Europa League: Άιντραχτ και Ρέιντζερς «μονομαχούν» για το τρόπαιο στην... πόλη του θεσμού

Europa League: Άιντραχτ και Ρέιντζερς «μονομαχούν» για το τρόπαιο στην... πόλη του θεσμού

bet365

Στην... πρωτεύουσα του Europa League, τη Σεβίλλη, η Άιντραχτ Φρανκφούρτης και η Ρέιντζερς θα «μονομαχήσουν» απόψε (18/5, 22:00 - Cosmote Sports 1, ΕΡΤ 1) για το τρόπαιο της δεύτερης τη τάξει διοργάνωσης της UEFA.

Ο πρώτος εκ των τριών τελικών των διασυλλογικών διοργανώσεων της UEFΑ θα λάβει χώρα πόψε στο «Ραμόν Σάντσεθ Πιθχουάν», την έδρα της Σεβίλλης, όπου η Άιντραχτ Φρανκφούρτης και η Ρέιντζερς θα «μονομαχήσουν» για το Europa League (22:00 - Cosmote Sports 1, ΕΡΤ 1). Οι «Αετοί» ψάχνουν τη δεύτερη ευρωπαϊκή τους διάκριση μετά το Κύπελλο UEFA της σεζόν 1979-80, ενώ οι «Προτεστάντες» στοχεύουν να προσθέσουν στην πλούσια τροπαιοθήκη τους την πρώτη τους ευρωπαϊκή κούπα.

Εκτός από την ευρωπαϊκή διάκριση οι δυο ομάδες έχουν το κίνητρο της εξασφάλισης της παρουσίας στους χρυσοφόρους ομίλους του Champions League της επόμενης σεζόν. Οι Σκωτσέζοι βγήκαν δεύτεροι στην Premiership, πίσω από τη Σέλτικ του Γιώργου Γιακουμάκη και θα έχουν την ευκαιρία να διεκδικήσουν την παρουσία τους στην κορυφαία ευρωπαϊκή διοργάνωση μέσω των προκριματικών, ενώ οι Γερμανοί αν δεν πάρουν το Europa League του χρόνου δεν θα αγωνιστούν στην Ευρώπη καθώς στη Bundesliga τερμάτισαν στην 11η θέση

Ο τεχνικός του συλλόγου της Γλασκώβης στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου, Τζιοβάνι φαν Μπρόνκχορστ εξέφρασε την υπερηφάνεια του για την παρουσία της ομάδας του στον τελικό. «Είμαι πολύ περήφανος για το επίτευγμα. Δεν είναι πολλοί οι παίκτες που μπορούν να παίξουν ευρωπαϊκούς τελικούς. Δεν είναι για κάθε παίκτη. Είμαστε εκεί, πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να το κερδίσουμε. Είναι αξιοσημείωτο», επισήμανε στις δηλώσεις του ο Ολλανδός τεχνικός, ο οποίος δεν μπορεί να υπολογίζει στους Ιάνις Χάγκι, Φίλιπ Χελάντερ, Αλφρέδο Μορέλος και τον Νάμντι Όφοβορχ.

Από την πλευρά των Γερμανών, ο Όλιβερ Γκλάσνερ στάθηκε στη μεγάλη πρόκριση στα ημιτελικά κόντρα στη Γουέστ Χαμ και τόνισε πως όλα γύρω από την ομάδα... γυρνάνε γύρω από τον τελικό με τους Σκωτσέζους. «Σιγά σιγά κάτι μπαίνει στη θέση του. Αυτό που έκανε η ομάδα στον ημιτελικό ήταν απίστευτο. Είπαμε στους παίκτες: "Δεν ξέρω αν είστε οι καλύτεροι παίκτες ή αν είμαστε εμείς οι καλύτεροι προπονητές, αλλά είμαστε εξαιρετικοί ως ομάδα και μαζί μπορούμε να είμαστε οι καλύτεροι. Είναι ό,τι καλύτερο μπορείς να κάνεις τόσους πολλούς ανθρώπους ευτυχισμένους. Για εμάς, όλα έχουν να κάνουν με αυτόν τον τελικό», ανέφερε στις δηλώσεις του ο Γερμανός τεχνικός, ο οποίος θα έχει μια σημαντική απουσία, καθώς «νοκ άουτ» είναι η «κολώνα» της άμυνας του, Μάρτιν Χίντερεγκερ, ενώ αμφίβολη είναι η συμμετοχή των Τζέσπερ Λίντστορμ και Ντάνι ντα Κόστα.

