Ολυμπιακός: Οι νύχτες που γράφτηκαν στην ιστορία απέναντι σε γερμανικές ομάδες (vid)

Νότης Χάλαρης
Ολυμπιακός: Οι νύχτες που γράφτηκαν στην ιστορία απέναντι σε γερμανικές ομάδες (vid)

bet365

Η ήττα κόντρα στη Ναντ ανήκει στο παρελθόν, καθώς ο Ολυμπιακός μετράει αντίστροφα για το παιχνίδι κόντρα στη Φράιμπουργκ, στο πλαίσιο της 2ης αγωνιστικής του Europa League. Ο βαθμός δυσκολίας είναι γνωστός, αφού μιλάμε για μία ομάδα που θα μπορούσε να βρίσκεται στην κορυφή της Bundesliga αν νικούσε την Γκλάντμπαχ.

Ωστόσο, οι Πειραιώτες έχουν ιδιαίτερες ιστορίες να θυμούνται κόντρα σε γερμανικές ομάδες στο «Γ. Καραϊσκάκης». Μία από αυτές δεν είναι... ευχάριστη στο αποτέλεσμα αλλά έχει διαφορετική σημασία για τα χρονικά του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Συγκεκριμένα, κόντρα στο Αμβούργο, ο Ολυμπιακός μπορεί να ηττήθηκε με το βαρύ 4-0 αλλά το ΟΑΚΑ γέμισε με 75 χιλιάδες οπαδούς, κάνοντας ρεκόρ προσέλευσης, με την ελπίδα να ανατρέψει το σκορ του πρώτου αγώνα στη Γερμανία (1-0) για τον δεύτερο γύρο του Κυπέλλου Πρωταθλητριών.

Από εκεί και πέρα, τα αποτελέσματα ήταν είτε του ύψους, είτε του... βάθους, αλλά το Gazzetta σας δίνει στο πιάτο τις περιπτώσεις που είναι προς... μίμηση για τον Κορμπεράν και τους παίκτες του.

Ο ιστορικός θρίαμβος κόντρα στη Λεβερκούζεν

Ο ιστορικός θρίαμβος κόντρα στη Λεβερκούζεν

Η (ευρωπαϊκή) βραδιά του Στολτίδη

Η (ευρωπαϊκή) βραδιά του Στολτίδη

Η απίστευτη 4άρα στη Χέρτα των Φαβρ και Πάντελιτς

Η απίστευτη 4άρα στη Χέρτα των Φαβρ και Πάντελιτς

Όταν «λύγισαν» Λεβαντόφσκι και Κλοπ

Όταν «λύγισαν» Λεβαντόφσκι και Κλοπ

Θεωρείται η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή νίκη του Ολυμπιακού από όλες τις απόψεις. Πρεμιέρα ομίλων του Champions League για τη σεζόν 2002/03 και οι «ερυθρόλευκοι» φιλοξένησε τη Λεβερκούζεν η οποία ήταν φιναλίστ την περασμένη σεζόν. Φυσικά, οι Γερμανοί ήταν το μεγάλο φαβορί και το αυτογκόλ του Ελευθερόπουλου στο 22', τους έβαλε μπροστά στο σκορ. Προσωρινά.

Ο Κλάινε επιστρέφει το... δώρο πέντε λεπτά μετά για το 1-1 και από εκεί και πέρα, αρχίζει η «ερυθρόλευκη» καταιγίδα τερμάτων. Ο Γιαννακόπουλος ολοκληρώνει την ανατροπή στο 38' και στη συνέχεια ο Τζόρτζεβιτς κάνει ένα απίστευτο χατ-τρικ μέχρι το 73', ανεβάζοντας το σκορ στο 5-1. Ο Σνάιντερ μείωσε απλά σε 5-2 μέχρι να ολοκληρώσει τον θρίαμβο ο Ζέτεμπεργκ στο 88' για το τελικό 6-2.

