Πάτσον Ντάκα: Τι να του πει το καρέ των γκολ με τόσα που έχει ζήσει...

Κώστας Ζάλιαρης
Πάτσον Ντάκα: Τι να του πει το καρέ των γκολ με τόσα που έχει ζήσει...

bet365

Ένα παιδί που έχασε πατέρα και κολλητό. Που έγινε αποδιοπομπαίος τράγος για τους οπαδούς της ομάδας του. Που έφυγε για το Ζάλτσμπουργκ και όλα ήταν δύσκολα. Κι όμως άντεξε. Και τι να του πει το ιστορικό καρέ με τη Λέστερ στο Europa League...

Ο Πάτσον Ντάκα μέσα σε ελάχιστες μέρες δείχνει πως πλέον αρχίζει και βρίσκει το χαμόγελό του και τον καλό του εαυτό στο χορτάρι. Σκόραρε απέναντι στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ για να γίνει ο πρώτος από την Ζάμπια με γκολ στο κορυφαίο πρωτάθλημα και το βράδυ της Τετάρτης έκανε φοβερά και τρομερά πράγματα στη Μόσχα.

Απέναντι στην Σπαρτάκ πέτυχε τέσσερα γκολ με εκρηκτικές προωθήσεις στα κανέ της άμυνας της Σπαρτάκ στο δεύτερο ημίχρονο. Η Λέστερ έφτασε στο 4-3 κόντρα στους Ρώσους και ο Ντάκα είναι από τα πρόσωπα της ημέρας. Κι όμως, (ίσως) το προσπερνά πολύ εύκολα όλο αυτό που έχει πετύχει.

  • Άλλοι στη θέση του θα το είχαν παρατήσει

Τα χτυπήματα της μοίρας ήταν μεγάλα και σε πολύ μικρή ηλικία. Ο πατέρας του, Nathali, ήταν εκείνος που τον μύησε στα μυστικά του ποδοσφαίρου, τον πήγε στην πρώτη διαθέσιμη ακαδημία για να μάθει ποδόσφαιρο και υπερηφανευόταν για το ταλέντο του γιου του. Ο Nathali απεβίωσε όσο ακόμα ο Πάτσον ήταν πιτσιρικάς, λίγο μετά τα 10 του χρόνια. Αυτός ο πόνος ακόμα επιβιώνει στην ψυχή του ποδοσφαιριστή.

Μερικά χρόνια αργότερα είδε την ζωή να του συμπεριφέρεται ξανά άσχημα και να παίρνει από κοντά του τον κολλητό του και πρώην συμπαίκτη του στην κ-17 της Ζάμπια, Τσάνγκουε Καλάλε. Εκείνος έμεινε παράλυτος έπειτα από ατύχημα με λεωφορείο και τελικά απεβίωσε από πνευμονία. Και πάλι ο Πάτσον Ντάκα έπρεπε ν' αντέξει. Αυτές οι στιγμές ήταν τόσο δυνατές που άλλοι στη θέση του, σε τέτοια ηλικία που ακόμα ο χαρακτήρας διαμορφώνεται, θα είχαν «παραιτηθεί». Όχι όμως ο νυν επιθετικός της Λέστερ...

  • Άκουσε τον κόσμο της ομάδας του να τον αποδοκιμάζει

Ξανά πριν καν ενηλικιωθεί, ο διεθνής ποδοσφαιριστής από τη Ζάμπια είδε τον κόσμο της ομάδας του να στρέφεται εναντίον του. Κι όχι μονάχα τους οπαδούς του συλλόγου στον οποίο βρισκόταν, αλλά και του έθνους του, αφού μια περίοδος ντεφορμαρίσματος ήταν αρκετή για... πρώιμα συμπεράσματα. Ο κόσμος άρχισε να πιστεύει ότι τελικά ο Πάτσον Ντάκα δεν είναι τόσο μεγάλο ταλέντο όσο τον θεωρούσαν οι άνθρωποι της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας της χώρας και τον συμπεριελάμβαναν στα κλιμάκια του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος.

Όταν πήρε μεταγραφή με δανεισμό από την Kafue Celtic στην Power Dynamos, οι οπαδοί της τελευταίας δεν ήθελαν να τον βλέπουν μπροστά τους. Σε κάθε του παρουσία στο γήπεδο τον αποδοκίμαζαν. Εκείνος είχε επιλέξει να κάνει το βήμα για να πάρει ευκαιρίες και εμπειρίες, όμως, ακόμα και τώρα, κάτι στην ποδοσφαιρική του μοίρα έλεγε πως δεν του επιτρεπόταν να ηρεμήσει. Έπρεπε να περάσει από τα δεινά που θα τον οδηγούσαν σε κάτι πολύ πιο λαμπερό. Και αυτή τη λάμψη την αντίκρισε αρχικά στην Αυστρία και τώρα στην Αγγλία και την Premier League.

