Μια τεράστια νίκη της δουλειάς που κάνει ο Ολυμπιακός με τον Μαρτίνς

Μια τεράστια νίκη της δουλειάς που κάνει ο Ολυμπιακός με τον Μαρτίνς

Βασίλης Σαμπράκος Βασίλης Σαμπράκος
Μια τεράστια νίκη της δουλειάς που κάνει ο Ολυμπιακός με τον Μαρτίνς

bet365

Ο Βασίλης Σαμπράκος ξαναδιαβάζει το σημείωμα που έγραψε την περασμένη Τρίτη και γράφει για το αποτελεσματικό σχέδιο του προπονητή, και τον παίκτη - κλειδί Αγκιμπού Καμαρά, που αποδεικνύεται ένας παίκτης - λαχείο.

“Σε ένα ματς με την φύση αυτού που έχει μπροστά του ο Ολυμπιακός δεν θα είναι έκπληξη η επιλογή του Μαρτίνς να γεμίσει την ενδεκάδα του με όσο το δυνατόν περισσότερους “περσινούς” ποδοσφαιριστές προκειμένου να δημιουργήσει στην ομάδα του την αίσθηση της ασφάλειας που της δίνει η επίγνωση της “πεπατημένης””, έγραφα στο σημείωμά μου την περασμένη Τρίτη. Σε ένα σημείωμα στο οποίο κατέγραφα την αίσθησή μου ότι ο Πέδρο Μαρτίνς θα ετοιμάσει ένα αγωνιστικό πλάνο που θα αφήνει την μπάλα στην Φενέρ, μια ομάδα μαθημένη να κάνει υψηλότερη κατοχή από τον αντίπαλο στην έδρα της. Σε ένα σημείωμα στο οποίο συμπλήρωνα την παρατήρηση ότι ο Ολυμπιακός βελτιώνει την ακρίβειά του στις μεταβιβάσεις στο πρώτο διάστημα των αγώνων και δείχνει να “πατάει” καλύτερα.

Απέναντι στην Φενέρ ο Μαρτίνς επέλεξε να ξεκινήσει με 7 “περσινούς” ποδοσφαιριστές στην ενδεκάδα του (Μπα, Παπασταθόπουλος, Σισέ, Ρέαμπτσιουκ, Μπουχαλάκης, Μασούρας, Μαντί Κάμαρα). Άφησε την μπάλα στην Φενέρ (58%-42%) και έστησε το αμυντικό του μπλοκ στον χώρο της μεσαίας γραμμής για να προκαλέσει και να τιμωρήσει λάθος της Φενέρ στην κυκλοφορία της μπάλας, όπως ακούσαμε μετά το ματς από τον Δημήτρη Πέλκα και τον Γιώργο Μασούρα. Και με την ιδέα του Μαρτίνς να έχει κοντά τους Αγκιμπού Καμαρά, Μαντί Καμαρά, Μασούρα, Τικίνιο σε αυτό το 4-1-4-1, προκειμένου αυτοί να συνεργαστούν καλά και να αναπτύξουν γρήγορες επιθέσεις, ο προπονητής του Ολυμπιακού επικράτησε επί του συμπατριώτη του, του Βίτορ Περέιρα και να φτάσει τελικά σε μια μεγάλη νίκη. Στο πρώτο 20’λεπτο του παιχνιδιού η ακρίβεια του Ολυμπιακού στις μεταβιβάσεις έφτασε στο 81% - ποσοστό πολύ μεγαλύτερο συγκριτικά με προηγούμενα παιχνίδια του στην φάση των ομίλων μιας ευρωπαϊκής διοργάνωσης. Ποσοστό που είναι στα χνάρια της βελτίωσης που παρουσιάζει σε αυτό το κομμάτι ο Ολυμπιακός στην διάρκεια των τελευταίων αγώνων.

Δεν γράφω όλα τα παραπάνω για να καμαρώσω, αλλά επειδή τα γραπτά, που μένουν, αποτελούν μια απόδειξη ότι όσοι μελετάμε την δουλειά του Μαρτίνς έχουμε αρχίσει να καταλαβαίνουμε την αγωνιστική συμπεριφορά της ομάδας του - να βλέπουμε την δουλειά του. Διότι αυτό που παρουσίασε στην Κωνσταντινούπολη ο Ολυμπιακός είναι η δουλειά του, όχι η τύχη του. Χάρη στη δουλειά του πέτυχε μια από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές νίκες εκτός έδρας των τελευταίων ετών.

