Η 20η θέση είναι μόνο η αρχή του τέλους, αν δεν…

Μιχάλης Τσόχος Μιχάλης Τσόχος
Η 20η θέση είναι μόνο η αρχή του τέλους, αν δεν…

bet365

Ο Μιχάλης Τσόχος γράφει στη σκιά του ντέρμπι, για το φετινό ευρωπαϊκό «βατερλώ» των ελληνικών ομάδων, που θα κοστίσει αφάνταστα στο ελληνικό ποδόσφαιρο, αλλά και το ελληνικό πρωτάθλημα.

Η χρόνια των ελληνικών ομάδων ολοκληρώθηκε στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις με την εντός έδρας ήττα του Ολυμπιακού από τη Ναντ. Μία χρονιά που είναι η χειρότερη στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου τον 21ο αιώνα. Μια χρονιά που μας στέλνει τόσο κάτω και τόσο πίσω, που η ανάκαμψη θα χρειαστεί χρόνια πολλά για να επέλθει.

Είμαι από αυτούς που υποστηρίζουν ότι η ευρωπαϊκή παρουσία των ομάδων μας, δεν αφορά αυτές και μόνο αυτές και τα δικά τους έσοδα, αλλά το ελληνικό ποδόσφαιρό στο σύνολο του και φυσικά και το ελληνικό πρωτάθλημα στο σύνολό του.

Η φετινή τραγική χρονιά των ελληνικών ομάδων στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις δεν κάνει μόνο πιο δύσκολη την ζωή του Ολυμπιακού, του Παναθηναϊκού, της ΑΕΚ, του ΠΑΟΚ, του Αρη, αλλά κάνει εφιαλτική και την ζωή του ΟΦΗ, του Αστέρα, του Ατρόμητου, του Βόλου, της όποιας ομάδας δεύτερης ταχύτητας του ελληνικού ποδοσφαίρου, ελπίζει κάποια στιγμή να παίξει σε έναν ευρωπαϊκό όμιλο και φυσικά απομακρύνει οποιονδήποτε θα έκανε την σκέψη να επενδύσει στο ελληνικό ποδόσφαιρο και σε μία τέτοιου μεγέθους ομάδα.

Είναι πολλοί που υποστηρίζουν ότι αυτό μας αξίζει, αυτές είναι οι ομάδες μας και το ποδόσφαιρο μας και τελικά παίρνουμε αυτό που δικαιούμαστε. Είμαι ο τελευταίος που θα υπερασπιστώ το ελληνικό ποδόσφαιρο με τις τόσες παθογένειες και τα τόσα προβλήματα, αλλά δεν πιστεύω ότι μας αξίζει αυτό. Δεν νομίζω ότι οι ομάδες μας είναι χειρότερες από αυτές της Μάλτας ή των Νησιών Φερόε από τις οποίες μαζέψαμε λιγότερους βαθμούς φέτος.

Από την άλλη πλευρά είναι πολλοί οι λόγοι και πολλά τα προβλήματα και οι αβλεψίες του ελληνικού ποδοσφαίρου και των συλλόγων μας, που οδήγησαν το ελληνικό ποδόσφαιρο σε αυτή την 20η θέση και πραγματικά εδώ και μία πενταετία που κατρακυλάμε ποτέ το ελληνικό ποδόσφαιρο δεν κάθισε σε ένα τραπέζι συντεταγμένα να βρει λύσεις και να στοιχηθεί πίσω από μία κοινή προσπάθεια.

