Αν το κάνει κι αυτό ο Ολυμπιακός… η Άιντραχτ δεν είναι ανίκητη στην έδρα της

Αν το κάνει κι αυτό ο Ολυμπιακός… η Άιντραχτ δεν είναι ανίκητη στην έδρα της

bet365

Ο Κ. Νικολακόπουλος προσεγγίζει μέσα από το blog του στο Gazzetta με το δικό του τρόπο το αποψινό, πιο δύσκολο παιχνίδι του Ολυμπιακού στη φάση των ομίλων του Europa League.

Φτάσαμε λοιπόν στο φινάλε του α΄ γύρου της φάσης των ομίλων του Europa League, με το αποψινό παιχνίδι του Ολυμπιακού στην Φρανκφούρτη.

Με τον πρωταθλητή Ελλάδας να έχει καταγράψει ήδη ένα ιστορικό ρεκόρ: να έχει ξεκινήσει για πρώτη φορά με δύο νίκες (2-1 μέσα την Άντβερπ και 3-0 έξω τη Φενέρμπαχτσε) τις δύο πρώτες αγωνιστικές σε φάση ομίλων ευρωπαϊκής διοργάνωσης!

Αν καταφέρει και κερδίσει και σήμερα, στη Γερμανία, τότε θα έχει επεκτείνει το ρεκόρ του, με τρεις νίκες τις τρεις πρώτες αγωνιστικές! Ιστορικά, ο Ολυμπιακός το καλύτερο ξεκίνημα ever το έχει κάνει το πολύ μακρινό 1998, όταν στην τρίτη διαδοχικά χρονιά του με τον Μπάγεβιτς στον πάγκο, είχε στις τρεις πρώτες αγωνιστικές του ομίλου στο Champions League μία ισοπαλία εκτός έδρας (2-2 στην Πόρτο) και δύο νίκες εντός έδρας (2-0 την Ντινάμο Ζάγκρεμπ και 1-0 τον Άγιαξ).

Οι άλλες καλύτερες επιδόσεις του με την ολοκλήρωση του α΄ γύρου της φάσης των ομίλων είναι η συγκομιδή έξι βαθμών, όσων έχει δηλαδή ήδη τώρα μετά τις δύο πρώτες αγωνιστικές: το 2000 είχε δύο νίκες εντός έδρας με τη Λιόν και τη Χέρενβεν, το 2009 είχε επίσης δύο νίκες εντός έδρας με την ΑΖ και την Σταντάρ Λιέγης, το 2014 πάλι δύο νίκες εντός έδρας με την Ατλέτικο Μαδρίτης και τη Γιουβέντους, το 2015 ξανά δύο νίκες αλλά εκτός έδρας (!) με την Άρσεναλ και την Ντινάμο Ζάγκρεμπ και το 2016, σε επίπεδο Europa League πια (όλες οι άλλες περιπτώσεις ήταν στο Champions League), είχε δύο νίκες με τη Γιάνγκ Μπόις έξω και την Αστάνα μέσα.

Θεωρητικά το αποψινό είναι το πιο δύσκολο παιχνίδι του Ολυμπιακού στη φάση των ομίλων. Πρώτον, γιατί γίνεται μέσα στη Γερμανία, όπου έχει μόνο ήττες (τρεις από Μπάγερν κι άλλες τέσσερις από Ντόρτμουντ, Σάλκε, Λέβερκουζεν, Αμβούργο), χωρίς καν να σκοράρει, και μοναδικό θετικό αποτέλεσμα το διπλό στη Βέρντερ, πρώτη του νίκη εκτός έδρας στο Champions League. Και δεύτερον, γιατί αντίπαλος είναι η Άιντραχτ, που μόλις πριν δύο χρόνια είχε φτάσει στα ημιτελικά του Europa League. Η δε Φρανκφούρτη είναι Νο 38 στο ranking της ΟΥΕΦΑ κι ο Ολυμπιακός Νο 37-με τη Γερμανία φυσικά να είναι Νο 4 και την Ελλάδα Νο 18. Με την Φρανκφούρτη να έχει χρηματιστηριακή αξία 200 εκ Ευρώ και τον Ολυμπιακό 118 εκ. Ευρώ.

Η συγκυρία, όμως, δίνει άλλη προοπτική στον Ολυμπιακό, καθώς η Άιντραχτ αλλάζοντας προπονητή το περασμένο καλοκαίρι ακόμη δεν είναι στα καλά της, της λείπει πολύ η σταθερότητα. Κυρίως στην Μπούντεσλιγκα, αλλά και στην Ευρώπη, όπου την είδαμε να σώζει το 1-1 εντός έδρας με τη Φενέρμπαχτσε λόγω του χαμένου πέναλτι του Πέλκα στο 90’, αλλά να κερδίζει 1-0 εκτός έδρας 1-0 την Άντβερπ. Σημείωση: το ποδόσφαιρο πολλές φορές ό,τι σου δίνει το παίρνει και το αντίστροφο. Η Άιντραχτ είναι η μακράν πιο τυχερή ομάδα του ομίλου μέχρι στιγμής, νομίζω όλου του Europa League! Από ένα χαμένο πέναλτι αντιπάλου της στο 90’ δεν έχασε στο πρώτο της ματς κι από ένα δικό της εύστοχο πέναλτι στο 90’ κέρδισε το δεύτερο της ματς!

