Υποχρεώσεις: νίκες, προκρίσεις και στόπερ!

Υποχρεώσεις: νίκες, προκρίσεις και στόπερ!

Γιώργος Τσακίρης Γιώργος Τσακίρης
Υποχρεώσεις: νίκες, προκρίσεις και στόπερ!

bet365

Ο Γιώργος Τσακίρης γράφει για όσα οφείλει να πετύχει η Α.Ε.Κ. στα προκριματικά του Europa (χωρίς δικαιολογίες), για την ανάγκη απόκτησης κεντρικού αμυντικού και έχει υστερόγραφα

Η αντίστροφη μέτρηση για τις πρώτες επίσημες αγωνιστικές υποχρεώσεις της ΑΕΚ έχει ξεκινήσει. Μπήκαμε στην εβδομάδα που από τα... λόγια πρέπει να περάσουμε στα έργα και στο αποτέλεσμα, στις αποδείξεις και τις πράξεις, για την Ένωση και του Μιγκέλ Καρντόσο. Όλα καλά και όμορφα σχετικά με την ομάδα που δουλεύεται για να παίξει καλό ποδόσφαιρο, σίγουρα πολύ καλύτερο απ' ότι έως τώρα (δεν το είδαμε με την Μπασακσεχίρ βέβαια), τώρα όμως και ελέω Europa League το μόνο που μετράει και απαιτείται κατ' αρχήν είναι: αποτελέσματα!

Το ταξίδι αυτή τη σεζόν αρχίζει από την Ρουμανία και την Κραϊόβα όπου η ΑΕΚ την Πέμπτη που μας έρχεται (και θα είμαστε εκεί φυσικά όπως πάντα σαν gazzetta.gr) θα αντιμετωπίσει την τοπική ομάδα. Σε ένα ακόμη καλοκαίρι που δεν είναι τίποτα εύκολο και αναμενόμενο για τους «κιτρινόμαυρους». Σε έναν ακόμη Αύγουστο που στην Ένωση οφείλουν να επιχειρήσουν και να πραγματοποιήσουν τελικά μια ακόμη υπέρβαση. Ακριβώς όπως το έκαναν τα τελευταία χρόνια προκειμένου η ομάδα να είναι και πάλι σε φάση ομίλων ευρωπαϊκής διοργάνωσης.

Το γεγονός ότι τo club παραμένει στο γκρουπ των ανίσχυρων για τις κληρώσεις που είχε (και θα έχει αρκεί να τα καταφέρει και προκριθεί πάλι σε φάση ομίλων), σε συνδυασμό φυσικά με το γεγονός ότι το ΟΑΚΑ θα είναι άδειο και για τα δυο εντός έδρας ματς της προκριματικής φάσης, αυξάνει το βαθμό δυσκολίας για την ΑΕΚ. Μα, διάολε, μαθημένοι στα δύσκολα είμαστε... Αυτή είναι η αλήθεια και γι' αυτό έχει καταφέρει σερί υπερβάσεων σε αγωνιστικό επίπεδο η ομάδα, διότι το γνωρίζει και προχωράει επιλέγοντας να το προσπερνάει και τελικά να το ξεπερνάει, να πετυχαίνει την υπέρβαση που απαιτείται...

Για την ΑΕΚ οι υποχρεώσεις της με την έναρξη των επίσημων αναμετρήσεων είναι δεδομένες και συγκεκριμένες. Εδώ είμαστε για να τα ξεκαθαρίσουμε: αρχικά νίκες στην Ευρώπη στην προκριματική φάση, είτε πρόκειται για τον Γ' προκριματικό γύρο είτε για τα πλέι οφ, που σημαίνουν αυτόματα και προκρίσεις (δυο σερί απαιτούνται) και έπειτα η απόκτηση ενός στόπερ! Τόσο απλά, ειλικρινά και όμορφα. Πάμε να δούμε τι εννοώ ένα προς ένα σαν βήματα αυτά που σημειώνω στη συγκεκριμένη παράγραφο που διαβάζετε.

Όταν, λοιπόν, δίπλα στη λέξη «υποχρεώσεις» υπογραμμίζω το «νίκες» είναι θαρρώ ξεκάθαρο τι εννοώ. Η ΑΕΚ δεν πρέπει να αρκεστεί σε προκρίσεις ανεξάρτητα από τα αποτελέσματα. Θα πρέπει για παράδειγμα την Πέμπτη όταν θα αντιμετωπίσει την Κραϊόβα να έχει βασικό και μοναδικό στόχο να σημειώσει ένα διπλό πρόκρισης. Αν δύναται μάλιστα να το πετύχει με εμφατικό τρόπο προκειμένου να στείλει ξεκάθαρο μήνυμα στους Ρουμάνους ότι είναι αδιάφορο απόλυτα το γεγονός ότι δεν θα 'χει το κόσμο της η ομάδα στην Αθήνα. Να μετατρέψει την ρεβάνς σε υπόθεση χωρίς κανένα ενδιαφέρον για την Κραϊόβα και φυσικά να την κερδίσει και στο ΟΑΚΑ.

