Βαθμολογία UEFA: Πόσο ψηλά μπορούμε να τερματίσουμε φέτος τελικά

Αντώνης Σαούλης
Βαθμολογία UEFA: Πόσο ψηλά μπορούμε να τερματίσουμε φέτος τελικά

bet365

Μετά τις δύο πρώτες αγωνιστικές των ευρωπαϊκών ομίλων η Ελλάδα βρέθηκε από την 21η θέση στην 18η και το Gazzetta αναλύει που μπορούν να μας φτάσουν Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ.

Ναι, η 21η πρώτη θέση της Ελλάδας στην βαθμολογία της UEFA ήταν ο απόλυτος πάτος. Με τη Δανία να είναι από κάτω μας υπήρχε ο κίνδυνος να βρεθούμε ακόμα πιο χαμηλά. Τελικά Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ όχι μόνο κράτησαν την Ελλάδα, αλλά την ανέβασαν στην 18η θέση και πλέον μπορούμε να κοιτάμε ξανά την 15η θέση.

Αρχίζουμε να βλέπουμε το φως στην άκρη του τούνελ, αλλά ακόμα βρισκόμαστε αρκετά πίσω στην βαθμολογία της UEFA, κάποιες χώρες έχουν ξεφύγει και σίγουρα δεν μπορούμε να πανηγυρίζουμε για το γεγονός ότι απλά πατήσαμε στην 18η θέση. Ωστόσο είναι μία αρχή. Μία αρχή που θα έπρεπε να είχε και την ΑΕΚ στους ομίλους του Conference League (ούσα ισχυρή στις κληρώσεις των προκριματικών του καλοκαιριού) αλλά για μία ακόμη φορά είχαμε καλοκαιρινές «αυτοκτονίες» από τις ελληνικές ομάδες.

Πάμε να δούμε μέχρι που μπορούμε να φτάσουμε φέτος, ποιος θα πρέπει να είναι ο ρεαλιστικός στόχος αλλά και τους κινδύνους που υπάρχουν για να βρεθούμε πάλι κάτω από το top20 της Ευρώπης.

Η βαθμολογία της UEFA μετά το τέλος της 2ης αγωνιστικής

  • 12η Σερβία 28.875 (2/4)
  • 13η Βέλγιο 28.000 (4/5)
  • 14η Ελβετία 26.925 (2/4)
  • 15η Κροατία 24.900 (1/4)
  • 16η Τσεχία 24.400 (3/5)
  • 17η Κύπρος 24.375 (2/4)
  • 18η Ελλάδα 24.200 (2/4)
  • 19η Τουρκία 23.900 (3/5)
  • 20η Νορβηγία 23.250 (1/4)
  • 21η Σουηδία 22.625 (1/4)
  • 22η Δανία 22.575 (4/5)
  • 23η Ισραήλ 22.125 (2/4)

Οπως βλέπετε, η Ελλάδα ξεπέρασε την Τουρκία. Η Μπεσίκτας έχασε από τον Αγιαξ, η Γαλατά πήρε ισοπαλία μέσα στην Μαρσέιγ και η Φενέρμπαχτσε έχασε από τον Ολυμπιακό. Και οι 500 βαθμοί που πήρε η Ελλάδα από τους «ερυθρόλευκους» ήταν αυτοί που μας ανέβασαν στην 18η θέση.

Συνολικά από τους διαθέσιμους 2.000 βαθμούς που θα μπορούσε να πάρει η Ελλάδα στα 4 ματς που έχουν δώσει Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ πήρε τους 1.750. Και με μια πρώτη οπτική η συγκομιδή μας είναι εξαιρετική όμως στην πραγματικότητα τα δύσκολα τώρα έρχονται.

Ο ΠΑΟΚ έπαιξε με τις δύο πιο αδύναμες ομάδες του ομίλου (Λίνκολν και Σλόβαν) κι έχει κολλητά τα δύο ματς με την Κοπεγχάγη (πρώτα εκτός, μετά εντός) η οποία έχει το 2/2 στον 6ο όμιλο του Europa Conference League.

