Ολυμπιακός: Τα εκατομμύρια που «χτυπάει» αν συνεχίσει με νίκες στο Europa League

Ολυμπιακός: Τα εκατομμύρια που «χτυπάει» αν συνεχίσει με νίκες στο Europa League

Δημήτρης Σαμόλης
Ολυμπιακός: Τα εκατομμύρια που «χτυπάει» αν συνεχίσει με νίκες στο Europa League

bet365

Τα χρήματα του Europa League δεν συγκρίνονται με αυτά του Champions League, αλλά αν ο Ολυμπιακός συνεχίσει με νίκες στη δεύτερη τη τάξει κατηγορία, το ποσό που θα συγκεντρωθεί δεν είναι καθόλου μικρό.

Διαφορετικά φανταζόταν την εφετινή του ευρωπαϊκή παρουσία ο Ολυμπιακός. Στους ομίλους του Champions League. Ο αποκλεισμός από τη Λουντογκόρετς τον έστειλε στο Europa League, αφού πρώτα ξεπεράστηκε το εμπόδιο της Σλόβαν Μπρατισλάβας, η οποία απέσπασε 1-1 από τον ΠΑΟΚ στη 2η αγωνιστική των ομίλων του Conference League.

Από τη στιγμή που οι «ερυθρόλευκοι» δεν εξασφάλισαν συμμετοχή στους ομίλους του Champions League, έχασαν μπόλικα εκατομμύρια ευρώ. Είναι γνωστό άλλωστε πως τα χρήματα που προσφέρει η κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση δεν συγκρίνονται με του Europa, ούτε φυσικά με της τρίτης τη τάξει ευρωπαϊκής κατηγορίας, το Europa Conference League.

Ασφαλώς, για οποιαδήποτε ελληνική ομάδα είναι σημαντικά τα -ευρωπαϊκά- χρήματα, ανεξάρτητα από τη διοργάνωση από την οποία προέρχονται. Και αυτά από το Europa League, δεδομένα δεν είναι για... πέταμα. Η «ερυθρόλευκη» ΠΑΕ εξασφάλισε αρχικά 3,630,000 € μόνο και μόνο για τη συμμετοχή στους ομίλους (μετέχει στο 4ο γκρουπ, παρέα με Φενέρ, Άιντραχτ και Αντβέρπ).

Το ξεκίνημα στο γκρουπ είναι τέλειο. Δύο νίκες στα δύο πρώτα παιχνίδια. Επικράτηση με 2-1 απέναντι στην Αντβέρπ, θριαμβευτικό 3-0 στην Κωνσταντινούπολη σε βάρος της Φενέρ. Κάθε νίκη στον όμιλο χαρίζει 630.000 ευρώ. Με άλλα λόγια, ήδη οι πρωταθλητές Ελλάδας έχουν κάνει δικά τους 4.890.000 ευρώ για την παρουσία στο γκρουπ και για τις δύο νίκες.

Αν κάνει κι άλλες νίκες η ομάδα του Πέδρο Μαρτίνς, θα έρθουν κι άλλα χρήματα. Σε ένα απίστευτο ενδεχόμενο να γίνει το «έξι στα έξι», μιλάμε για ποσό 3.780.000 ευρώ (η ισοπαλία χαρίζει 210.000 ευρώ). Ακόμη κι αυτό να μη γίνει, που είναι και το πιθανότερο ενδεχόμενο, ο Ολυμπιακός με φόρα από τις δύο νίκες στα δύο πρώτα ματς, πρέπει να «χτυπήσει» πρωτιά για δύο λόγους.

Αρχικά διότι η πρωτιά στο γκρουπ δίνει την απευθείας πρόκριση στους «16» της διοργάνωσης. Και διότι η ομάδα που θα κόψει πρώτη το νήμα στον όμιλο παίρνει 1.100.000 ευρώ. Ο δεύτερος παίρνει 550.000 ευρώ και αν περάσει στους «16» μέσα από τη φάση των knockout round play-offs (32), τότε θα λάβει επιπλέον 500.000 ευρώ.

Να υπενθυμιστεί ότι η πρόκριση στα προημιτελικά χαρίζει 1.800.000 ευρώ, ο ημιτελικός 2.800.000 ευρώ, ο νικητής της διοργάνωσης κερδίζει 8.600.000 ευρώ, ενώ ο φιναλίστ 4.600.000. Όσο πιο μακριά λοιπόν φτάσει η βαλίτσα, τόσα περισσότερα θα είναι τα χρήματα. Ο Ολυμπιακός θα λάβει επίσης περίπου 3.600.000 ευρώ λόγω της παρουσίας του στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις την τελευταία δεκαετία.

Ασφαλώς όλα τα παραπάνω ποσά είναι ιδιαίτερα σημαντικά για τον Ολυμπιακό, ειδικά από τη στιγμή που χάθηκε η παρουσία στο Champions League. Και φυσικά να καταγραφεί το γεγονός ότι τα έσοδα των «ερυθρόλευκων» δεν προέρχονται μονάχα από τα αποτελέσματα. Αυτά είναι προκαθορισμένα ποσά και μπορούν εύκολα να υπολογιστούν. Η UEFA δίνει επιπλέον χρήματα στις ομάδες, το μέγεθος των οποίων οριστικοποιείται είτε στη διάρκεια των διοργανώσεων ή και μετά το τέλος τους.

Για παράδειγμα, μια πηγή εσόδων είναι το market pool που δεν μπορεί να διευκρινιστεί. Με έναν πρόχειρο υπολογισμό, οι «ερυθρόλευκοι» δεν αποκλείεται να λάβουν περίπου 3 εκατομμύρια ευρώ.

@Photo credits: INTIME

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

EUROPA LEAGUE Τελευταία Νέα