Μόνος τρόπος πρόκρισης για τον Ολυμπιακό, να πάρει απόψε αποτέλεσμα!

Μόνος τρόπος πρόκρισης για τον Ολυμπιακό, να πάρει απόψε αποτέλεσμα!

bet365

Ο Κ. Νικολακόπουλος προσεγγίζει μέσα από το blog του στο gazzetta με το δικό του τρόπο το αποψινό μεγάλο παιχνίδι του Ολυμπιακού στο Μπέργκαμο.

Όπως σχεδόν κάθε Φλεβάρη λοιπόν εδώ και πάνω από μία 15ετία, ο Ολυμπιακός και φέτος συνεχίζει τις μάχες του στα Κύπελλα Ευρώπης, στο Γιουρόπα Λιγκ, όπως τις περισσότερες φορές.

Τώρα, με αντίπαλο μία ομάδα από το ιταλικό πρωτάθλημα που και φέτος και πέρυσι και πρόπερσι έπαιξε στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ-κάτι που μάλλον τα λέει όλα. Η Αταλάντα και το 2019 και το 2020 και το 2021 τερμάτισε 3η στο ιταλικό πρωτάθλημα, ενώ και φέτος διεκδικεί στα ίσα την 3η θέση με τη Γιουβέντους, από την οποία αυτή την στιγμή είναι δύο πόντους πίσω, αλλά με παιχνίδι λιγότερο. Για να καταλάβουμε τη δυναμική αυτής της ομάδας, πρόπερσι αποκλείστηκε στα προημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ από την Παρί Σεν Ζερμέν (την κέρδιζε 1-0 έως το 89’ στη Λισαβόνα κι έφαγε δύο γκολ μετά το 90’!!) και πέρυσι στους 32 της διοργάνωσης από τη Ρεάλ Μαδρίτης. Φέτος εμφανίστηκε σε λίγο πιο κάτω επίπεδο κι έτσι δεν προχώρησε από τους ομίλους, καθώς σε όμιλο με την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έχασε τελευταία αγωνιστική εντός έδρας 2-3 από τη Βιγιαρεάλ, ενώ αν την κέρδιζε θα προκρίνονταν η ίδια η Αταλάντα…

Σε λίγο πιο κάτω επίπεδο έχει εμφανιστεί, όμως, τη φετινή σεζόν κι ο Ολυμπιακός στην Ευρώπη, εξ ου κι ο αποκλεισμός του από τη Λούντογκορετς το καλοκαίρι, με συνέπεια να μείνει εκτός ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ. Η αποστολή του κόντρα στην Αταλάντα είναι εύκολο να κατανοηθεί πόσο δύσκολη είναι-εάν βρίσκονταν ο Ολυμπιακός σε καλύτερη κατάσταση, θα μιλούσαμε αλλιώς. Θα έπαιρναν άλλη διάσταση κάποια δεδομένα, όπως π.χ. ότι με εξαίρεση τις περιπτώσεις που η κλήρωση τον φέρνει αντιμέτωπο με τη Γιουβέντους, έχει προκριθεί τις δύο τελευταίες φορές που αντιμετώπισε ιταλική ομάδα: το 2018 τη Μίλαν στην ισοβαθμία (1-3, 3-1) στη φάση των ομίλων του Γιουρόπα Λιγκ και το 2017 τη Λάτσιο (1-1, 2-1) στη φάση των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ!

Δεδομένο είναι και κάτι άλλο: η Αταλάντα μέσα στο σπίτι της δεν έχει και…σούπερ αποτελέσματα στα Κύπελλα Ευρώπης:

Ο Παπασταθόπουλος αγκαλιάζει τον Βατσλίκ

Στα εφτά τελευταία παιχνίδια, δηλαδή πέρυσι και φέτος, έχει κερδίσει μόνο τη Γιάνγκ Μπόις πέρυσι 1-0. Στα άλλα έξι έχει τρεις ισοπαλίες με τη Γιουνάιτεντ 2-2, τη Μίντιλαντ 1-1 και τον Άγιαξ 2-2 και τρεις ήττες από τη Βιγιαρεάλ 2-3, τη Ρεάλ 0-1 και τη Λίβερπουλ 0-5. Κοινώς, κέρδισε μόνο στο παιχνίδι στο οποίο κράτησε το μηδέν.