Η πορεία των δυο φιναλίστ μέχρι τον τελικό

Αμφότερες οι ομάδες έκαναν όλο το «ταξίδι» στη διοργάνωση, καθώς ξεκίνησαν από τη φάση των ομίλων. Η Άιντραχτ Φρανκφούρτης τερμάτισε στην κορυφή του τέταρτου ομίλου, όπου άφησε στη δεύτερη θέση τον Ολυμπιακό, κερδίζοντας τον τόσο στον Πειραιά όσο και στη Φρανκφούρτη, ενώ σε αυτόν τον όμιλο συμμετείχε και η Φενέρμπαχτσε του Δημήτρη Πέλκα, η οποία τελείωσε στην τρίτη θέση και συνέχισε στo Conference League. Από την πλευρά της η Ρέιντζερς ήταν δεύτερη στον πρώτο όμιλο με οκτώ βαθμούς, τους μισούς από την πρώτη Λυών και έναν περισσότερο από την τρίτη, Σπάρτα Πράγας.

Στα νοκ άουτ η Άιντραχτ ξεκίνησε την πορεία τους από τους «16», ως πρώτη στον όμιλο της και σε ένα πολύ αμφίρροπο ζευγάρι απέκλεισε με «buzzer beater» τη Μπέτις. Στα προημιτελικά οι «Αετοί» έκαναν την έκπληξη του θεσμού, καθώς απέκλεισαν το μεγάλο φαβορί, την Μπαρτσελόνα, κερδίζοντας τη με 3-2 μέσα στο «Καμπ Νόου», σε ένα ματς που ο λαός των Γερμανών στήριξε την ομάδα του με 30.000 οπαδούς να κάνουν «απόβαση» στην έδρα των Καταλανών. Στα ημιτελικά το σύνολο του Γκλάσνερ απέκλεισε με δυο νίκες τη Γουέστ Χαμ με τον κόσμο της ομάδας να δίνει δυναμικό παρών και στο Λονδίνο.

Από την πλευρά της η Ρέιντζερς στα Play Off των «16» έκανε την υπέρβαση και απέκλεισε τη Μπορούσια Ντόρτμουντ, η οποία προερχόταν από τους ομίλους του Champions League. Στους «16» οι «Προτεστάντες» άφησαν εκτός στα... σβηστά τον Ερυθρό Αστέρα. Στα προημιτελικά η ομάδα του Τζιοβάνι φαν Μπρόνκχορστ χρειάστηκε την παράταση στο «Άιμπροξ» για να... λυγίσει τη Μπράγκα, ενώ στα ημιτελικά νίκησε με 3-1 τη Λειψία στη Γλασκώβη στη ρεβάνς, κάνοντας την ανατροπή μετά την ήττα του πρώτου ματς.

Το σπίτι του Europa League

Η Άιντραχτ Φρανκφούρτης και η Ρέιντζερς θα «μονομαχήσουν» σε μια πόλη με την οποία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη η διοργάνωση και στο γήπεδο που είναι το σπίτι της ομάδας «ορόσημο» της διοργάνωσης. Η Σεβίλλη έχει φέρει στην πόλη της έξι τρόπαια σε ισάριθμους τελικούς από το 2006 μέχρι το 2020 (2006, 2007, 2014, 2015, 2016, 2020). Φέτος η Σεβίλλη είχε τον τελικό στην έδρα της, όμως η Γουέστ Χαμ την «σφυροκόπησε» στη φάση των «16» της διοργάνωσης και την άφησε εκτός. Ο φετινός τελικός είναι ο πρώτος της δεύτερης τη τάξει διοργάνωσης της UEFA που διεξάγεται στο «Ραμόν Σάντσεθ Πιθχουάν» και ο δεύτερος που γίνεται στην πόλη, καθώς το 2003 η Πόρτο κέρδισε το τρόπαιο από τη Σέλτικ, επικρατώντας με 3-2 των «Καθολικών» στην παράταση στο «Λα Καρτούχα».

