Τις προκρίσεις (κι) ο Ολυμπιακός τις «χτίζει» από το πρώτο ματς

Τις προκρίσεις (κι) ο Ολυμπιακός τις «χτίζει» από το πρώτο ματς

bet365

Ο Κ. Νικολακόπουλος σχολιάζει στο blog του στο gazzetta τη μάχη του Ολυμπιακού με τους Άγγλους και, παρεμπιπτόντως, και το διπλό της ΑΕΚ.

Ολυμπιακός – Μπέρνλι με πριμ 5%*, ακόμα καλύτερες αποδόσεις και αμέτρητα ειδικά στοιχήματα! (21+) * Ισχύουν Οροι και Προϋποθέσεις

Μεγάλο πράγμα η κλήρωση στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Τι να λέμε τώρα.

Η…φίλη μας η UEFA «έριξε» πέρσι τον Ολυμπιακό στον πιο δύσκολο όμιλο ever στο Τσάμπιονς Λιγκ (Μπαρτσελόνα, Γιουβέντους, Σπόρτινγκ!!!), αλλά και φέτος στον πιο δύσκολο αντίπαλο για να μπει στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ, την 7η ομάδα της Πρέμιερ Λιγκ-κι αν δεν ήταν η Μπέρνλεϊ, θα ήταν η Μπασάκσεχιρ, διεκδικήτρια του τίτλου στην Τουρκία μέχρι και την τελευταία αγωνιστική και πέρσι και πρόπερσι…

Η ΑΕΚ εκμεταλλεύθηκε την σούπερ καλή κλήρωση με τη Βίντι-κι αν δεν ήταν η ούγγρικη ομάδα θα ήταν η σουηδική Μάλμε-και φαίνεται να περνάει στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ, αξιοποιώντας κατά τον καλύτερο τρόπο αφενός μεν την ομοιογένεια της, αλλά και την ικανότητα της σαν ομάδα να παίρνει η, και να "κλέβει" αποτελέσματα (από τον Πογέτ το ξεκίνησε και το καλλιέργησε ακόμη περισσότερο επί Χιμένεθ), αφετέρου δε και το πλεονέκτημα του παίκτη παραπάνω από το 23’. Έτσι, μοιάζει να κάνει ένα ακόμη βήμα μετά την ιστορική κατάπτωση της στις μικρές κατηγορίες: τη μία σεζόν πήρε το Κύπελλο, την δεύτερη την πρώτη θέση στα πλέϊ οφς, την τρίτη το πρωτάθλημα και τώρα λογικά οδεύει προς ο Τσάμπιονς Λιγκ.

Τέλος πάντων, ο Ολυμπιακός έχει μπροστά του δύο πολύ δύσκολα παιχνίδια, απέναντι σε ένα αντίπαλο που παίζει στο πλουσιότερο πρωτάθλημα του κόσμου και που απόψε δίνει το 7ο επίσημο παιχνίδι του (έχει ήδη τέσσερα ευρωπαϊκά και δύο πρωταθλήματος), ενώ οι «ερυθρόλευκοι» μόλις το τρίτο, έχοντας παίξει μόνο με τη Λουκέρνη.

Και μην ακούτε τι λένε διάφοροι ειδικοί στην Αγγλία, ότι η Μπέρνλεϊ δεν ενδιαφέρεται να συνεχίσει στην Ευρώπη. Και ο προπονητής και όλοι οι παίκτες της ήταν ξεκάθαροι στις δηλώσεις τους, ότι όχι απλά θέλουν, αλλά…παραθέλουν να παίξουν στο Γιουρόπα Λιγκ, αφού για το σύλλογο τους θα είναι ιστορική επιτυχία. Η δε ομάδα τους θα έχει απόψε τη συμπαράσταση των οπαδών της, που εξάντλησαν τα 950 εισιτήρια που πήρε από τον Ολυμπιακό…

Το μόνο ερωτηματικό αποτελεί η ενδεκάδα τους, αν αληθεύει ότι ο προπονητής τους θα κάνει πολλές αλλαγές, βάζοντας κυρίως όσους δεν έπαιξαν στο ξεκίνημα του πρωταθλήματος, προφανώς με το σκεπτικό ότι αν χάσει και την Κυριακή από τη Φούλαμ, θα έχει αρχίσει την Πρέμιερ Λιγκ με ένα πόντο στις τρεις πρώτες αγωνιστικές κι άρα θα θέλει φρεσκάδα από τους βασικούς στο Λονδίνο. Όμως, ας έχουμε υπόψιν μας ότι η Μπέρνλεϊ κάπως έτσι προκρίθηκε κι επί της Μπασάκ. Στο 1-0 της ρεβάνς, οι Άγγλοι είχαν στην ενδεκάδα τους μόλις τέσσερις βασικούς από την ενδεκάδα που κατέβασε στα δύο πρώτα ματς του πρωταθλήματος…