Στα δε 11 τελευταία παιχνίδια, δηλαδή και με την προπέρσινη σεζόν, οι νίκες γίνονται τρεις (οι άλλες δύο με Ντινάμο Ζάγκρεμπ 2-0 και Βαλένθια 4-1), οι ισοπαλίες τέσσερις (η άλλη το 1-1 με τη Μάντσεστερ Σίτι) και οι ήττες επίσης τέσσερις (η άλλη το 1-2 από τη Σαχτάρ).

Κοινώς, στην τελευταία της τριετία στην Ευρώπη έχει εντός έδρας σχεδόν πλήρη ισορροπία αποτελεσμάτων, με τρεις νίκες, τέσσερις ισοπαλίες και τέσσερις ήττες. Μπορούμε να προσέξουμε ότι αιφνιδιάζεται σχετικά εύκολα μέσα στο σπίτι της: η Βιγιαρεάλ της προηγήθηκε με 3-0 (!) με το 1-0 μόλις στο 3’…Ο Άγιαξ της προηγήθηκε 2-0 με το 1-0 στο 30’… Η Μίντιλαντ σκόραρε στο 13’…Η Λίβερπουλ στο 16’…Η Μάντσεστερ Σίτι στο 7’…Ίσως είναι κι ο μοναδικός (που λέει ο λόγος) τρόπος να της πάρεις αποτέλεσμα-να την αιφνιδιάσεις. Διότι, όταν άνοιξε το σκορ εντός έδρας η Αταλάντα, μόνο η Σαχτάρ της το γύρισε από 1-0 σε 1-2 και δη με γκολ στο 95’! Ειδάλλως, με την Αταλάντα να προηγείται 1-0, έχασαν οι Βαλένθια, Ντινάμο Ζάγκρεμπ, Γιάνγκ Μπόις, η δε Γιουνάιτεντ ισοφάρισε στο 91’ με το Ρονάλντο…

Να έχουμε υπόψιν μας ότι η ομάδα του Γκασπερίνι, όταν αναφερόμαστε στους εντός έδρας ευρωπαϊκούς αγώνες της, βάζει διπλάσια γκολ στα β΄ ημίχρονα της, σε σχέση με τα α΄…Το μυστικό για να της βάλεις δύσκολα είναι να σκοράρεις στο α΄ ημίχρονο, εκεί που συνήθως την βρίσκεις πιο μπόσικη. Γιατί στο β΄ ημίχρονο, γίνεται πολύ επικίνδυνη και όσο το ματς πλησιάζει στο τέλος του, μόνο ομάδες όπως η Ρεάλ (1-0 με γκολ στο 86’) κι η Γιουνάιτεντ της πήραν αποτέλεσμα.

Αν ο Ολυμπιακός θέλει να έχει πιθανότητες πρόκρισης, πρέπει να πάρει απόψε αποτέλεσμα. Κατά την γνώμη μου, ακόμη και η μικρότερη δυνατή ήττα, ένα 0-1 η, 1-2, είναι σχεδόν αδύνατο να ανατραπεί στο Καραϊσκάκη. Η Αταλάντα εκτός έδρας είναι σαφώς καλύτερη απ΄ότι εντός έδρας! Και στην Ευρώπη και στην Ιταλία: στην Ευρώπη έχει 3-4-4 εντός έδρας και 5-2-4 εκτός έδρας! Και στην Ιταλία ειδικά φέτος είναι αήττητη εκτός έδρας (9-3-0!!!), ενώ εντός έδρας έχει 3-5-4!!! Από τις 10 πρώτες στη βαθμολογία ομάδες, είναι η ομάδα με τα μακράν χειρότερα αποτελέσματα στο γήπεδο της.

Ο Πέδρο Μαρτίνς

Πόσο εύκολο για τον Ολυμπιακό να πάρει απόψε αποτέλεσμα; Έτσι όπως τον έχουμε δει φέτος στην Ευρώπη, είναι παρά πολύ δύσκολο. Θα πρέπει να παρουσιαστεί όπως στην Πόλη, στο 3-0 επί της Φενέρμπαχτσε-και καλύτερος! Μην ξεχνάμε ότι στην Φρανκφούρτη (1-3) δεν ήταν καλός, στην Αμβέρσα (0-1) ήταν κακός, στην Μπρατισλάβα (2-2, με παίκτη παραπάνω από το 20΄) ήταν κακός και στη Λούντογκορετς (2-2 κι αποκλεισμός στα πέναλτι) επίσης δεν ήταν καλός.