Ακόμη ακούω στα αυτιά μου τις δηλώσεις του προέδρου της Σλάβια Πράγας πριν από τη ρεβάνς με τον Παναθηναϊκό φέτος το καλοκαίρι. Δεν είπε πρέπει να περάσουμε έχουμε ανάγκη τα χρήματα, δεν είπε το πρεστίζ του συλλόγου επιβάλλει να βρεθούμε στους ομίλους, αλλά είπε. «Οφείλουμε να πάρουμε την πρόκριση για το ποδόσφαιρο της Τσεχίας. Δεν μπορώ να φανταστώ πόσο κακό θα κάνει ο αποκλεισμός στη βαθμολογία της χώρας το να μην παίξουμε φέτος σε όμιλο, και πόσο μεγάλο πρόβλημα θα υπάρξει τα επόμενα χρόνια για τους συλλόγους της χώρας…».

Δεν έχει εκείνος έχθρα με την Σπάρτα Πράγας, δεν του ήταν μεγάλο πρόβλημα που φέτος η Πλζεν πήρε τα χρήματα του Τσάμπιονς Λιγκ; Ασφαλώς και ισχύουν και για αυτόν αυτά, αλλά δεν μπορεί να βλέπει το δέντρο και να χάνει το δάσος. Δεν μπορεί να παραβλέψει ότι η αποτυχία των άλλων κάνει τη ζωή της δικής του ομάδας δύσκολη ή το αντίστροφο.

Στην Ελλάδα αδυνατούν οι παράγοντες να το αντιληφθούν. Και δεν μιλάω για τους οπαδούς που χαίρονται με τον αποκλεισμό του εσωτερικού εχθρού, αυτό παντού συμβαίνει στον έναν ή τον άλλο βαθμό. Μιλάω για αυτούς που παίρνουν τις αποφάσεις για το ελληνικό ποδόσφαιρο, που βάζουν τα λεφτά τους σε αυτό, για αυτούς που υποτίθεται ότι κόπτονται γι’ αυτό. Δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία ότι τον φετινό πρόωρο αποκλεισμό του ΠΑΟΚ, θα τον πληρώσει κάποια στιγμή ο Αρης μέσα στην επόμενη πενταετία και το αντίστροφο. Δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία, είναι 100% βέβαιο, ότι τον φετινό αποκλεισμό του Παναθηναϊκού θα τον πληρώσει ο Ολυμπιακός και το αντίστροφο, κ.ο.κ.

Αλλά για να αφήσουμε στην άκρη το χθες και ότι έγινε και να μιλήσουμε για το αύριο, το επόμενο καλοκαίρι θα είναι η τελευταία μεγάλη ευκαιρία του ελληνικού ποδοσφαίρου. Αυτή θα είναι και η μοναδική χρονιά που όχι μόνο θα βγάλουμε πέντε ομάδες (από την μεθεπόμενη επιστρέφουμε στις 4, οι τρεις εκ των οποίων στο conference), αλλά οι δύο από αυτές θα παίξουν προκριματικά Τσάμπιονς Λιγκ και η μία στο Europa.

Τι σημαίνει αυτό; Ότι σε αντίθεση με ότι συνέβη φέτος οι τρεις από τις πέντε ομάδες μας θα έχουν περιθώριο λάθους και αποκλεισμού. Για την ακρίβεια οι δύο που θα παίξουν στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ, θα έχουν, αν χρειαστεί, τρεις ευκαιρίες για να κάνουν μία πρόκριση και να βρεθούν έστω στους ομίλους του conference και μία ακόμη ομάδα μας θα έχει δύο ευκαιρίες προκειμένου να βρεθεί σε όμιλο (αυτή που θα παίξει στα προκριματικά του Europa).

Ο στόχος λοιπόν είναι στα μάτια μου ξεκάθαρος και θα πρέπει να βάλουμε (σε αντίθεση με φέτος που μόλις μία ομάδα μας έφτασε στους ομίλους) τέσσερις ομάδες στους ομίλους των ευρωπαϊκών διοργανώσεων την επόμενη σεζόν. Και λέω τέσσερις διότι το θεωρώ αυτονόητο ως στόχο να βάλουμε τις τρεις, τις δύο που θα παίξουν προκριματικά Τσάμπιονς Λιγκ και τη μία που θα παίξει στο Europa.