Την δε Μπέρνλεϊ τη βολεύει, όπως φαίνεται, να παίζει εκτός έδρας το πρώτο ματς. Έτσι έγινε με την Αμπερντίν και με την Μπασάκ: πήρε ισοπαλίες εκτός έδρας (1-1 και 0-0) και πέρασε στις ρεβάνς στην Αγγλία με νίκες στην παράταση (3-1 και 1-0)!!! Δεν ξέρω αν μπορεί να τριτώσει το καλό για τους Άγγλους, όμως οι πιθανότητες λένε ότι ο Ολυμπιακός για να έχει μεγαλύτερη τύχη για πρόκριση πρέπει να κάνει απόψε ό,τι δεν έκαναν Σκοτσέζοι και Τούρκοι, δηλαδή να κερδίσει τους Άγγλους.

Οι ανατροπές στα νοκ άουτ παιχνίδια γίνονται ολοένα και πιο δύσκολες. Ας δούμε το φετινό καλοκαίρι: ο ΠΑΟΚ νίκησε στα πρώτα παιχνίδια, έστω 2-1 και 3-2, την Βασιλεία και την Σπαρτάκ και προκρίθηκε, ενώ με το 1-1 στην Μπενφίκα έχει καταστεί φαβορί. Η ΑΕΚ πήρε 1-1 στη Σέλτικ και πέρασε, ενώ με το 2-1 στην Ουγγαρία έχει καταστεί μεγάλο φαβορί. Ο Ολυμπιακός προκρίθηκε επί της Λουκέρνης από το πρώτο ματς. Αντίθετα, Ατρόμητος κι Αστέρας αποκλείστηκαν, γιατί είχαν χάσει τα πρώτα ματς, εκτός έδρας, έστω στο γκολ (3-4 και 2-3)…

Και να υπενθυμίσω ότι ο Ολυμπιακός στο πρόσφατο παρελθόν, όταν κέρδισε το πρώτο του παιχνίδι προκρίθηκε (βλέπε 3-1 στην Παρτίζαν, έστω 2-1 τη Ριέκα στο 93’, 1-0 στην Αρούκα), ενώ όταν δεν το κέρδισε αποκλείστηκε: είτε όταν έφερε ισοπαλίες εντός έδρας (0-0 με την Μπερ Σέβα, 1-1 με την Μπεσίκτας), είτε όταν έχασε εκτός έδρας (0-1 από Άντερλεχτ, 0-2 από Ντνίπρο). Η εξαίρεση του κανόνα ήταν η πρόκριση με το 3-0 στην Τουρκία, μετά το 0-0 με την Οσμάνλισνπορ στο Καραϊσκάκη. Γενικά, όπως κι αν το πάρει κανείς, είναι πολύ σημαντικό το μηδέν πίσω.

Συνήθως τέτοια ματς σαν το αποψινό κρίνονται στις λεπτομέρειες. Παίζει ρόλο κι η τύχη, αλλά πάνω απ΄ όλα η αποφασιστικότητα που βγάζει η κάθε ομάδα, η συγκέντρωση κι η εξυπνάδα της. Μπορεί να χρειαστεί και υπομονή κι επιμονή-χθες το πρώτο γκολ της ΑΕΚ μπήκε με τους παίκτες της να «γυρίζουν» την μπάλα για σχεδόν ένα λεπτό, μέχρι το ριμπάουντ του Κλωναρίδη από το σουτ του Μπακασέτα, από τον οποίο κι είχε ξεκινήσει ουσιαστικά η φάση με το ωραίο άνοιγμα του στον Χουλτ. Παρεμπιπτόντως, λένε για «απίθανο» γκολ του Μπακασέτα, που πλάκα πλάκα με την παρουσία στις δύο κρίσιμες φάσεις μάλλον κρίνει την πρόκριση στους χρυσοφόρους ομίλους, αλλά στο γκολ του η μπάλα απλά κόντραρε στον αμυντικό κι άλλαξε πορεία-καλύτερο ήταν το σουτ που έκανε στο πρώτο γκολ, όπου αρχικά πίστεψα ότι ο Κλωναρίδης ήταν οφσάϊντ, αλλά νομίζω οριακά ήταν στην ίδια ευθεία με τον αμυντικό.