Δηλαδή θα μου πει κάποιος και με το δίκιο του: «δηλαδή ρε Τσακίρη θα τη χαλάσει την ΑΕΚ να προκριθεί στους ομίλους του Europa έστω και με τέσσερις ισοπαλίες χάρη στα εκτός έδρας γκολ;». Προφανώς και όχι, δεν θα χαλάσει κανέναν, αφού στο τέλος αυτό που μετράει είναι ότι ο στόχος έγινε πράξη και η ομάδα είναι ξανά σε φάση ομίλων ευρωπαϊκής διοργάνωσης όπως οφείλει απέναντι στην ιστορία της, στον κόσμο της και τη χώρα που εκπροσωπεί! Όμως της ταιριάζει και της πρέπει να το κάνει με τέσσερις νίκες. Αυτός πρέπει να είναι ο στόχος ανεξαρτήτου αντιπάλου και στα πλέι οφ.

Εννοείται πως πλην των αγωνιστικών υποχρεώσεων υπάρχουν και αυτές που αφορούν την ενίσχυση της ομάδας. Συνιστά υποχρέωση του club και της διοίκησης να αποκτήσει έναν κεντρικό αμυντικό! Είναι αλήθεια ότι μοιάζει να 'χει γίνει σωστή δουλειά στο κομμάτι των προσθηκών έως σήμερα. Από κει που δεν προέκυπτε κάποιο αγωνιστικό όραμα από το αφεντικό, όπως σημείωνα κι εγώ σε τούτο εδώ το χώρο, αποδείχτηκε ότι υπήρχε σχέδιο από τον προπονητή και τον τεχνικό διευθυντή το οποίο στήριξε εμπράκτως ο Μελισσανίδης. Υπάρχει μια ακόμη κίνηση να γίνει, που θα έπρεπε να είχε ήδη ολοκληρωθεί διότι ποδόσφαιρο ξέρει το αφεντικό της ΑΕΚ και πρώτος το 'χει καταλάβει ότι απαιτείται ένας ακόμη στόπερ!

Προσοχή για να μη παρεξηγηθούν αυτά που γράφω για τον κεντρικό αμυντικό να ξεκαθαρίσω το εξής: ο στόπερ πρέπει να αποκτηθεί ανεξάρτητα με το τι θα κάνει η ομάδα στην Ευρώπη. Ξεκάθαρα πράγματα... Θα είναι κρίμα για έναν παίκτη σε μια συγκεκριμένη θέση να πάει στον... κουβά μια ολόκληρη προσπάθεια ενίσχυσης του ρόστερ που όμοιά της με τη νυν διοίκηση δεν έχει υπάρξει για οποιονδήποτε άλλον προπονητή...

Υγ: Απ' όσο μαθαίνω υπάρχει έντονη η σκέψη για τον Μιγκέλ Καρντόσο για τη θέση του φορ για το ματς στην Κραϊόβα. Προσωπικά αδυνατώ να καταλάβω γιατί υπάρχει έστω και σα σκέψη το ενδεχόμενο να μη ξεκινήσει ο Μάρκο Λιβάια. Εγώ βέβαια ευτυχώς δεν έχω καμία σχέση με προπονητική και έχω σημειώσει ξανά στο παρελθόν ότι δεν υπάρχει κανείς που να γνωρίζει καλύτερα από τον εκάστοτε προπονητή, αλλά σιχαίνομαι παράλληλα και τα όποια προσωπικά χαζά κολλήματα. Μην παρεξηγηθώ πάλι, δεν θεωρώ ότι ισχύει κάτι τέτοιο για τον Καρντόσο με τον Λιβάια, αλλά δεν τίθεται και ουσιαστικά ερώτημα για μένα: αν πρέπει να παίξει ο Κλωναρίδης που σέβομαι και εκτιμώ διότι έχει δώσει στην ΑΕΚ προκρίσεις, τότε να το κάνει πίσω από τον φορ, σαν δεύτερος. Και στο τέλος της κουβέντας δεν γίνεται να μην υπολογίζεται σε τέτοια ματς και με τέτοιους αντιπάλους ένας από τους πλέον (αν όχι ο) ποιοτικούς σου ποδοσφαιριστές. Φάνηκε και με την Μπασακσεχίρι πόσο πιο σημαντικός είναι ο Κροάτης από πολλούς...