Το “λαχείο” Αγκιμπού

Ο Αγκιμπού Καμαρά, ένα παιδί - λαχείο, το οποίο αποκτήθηκε για το μέλλον αλλά έχει βαλθεί να αποδείξει ότι είναι έτοιμος για το παρόν, ήταν ο παίκτης - κλειδί αυτής της ιστορικής νίκης. Ήταν αυτός που κρατούσε απειλητικό τον Ολυμπιακό και προβλημάτιζε διαρκώς την Φενέρ, τόσο που ο προπονητής της άλλαξε τρεις φορές τις τοποθετήσεις των ποδοσφαιριστών του κατά την φάση άμυνας με όραμα να τον περιορίσει, κάτι που δεν κατάφερε ποτέ. Έκλεβε την μπάλα και ήταν έτοιμος να κάνει μια ποιοτική μεταβίβαση για να βγάλει γρήγορα τον Ολυμπιακό στην αντεπίθεση, κέρδιζε μονομαχίες (7 στις 11), ήταν πιεστικός προς τον αντίπαλο κάτοχο της μπάλας, και ήταν παντού.

Ο Γιώργος Μασούρας δεν αποτελεί έκπληξη. Ούτε η καλή συνεργασία του με τον Τικίνιο, που αρχίζει να γίνεται συνήθεια δεδομένου ότι επαναλαμβάνεται σε κάθε παιχνίδι. Ο Μασούρας είναι ένας από τους πιο ευφυείς τακτικά Έλληνες ποδοσφαιριστές - σίγουρα ο πιο ευφυής της γενιάς του. Και γι’ αυτό καταφέρνει να συντονιστεί τόσο εύκολα με τον Τικίνιο, έναν ποιοτικό επιθετικό που έχει επίγνωση, την οποία έχει αποκτήσει μέσα από τις υψηλές παραστάσεις του. Ο Μασούρας είναι άτυχος που γεννήθηκε Έλληνας και παίζει στο ελληνικό περιβάλλον. Είναι όμως τυχερός που δουλεύει με έναν προπονητή που τον βελτιώνει τόσο που να τον φέρνει στο επίπεδο να γίνεται αποφασιστικός σε ένα ευρωπαϊκό ματς στην έδρα της πρωτοπόρου του τουρκικού πρωταθλήματος.

Σημείο καμπής

Ο χρόνος θα το δείξει, αλλά αυτή η τεράστια νίκη του Ολυμπιακού μπορεί να αποδειχθεί σημείο καμπής στην ευρωπαϊκή πορεία του στην φετινή σεζόν. Όχι μόνο επειδή του δημιουργεί την προοπτική να τερματίσει 1ος στον όμιλο του, αλλά επειδή τονώνει και την εσωτερική πίστη όλων στο έργο που εξελίσσεται υπό την διεύθυνση του Μαρτίνς. Ο Ολυμπιακός μπορεί να πάρει “φόρα” από αυτή την νίκη. Κι αν αυτό συμβεί, αυτή η ώθηση μπορεί να αποδειχθεί ικανή να τον σπρώξει προς μια πολύ αξιόλογη ευρωπαϊκή πορεία.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Βασίλης Σαμπράκος
Βασίλης Σαμπράκος

Έχει συμπληρώσει 3 δεκαετίες στην αθλητική δημοσιογραφία. Μετά από τόσα χρόνια και τόσα διαφορετικά έργα, δεν λειτουργεί στην δημοσιογραφία για να εκφράζει οπαδικά αισθήματα ή συλλογικές προτιμήσεις. Γράφει και μιλάει για όλους, απευθυνόμενος προς όλους. Και τρελαίνεται στην ιδέα ότι υπάρχει κάπου ένας άνθρωπος, μια μέθοδος ή ένα εργαλείο που θα τον βοηθήσει να κατανοήσει καλύτερα και βαθύτερα το ποδόσφαιρο. Πάνω από όλα, ο Βασίλης Σαμπράκος συστήνεται ως ο συγγραφέας του “Εξηγώντας το θαύμα” ή “The Miracle 2004”, ενός βιβλίου που έφτασε να σταθεί ανάμεσα στα καλύτερα ποδοσφαιρικά βιβλία του 2022 στην Αγγλία.