Ο Ολυμπιακός, ο ευρωπαϊκός πήχης και το Conference League

Ο Ολυμπιακός, ο ευρωπαϊκός πήχης και το Conference League

Ο Ολυμπιακός, ο ευρωπαϊκός πήχης και το Conference League

bet365

Με αφορμή τη συζήτηση των τελευταίων ημερών για τις πορείες των ελληνικών ομάδων στην Ευρώπη ο Δημήτρης Τομαράς γράφει τις σκέψεις του στο blog του στο Gazzetta.

Η πορεία του ΠΑΟΚ στο Conference League ξεκίνησε - ειδικά τις τελευταίες ημέρες και μετά την πρόκρισή του επί της Γάνδης - μία κουβέντα για το εάν οι ελληνικές ομάδες πρέπει να επικεντρώνονται σε αυτή τη διοργάνωση ή όχι. Ότι με δεδομένη τη δυναμική της ευρωπαϊκής αυτής Λίγκας θα πρέπει να εστιάζουν εκεί και να επιδιώκουν να κάνουν σε αυτόν τον θεσμό πορεία.

Ας ξεκινήσουμε από κάτι βασικό. Όταν μία ελληνική ομάδα φτάνει στις οκτώ κορυφαίες ενός ευρωπαϊκού θεσμού, όποιος και να είναι αυτός ο θεσμός και ασχέτως της δυναμικής του, είναι πάντα αξιέπαινη. Εδώ όμως δεν αναλύουμε αυτό. Ας πάμε λίγο στο θέμα Ολυμπιακός και Conference League. Ο Ολυμπιακός πάντα έχει στόχο να παίρνει το πρωτάθλημα και όποτε δεν το παίρνει (κάτι που δεν συμβαίνει συχνά γενικά) η χρονιά κρίνεται αποτυχημένη. Κάποιες φορές μπορεί να υπάρχει ενδεχομένως λίγη παραπάνω... γκρίνια ακόμα και με απώλεια του Κυπέλλου και ας έχει πάρει τον τίτλο!

Κοινώς, ο πήχης είναι πάντα πολύ ψηλά. Είναι λογικό και επόμενο λοιπόν ακόμα και σε επίπεδο Ευρώπης ο στόχος να είναι η εμφάνιση ενός ανταγωνιστικού Ολυμπιακού σε όσο το δυνατόν πιο υψηλό επίπεδο. Ναι, το Champions League τα τελευταία χρόνια έχει γίνει ακόμα πιο δύσκολο και ακόμα πιο... ελίτ διοργάνωση. Μία διοργάνωση δεδομένα πολύ δύσκολη για τις ελληνικές ομάδες. Όμως το Europa League δεν είναι μία διοργάνωση που μια ελληνική ομάδα μπορεί με σοβαρότητα και με ορισμένες ποιοτικές προσθήκες να προχωρήσει; Θεωρώ πως μπορεί.

Όπως επίσης για μένα είναι λάθος της UEFA να θεωρεί ότι με τρίτη ευρωπαϊκή διοργάνωση τους καλύπτει όλους. Όταν θες να είναι σωστός ως οργανισμός κάνεις πιο προσιτές τις διοργανώσεις σου για όλους. Δεν βοηθάς στο να μεγαλώνει η διαφορά και στο να γίνονται οι ισχυροί ισχυρότεροι και να περνάς το μήνυμα στις πιο μικρές Λίγκες ότι «σας έφτιαξα το Conference League, άρα καλύπτεστε». Αλλά κι' αυτό είναι άλλο κεφάλαιο προς συζήτηση...

Η φετινή ευρωπαϊκή χρονιά είναι και μάθημα για τον Ολυμπιακό όμως για άλλους λόγους

Ο Ολυμπιακός στη φετινή περίοδο... λαβώθηκε στο ευρωπαϊκό σκέλος για δύο λόγους. Ο πρώτος ήταν ο αποκλεισμός από τη Λουντογκόρετς και ο δεύτερος ήταν η εικόνα του στο 3-0 με την Αταλάντα. Εάν δούμε άλλες χρονιές επί Μαρτίνς με προκρίσεις με Άρσεναλ και Αϊντχόφεν προφανώς ο πήχης είχε ανέβει πιο ψηλά. Και γι' αυτό υπήρξε και μία σχετική απογοήτευση μετά την ήττα από τους Ιταλούς.