Ο Ολυμπιακός έπαιξε με τη πιο αδύναμη ομάδα του ομίλου στο «Καραϊσκάκης» (Αντβέρπ) και έκανε τη μεγάλη νίκη στην Κωνσταντινούπολη επί της Φενέρ. Ουσιαστικά όμως τώρα θα κριθεί η πρόκριση και κυρίως η πρωτιά του ομίλου με τα δύο κολλητά ματς με την Αϊντραχτ (πρώτα εκτός, μετά εντός).

Καλύψαμε τις διαφορές από την 15η θέση

Δεν είναι μόνο η άνοδος των θέσεων (κερδίσαμε τρεις μετά τις δύο πρώτες αγωνιστικές) είναι ότι έχουμε μειώσει και τις μεγάλες διαφορές που είχαμε από τις χώρες που είναι από πάνω μας. Για να γίνει αυτό φυσικά δεν αρκεί να νικάει μόνο ο Ολυμπιακός και ο ΠΑΟΚ αλλά να χάνουν και οι ομάδες από τις χώρες που κυνηγάμε. Και για την ώρα αυτό συμβαίνει.

Από την Κύπρο απέχουμε μόλις 0.175 βαθμούς. Δηλαδή ούτε μια ισοπαλία διαφορά. Κι αυτό συνέβη επειδή η Ανόρθωση έχει δύο ήττες στον όμιλο του Conference και η Ομόνοια μόνο μια ισοπαλία. Βεβαια η Ανόρθωση έχει δύο κολλητά ματς με την Φλόρα Ταλίν (η πιο αδύναμη του ομίλου) και η Ομόνοια έχει δύο αγώνες με την Βασιλεία (η πιο ισχυρή του ομίλου).

Από την Τσεχία απέχουμε 0.200 βαθμούς. Ούτε μια ισοπαλία διαφορά κι εδώ δηλαδή. Οι Τσέχοι συνεχίζουν με 3 ομάδες στους ομίλους όπερ σημαίνει έχουν περισσότερες πιθανότητες να μαζέψουν βαθμούς. Η Σλάβια έχει μία νίκη στον όμιλο της (κι έχει 2 σερί ματς με τη Μακάμπι Χάιφα), η Σπάρτα έφτασε τους 4 βαθμούς αλλά έχει τα δύο κολλητά παιχνίδι με τη Λιόν και η Γιάμπλονετς με 3 βαθμούς θα πάει στους αγώνες με τη Ράντερς.

Από την Κροατία απέχουμε 0.700 βαθμούς. Δηλαδή μία νίκη και μια ισοπαλία. Ομως οι Κροάτες έχουν μείνει στους ομίλους μόνο με τη Ντιναμό Ζάγκρεμπ η οποία έκανε διπλό μέσα στη Γκενκ. Ο όμιλος είναι δύσκολος όμως μιας και έχει Γουεστ Χαμ (έχασε) και Ραπίντ Βιέννης (έχει τα δύο κολλητά ματς).

Από την Ελβετία απέχουμε 2.725 πόντους. Οπερ σημαίνει πως δεν γινεται να τους πιάσουμε φέτος εκτός κι αν δούμε εκπληκτικές πορείες από Ολυμπιακό και ΠΑΟΚ. Για Βέλγιο και Σερβία δεν γίνεται να συζητάμε ακόμα όταν βρίσκονται 4.000+ βαθμούς μπροστά μας.

Οι κίνδυνοι που παραμένουν και το must του ΠΑΟΚ

Το ότι ανεβήκαμε στην 18η θέση δεν σημαίνει πως δεν κινδυνεύουμε να τη χάσουμε. Και υπάρχουν δύο χώρες που μπορούν να μας περάσουν.

Οι Τούρκοι έχουν 3 ομάδες στους ομίλους κι απέχουν μόλις 0.300 βαθμούς. Μπεσίκτας (στο Champions League), Φενέρμπαχτσε και Γαλατασαράι (στο Europa League).

Ακόμα μεγαλύτερος κίνδυνος οι Δανοί. Εχουν 4 ομάδες σε ομίλους και παρά το γεγονός ότι έχουμε μια διαφορά 1.625 βαθμών αυτή εύκολα μπορεί να καλυφθεί μέχρι τον Δεκέμβριο.

