Τουλάχιστον να ξέρει γιατί έχασε…

Τουλάχιστον να ξέρει γιατί έχασε…

Τουλάχιστον να ξέρει γιατί έχασε…

bet365

Ο Δημήτρης Τσορμπατζόγλου γράφει για την ήττα του ΠΑΟΚ απέναντι στη Βίντι ψάχνοντας να βρει τα… πώς και τα γιατί.

Με το PulseBet*, νιώθεις το παλμό του Live στοιχήματος όπως ποτέ ξανά– Ισχύουν Όροι & Προϋποθέσεις

Αυτό που έγινε χθες το βράδυ στην Τούμπα, δεν μπορεί εύκολα να εξηγηθεί. Εκτιμώ ότι οι περισσότεροι που επιχειρούν να επιχειρηματολογήσουν για το κάζο του ΠΑΟΚ, εκτίθενται. Θα το εξηγήσω…

Πρώτα απ’ όλα στο ποδόσφαιρο μπορείς να χάσεις από τον οποιονδήποτε και με πάρα πολλούς τρόπους. Όταν δηλαδή ο ΠΑΟΚ έχασε πριν από δύο χρόνια μέσα στην Τούμπα από τον ΠΑΣ Γιάννινα, κατάφερε να κάνει 27 τελικές προσπάθειες, αλλά η μπάλα και ο Πασχαλάκης δεν ήθελαν να μπει το γκολ. Εκείνο το πάθημα, ήταν ποδοσφαιρικό και είχε εξήγηση. Αυτό που έγινε χθες επί 90 λεπτά, ΔΕΝ εξηγείται εύκολα.

Γράφω για κάζο, μια και δεν ήταν σοκαριστικό μόνο το αποτέλεσμα, αλλά πολύ περισσότερο, ήταν τραγική η εμφάνιση του ΠΑΟΚ. Μα να χάνεις με 0-2 στην Τούμπα από σχετικά αδύναμο αντίπαλο και να μην έχεις –έστω- ένα ξέσπασμα πέντε λεπτών… Να μην μπορείς να βγάλεις μία φάση, να τους βάλεις για ένα μικρό έστω διάστημα στην περιοχή τους. Αυτό δεν γίνονταν ούτε στον ΠΑΟΚ του Αμαφούλε, του Τσαουσίλα και του Ντόλμπεργκ…

Για όλο αυτό το σκηνικό λοιπόν δημιουργούνται δεκάδες ερωτήσεις. Ενώ όμως δημιουργούνται άπειρα ερωτηματικά για το πώς ο ΠΑΟΚ του Λουτσέσκου εκτέθηκε τόσο πολύ σε ένα τέτοιο ματς μέσα στην Τούμπα, οι απαντήσεις δεν είναι εύκολες.

Εξηγήσεις του τύπου… «δεν έπαιξε ο Βιεϊρίνια, έγινε κακό ροτέισον, έλειψε ο Πρίγιοβιτς, δεν τράβηξε ο Καρέλης, ήταν ανύπαρκτος ο Μάτος, δεν έγιναν σωστές αλλαγές» είναι… «να ‘χαμε να λέγαμε». Χθες στον ΠΑΟΚ δεν ήταν ένα το πρόβλημα, δεν προέκυψε μία δυσλειτουργία, δεν «έφταιγε» η κακή απόδοση 2-3 παικτών. Χθες πήγαν ΟΛΑ στραβά. Και παρά τις αλλαγές, παρά τις προσπάθειες να αλλάξουν τα πάντα, δεν βγήκε η παραμικρή αντίδραση. Ζήσαμε το απόλυτο… κενό, όποιος και αν έπαιζε, όποιος και αν έμπαινε, όποιος και αν έφευγε στον πάγκο, είτε σε 4-2-3-1 είτε σε 4-4-2.

Στο ποδόσφαιρο υπάρχει μία αρχή. Όταν σε μία ομάδα δεν λειτουργεί τίποτα καλά, όταν δεν υπάρχει ποδοσφαιριστής που διακρίνεται, όταν καμία γραμμή δεν παίζει αυτό που μπορεί, τότε αποκλειστικά υπεύθυνος είναι ο προπονητής. Το είπε και το παραδέχθηκε ο Λουτσέσκου, ο οποίος μετά από τόσες ώρες πρέπει να έχει αντιληφθεί και τους λόγους που οδήγησαν την ομάδα του σε μία τόσο κακή εμφάνιση.

Αυτό είναι το βασικό. Να μην ξεπεραστεί αβασάνιστα αυτή η ήττα. Να τους προβληματίσει, για να καταλάβουν γιατί έχασαν…

«Δεν προετοιμαστήκαμε καλά, είχαμε παραπάνω αυτοπεποίθηση απ’ όση έπρεπε, δεν τους πέρασα τα σωστά μηνύματα…» είπε και χθες ο προπονητής και μάλλον αυτό ήταν το πιο σοβαρό από όλα όσα ειπώθηκαν και γράφτηκαν για τις αιτίες που οδήγησαν σε αυτό το… πράγμα. Αν είναι έτσι πάντως, το πάθημα πρέπει να γίνει μάθημα.