Γενικά τα καλά παιχνίδια του Ολυμπιακού εκτός έδρας στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις (από τη φάση των ομίλων και πέρα, που αρχίζουν τα πιο δύσκολα) με τον Μαρτίνς στον πάγκο είναι λιγοστά, για να είμαστε ρεαλιστές: εκτός από το 3-0 επί της Φενέρ, οι νίκες (2-1 κι 1-0) επί της Άρσεναλ βασικά κι από εκεί και πέρα κάποια καλά α΄ ημίχρονα με κακό όμως πάντα το φινάλε (Μαρσέιγ 1-2 από 1-0, Τότεναμ 2-4 από 2-0, Ερυθρός Αστέρας 1-3 από 1-0. Μίλαν 1-3 από 1-0). Με τη Γουλβς ο Ολυμπιακός ήταν καλός στην Αγγλία, αλλά έχασε 0-1, ενώ και στο Κίεβο που το πάλεψε στο β΄ ημίχρονο, έχασε κι εκεί 0-1.

Μπορεί κάποιος να διακρίνει ότι ο Ολυμπιακός του Μαρτίνς παίρνει αποτέλεσμα στην Ευρώπη (βάζοντας και τα καλοκαιρινά προκριματικά) μόνο όταν κρατάει πίσω το μηδέν: 3-0 τη Φενέρ, 1-0 την Άρσεναλ (και μετά 2-1 στην παράταση), 1-0 ξανά την Άρσεναλ, 2-0 την Ντουντελάνζ, 1-0 την Μπασάκσεχιρ, 1-0 τη Νέφτσι, 0-0 με την Πλίζεν, 0-0 με την Ομόνοια. Η, πολύ σπάνια όταν δεχθεί μόνο ένα γκολ και δη σε ματς στα οποία έχει εν πολλοίς εξασφαλίσει την πρόκριση: 3-1 στη Λουκέρνη, 2-1 στην Κράσνονταρ, 1-1 στην Μπέρνλι.

Πόσο εύκολο είναι να καταφέρει απόψε να κρατήσει το μηδέν, ας περιμένουμε να το δούμε. Θεωρητικά, είναι καλό για τον Ολυμπιακό που η Αταλάντα δεν θα έχει το βασικό της επιθετικό όπλο, τον Ζαπάτα, αλλά και τον απρόβλεπτο παικταρά Ίλισιτς και τον Γκόσενς. Αλλά ο Γκασπερίνι έχει ακόμη αρκετά όπλα στη φαρέτρα του (Μουριέλ, Μαλινόφσκι, Πάσαλιτς), τον Τούρκο στόπερ που είναι καλός στα στημένα κλπ, κλπ.

Άσχετο: ο Κάιπερς διαπρέπει στο Βέλγιο και μας δημιουργεί ερωτηματικά…Το παιδί, παρότι έχασε κι πέντε παιχνίδια λόγω ενός τραυματισμού, έχει φτάσει τα οκτώ γκολ και τις οκτώ ασίστ (!) σε 22 συμμετοχές με μία μικρομεσαία ομάδα όπως η Μαλίν, που χάρη και σε αυτόν διεκδικεί στα ίσα να μπει στην εξάδα των πλέι οφς!

@Photo credits: INTIME

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Κώστας Νικολακόπουλος
Κώστας Νικολακόπουλος

Ο Κώστας Νικολακόπουλος έγινε δημοσιογράφος από…σπόντα. Από τη Νομική και τη δικηγορία η, το επάγγελμα του δικαστικού, που υποτίθεται ότι ήταν στα πλάνα του (εξ ου κι οχαρακτηρισμός «ανακριτή» από τον Γ. Λούβαρη!), βρέθηκε ξαφνικά στον ΦΙΛΑΘΛΟ, όταν πρωτογεννήθηκε η ιδέα αυτής της εφημερίδας από τους Ν. Καραγιαννίδη και Ι. Μαθιουδάκη. Ένα χρόνο ρεπορτάζ Πανιώνιου και Αιγάλεω (μαζί), ένα χρόνο ΑΕΚ και από την άνοιξη του 1984 έως και σήμερα ρεπορτάζ Ολυμπιακού, όπου τα έχει δει όλα. Πρώτα τα λεγόμενα πέτρινα χρόνια και μετά πρωταθλήματα το ένα μετά το άλλο. Του αρέσει να γράφει για μεταγραφές, αλλά ο ίδιος τις αποφεύγει. Σε 40 χρόνια έχει κάνει δύο! Το 1992 στο ΦΩΣ του Θ. Νικολαϊδη και μετά στον ΓΑΥΡΟ που στη συνέχεια έγινε ένα με τον Κόκκινο Πρωταθλητή. Πάνω από μία δεκαετία καλύπτει το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού στον Σπορ FM.