Αυτό όμως δεν σημαίνει πως μία ομάδα του μεγέθους του Ολυμπιακού ρίχνει τον πήχη. Η φετινή ευρωπαϊκή χρονιά μπορεί να αποδειχθεί μάθημα για τους Πειραιώτες κυρίως ως προς τις επιλογές τους σε θέσεις όπως των εξτρέμ με Λόπες και Ονιεκούρου. Το μάθημα του Ολυμπιακού θα πρέπει να τον οδηγήσει στο να έχει ποιοτικές προσθήκες σε θέσεις - κλειδιά για τη νέα χρονιά για να είναι όσο το δυνατόν πιο καλός και δυνατός και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Προσωπικά για μένα δεν υπάρχει... αμφιβολία στην επιλογή «πορεία στο Conference League ή στο Champions League και το Europa». Η απάντηση προφανώς είναι και στο Champions League και το Europa. Άλλο είναι το βρεθείς στο Conference League και να κάνεις εκεί πορεία (και πολύ καλά θα κάνει όποια ομάδα είναι εκεί) και άλλο να το επιλέξεις «στρατηγικά»! Να είναι δηλαδή αυτή η προσέγγιση και η τακτική σου ως ομάδα. Να στοχεύεις στο Conference League. Από την άλλη πρέπει να υπενθυμιστεί πως ο ΠΑΟΚ μετείχε εξαρχής στη διοργάνωση του Conference League εφέτος. Και - πολύ σωστά και μπράβο του που το έκανε - από τη στιγμή που δεν μπορούσε να διεκδικήσει το κάτι παραπάνω στο πρωτάθλημα και τον τίτλο από τον Ολυμπιακό επικεντρώθηκε στο να πάει πιο καλά στην Ευρώπη.

Θέλετε να το δούμε και αλλιώς το θέμα της Ευρώπης; Πόσες φορές ελληνικές ομάδες έχουν βιώσει ηχηρούς αποκλεισμούς από υποδεέστερους αντιπάλους; Πόσες φορές έχουν μείνει εκτός από το καλοκαίρι από ομάδες σαφώς κατώτερες; Κακά τα ψέματα, το ελληνικό ποδόσφαιρο είναι έτσι δομημένο που μπορεί οι εκπρόσωποί του να έχουν θέμα και πρόβλημα σε οποιαδήποτε διοργάνωση.

Κάποτε οι ελληνικές ομάδες κόντραραν ακόμα και τα ευρωπαϊκά μεγαθήρια. Τώρα αυτό δεν συμβαίνει και... ζορίζονται ακόμα και με μέτριες ή χειρότερες ποιοτικά ομάδες. Όταν λοιπόν η εικόνα σου δεν είναι καλή δεν κοιτάς να πας σε πιο χαμηλό επίπεδο για να αναδειχθείς. Κοιτάς πώς να βελτιώσεις την εικόνα σου για να βγεις ξανά σωστά στο προσκήνιο.

Αυτή είναι η δική μου θέση και προφανώς κάθε ένσταση είναι δεκτή και κάθε αντίρρηση αποδεκτή αλλά με επιχειρήματα πάντα. Και προφανώς και εγώ ακούγοντας αρκετές φορές τον Κριστιάν Καρεμπέ να μιλά για ευρωπαϊκό τρόπαιο και για έναν τελικό στο Europa League μπορεί να μπαίνω σε διαδικασία ανάλυσης, όμως καταλαβαίνω το σκεπτικό του. Αντιλαμβάνομαι πώς ένας ποδοσφαιράνθρωπος του δικού του βεληνεκούς σου αναφέρει πως όταν είσαι «Ολυμπιακός» θα πρέπει να στοχεύεις στο καλύτερο.

@Photo credits: INTIME

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Δημήτρης Τομαράς
Δημήτρης Τομαράς

Ο Δημήτρης Τομαράς είναι γέννημα - θρέμμα Μαρουσιώτης όμως τον... διεκδικούν και άλλες πόλεις. Δημοσιογραφεί εδώ και 20 και πλέον χρόνια και στην οικογένεια του Gazzetta βρίσκεται από την πρώτη ημέρα. Από αυτήν εδώ τη φιλόξενη γωνιά θα συζητάμε κυρίως για Ολυμπιακό αλλά θα καταπιανόμαστε και με αρκετά ακόμα θέματα.