση από τις φωνές του κόσμου, παρά από τους «κίτρινους». Η ομάδα του Σάββα Παντελίδη ήταν βιαστική, επιπόλαιη, υστέρησε στο κομμάτι της κυκλοφορίας της μπάλας και προσπάθησε να βρει προϋποθέσεις για το γρήγορο γκολ (που είχε σαν στόχο) μέσα από βαθιές μπαλιές. Αντιθέτως, οι Νορβηγοί είχαν λογική και ηρεμία στο παιχνίδι τους. Με σωστό passing game, δεν έφτασαν σε σημείο δημιουργίας κλασικής ευκαιρίας, αλλά ήταν πιο επικίνδυνοι. Χαρακτηριστικό στοιχείο του πρώτου 20πτου ήταν η μόλις μία (υποψία) ευκαιρίας για τον Άρη με κεφαλιά του Σάσα Λούκας, όπου η μπάλα πέρασε παράλληλα της εστίας, μετά από εκτέλεση κόρνερ στο 5ο λεπτό.

Ο δεξιοτέχνης Ματίγια

Ο ρυθμός του αγώνα ήταν… κομμένος και ραμμένος στα μέτρα των Νορβηγών έως ότου αλλάξει τις ισορροπίες το μαγικό δεξί πόδι του Χαβιέ Ματίγια. Ο Ισπανός απέδειξε τη δεξιοτεχνία του στις εκτελέσεις, αυτό έκανε από τα 30 μέτρα σε εκτέλεση φάουλ, στέλνοντας την μπάλα στο δεξί παραθυράκι της εστίας της Μόλντε στο 25ο λεπτό (1-0). Το «Κλεάνθης Βικελίδης»… πήρε φωτιά και αφού ανακουφίστηκε βλέποντας την μπάλα να χτυπάει στο δοκάρι της εστίας του Κουέστα μετά από λίγα δευτερόλεπτα (σ. σ. ο Έικρεμ εκτέλεσε φάουλ από πλάγια θέση, είχε τρομερή έμπνευση με συρτό δυνατό σουτ αλλά ήταν άτυχος), πίστεψε ακόμη περισσότερο καθώς από εκείνο το σημείο και μετά, ο Άρης άρπαξε το παιχνίδι στα χέρια του.

Κυρίως μετά το 37ο λεπτό. Εκεί ο Γιάννης Φετφατζίδης επιβεβαίωσε ότι μπορεί να αλλάξει τις ισορροπίες ενός αγώνα. Έκανε τρομερή ντρίμπλα στον Χάουγκεν (εντός περιοχής) και με συρτή σέντρα παράλληλα της εστίας είδε τον Γιώργο Δεληζήδη (στο ντεμπούτο του σε ευρωπαϊκό παιχνίδι!) να τη σπρώχνει στα δίχτυα για το 2-0. Αυτό ήταν και το σκορ του ημιχρόνου καθώς οι μεν Νορβηγοί προσπάθησαν να επιβιώσουν, ο δε Αρης – πέρα από ένα σουτ του Ντιγκινί στο 41ο λεπτό όπου η μπάλα έφυγε άουτ – δεν απείλησε περισσότερο.

Με το μαχαίρι στα δόντια

Ο Άρης μπήκε στο δεύτερο ημίχρονο με σκοπό να ολοκληρώσει την ανατροπή. Με αδιάκοπο τρέξιμο, πολύ πίεση στην κάθε μπάλα και θα μπορούσε να είχε ισοφαρίσει το σκορ του πρώτου αγώνα στο 50ο λεπτό. Ο Κόρχουτ (ήταν… άλλος παίκτης στο δεύτερο ημίχρονο) έκανε τρομερή ατομική ενέργεια, πλάσαρε από το ύψος της περιοχής αλλά ο Κράνινξ εντυπωσιακά και σωτήρια έδιωξε σε κόρνερ. Ένα λεπτό αργότερα, ο Ροζ άγγιξε το γκολ, αλλά στην προβολή που έκανε (μετά από εκτέλεση κόρνερ) η μπάλα πέρασε άουτ.