Καμαρά

Ελπίζω να μην τριτώσει το καλό για τους Γερμανούς απόψε! Με εύστοχο το πέναλτι της Φενέρμπαχτσε μέσα στη Φρανκφούρτη και με άστοχο της Άιντραχτ στην Άντβερπ η βαθμολογία θα ήταν Ολυμπιακός 6, Φενέρ 3, Άιντραχτ 1, Άντβερπ 1…Αν θέλετε αλλιώς, χωρίς αυτά τα δύο πέναλτι στο τελευταίο λεπτό, η βαθμολογία θα ήταν Ολυμπιακός 6, Άιντραχτ 2, Φενέρ 1, Άντβερπ 1. Σε όλες τις περιπτώσεις λοιπόν, ο Ολυμπιακός ήταν ο μεγάλος ζημιωμένος από τα πέναλτι του τελευταίου λεπτού και στα δύο άλλα παιχνίδια του ομίλου του!

Τέλος πάντων, με την Άιντραχτ να πιέζεται, λόγω των αποτυχιών της στο πρωτάθλημα, ένα ζητούμενο είναι ο Ολυμπιακός να εκμεταλλευθεί μέσα στο παιχνίδι το άγχος που λογικά θα έχει αυτή την εποχή η αντίπαλος του. το άλλο ζητούμενο, για την Άιντραχτ, όμως, είναι να βγάλει αντίδραση μέσα από μία νίκη στο αποψινό παιχνίδι, που θα της τονώσει την ψυχολογία και που θα την φέρει στην πρώτη θέση του ομίλου. Από την πλευρά της, η ομάδα του Μαρτίνς έχει να υπερασπιστεί, μεταξύ άλλων, το αήττητο και στα 14 φετινά επίσημα 90λεπτα της σε πρωτάθλημα και Ευρώπη, με το διπλό μεταξύ άλλων στην Τουρκία και τις ισοπαλίες στη Βουλγαρία και στην Σλοβακία-βέβαια η Γερμανία είναι κάτι άλλο…

Αν δούμε, πάντως, τα τελευταία παιχνίδια της Άιντραχτ μέσα στην Φρανκφούρτη για την Ευρώπη, δεν την λέμε και ανίκητη. Σε ένα βάθος εφτά αγώνων έχει τρεις νίκες (4-1 τη Ζάλτσμπουργκ, 2-1 την Σταντάρ Λιέγης και 3-0 την Στρασμπούρ), τρεις ήττες (0-3 από Άρσεναλ, 2-3 από Γκιμαράες και 0-3 από Βασιλεία) και την ισοπαλία 1-1 με τη Φενέρ. Να προσέξουμε ότι και στις τρεις ήττες της, αλλά και στην ισοπαλία, οι Γερμανοί δέχθηκαν πρώτοι γκολ, κάτι που φαίνεται ότι τους στρεσάρει. Αντίθετα, και τις τρεις φορές που άνοιξαν αυτοί το σκορ, πήραν και τις τρεις τη νίκη…

Δεν ξέρω αν είναι πλεονέκτημα η, μειονέκτημα για τον Ολυμπιακό, αλλά ο προπονητής της Άιντραχτ, ο Γκλάσνερ, την έχει πατήσει πολύ πρόσφατα από ελληνική ομάδα: πέρυσι τέτοιο καιρό (1.10.2020) είχε αποκλειστεί από την ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ με γκολ στο τελευταίο λεπτό (1-2) στα προκριματικά του Europa League! Αποτέλεσμα που ενδεχομένως τον κάνει να είναι αυτή τη φορά πιο καλά έτοιμος και διαβασμένος απέναντι σε ένα άλλο, ακόμη πιο δύσκολο, αντίπαλο από την Ελλάδα.

Άσχετο: Κάποια ψυχή μου είπε ενδεκάδα με Βατσλίκ, Λαλά (η, Ανδρούτσο), Σωκράτη, Σισέ, Ρέαμπτσιουκ, Μπουχαλάκη, Καμαρά, Εμβιλά (η, Ονιεκουρού), Μασούρα, Ελ Αραμπί (η, Τικίνιο), Αγκιμπού. Με τη θέση του Αγκιμπού να εξαρτάται από το αν θα παίξει ο Εμβιλά η, ο Ονιεκουρού. Για να είμαι ειλικρινής, εγώ περιμένω-περίμενα περισσότερες αλλαγές.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Κώστας Νικολακόπουλος
Κώστας Νικολακόπουλος

Ο Κώστας Νικολακόπουλος έγινε δημοσιογράφος από…σπόντα. Από τη Νομική και τη δικηγορία η, το επάγγελμα του δικαστικού, που υποτίθεται ότι ήταν στα πλάνα του (εξ ου κι οχαρακτηρισμός «ανακριτή» από τον Γ. Λούβαρη!), βρέθηκε ξαφνικά στον ΦΙΛΑΘΛΟ, όταν πρωτογεννήθηκε η ιδέα αυτής της εφημερίδας από τους Ν. Καραγιαννίδη και Ι. Μαθιουδάκη. Ένα χρόνο ρεπορτάζ Πανιώνιου και Αιγάλεω (μαζί), ένα χρόνο ΑΕΚ και από την άνοιξη του 1984 έως και σήμερα ρεπορτάζ Ολυμπιακού, όπου τα έχει δει όλα. Πρώτα τα λεγόμενα πέτρινα χρόνια και μετά πρωταθλήματα το ένα μετά το άλλο. Του αρέσει να γράφει για μεταγραφές, αλλά ο ίδιος τις αποφεύγει. Σε 40 χρόνια έχει κάνει δύο! Το 1992 στο ΦΩΣ του Θ. Νικολαϊδη και μετά στον ΓΑΥΡΟ που στη συνέχεια έγινε ένα με τον Κόκκινο Πρωταθλητή. Πάνω από μία δεκαετία καλύπτει το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού στον Σπορ FM.