Και εξηγώ για όσους δεν γνωρίζουν καλά. Οι δύο που θα παίξουν προκριματικούς γύρους στο Τσάμπιονς Λιγκ θα παίξουν Ιούλιο τον πρώτο, αν περάσουν, αυτομάτως εξασφάλισαν τη συμμετοχή τους σε ευρωπαϊκό όμιλο, έστω του conference. Αν αποκλειστούν θα συνεχίσουν σε προκριματικό γύρο του Europa. Αν αποκλειστούν και εκεί θα πάνε στα πλέι οφ του conference και θα θέλουν την πρόκριση για να μπουν στους ομίλους.

Με λίγα λόγια οι δύο πρώτες του φετινού πρωταθλήματος για να μην φτάσουν σε όμιλο την επόμενη σεζόν θα πρέπει να κάνουν τρεις συνεχόμενους αποκλεισμούς το καλοκαίρι. Μία πρόκριση να κάνουν τα κατάφεραν. Οσο για την ομάδα που θα παίξει στα προκριματικά του Europa, είτε η 3η του φετινού πρωταθλήματος, είτε η ομάδα που θα κατακτήσει το Κύπελλο, έχει το περιθώριο ενός λάθους, ενός αποκλεισμού. Δεν θα είναι δηλαδή όπως ήταν φέτος ο Παναθηναϊκός και ο ΠΑΟΚ που αποκλείστηκαν από Σλάβια και Λέφσκι αντίστοιχα και πήγαν σπίτι, αλλά θα έχουν μία ακόμη ευκαιρία.

Αν και το επόμενο καλοκαίρι λοιπόν δεν καταφέρουμε να πετύχουμε κάτι σημαντικό ώστε να ξεκινήσει η ανάκαμψη, τότε θα πρέπει να συμβιβαστούμε με την ιδέα ότι πολύ δύσκολα θα δούμε ξανά ομάδα από την Ελλάδα να παίζει στο νέο φορμάτ του Τσάμπιονς Λιγκ και δύσκολα γενικά θα βλέπουμε ελληνικό σύλλογο στους ομίλους ευρωπαϊκών διοργανώσεων, πράγμα που θα σημάνει και την ελαχιστοποίηση των εσόδων του ελληνικού ποδοσφαίρου, άρα μικρότερα μπάτζετ, άρα λιγότερο καλοί παίκτες, άρα λιγότερο καλό πρωτάθλημα. Είναι τόσο απλό…

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Μιχάλης Τσόχος
Μιχάλης Τσόχος

Ο Μιχάλης Τσόχος γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε πιστεύοντας ότι θα γίνει ψυχολόγος. Τελικά η ψυχολογία… γλίτωσε, όχι όμως και η δημοσιογραφία με την οποία ασχολείται επαγγελματικά για 25 χρόνια. Ξεκίνησε από τις εφημερίδες, τις οποίες θεωρεί ακόμη και σήμερα το μοναδικό πραγματικό σχολείο της δημοσιογραφίας και το ραδιόφωνο, το οποίο παραμένει η μεγάλη αγάπη του. Εργάστηκε στο «ΦΩΣ», στο «Βήμα», ενώ υπήρξε αρχισυντάκτης του Sportime και διευθυντής της SportDay. Η πρώτη του δουλειά ήταν ο Bwin ΣΠΟΡ FM, ενώ στο διαδίκτυο παραμένει πιστός στο gazzetta για πάνω από μία δεκαετία. Πέραν όλων των άλλων, τον… αντέχει και η τηλεόραση για πάνω από 10 χρόνια (Cosmote TV) και ο ίδιος αντέχει την ίδια γυναίκα που παντρεύτηκε πριν από 20 χρόνια (ήρωας είμαι!!!). Όλα τα παραπάνω τα… αντέχουν υπομονετικά οι δύο κόρες του.