Το μεγαλύτερο επιμέρους όφελος για τον Ολυμπιακό ήταν η καλή αντίδραση στο σοκ

Το μεγαλύτερο επιμέρους όφελος για τον Ολυμπιακό ήταν η καλή αντίδραση στο σοκ

Το μεγαλύτερο επιμέρους όφελος για τον Ολυμπιακό ήταν η καλή αντίδραση στο σοκ

bet365

Ο Βασίλης Σαμπράκος αναλύει μέσα από το Wyscout την απόδοση του Ολυμπιακού απέναντι στη Σλόβαν, η οποία ήταν η θεαματικά καλύτερη, σε επιδόσεις, από εκείνες των προηγούμενων ευρωπαϊκών αγώνων.

Δεν ήταν καλύτερος μόνο στο “γυμνό μάτι” ο Ολυμπιακός το βράδυ της Πέμπτης απέναντι στην Σλόβαν Μπρατισλάβας. Μια σειρά από επιδόσεις του σε αυτό το παιχνίδι ήταν οι υψηλότερες από αυτές που είχε στη διάρκεια των προκριματικών φάσεων των ευρωπαϊκών διοργανώσεων. Είχε περισσότερες τελικές προσπάθειες (18) συγκριτικά με τα προηγούμενα τέσσερα παιχνίδια, είχε την μεγαλύτερη ακρίβεια στις μεταβιβάσεις (87,43%), την μεγαλύτερη κατοχή της μπάλας (61.71%), έχασε λιγότερες (80) φορές την μπάλα από οποιοδήποτε προηγούμενο παιχνίδι, και έχασε πολύ λιγότερες φορές (8) την κατοχή της μπάλας στο αμυντικό του τρίτο στο τερέν, ενώ είχε και την καλύτερη επίδοση στις μονομαχίες (54.05%). (πηγή: wyscout.com).

Φυσικά ένα μέρος αυτής της βελτίωσης θα αποδοθεί στην αλλαγή του περιβάλλοντος. Με άλλα λόγια, ένα μέρος αυτών που κρίνουν τα παιχνίδια του Ολυμπιακού θα αποδώσει την θεαματική αλλαγή σε ζητήματα σχετικά με την νοοτροπία. Και φυσικά αυτό είναι ένα μέρος της αλήθειας, διότι η συγκέντρωση και η πειθαρχία των ποδοσφαιριστών έμοιαζε να είναι και μέρος της αντίδρασής τους στα όσα μεσολάβησαν από τον αποκλεισμό από την Λουντογκόρετς μέχρι την πρώτη συνάντηση με την Σλόβαν. Δεν είναι όμως μόνο αυτή η εξήγηση για την αλλαγή.

Ένα μέρος της βελτίωσης θα αποδοθεί στην ποιότητα και την αποτελεσματικότητα του αγωνιστικού σχεδίου που είχε ετοιμάσει ο Πέδρο Μαρτίνς. Τούτη τη φορά, με περισσότερες φυσικές και πρώτες επιλογές για κάθε θέση, ο προπονητής του Ολυμπιακού δεν χρειάστηκε να επινοήσει τρόπους για να καλύψει τα ελλείμματα που του είχαν δημιουργήσει οι απουσίες. Το σχέδιο έδειχνε αποτελεσματικότερο και σε σχέση με την εξουδετέρωση των πλεονεκτημάτων του αντιπάλου. Η αίσθηση με την οποία σε άφηνε το παιχνίδι ήταν ότι ο Ολυμπιακός είχε διαβάσει πολύ καλά το παιχνίδι της αντιπάλου του, και ότι συνέχισε να το κάνει αυτό κατά την εξέλιξη του παιχνιδιού και να προσαρμόζεται για να την περιορίζει.

Χωρίς να εντυπωσιάσει, ο Ολυμπιακός ήταν κυρίαρχος σε όλη τη διάρκεια του παιχνιδιού, και δημιούργησε τον μεγαλύτερο αριθμό ποιοτικών ευκαιριών που έχει φτιάξει μέχρι τώρα (xG: 3.07). Γιατί το κατάφερε αυτό; Επειδή σε αυτό το παιχνίδι ανέβασε τον ρυθμό του περισσότερο από ποτέ σε αυτό το καλοκαίρι (τέμπο: 17.31). Κατάφερε δηλαδή να ανεβάσει τον ρυθμό ανάπτυξης των επιθέσεών του και να αλλάζει περισσότερες πάσες ανά κατοχή μπάλας.