  • Δύσκολα στο Ζάλτσμπουργκ, μέχρι να πάρει φόρα

Διόλου εύκολο ήταν για τον Πάτσον Ντάκα η μετακόμιση στην Ευρώπη και η μετακίνηση στην Αυστρία για χάρη της Ζάλτσμπουργκ. Του έλειπε η οικογένειά του. Όλα ήταν τόσο καινούργια για εκείνον που δεν μπορούσε να χαρεί ούτε τις μέρες του εκεί, ούτε τη δουλειά, ούτε καν το φαγητό. Όμως, είχε αποφασίσει και ορκιστεί στον εαυτό του ότι δεν θα επέστρεφε στην Ζάμπια. Όχι προτού πετύχει αυτό που ήθελε και ήξερε πως μπορούσε.

Στην ομάδα της Red Bull, όταν πλέον πήρε τα πάνω του, κατάφερε να σημειώσει 61 τέρματα σε 87 εμφανίσεις σε δυο σεζόν και να σκοράρει 27 φορές στην τελευταία του αγωνιστική περίοδο εκεί προτού πάρει το δρόμο για το Λέστερ. Μαζί με τον Έρλινγκ Χάαλαντ, αναδείχθηκε πρωταθλητής στην Bundesliga της Αυστρίας, ήταν ο καλύτερος ποδοσφαιριστής ολόκληρου του πρωταθλήματος, φυσικά ο πρώτος σκόρερ και κάπως έτσι έπεισε τις «αλεπούδες» και τον Ρότζερς που τον είχε από καιρό στο μπλοκάκι του, να διαθέσουν περίπου 30 εκατομμύρια ευρώ για την απόκτησή του.

  • Η αγάπη στη Λίβερπουλ και τα ρεκόρ

Ο πατέρας του πέρα από το «μικρόβιο» του ποδοσφαίρου, τον έκανε να ... κολλήσει και το «μικρόβιο» της αγάπης για τη Λίβερπουλ. Με τους «κόκκινους» μεγάλωσε ο Πάτσον Ντάκα και θα ήθελε πολύ να έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον του Γιούργκεν Κλοπ. Παρ' όλα αυτά, η Premier τον κάλεσε μέσω της Λέστερ και φυσικά όταν προέκυψε αυτό, δεν το σκέφτηκε και πολύ. «Πολύ θα ήθελα να παίξω στη Λίβερπουλ όμως θεωρώ ότι η Λέστερ ήρθε την κατάλληλη στιγμή για να κάνω το επόμενο βήμα» ανέφερε το καλοκαίρι όταν πήρε τη μεταγραφή.

Είναι πλέον ο πρώτος ποδοσφαιριστής από την Ζάμπια που σκοράρει στην Premier League μετά το γκολ που πέτυχε απέναντι στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ το απόγευμα του περασμένου Σαββάτου. Είναι πλέον ο πρώτος ποδοσφαιριστής από τη Ζάμπια που πετυχαίνει χατ-τρικ σε διοργάνωση της UEFA εκτός των προκριματικών. Και το κατάφερε μέσα σε 9 λεπτά προτού κάνει το καρέ απέναντι στην Σπαρτάκ Μόσχας.

Μονάχα άλλοι τέσσερις ποδοσφαιριστές έχουν πετύχει τέσσερα τέρματα σε ένα ματς στα χρονικά του Europa League. Οι Αντούριθ (5), Φαλκάο (4), Καβάνι (4) και Γουίλιαν Ζοσέ (4). Μονο ο τελευταίος μαζί με τον Ντάκα το έκαναν εκτός έδρας. Το χατ-τρικ των 9 λεπτών είναι το πιο γρήγορο στη διοργάνωση της UEFA, με τον ποδοσφαιριστή της Λέστερ να έχει και το πιο γρήγορο χατ-τρικ στην αυστριακή Bundesliga! Το είχε πετύχει εντός 11 λεπτών σε ματς με την Στουρμ Γκρατς.

Όσο για τη Λέστερ, είδε ξανά δικό της ποδοσφαιριστή με καρέ τερμάτων σε ένα ματς, για πρώτη φορά μετά τον Χάινς από το 6-3 επί της Άστον Βίλα πίσω στο 1958!

@Photo credits: Getty Images/Ideal Image

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

EUROPA LEAGUE Τελευταία Νέα