2009-2021: Τι έμεινε ίδιο στα δώδεκα χρόνια κυριαρχίας του Μέσι

2009-2021: Τι έμεινε ίδιο στα δώδεκα χρόνια κυριαρχίας του Μέσι

2009-2021: Τι έμεινε ίδιο στα δώδεκα χρόνια κυριαρχίας του Μέσι

bet365

Το 2009 αναδείχθηκε για πρώτη φορά κορυφαίος ποδοσφαιριστής του πλανήτη και το 2021 κατέκτησε την έβδομη «Χρυσή Μπάλα» στην καριέρα του. Ο Δημοσθένης Γεωργακόπουλος καταγράφει τι έχει παραμείνει αναλλοίωτο στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο από τότε που «πάτησε» για πρώτη φορά στην κορυφή του κόσμου ο Λιονέλ Μέσι.

Η «κατάρα» του Μπέλα Γκούτμαν

Μετά τις δύο σερί κατακτήσεις κυπέλλων πρωταθλητριών, το 1961 και το 1962, η Μπενφίκα αποφάσισε να απομακρύνει τον προπονητή των επιτυχιών της. Φεύγοντας, τότε, ο Μπέλα Γκούτμαν καταράστηκε την ομάδα να μην κατακτήσει ευρωπαϊκό κύπελλο για τα επόμενα 100 χρόνια. Μια κατάρα που κρατούσε πριν την πρώτη «Χρυσή Μπάλα» του Μέσι και συνεχίζει να κρατά μέχρι σήμερα. Πριν το 2009, οι «αετοί της Λισαβόνας» έφτασαν πέντε φορές σε τελικό κυπέλλου πρωταθλητριών (1963, 1965, 1968, 1988, 1990) και μία σε τελικό κυπέλλου UEFA (1983). Σε όλες τις περιπτώσεις γνώρισαν την ήττα, όπως έγινε και στους δύο τελικούς που ακολούθησαν. Το 2013 και το 2014, η Μπενφίκα έφτασε μια ανάσα από την κατάκτηση του Europa League, όμως και στις δύο περιπτώσεις έφυγε με σκυμμένο το κεφάλι.

ben

Τερματοφύλακες χωρίς «Χρυσή Μπάλα»

Όταν στα δώδεκα τελευταία χρόνια ο Μέσι έχει κατακτήσει εφτά φορές τη «Χρυσή Μπάλα», αυτομάτως μειώνονται στο ελάχιστο οι ελπίδες για κάποιον τερματοφύλακα να βρεθεί στο ίδιο διάστημα στην κορυφή του κόσμου. Ο μοναδικός που τα έχει καταφέρει είναι ο Λεβ Γιασίν το μακρινό 1963, ενώ εκείνοι που έφτασαν κοντά ήταν ο Καν (2001, 2002) και ο Μπουφόν (2006). Στα χρόνια της κυριαρχίας του Μέσι, ο μοναδικός που πλησίασε στην κορυφή ήταν ο Μάνουελ Νόιερ το 2014. Πολλοί είπαν τότε ότι αδικήθηκε στην ψηφοφορία ο Γερμανός τερματοφύλακας, ο οποίος είχε κατακτήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο. Μόνο που το βραβείο δεν του το «έκλεψε» ο Μέσι, αλλά ο Κριστιάνο Ρονάλντο.

neu

Τα «λιοντάρια» μακριά από την κορυφή

Στο Μουντιάλ του 1966 η Αγγλία στέφθηκε παγκόσμια πρωταθλήτρια στο σπίτι της, για πρώτη φορά στην ιστορία της. Μέχρι σήμερα, αυτός παραμένει ο μοναδικός τίτλος των «λιονταριών», αφού δεν έχουν καταφέρει να κατακτήσουν ούτε το τρόπαιο του Παγκοσμίου Κυπέλλου, ούτε του Euro. Μέσα στο διάστημα της κυριαρχίας του Λιονέλ Μέσι, η εθνική Αγγλίας έφτασε δύο φορές κοντά στην «πηγή», όμως δεν ήπιε... νερό. Στο Μουντιάλ του 2018, αποκλείστηκε στη ημιτελικά από την Κροατία, ενώ το περασμένο καλοκαίρι έχασε τη μεγαλύτερη ευκαιρία. Έφτασε μέχρι τον τελικό του Euro, όμως ηττήθηκε μέσα στο Γουέμπλεϊ από την Ιταλία, στη διαδικασία των πέναλτι.

eng

Ατλέτικο χωρίς «στέμμα»

Οι «ροχιμπλάνκος» κατέχουν ένα αρνητικό ρεκόρ στην ιστορία του κυπέλλου πρωταθλητριών. Είναι η ομάδα με τις περισσότερες συμμετοχές σε τελικό, χωρίς όμως να έχει κατακτήσει ποτέ το τρόπαιο. Σε τρεις παρουσίες μετράει ισάριθμες ήττες. Μία πριν την πρώτη «Χρυσή Μπάλα» του Μέσι και άλλες δύο κατά τη διάρκεια της κυριαρχίας του Αργεντινού. Η αρχή του... κακού έγινε το 1974, όταν έχασε το τρόπαιο από την Μπάγερν Μονάχου, ενώ η «κατάρα» συνεχίστηκε και μετά το 2009. Η Ατλέτικο Μαδρίτης ηττήθηκε στους τελικούς του Champions League το 2014 και το 2016, μένοντας ξανά με άδεια χέρια. Μόνο που η κούπα δε χάθηκε από τον Μέσι, αλλά από τον Κριστιάνο Ρονάλντο και τη Ρεάλ Μαδρίτης.

atl

Η «σκιά» του Μαραντόνα πάνω από την Αργεντινή

Πρόκειται για κάτι που βαραίνει πρωτίστως τον ίδιο τον Λιονέλ Μέσι, αφού ο ίδιος καλείται να σηκώσει στις πλάτες του τις ελπίδες των συμπατριωτών του για κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Η τελευταία φορά που η Αργεντινή στέφθηκε παγκόσμια πρωταθλήτρια ήταν το 1986, με τον Ντιέγκο Μαραντόνα να οδηγεί τη χώρα του στην κορυφή του κόσμου. Μέχρι και σήμερα, η «αλμπισελέστε» παραμένει μακριά από τις επιτυχίες σε Μουντιάλ, με αποτέλεσμα να γίνονται οι – αναπόφευκτες – συγκρίσεις με τον Μέσι. Ο κορυφαίος ποδοσφαιριστής του κόσμου, τα τελευταία δώδεκα χρόνια, έφτασε μια ανάσα από την κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου το 2014, όμως δεν τα κατέφερε. Η Αργεντινή ηττήθηκε από τη Γερμανία, με τη «σκιά» του Μαραντόνα να πλανάται ακόμα πάνω από την εθνική ομάδα.

arg

 

EUROPA LEAGUE Τελευταία Νέα