Όλα τα στοιχεία που έβγαλε σε αυτό το παιχνίδι ο Ολυμπιακός μοιάζει να ήρθαν φυσιολογικά. Μια ομάδα που δουλεύει καλά, παιχνίδι με το παιχνίδι βρίσκει ρυθμό, ανεβάζει ρυθμό και βελτιώνεται σε όλους τους τομείς του παιχνιδιού της. Συνεπώς την μεγαλύτερη αξία δεν την έχει το γεγονός της εξέλιξης - επειδή αυτή με τον Μαρτίνς είναι αναμενόμενη. Μεγαλύτερη είναι η αξία της καλής αντίδρασης του Ολυμπιακού μετά το σοκ του αποκλεισμού από το Champions League. Το γκολ δεν ήρθε νωρίς, για να αποδώσει κανείς σε αυτό την συναισθηματική απελευθέρωση του Ολυμπιακού. Και ακριβώς επειδή όσο δεν ερχόταν το γκολ ο Ολυμπιακός συνέχιζε να συμπεριφέρεται με ψυχραιμία, υπομονή και επιθετικότητα, η εμφάνισή του απέναντι στην Σλόβαν έχει αξία. Δείχνει ότι ο προπονητής παραμένει συντονισμένος με την ομάδα του, ψυχικά και πνευματικά, και ότι βρίσκει τον τρόπο να οδηγήσει τον Ολυμπιακό στην ανασύνταξη.

Ακόμη και αν κάποιος δεν θαμπώθηκε από την δυναμικότητα της Σλόβαν σε αυτό το παιχνίδι, δεν μπορεί να μην αναγνωρίσει ότι η αμυντική επίδοση του Ολυμπιακού, που επέτρεψε μόλις μια τελική προσπάθεια στους αντιπάλους του, ήταν εντυπωσιακή, όπως και η επίδοση στις αμυντικές μονομαχίες (73.3%). Μετά το 2-0 ο Ολυμπιακός δεν άλλαξε στάση στο τερέν, δηλαδή η νοοτροπία του ήταν να καθαρίσει την πρόκριση και όχι να χαλαρώσει και να μπει σε κατάσταση ηρεμίας μέχρι να τελειώσει το παιχνίδι.

Θα ήταν παραπάνω από πρόωρο να εκτιμήσει κανείς ότι ο Μαρτίνς “το βρήκε” και επανέφερε την ομάδα του στο υψηλό επίπεδο. Και αυτό ήταν ακόμη ένα παιχνίδι στο οποίο ο Ολυμπιακός έδειξε αδυναμία στην ανάπτυξη από τα άκρα, επειδή οι ακραίοι μπακ δεν κατάφεραν να έχουν μεγάλη συνεισφορά - ειδικά ο Ρέαμπτσιουκ (2 επιτυχημένες σε 6 σέντρες) - επειδή εκτός των άλλων δεν έχουν την αυτοπεποίθηση να επιτεθούν με την μπάλα στον αντίπαλο και να δημιουργήσουν ευνοϊκές καταστάσεις παιχνιδιού για τον Ολυμπιακό. Με άλλα λόγια, δεν επρόκειτο για ένα τέλειο παιχνίδι που δημιουργεί ενθουσιασμό, διότι και σε αυτό έδειξε αδυναμίες. Ήταν όμως ένα πολύ καλό σημάδι σε μια πολύ επίκαιρη στιγμή, σε ένα σημείο καμπής.

Δεδομένου ότι ο Ολυμπιακός έχει ήδη αποκτήσει ποδοσφαιριστές που δεν έχουμε δει ακόμη στο τερέν, και γράφεται ότι σκοπεύει να κάνει νέες προσθαφαιρέσεις στο ρόστερ του, είναι πρόωρη μια προεκτίμηση σχετικά με την δυναμικότητα της νέας έκδοσης που θα παρουσιάσει ο Μαρτίνς. Αυτό που έδειξε πάντως απέναντι στην Σλόβαν ήταν μια καθαρή ένδειξη ότι ο προπονητής ξαναφέρνει την κατάσταση υπό έλεγχο.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Βασίλης Σαμπράκος
Βασίλης Σαμπράκος

Έχει συμπληρώσει 3 δεκαετίες στην αθλητική δημοσιογραφία. Μετά από τόσα χρόνια και τόσα διαφορετικά έργα, δεν λειτουργεί στην δημοσιογραφία για να εκφράζει οπαδικά αισθήματα ή συλλογικές προτιμήσεις. Γράφει και μιλάει για όλους, απευθυνόμενος προς όλους. Και τρελαίνεται στην ιδέα ότι υπάρχει κάπου ένας άνθρωπος, μια μέθοδος ή ένα εργαλείο που θα τον βοηθήσει να κατανοήσει καλύτερα και βαθύτερα το ποδόσφαιρο. Πάνω από όλα, ο Βασίλης Σαμπράκος συστήνεται ως ο συγγραφέας του “Εξηγώντας το θαύμα” ή “The Miracle 2004”, ενός βιβλίου που έφτασε να σταθεί ανάμεσα στα καλύτερα ποδοσφαιρικά βιβλία του 2022 στην Αγγλία.