Ο Ολυμπιακός καίγεται για διπλό απόψε, πόσο εύκολο όμως είναι να το κάνει στην Κύπρο…

Ο Ολυμπιακός καίγεται για διπλό απόψε, πόσο εύκολο όμως είναι να το κάνει στην Κύπρο…

bet365

Ο Κ. Νικολακόπουλος προσεγγίζει στο blog του στο Gazzetta με το δικό του τρόπο το πρώτο παιχνίδι του Ολυμπιακού με τον πρωταθλητή Κύπρου.

Λέμε ότι ο Ολυμπιακός πρέπει να πάει απόψε για τη νίκη στη Λευκωσία. Κι αυτό είναι και το σωστό. Κατά την γνώμη μου μάλιστα, μόνο αν κάνει διπλό επί του Απόλλωνα Λεμεσού θα τον περάσει!

Γιατί διατυπώνω μία τέτοια…εξτρίμ άποψη; Πολύ απλά γιατί ο Ολυμπιακός εδώ και καιρό μέσα στο Καραϊσκάκη έχει χαρακτηριστική αδυναμία να κερδίζει στα σημαντικά παιχνίδια του! να σας υπενθυμίσω το 1-1 με την Σλόβαν (ισοφαρίζοντας στο 86΄), το 0-4 από τη Μακάμπι, το 0-3 από την Αταλάντα, το 1-2 από τον ΠΑΟ, το 1-1 με τον ΠΑΟΚ στο Κύπελλο (αποκλεισμός), το 1-1 πάλι με τον ΠΑΟΚ (στη φιέστα) και το 1-1 με την ΑΕΚ στα πλέι οφς…

Υπό αυτές τις συνθήκες θεωρώ ότι ο Ολυμπιακός για να προκριθεί, πρέπει απόψε να κερδίσει. Γιατί αν δεν το κάνει και χρειάζεται μετά να κερδίσει στο Καραϊσκάκη για να προκριθεί, δεν μπορώ να είμαι καθόλου σίγουρος ότι θα τα καταφέρει, με τόσο κακό ρεκόρ (τρεις ήττες και τέσσερις ισοπαλίες, εκ των οποίων η μία σαν ήττα, σε εφτά δύσκολα παιχνίδια) μέσα στο σπίτι του το 2022. Για να κατανοήσουμε την πραγματικότητα: πάντα μέσα στο 2022, στο Καραϊσκάκη ο Ολυμπιακός τα καλύτερα αποτελέσματα που έφερε ήταν μία νίκη 1-0 επί της ΑΕΚ με γκολ στο 84’ για την κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος, μία νίκη 2-1 επί του Άρη με πέναλτι στο 85’, μία νίκη 3-2 επί του ΠΑΣ με γκολ στο 98’ και μία πρόκριση επί του Παναιτωλικού στην παράταση (3-1)…

Πάμε παρακάτω: Πόσο εύκολο θα είναι για τον Ολυμπιακό να κάνει απόψε το διπλό. Η απάντηση είναι πολύ εύκολη: πολύ δύσκολο!

Κατ΄ αρχάς ας δούμε ότι ο Ολυμπιακός είναι χωρίς νίκη στα εφτά τελευταία ευρωπαϊκά παιχνίδια του: 0-1 από Άντβερπ στο Βέλγιο, 1-2 από Αταλάντα στο Μπέργκαμο, 0-3 από Αταλάντα στο Καραϊσκάκη, 1-1 με Μακάμπι στη Χάιφα, 0-4 από Μακάμπι στο Καραϊσκάκη, 1-1 με Σλόβαν στο Καραϊσκάκη, 2-2 στην παράταση με Σλόβαν στην Μπρατισλάβα. Τέσσερις ήττες και τρεις ισοπαλίες είναι ένα πολύ απογοητευτικό ρεκόρ για τον Ολυμπιακό σε μία ολόκληρη σειρά εφτά ευρωπαϊκών αγώνων. Ένα ρεκόρ που εκτός των άλλων (βλέπε δύο αποκλεισμοί και μία πρόκριση στα πέναλτι) έχουν αναπόφευκτα δημιουργήσει στην ομάδα μία κακή ψυχολογία και μία μεγάλη πίεση για «επιτέλους νίκη». Κι όσο δεν έρχεται αυτή η νίκη, τόσο και γίνεται πιο δύσκολο να έρθει!