Όσον αφορά στη Βίντι, πραγματικά πιστεύω ότι δεν έπαιξε τόσο μεγάλο ρόλο σε αυτό που «έπαθε» χθες ο ΠΑΟΚ. Νομίζω δηλαδή ότι χθες η ομάδα του Λουτσέσκου θα έχανε από όποιον και αν έπαιζε. Θα έχανε και από τον Αήττητο Σπάτων και από το Κοκκινόχωμα και από τον Ποσειδώνα Μηχανιώνας.

Για όσους πριν το ματς έλεγαν… «ποια Βίντι, μόνο το ματς με το πρωτάθλημα μας απασχολεί» ας καταλάβουν κάτι άλλο. Ο ΠΑΟΚ δεν έχασε χθες μόνο τρεις πόντους στον όμιλο του Europa League. Έχασε και πολύτιμο χρόνο συγκέντρωσης στο πρωτάθλημα. Τι εννοώ…

Αν ο ΠΑΟΚ κέρδιζε τους Ούγγρους θα ήταν πολύ πιο ήσυχος τις επόμενες εβδομάδες όταν θα έπαιζε σε Ελλάδα και Ευρώπη. Όταν την τέταρτη, την πέμπτη, αλλά και την έκτη αγωνιστική θα έπαιζε με τους Ούγγρους, την Τσέλσι, αλλά και την Μπάτε Μπόρισοφ, δεν θα είχε τόσο μεγάλο άγχος για να πάρει αποτέλεσμα, κάτι που θα διευκόλυνε τη συγκέντρωσή του στα ματς πρωταθλήματος που θα έχει εκείνες τις ημέρες. Τώρα οι «τελικοί» αυξάνονται και αυτό είναι ό, τι χειρότερο γι’ αυτή την ομάδα.

* Έχω κακό προαίσθημα για την πορεία του Άγγελου Αναστασιάδη στην Εθνική ομάδα κάτι που είναι άσχετο με τις προπονητικές του ικανότητες. Ο Έλληνας προπονητής (γενικά) δίνει το δικαίωμα στους κακοπροαίρετους, να λένε και να γράφουν… «ο δικός σας», ο «δικός τους» και έτσι να δημιουργούν αναστάτωση και ένταση για κάθε απόφαση, κάθε επιλογή, κάθε αποτέλεσμα. Είναι άδικο, είναι κομπλεξικό, είναι αρρωστημένο, αλλά αυτό θα κάνουν -με πρόθεση- πολλοί και διάφοροι. Αυτή η προσπάθεια δημιουργίας έντασης έχει ήδη ξεκινήσει. Μακάρι ο Αναστασιάδης να το διαχειριστεί ψύχραιμα. Ας το ξέρει πάντως ότι θα βρει μπροστά του πολλά απρόσμενα εμπόδια.

* Χρόνια πολλά στην πόλη μας. Χρόνια πολλά σε όλους όσους γιορτάζουν…

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Δημήτρης Τσορμπατζόγλου
Δημήτρης Τσορμπατζόγλου

Πρέπει να ήταν με μία μπάλα στα χέρια (οποιουδήποτε μεγέθους και χρώματος) από τότε που περπάτησε…
Αγαπάει το ποδόσφαιρο, λατρεύει το μπάσκετ το οποίο έπαιξε (όχι με μεγάλη επιτυχία…) γι’ αρκετά χρόνια στον ιστορικό ΒΑΟ, βλέπει βόλεϊ, του αρέσει το χάντμπολ, μπορεί να βλέπει με τις ώρες στίβο, καταδύσεις, ιππασία, σκοποβολή, χόκει επί χόρτου, αλλά και στον πάγο! Παρακολουθεί και πάλη, και άρση βαρών, φυσικά και πινγκ πονγκ και τέννις και … και... και...
Στο γήπεδο πήγε πρώτη φορά το 1983 σε αγώνα ΠΑΟΚ-Απόλλων Αθηνών. Μεγάλη και ωραία εμπειρία. Από το δημοτικό κρατούσε σημειώσεις, στατιστικά, πρόγραμμα αγώνων, είχε αρχείο και έκανε διάφορες αναλύσεις- συγκρίσεις.
Όλα τα άλλα ήρθαν φυσιολογικά…
Από τα 17 του το 1994, ξεκίνησε να ασχολείται με την δημοσιογραφία στην Αθλητική Μακεδονίας Θράκης, όπου τα πρώτα βήματα έγιναν από τις χαμηλές κατηγορίες του μπάσκετ. Φοβερές οι χρονιές που έκανε το ρεπορτάζ και του αγαπημένου του ΒΑΟ, σε Α2 και Α1!
Ακολούθησαν πολλά άλλα Μέσα στην Θεσσαλονίκη και όχι μόνο, εμπειρίες σε εφημερίες, ραδιόφωνα, τηλεόραση, φυσικά και στο διαδικτυο. Τα τελευταία 15 χρόνια είναι πιο κοντά στο ρεπορτάζ του ποδοσφαιρικού ΠΑΟΚ.