Ολυμπιακός: Η βαρύτητα του αποκλεισμού του Σεμέδο

Δημήτρης Σαμόλης Δημήτρης Σαμόλης
Ολυμπιακός: Η βαρύτητα του αποκλεισμού του Σεμέδο

bet365

Ο Δημήτρης Σαμόλης αναλύει τον αποκλεισμό του Ρούμπεν Σεμέδο από τους αγώνες του Ολυμπιακού εναντίον της Σλόβαν και εξηγεί τι σημαίνει αυτή η κίνηση για τον ίδιο και την υπόλοιπη ομάδα.

Ο Ρούμπεν Σεμέδο «κόπηκε» από την ευρωπαϊκή λίστα του Ολυμπιακού για τις κρίσιμες αναμετρήσεις κόντρα στη Σλόβαν Μπρατισλάβας και το Gazzetta αναλύει την απόφαση για τον Πορτογάλο στόπερ.

Όταν τον Ιούλιο του 2019 επισημοποιούσε τη μεταγραφή του Ρούμπεν Σεμέδο ο Ολυμπιακός, γνώριζε ότι είχε φέρει στο ελληνικό ποδόσφαιρο έναν πρωτοκλασάτο για τα δεδομένα της χώρας κεντρικό αμυντικό, ο οποίος αν δεν είχε τις εξωαγωνιστικές του περιπέτειες δεν θα δεχόταν εύκολα να έρθει στην Ελλάδα. Η «ερυθρόλευκη» ΠΑΕ έδωσε 4,5 εκατομμύρια στη Βιγιαρεάλ και τον αγόρασε, με την πίστη ότι θα αποτελέσει τον ηγέτη των μετόπισθεν. Το κλαμπ γνώριζε πολύ καλά τι άνθρωπος είναι ο Πορτογάλος. Ένας ιδιαίτερος και κάποιες φορές δύσκολος χαρακτήρας. Αλλά και ένας τύπος που μπορεί να γίνει χαλί να τον πατήσεις. Ο Ολυμπιακός είχε αποδείξει και στο παρελθόν ότι τέτοιους παίκτες έχει τη γνώση και τον τρόπο να τους «τιθασεύει».

Η μεταγραφή που δεν έγινε και το κορονοπάρτι

Η πρώτη σεζόν του Σεμέδο στο Λιμάνι ήταν καταπληκτική. Έκανε 45 συμμετοχές, έβαλε πέντε γκολ (τα τέσσερα στην Ευρώπη) και έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην κατάκτηση του νταμπλ και στην πορεία μέχρι τους «16» του Europa League. Ήταν τέτοια η παρουσία του που ένα χρόνο μετά τη μεταγραφή στον Ολυμπιακό θα μπορούσε να είχε πάρει μεταγραφή. Η Μπενφίκα προσπάθησε πολύ να τον αποκτήσει, αλλά τα χρήματα που ζητούσαν οι «ερυθρόλευκοι» δεν μπορούσαν να τα καλύψουν οι «αετοί». Σεπτέμβρη - Οκτώβρη του 2020 αυτή η ιστορία. Τον Νοέμβριο, ένα μήνα μετά, αφού είχε λήξει η μεταγραφική περίοδος, ο Σεμέδο με τους Ραντζέλοβιτς και Μπρούνο συμμετείχαν σε κορονοπάρτι, σε ξενοδοχείο της Λ. Συγγρού.

Στους τρεις ποδοσφαιριστές επιβλήθηκε πρόστιμο από την ΠΑΕ. Η επιθυμία του Σεμέδο μετά την πρώτη του σεζόν στο Λιμάνι ήταν να πάρει μεταγραφή, αυτό δεν έγινε αλλά όχι πως τα έβαψε και μαύρα... Πραγματοποίησε και δεύτερη γεμάτη χρονιά (44 ματς), ενώ μάλιστα τον Φεβρουάριο του 2021 η ΠΑΕ ανακοίνωσε ότι ανανέωσε το συμβόλαιό του. Ο 27χρονος είχε πάρει σημαντική οικονομική αύξηση, αφού σε πολλά παιχνίδια ήταν ηγέτης στην άμυνα και βοήθησε πολύ.