Βλέποντας την ομάδα του να χωλαίνει στην άμυνα, ο Έρλινγκ Μόε έριξε στο παιχνίδι τρίτο στόπερ, αλλάζοντας τη διάταξή του σε 5-4-1. Η αντίδραση του Σάββα Παντελίδη ήρθε μετά από δέκα λεπτά με τη χρησιμοποίηση του Νίκο Μαρτίνες αντί του Ντάνι Λάρσον ο οποίος έδειξε και πάλι ότι είναι εκτός ρυθμού. Ο Μαρτίνες σέρβιρε έτοιμο γκολ στον Ντιγκινί στο 67ο λεπτό αλλά ο Γάλλος δεν είχε αίσθηση του χώρου και παρότι βρέθηκε ενώπιον κενής εστίας περισσότερο κοντρόλαρε την μπάλα. Τρία λεπτά αργότερα, ο Ιντέγε άργησε να κινηθεί στη σέντρα του Μαρτίνες στην πλάτη της άμυνας της Μόλντε η οποία χρησιμοποίησε ακόμη πιο αμυντικό σχήμα στα τελευταία 15 λεπτά με την αντικατάσταση του Έικρεμ. Παρόλο αυτά είχε τη δυνατότητα να… κόψει τη φόρα του Άρη, αλλά ο Κουέστα είχε τρομερή αντίδραση στο σουτ του Ομοϊχουάνφο στο 77ο λεπτό.

Ντιγκινί και λύτρωση

Ο Σάββας Παντελίδης πρόσθεσε φορ περιοχής στα τελευταία 15 λεπτά του αγώνα με τη χρησιμοποίηση του Χαμζά Γιουνές αντί του Γιάννη Φετφατζίδη. Έχοντας βρει ισορροπία μετά την αλλαγή σχηματισμού, η Μόλντε έκλεισε τους διαδρόμους στον Άρη έως ότου φθάσουμε στο 84ο λεπτό. Ο Σούντκγρεν κέρδισε την μπάλα στο χώρο της μεσαίας γραμμής, σέντραρε υποδειγματικά και ο Ντιγκινί με γυριστή κεφαλιά έκανε το 3-0! Πριν καλά-καλά κοπάσουν οι πανηγυρισμοί ο Ιντέγε σούταρε από το ύψος της μεγάλης περιοχής και είδε τον Κράνινξ να απομακρύνει με τα ακροδάχτυλα.

Ο Άρης λίγο έλειψε να πετάξει στα σκουπίδια την προσπάθειά του στο τελευταίο λεπτό των καθυστερήσεων. Ροζ και Κουέστα δεν συνεννοήθηκαν, ο Τζέιμς επωφελήθηκε, πλάσαρε από πλάγια θέση αλλά ο Γιώργος Δεληζήσης με το στήθος έδιωξε την μπάλα προ της εστίας. Η κανονική διάρκεια έληξε με σκορ 3-0.

Ο Άρης διατήρησε την ίδια απαίτηση από το παιχνίδι στην παράταση. Η Μόλντε είχε την πρώτη μεγάλη στιγμή με ένα σουτ του Κνούντζον, όπου ο Κουέστα απομάκρυνε με υπερένταση για να ακολουθήσει η απάντηση του Άρη με αντίστοιχο τρόπο με τον Ντιγκινί όπου η μπάλα πέρασε άουτ. Γενικώς, οι δύο ομάδες είχαν το μυαλό τους στην άμυνα, δεν πήραν ρίσκο.

Ψυχρολουσία

Μια κακή τοποθέτηση στο τέλος του πρώτου 15πτου της παράτασης άλλαξε τις ισορροπίες του αγώνα. Ο Μπολί βρέθηκε στην πλάτη της άμυνας από την αριστερή πλευρά, ο Κουέστα επίσης άργησε να αντιληφθεί τι είχε συμβεί και ο επιθετικός της Μόλντε με ψηλοκρεμαστό σουτ έστειλε την μπάλα στα δίχτυα (3-1) δίνοντας ξεκάθαρο προβάδισμα πρόκρισης στη Μόλντε.