Μία νύχτα που δύσκολα θα ξεχάσουν οι οπαδοί του Ολυμπιακού. Ειδικά όσοι το έζησαν. Ο ελληνικός σύλλογος φιλοξενεί τη Βέρντερ Βρέμης για την τελευταία αγωνιστική των ομίλων του Champions League της σεζόν 2007/08. Με νίκη, οι Πειραιώτες θα ήταν ανάμεσα στις 16 καλύτερες ομάδες της διοργάνωσεις για εκείνη τη χρονιά.

Οι παίκτες του Τάκη Λεμονή, όχι απλώς πέτυχαν το τρίποντο αλλά και με απίθανο τρόπο. Μπροστάρης δεν ήταν άλλος από τον Ιεροκλή Στολτίδη, ο οποίος ήταν ο άνθρωπος που άνοιξε το σκορ στο 12ο λεπτό της αναμέτρησης αλλά και εκείνος που χάρισε την ασίστ στον Ντάρκο Κοβάσεβιτς στο 70' για να «σφραγιστεί» η νίκη. Και όμως,ο έμπειρος χαφ δεν έμεινε εκεί, αφού έβαλε και το... κερασάκι στην τούρτα, τέσσερα λεπτά μετά για το τελικό 3-0.

Η σεζόν 2008/09 ήταν ιδιαίτερη για τον Ολυμπιακό, με τα πάνω του και τα... κάτω του. Όμως, οι ευρωπαϊκές βραδιές στους ομίλους του UEFA Cup τον Πειραιά, ήταν ονειρικές. Δεν έφτανε το 5-1 κόντρα στην Μπενφίκα, αλλά οι «ερυθρόλευκοι» διέσυραν και τη Χέρτα μέσα στην έδρα τους, με τον γερμανικό σύλλογο να έχει στον πάγκο του τον Λουσιέν Φαβρ και βασικό φορ τον Μάρκο Πάντελιτς (που μετέπειτα φόρεσε τη φανέλα του Ολυμπιακού).

Με το πρώτο μέρος να λήγει στο 0-0, ο Ερνέστο Βαλβέρδε έδωσε τις απαραίτητες οδηγίες για να βγει μια διαφορετική ομάδα στον αγωνιστικό χώρο. Ο Ντουντού έκανε την αρχή στο 54', για να ακολουθήσει ο Γκαλέτι στο 68' και το 2-0 να μείνει μέχρι το 86'. Εκεί, σε ένα εκρητικό τρίλεπτο, ο Ολυμπιακός διαμόρφωσε το τελικό 4-0 με τους Τοροσίδη και Ντιόγκο.

Η τελευταία νίκη κόντρα σε γερμανική ομάδα στο «Γ. Καραϊσκάκης» ήταν απέναντι στην Μπορούσια Ντόρτμουντ για τους ομίλους του Champions League τη σεζόν 2011/12. Και πάλι με τον Ερνέστο Βαλβέρδε στον πάγκο, ο Ολυμπιακός κοίταξε στα ίσια το σύνολο των Κλοπ και Λεβαντόφσκι και κατάφερε να πανηγυρίσει μία μεγάλη νίκη.

Η καυτή ατμόσφαιρα του γηπέδου έδωσε ώθηση στους «ερυθρόλευκους» και ο Χολέμπας έβαλε την ομάδα του σε θέση οδηγού μόλις στο 8ο λεπτό. Ο Λεβαντόφσκι κατάφερε να ισοφαρίσει στο 26', όμως ο Τζεμπούρ έδωσε εκ νέου το προβάδισμα στο 40', στέλνοντας τον Ολυμπιακό στα αποδυτήρια με το υπέρ του 2-1. Το τελικό 3-1 διαμόρφωσε στο 78' ο Φρανσουά Μοδεστό, εκμεταλλευόμενος την εκτέλεση φάουλ του Ιμπαγάσα.

@Photo credits: eurokinissi