Οι αριθμοί του τελικού

  • Αυτός θα είναι ο τρίτος ευρωπαϊκός τελικός που θα διεξαχθεί στη Σεβίλλη. Στον πρώτο η Στεάουα Βουκουρεστίου κέρδισε την Μπαρτσελόνα στα πέναλτι στο Κύπελλο Πρωταθλητριών του 1986 στο Σάντσεθ Πιθχουάν, ενώ στο δεύτερο η Πόρτο νίκησε τη Σέλτικ για το Κύπελλο UEFA το 2003 στο Λα Καρτούχα.
  • Είναι ο τρίτος ευρωπαϊκός τελικός της Άιντραχτ Φρανκφούρτης– έχασε στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών το 1960 από τη Ρεάλ Μαδρίτης προτού νικήσει την Γκλάντμπαχ για να κατακτήσει το Κύπελλο UEFA το 1980.
  • Η Ρέιντζερς είναι η πρώτη σκωτσέζικη ομάδα που φτάνει στον τελικό μιας μεγάλης ευρωπαϊκής διοργάνωσης μετά την ίδια τη Ρέιντζερς στο Κύπελλο UEFA της σεζόν 2007-08. Οι «Προτεστάντες» έχουν φτάσει σε πέντε ευρωπαϊκούς τελικούς, όσους και κάθε άλλη ομάδα της Σκωτίας αθροιστικά.
  • Η Άιντραχτ Φρανκφούρτης και η Ρέιντζερς έχουν παίξει δύο ματς μεταξύ τους στην Ευρώπη, στον διπλό ημιτελικό του Πρωταθλητριών το 1960 όπου σημειώθηκαν συνολικά 16 γκολ στα δύο παιχνίδια. (Άιντραχτ Φρανκφούρτης - Ρέιντζερς 12-4 συνολικά). Τα οκτώ γκολ ανά ματς που δημιουργούνται σε αυτό το ζευγάρι αποτελούν ρεκόρ και για τις δύο ομάδες στην Ευρώπη.
  • Η Ρέιντζερς έχασε τους δύο πρώτους αγώνες της στο Europa League αυτή τη σεζόν, αφού ηττήθηκε από τη Λιόν και τη Σπάρτα Πράγας στους ομίλους χωρίς να σκοράρει ούτε ένα γκολ. Έγινε έτσι η πρώτη ομάδα στην ιστορία του Κυπέλλου UEFA/Europa League που φτάνει στον τελικό παρά την ήττα των δύο πρώτων αγώνων στη διοργάνωση στη σεζόν.
  • Η Άιντραχτ Φρανκφούρτης είναι αήττητη στο Europa League αυτή τη σεζόν και θα μπορούσε να γίνει μόλις η τρίτη ομάδα που κατακτά τη διοργάνωση χωρίς να ηττηθεί, μετά την Τσέλσι το 2018-19 και τη Βιγιαρεάλ το 2020-21. Μόνο δύο ομάδες έχουν φτάσει στον τελικό αήττητες, αλλά δεν έχουν καταφέρει να σηκώσουν το τρόπαιο – η Μπενφίκα το 2013-14 και η Ίντερ το 2019-20.
  • Η Ρέιντζερς έχει ήδη αποκλείσει δύο γερμανικούς συλλόγους από το Europa League αυτή τη σεζόν (Ντόρτμουντ και Λειψία). Εάν κατακτήσει το τρόπαιο, θα γίνει η πρώτη ομάδα στην ιστορία του Κυπέλλου UEFA/Europa League που θα αποκλείσει τρεις ομάδες από την ίδια χώρα σε μία σεζόν (εξαιρουμένων των ομίλων).
  • Η Άιντραχτ Φρανκφούρτης έχει παίξει έξι αγώνες στην Ισπανία μέχρι σήμερα σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις, αλλά ποτέ σε ουδέτερη έδρα. Έχοντας χάσει στην πρώτη τους επίσκεψη το 1969 από την Αθλέτικ Μπιλμπάο, είναι έκτοτε αήττητη σε πέντε αγώνες στην Ισπανία (4 νίκες και 1 ισοπαλία), κερδίζοντας εκτός έδρας τη Ρεάλ Μπέτις και την Μπαρτσελόνα αυτή τη σεζόν στο Europa League.