Ο Άρης δεν τα παράτησε στο δεύτερο 15πτο της παράτασης. Άγγιξε το 4-1 που θα τον έβαζε και πάλι στο παιχνίδι της πρόκρισης στο 109ο λεπτό. Στο σουτ του Σάσα Ροζ η μπάλα χτύπησε το οριζόντιο δοκάρι, η μπάλα έφτασε στον Σάσα Λούκας ο οποίος σούταρε αλλά ο Κράνινξ απομάκρυνε πεσμένος στο έδαφος. Η μπάλα έφτασε στον Μπάσα αλλά το δικό του σουτ κόντραρε σε σώματα. Τρία λεπτά αργότερα, ο τρομερός συνδυασμός μεταξύ Μαρτίνες-Γιουνές έφερε τον δεύτερο απέναντι στον τερματοφύλακα της Μόλντε αλλά δεν σημάδεψε σωστά σε μια ακόμη τεράστια ευκαιρία. Μια προβολή του Ντιγκινί έπειτα από εκτέλεση κόρνερ έγραψε τον επίλογο του αγώνα καθώς στη συνέχεια ο Άρης δεν είχε τον χρόνο αλλά και τον τρόπο για να ανατρέψει την κατάσταση.

Την κίτρινη κάρτα είδαν οι Ματίγια, Σούντγκρεν, Κόρχουτ, Ντιγκινί (Άρης), Χέσταντ, Χουσάιν Ομοϊχουάνφο, Τζέιμς, Έικρεμ, Μπολί (Μόλντε)

MVP: Ο Σάσα Λούκας έκανε τρομερό παιχνίδι ανασταλτικά, κέρδισε τις περισσότερες μονομαχίες, συνέβαλε και δημιουργικά.

Στο ύψος του: Τέτοιο ντεμπούτο σε ευρωπαϊκό παιχνίδι προφανώς δεν φανταζόταν ούτε ο Γιώργος Δεληζήσης. Γκολ έβαλε, γκολ γλίτωσε, τα έκανε όλα.

Αδύναμος κρίκος: Οι ακραίοι μπακ της Μόλντε ήταν η… χαρά του Άρη.

Η γκάφα: Η κακή συνεννόηση μεταξύ Ροζ-Κουέστα έδωσε τη δυνατότητα στον Τζέιμς να βρει ευκαιρία για γκολ αλλά ο Δεληζήσης γλίτωσε την ομάδα του στην τελευταία φάση της κανονικής διάρκειας του αγώνα.

Το στραγάλι: Ο Ρόμπερτ Χάρβεϊ έπαιξε ξεκάθαρα… Μόλντε. Άφησε τον Τζέιμς να παίζει με τους αγκώνες και δεν είδε αρκετά φάουλ στον Ιντέγε περιμετρικά της περιοχής, με αποκορύφωμα τράβηγμα του Γιουνές στην παράταση που έγινε μπροστά στα μάτια του. Τον εξέθεσε ο επόπτης του στη φάση του 46ου λεπτού με λανθασμένη υπόδειξη οφ σάιντ στον Ιντέγε που βγήκε 1-1 με τον Μπιόρνμπακ.

Το ταμείο του gazzetta.gr: Κρίμα για τον Άρη που έκανε τρομακτική προσπάθεια, ισοφάρισε το σκορ του πρώτου αγώνα (3-0) αλλά πλήρωσε και πάλι ένα λάθος. Την κακή τοποθέτηση της Μόλντε στη φάση του 105ου λεπτού από το οποίο ήρθε το γκολ των Νορβηγών κι εκεί τελείωσαν όλα.

Οι συνθέσεις:

ΑΡΗΣ(Παντελίδης): Κουέστα, Σούντγκρεν, Ροζ, Δεληζήσης, Κόρχουτ (104’ Μπάσα), Σάσα Λούκας, Ματίγια, Λάρσον (64’ Μαρτίνες), Φετφατζίδης (77’ Γιουνές), Ντιγκινί, Ιντέγε (101’ Τόνσο)

ΜΟΛΝΤΕ(Μόε): Κράνινξ, Μπιόρνμπακ, Γκάμπριελσεν, Χάραλντσαϊντ, Χάουνγκεν (55’ Φόρεν), Χουσάιν, Άουρσνες, Έικρεμ (74’ Έλινγκσεν), Χέσταντ (99’ Κνούντζον), Ομοϊχουάνφο (88’ Μπολί), Τζέιμς

 

EUROPA LEAGUE Τελευταία Νέα