Υγ2: Τώρα που έγιναν οι κληρώσεις ξεκίνησε ξανά η συζήτηση για το λάθος των οπαδών της ΑΕΚ στα επεισόδια με τον Άγιαξ που στοιχίζουν στην UEFA η οποία λειτουργεί απαράδεκτα και μονόπλευρα. Είμαι απόλυτα υπέρ της λογικής «χέρι που υψώνεται και χαιρετάει φασιστικά, πρέπει να κατεβαίνει με οποιοδήποτε τρόπο και κόστος». Η ΑΕΚ δεν είναι μόνο νίκες, επιτυχίες, γιορτές και ανεξάρτητα με το τι πρέπει να αποδεχθεί κανείς για να φτάσει σε αυτές. Η ΑΕΚ είναι πολλά παραπάνω από ένα ποδοσφαιρικό club, πρεσβεύει συγκεκριμένες ιδέες και ο λαός της έχει μάθει (σωστά) να μην αποδέχεται φασίστες. Αν η UEFA τιμωρούσε αυτές τις συμπεριφορές, οπαδών που σηκώνουν ναζιστικά το χέρι τους και τιμωρούσε το ίδιο αυστηρά και το club τους, θα είχαμε αποφύγει όσα έγιναν στο ΟΑΚΑ σε μεγάλο βαθμό. Για όσα έχουν κάνει τα φασισταριά οι οπαδοί του Άγιαξ όλα αυτά τα χρόνια (και έκαναν και πέρυσι) πείτε μου πόσα κεκλεισμένων των θυρών έχει παίξει η ομάδα τους; Γι' αυτό και βλέπουμε όλο και περισσότερους οπαδούς να μεταφέρουν στα γήπεδα τα φασιστικά τους ένστικτα. Βρίσκουν και τα κάνουν και στην UEFA. Δεν έπρεπε να αντιδράσουν έτσι μέρος των οπαδών της ΑΕΚ αλλά έγινε για κάποιους λόγους συγκεκριμένους, μη τα ξεχνάμε!

Υγ3: Για να δούμε και ένα παράδειγμα για την υποκρισία της UEFA για τα παραπάνω που σημειώναμε υπάρχει και η ομάδα της Αγίας Πετρούπολης. Στην Ζενίτ, λοιπόν, μεταγράφηκε ο Μάλκολμ και οι οπαδοί επειδή είναι μαύρος υποχρεώνουν τη διοίκηση να τον διώξει! Σκέφτονται στα σοβαρά τον Γενάρη να βρουν ομάδα να τον δώσουν επειδή ο κόσμος δεν τον θέλει... Η UEFA ακούει, βλέπει και τίποτα. Θα έπρεπε να επιβάλλει κυρώσεις τέτοιες ώστε ούτε ο οπαδός να μη δύναται να έχει άποψη για τη μεταγραφή μιας ομάδας κρίνοντας (αν είναι δυνατόν) από το χρώμα του ποδοσφαιριστή! Κλείνει τα μάτια όμως, εθελοτυφλεί, είναι πολλά τα εκατομμύρια από την Αγία Πετρούπολη και τους χορηγούς που αρκεί απλά να λέμε «against racism» και όλα αυτά τα βιντεάκια με τους ποδοσφαιριστές που τα βάζουν με τον ρατσισμό, αλλά επί της ουσίας δεν κάνουν απολύτως τίποτα για να τον αποτρέψουν... Και δεν είναι μόνο η Ζενίτ φυσικά...

Υγ4: Σημασία έχει τώρα η Κραϊόβα και μετά πρέπει να εστιάσουν στην ΑΕΚ για το ζευγάρι Τραμπζονσπόρ – Σπάρτα Πράγας. Δύσκολη είναι η κλήρωση αλλά η Ένωση το 'χει και με τις δυο αυτές ομάδες. Μπορεί και θα πρέπει να προκριθεί. Συνηθισμένη είναι η ομάδα στις υπερβάσεις, μια ακόμη θα την πετύχει, αρκεί να ξεπεραστεί για αρχή το εμπόδιο της Κραϊόβα. Κι αν έρθουν μετά οι Τούρκοι το ταξίδι θα 'χει και τεράστια συναισθηματική αξία και μεγάλη συγκίνηση.

Υγ5: Καλή επιτυχία στις ελληνικές ομάδες, σε όλες, που από αύριο μπαίνουν στη φάση διεκδίκησης προκρίσεων... Μακάρι να τα καταφέρουν όλες και να πετύχουν στην Ευρώπη τις υπερβάσεις που πρέπει! Εμείς θα τα πούμε τώρα από την Ρουμανία, σε δυο μέρες από σήμερα, για την ΑΕΚ φυσικά και όσα θα της συμβαίνουν εκεί, στην Κραϊόβα στο διάστημα της παραμονής της.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Γιώργος Τσακίρης
Γιώργος Τσακίρης

Όλα ξεκίνησαν για τον Γιώργο Τσακίρη το 1999 στο Παγκόσμιο Άρσης Βαρών στο ΣΕΦ. Έπειτα, ακολούθησε το Εθνοσπόρ το 2000 και το 2001 η παράλληλη ενασχόληση με το ρεπορτάζ της ΑΕΚ έως και σήμερα με σταθμούς καριέρας την SportDay στο ξεκίνημά της και στον ΣΠΟΡ FM 94.6 (όπου συνεχίζουμε), έπειτα στην Εξέδρα και από το 2011 στο καλύτερο «μαγαζί» απ' όλα: Gazzetta.gr. 22 χρόνια πλέον στο κιτρινόμαυρο ρεπορτάζ και συνεχίζουμε...