  • Η Ρέιντζερς έχει παίξει 14 αγώνες στην Ισπανία σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις και έχει κερδίσει μόνο μία φορά (3 ισοπαλίες και 10 ήττες). Η μοναδική της νίκη πάντως ήρθε και την μοναδική φορά που αγωνίστηκε σε ουδέτερη έδρα, νικώντας τη Ντιναμό Μόσχας στον τελικό του Κυπέλλου Κυπελλούχων στο 1972. Αυτό το τρόπαιο είναι και το μοναδικό μέχρι στιγμής ευρωπαϊκό της ιστορίας της.
  • Ο προπονητής της Άιντραχτ, Όλιβερ Γκλάσνερ, πρόκειται να γίνει ο πέμπτος Αυστριακός προπονητής που θα διεκδικήσει μεγάλο ευρωπαϊκό τελικό, μετά τους Ερνστ Χάπελ (πέντε φορές), Μαξ Μέρκελ, Χέρμαν Στεσλ και Ερνστ Ντόκουπιλ. Μόνο δύο από τους οκτώ τελικούς που συμμετείχαν Αυστριακοί έχουν τελικά κερδηθεί από τους συμπατριώτες του, με τον Χάπελ να είναι υπεύθυνος και για τους δύο φορές. Ο θρύλος του ποδοσφαίρου της χώρας κατέκτησε το Κύπελλο Πρωταθλητριών το 1970 με τη Φέγενορντ εναντίον της Σέλτικ και το 1983 με το Αμβούργο εναντίον της Γιουβέντους.
  • Ο προπονητής της Ρέιντζερς, Τζιοβάνι φαν Μπρόνκχορστ, θα μπορούσε να γίνει ο πρώτος Ολλανδός προπονητής που θα κατακτήσει τον τίτλο του Κυπέλλου UEFA/Europa League μετά τον Ντικ Αντβοκάατ το 2008, ο οποίος νίκησε τη Ρέιντζερς ως προπονητής της Ζενίτ. Ταυτόχρονα, ο προπονητής της Άιντραχτ Φρανκφούρτης, Όλιβερ Γκλάσνερ, θα μπορούσε να γίνει ο πρώτος Αυστριακός που θα οδηγήσει μια ομάδα στη νίκη στη διοργάνωση, με τον Ερνστ Χάπελ να αποτυγχάνει σε δύο περιπτώσεις - με την Κλαμπ Μπριζ εναντίον της Λίβερπουλ το 1976 και με το Αμβούργο εναντίον της Γκέτεμποργκ το 1982.
  • Ο δεξιός μπακ της Ρέιντζερς, Τζέιμς Tάβερνιερ, είναι ο πρώτος σκόρερ της φετινής σεζόν στο UEFA Europa League, με τα επτά του γκολ να είναι επίσης τα περισσότερα γκολ από παίκτη της Ρέιντζερς σε μία σεζόν σε μεγάλη ευρωπαϊκή διοργάνωση (εκτός προκριματικών).
  • Ο Νταΐτσι Καμάντα είναι ο πρώτος σκόρερ της Άιντραχτ Φρανκφούρτης στο Europa League αυτή τη σεζόν με πέντε γκολ, ανεβάζοντας τον προσωπικό του ευρωπαϊκό απολογισμό στα 11 (εξαιρουμένων των προκριματικών). Μόνο τρεις παίκτες έχουν σκοράρει περισσότερα για τους «αετούς» - ο Μπερντ Χέλτσενμπαϊν (18), ο Μπερντ Νίκελ (12) και ο Άντονι Γιέμποα (12). Εάν ο Καμάντα σκοράρει απόψε, θα γίνει ο πρώτος παίκτης που θα το κάνει σε μεγάλο ευρωπαϊκό τελικό και μόνο ο δεύτερος Ασιάτης μετά τον Τσα Μπουμ-Κουν (Νότια Κορέα) στο Κύπελλο UEFA του 1988 για την Μπάγιερ Λεβερζούζεν ενάντια στην Εσπανιόλ.
@Photo credits: uefa.com
 

EUROPA LEAGUE Τελευταία Νέα