Σίγουρα μέσα στις λεπτομέρειες που παίζουν ρόλο είναι και κάποιες διαιτητικές αποφάσεις, δίκαιες η, άδικες, αλλά κρίσιμες. Ας σκεφθούμε τη συγκυρία ότι κι ο ΠΑΟΚ στη ρεβάνς στη Μόσχα και η ΑΕΚ χθες στην Ουγγαρία έπαιξαν λόγω αντίπαλων αποβολών από το 33’ και το 23’ με παίκτη παραπάνω. Έχει ενδιαφέρον κι ότι η ΑΕΚ μένοντας κι αυτή με 10 παίκτες από το 53’, με την αποβολή του Μπακασέτα (μέσα και σε αυτή τη φάση, όπως και νωρίτερα στην αποβολή του Ούγγρου!!!), είχε πολύ κατώτερη αγωνιστική συμπεριφορά από το παιχνίδι της στην Γλασκώβη, όπου είχε παίξει η ίδια με παίκτη λιγότερο από το 57’, λόγω αποβολής του Γαλανόπουλου-ίσως είναι ότι ο Ουζουνίδης ξεκινάει με την ομάδα του στο φουλ και μετά υπάρχει κόπωση,

Να δούμε λοιπόν πώς θα παίξει απόψε στο Καραϊσκάκη κι ο Σλοβένος Βίντσιτς, που δεν θεωρείται εδράκιας: είχε παίξει (από ελληνικές ομάδες) Αρούκα-Ολυμπιακός 0-1, ΠΑΟΚ-Φιορεντίνα 0-0, ενώ τα δύο τελευταία ευρωπαϊκά παιχνίδια του ήταν τον Μάρτη Ντόρτμουντ-Σάλτσμπουργκ 1-2 και πριν δέκα μέρες Φενέρμπαχτσε-Μπενφίκα 1-1.

Άσχετο: δεν είναι μόνο το Καραϊσκάκη, αλλά και πολλά γήπεδα αυτή την εποχή στην Ευρώπη με προβληματικούς, λιγότερο η, περισσότερο, αγωνιστικούς χώρους. Οι ειδικοί το εξηγούν λόγω των πολύ υψηλών θερμοκρασιών. Να θυμίσω πώς ήταν το γήπεδο της Λουκέρνης κι ότι κι ο Ολυμπιακός, όπως τώρα οι Άγγλοι, δεν είχε προπονηθεί στο γήπεδο όπου είχε γίνει ο αγώνας στην Ελβετία, ακριβώς για να μην επιδεινωθεί η κατάσταση του.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Κώστας Νικολακόπουλος
Κώστας Νικολακόπουλος

Ο Κώστας Νικολακόπουλος έγινε δημοσιογράφος από…σπόντα. Από τη Νομική και τη δικηγορία η, το επάγγελμα του δικαστικού, που υποτίθεται ότι ήταν στα πλάνα του (εξ ου κι οχαρακτηρισμός «ανακριτή» από τον Γ. Λούβαρη!), βρέθηκε ξαφνικά στον ΦΙΛΑΘΛΟ, όταν πρωτογεννήθηκε η ιδέα αυτής της εφημερίδας από τους Ν. Καραγιαννίδη και Ι. Μαθιουδάκη. Ένα χρόνο ρεπορτάζ Πανιώνιου και Αιγάλεω (μαζί), ένα χρόνο ΑΕΚ και από την άνοιξη του 1984 έως και σήμερα ρεπορτάζ Ολυμπιακού, όπου τα έχει δει όλα. Πρώτα τα λεγόμενα πέτρινα χρόνια και μετά πρωταθλήματα το ένα μετά το άλλο. Του αρέσει να γράφει για μεταγραφές, αλλά ο ίδιος τις αποφεύγει. Σε 40 χρόνια έχει κάνει δύο! Το 1992 στο ΦΩΣ του Θ. Νικολαϊδη και μετά στον ΓΑΥΡΟ που στη συνέχεια έγινε ένα με τον Κόκκινο Πρωταθλητή. Πάνω από μία δεκαετία καλύπτει το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού στον Σπορ FM.