Ολυμπιακός

Κατά δεύτερον, ας δούμε τι κάνει ο Ολυμπιακός όταν παίζει στην Κύπρο: δύο πολύ άσχημες ήττες, με συνολικό σκορ 0-5 (0-3 από Ανόρθωση και 0-2 από ΑΠΟΕΛ), δύο ισοπαλίες (1-1 παλιότερα και 0-0 πρόσφατα με την Ομόνοια) και μόλις μία νίκη (4-2 επί της Ανόρθωσης, πριν 24 ολόκληρα χρόνια, το 1998). Με ένα διπλό στην Κύπρο σε πέντε επισκέψεις, δεν μπορείς να λες ότι θα είναι εύκολο να κάνεις απόψε εκεί το τρίποντο. Ειδικά όταν στο συγκεκριμένο γήπεδο που θα γίνει το παιχνίδι, στο ΓΣΠ της Λευκωσίας, ο Ολυμπιακός έχει φέρει 0-0 με την Ομόνοια, έχει χάσει 0-2 από τον ΑΠΟΕΛ κι έχει χάσει 0-3 κι από τη Μακάμπι Χάιφα το 2002, όταν οι Ισραηλινοί είχαν χρησιμοποιήσει ως έδρα τους στη φάση των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ. Κοινώς, στο ΓΣΠ ο Ολυμπιακός δεν έχει καν σκοράρει σε τρία ματς.

Τα δεδομένα αυτά είναι, μας αρέσουν και δεν μας αρέσουν. Κι αυτό σημαίνει ότι ο Ολυμπιακός πρέπει να είναι προετοιμασμένος για μία μεγάλη μάχη, να είναι έτοιμος ότι θα χρειαστεί να φτύσει αίμα για να πάρει σήμερα αποτέλεσμα. Καμία ομάδα της Κύπρου από τις τρεις-τέσσερις πιο σημαντικές δεν είναι εύκολη. Πόσο δε μάλλον ο πρωταθλητής Κύπρου, που παρεμπιπτόντως μόλις πριν εννιά ημέρες είχε φιλοξενήσει την Μακάμπι Χάιφα και κέρδιζε 2-0 στο 27’ (!), σκορ που τελικά έμεινε ως το τέλος. Βεβαίως θα μου πείτε ότι στο πρώτο ματς είχε χάσει 0-4 στο Ισραήλ, αλλά 4-0 είχε κάνει η Μακάμπι και εις βάρος του Ολυμπιακού και δη μέσα στο Καραϊσκάκη…

Για να μην κρυβόμαστε, είναι υποχρέωση του Ολυμπιακού να περάσει τον Απόλλωνα. Υπό την έννοια ότι το μίνιμουμ από πλευράς στόχων του πρέπει να είναι οι όμιλοι του Γιουρόπα Λιγκ. Ένας αποκλεισμός του θα είναι αποτυχία. Μία πρόκριση του δεν θα αντιμετωπιστεί ως επιτυχία. Κακώς θα έλεγα εγώ, με βάση την κατάσταση της ομάδας αυτή την στιγμή. Μόνο που, επαναλαμβάνω, για να έρθει, πρέπει να «ματώσει» η ομάδα και στα δύο 90λεπτα-μπορεί και παραπάνω, όπως συνέβη με την Σλόβαν!