Σε πολύ μεγάλο βαθμό θα κριθεί από το τι θα κάνει ο ΠΑΟΚ με τη Κοπεγχάγη στα ματς που έρχονται. Μίντιλαντ, Μπρόντμπι (Europa League) και Ράντερς (Conference) είναι οι άλλες τρεις ομάδες.

Ο ρεαλιστικός στόχος

Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ έχουν μπει καλά στους ομίλους. Προφανώς ο ΠΑΟΚ έπρεπε να έχει το 2/2 αλλά και πάλι είναι στο χέρι του κόντρα στην Κοπεγχάγη να πάρει πρόκριση και πρωτιά.

Είναι πολύ νωρίς για εκτιμήσεις για το που θα τερματίσουμε φέτος, μιας και δεν θα κριθεί μόνο από τα αποτέλεσματα των ομάδων μας αλλά και το τι θα κατάφερουν οι χώρες που κυνηγάμε.

Ομως εδώ που βρισκόμαστε πλέον, μετά το τέλος των δύο πρώτων αγωνιστικών, μπορούμε να θέσουμε ως ρεαλιστικό στόχο την 15η θέση.

Το εύρος όμως, με τις διαφορές να είναι τόσο μικρές, είναι μεγάλο. Δηλαδή στο τέλος της φετινής σεζόν θα τερματίσουμε ανάμεσα στην 15η θέση και την 20η. Δύσκολα να πάμε πιο κάτω, σχεδόν απίθανο να τερματίσουμε πιο πάνω.

Ομως σημασία έχει να αυξήσουμε τη βαθμολογική συγκομιδή μας για την σεζόν 2021/22. Η βαθμολογία της UEFA ως γνωστόν μετράει τις τελευταίες 5ετίες οπότε ίσως να ειναι μια καλή αρχή για να χτίσουμε ενόψει των επόμενων σεζόν.

Τι σημαίνει η κάθε θέση για τη σεζόν 2023/24

Η 11η και η 12η θέση
Ο πρωταθλητής στα play off του Champions League
Ο δεύτερος στον 2ο προκριματικό γύρο του Champions League
Ο Κυπελλούχος στα play off του Europa League
Ο τρίτος στον 3ο προκριματικό γύρο του Europa Conference League
Ο τέταρτος στον 2ο προκριματικό γύρο του Europa Conference League

Η 13η και η 14η θέση
Ο πρωταθλητής στον 3ο προκριματικό γύρο του Champions League
Ο δεύτερος στον 2ο προκριματικό γύρο του Champions League
Ο Κυπελλούχος στον τρίτο προκριματικό γύρο του Europa League
O τρίτος και ο τέταρτος στον 2ο προκριματικό γύρο του Europa Conference League

Η 15η θέση
Ο πρωταθλητής στον 2ο προκριματικό γύρο του Champions League
Ο δεύτερος στον 2ο προκριματικό γύρο του Champions League
Ο Κυπελλούχος στον 3ο προκριματικό γύρο του Europa League
Ο τρίτος και ο τέταρτος στον 2ο προκριματικό γύρο του Europa Conference League

Η 16η και η 17η θέση
Ο πρωταθλητής στον 2ο προκριματικό γύρο του Champions League
Ο δεύτερος, ο τρίτος και ο Κυπελλούχος στον 2ο προκριματικό γύρο του Europa Conference League
* Δεν θα έχουμε πέμπτη ομάδα στην Ευρώπη και δεν θα έχουμε ομάδα και στο Europa League

Η 18η θέση και κάτω (μέχρι την 28η δεν αλλάζει κάτι)
Ο πρωταθλητής στον 1ο προκριματικό γύρο του Champions League
Ο δεύτερος, ο τρίτος και ο Κυπελλούχος στον 2ο προκριματικό γύρο του Europa Conference League
* Δεν θα έχουμε πέμπτη ομάδα στην Ευρώπη και δεν θα έχουμε ομάδα και στο Europa League

 

EUROPA LEAGUE Τελευταία Νέα