Μην υποτιμάμε το κυπριακό ποδόσφαιρο: Ο ΠΑΟΚ πριν δύο χρόνια όταν συναντήθηκε με την Ομόνοια στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ είχε ισοπαλία (1-1) στην Τούμπα και ήττα (1-2) στη Λευκωσία. Και για να μην πάμε μακριά, μόλις πριν λίγες ημέρες η δευτεραθλήτρια Κύπρου, ΑΕΚ Λάρνακας, είχε αποκλείσει την δευτεραθλήτρια Σερβίας Παρτίζαν…

Άσχετο: Είναι αλήθεια ότι ο Ολυμπιακός με την Εστορίλ έχουν συμφωνήσει για τον δανεισμό του Καρβάλιο. Ο Πορτογάλος ακόμη δεν τα έχει βρει με την ομάδα της χώρας του, αλλά λογικά είναι θέμα χρόνου να συμβεί. Το συμβόλαιο του πάντως με τον Ολυμπιακό τελειώνει το 2024 κι όχι το 2023, όπως αρχικά είχε ακουστεί. Με τελευταίο παιχνίδι του την…αόρατη παρουσία του στο Ολυμπιακός-Μακάμπι, όταν μπήκε στο ημίχρονο με το σκορ 0-1 και στο τέλος το αποτέλεσμα ήταν 0-4.

Ο Καρβάλιο θα γίνει, όπως φαίνεται, ο δεύτερος παίκτης που παραχωρείται μετά την αποχώρηση του Μαρτίνς. Πρώτος ο Τικίνιο, προερχόμενος από το πορτογαλικό πρωτάθλημα και δεύτερος ο Πορτογάλος Καρβάλιο. Αποπορτογαλοποίηση υπάρχει στον Ολυμπιακό, αν θυμηθούμε και την πώληση του Σεμέδο στο Κατάρ, αλλά και τη μη παραμονή του Ρόνι Λόπες.

Στο μεταξύ, ο Ολυμπιακός βρίσκεται σε συζητήσεις εδώ και περίπου δύο εβδομάδες με την Ομόνοια για την εκ νέου παραχώρηση του Λοβέρα, που είχε παίξει δανεικός στην κυπριακή ομάδα στο β΄μισό της περασμένης σεζόν. Κι ενώ όλα έδειχναν συμφωνία, εδώ και πέντε-έξι ημέρες το ενδιαφέρον της Ομόνοιας για κάποιο λόγοι πάγωσε. Να δούμε αν θα αναθερμανθεί.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Κώστας Νικολακόπουλος
Κώστας Νικολακόπουλος

Ο Κώστας Νικολακόπουλος έγινε δημοσιογράφος από…σπόντα. Από τη Νομική και τη δικηγορία η, το επάγγελμα του δικαστικού, που υποτίθεται ότι ήταν στα πλάνα του (εξ ου κι οχαρακτηρισμός «ανακριτή» από τον Γ. Λούβαρη!), βρέθηκε ξαφνικά στον ΦΙΛΑΘΛΟ, όταν πρωτογεννήθηκε η ιδέα αυτής της εφημερίδας από τους Ν. Καραγιαννίδη και Ι. Μαθιουδάκη. Ένα χρόνο ρεπορτάζ Πανιώνιου και Αιγάλεω (μαζί), ένα χρόνο ΑΕΚ και από την άνοιξη του 1984 έως και σήμερα ρεπορτάζ Ολυμπιακού, όπου τα έχει δει όλα. Πρώτα τα λεγόμενα πέτρινα χρόνια και μετά πρωταθλήματα το ένα μετά το άλλο. Του αρέσει να γράφει για μεταγραφές, αλλά ο ίδιος τις αποφεύγει. Σε 40 χρόνια έχει κάνει δύο! Το 1992 στο ΦΩΣ του Θ. Νικολαϊδη και μετά στον ΓΑΥΡΟ που στη συνέχεια έγινε ένα με τον Κόκκινο Πρωταθλητή. Πάνω από μία δεκαετία καλύπτει το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού στον Σπορ FM.