Τα αγωνιστικά λάθη και το μεγαλείο ψυχής

Από την άλλη, δεν ήταν λίγες οι στιγμές που έκανε αβίαστα λάθη εκεί που δεν το περίμενε κανείς. Ηταν από την υπερβολική αυτοπεποίθηση που είχε στον εαυτό του και στις δυνατότητές του; Ηταν θέμα συγκέντρωσης; Όπως και να 'χει, αυτό ήταν ένα συχνό φαινόμενο στα παιχνίδια που έδινε με τους «ερυθρόλευκους». Σε κάθε περίπτωση, από τον Ολυμπιακό ο Σεμέδο αναγέννησε την καριέρα του. Είναι ενδεικτικό ότι έφτασε να κληθεί στην εθνική του ομάδα και μάλιστα να χρησιμοποιηθεί από τον Φερνάντο Σάντος (έκανε ντεμπούτο τον Οκτώβριο του 2020 κόντρα στην Ισπανία). Λίγο καιρό νωρίτερα, έδειξε μεγαλείο ψυχής.

Σεμέδο

Παρότι είχε μάθει ότι έφυγε από τη ζωή η νονά του, η αδερφή της μητέρας του, αυτή που τον μεγάλωσε, εκείνος ταξίδεψε με τους «ερυθρόλευκους» στη Θεσσαλονίκη και έπαιξε στην εκτός έδρας νίκη (1-0) επί του ΠΑΟΚ στην Τούμπα, στην 1η αγωνιστική των playoffs της Super League. Αφού επέστρεψε με την αποστολή στη βάση του, πήρε το αεροπλάνο και ταξίδεψε στην Πορτογαλία για να παραστεί στην κηδεία. Ενώ λοιπόν είχε υποπέσει σε αγωνιστικά και μη ατοπήματα με τον Ολυμπιακό, υπήρξαν και φορές που έβαζε την ομάδα πάνω από όλα.

Πλήρωσε τη... νύφη

Στην εφετινή σεζόν, που είναι η τρίτη του στον Ολυμπιακό, ο Πορτογάλος βρίσκεται μακριά από τον καλό του εαυτό. Αποκορύφωμα ήταν τα παιχνίδια με τη Λουντογκόρετς και ειδικά η ρεβάνς στη Βουλγαρία. Έβαλε αυτογκόλ, δεν έμπαινε στις μονομαχίες με τον γνωστό δυναμικό του τρόπο και σε καμία περίπτωση δεν ήταν ο στόπερ που θα καθοδηγήσει την άμυνα. Ο αποκλεισμός από τα play off του Champions League έκανε ακόμα πιο βαρύ το κλίμα. Ο Βαγγέλης Μαρινάκης πήγε στο προπονητικό του Ρέντη και παρότι δεν κατονόμασε, μίλησε για αδιαφορία. «Από τη μία είδα μια πεινασμένη ομάδα να τα δίνει όλα ενώ εμείς ήμασταν παθητικοί και μάλιστα κάποιοι παίκτες ήταν τόσο αδιάφοροι που προσβάλλουν με την απόδοσή τους και τα λάθη τους την ιστορία μας». Την επομένη ανακοινώθηκε η λίστα για τους αγώνες κόντρα στη Σλόβαν Μπρατισλάβας και ο Σεμέδο έμεινε εκτός. Ήταν σαφές ότι αυτός πλήρωσε τη... νύφη.

Θα πει κανείς: «Μόνο αυτός ήταν κακός;». Όχι, οι περισσότεροι δεν στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων, αλλά από τον ηγέτη των μετόπισθεν η ομάδα χρειαζόταν πάθος και συγκέντρωση, στοιχεία τα οποία δεν είχε. Και να σκεφτεί κανείς ότι στο προηγούμενο παιχνίδι κόντρα στη Νέφτσι είχε φορέσει το περιβραχιόνιο και όταν ρωτήθηκε για το αν αυτό του δίνει επιπλέον κίνητρο απάντησε: «Ήταν υπερήφανη στιγμή να παίξω σε μια τόσο μεγάλη ομάδα ως αρχηγός. Ήταν τιμητικό. Το γεγονός όμως ότι παίζω στον Ολυμπιακό δίνει από μόνο του κίνητρο». Όπως απογοητεύτηκε ο Σεμέδο με τον αποκλεισμό του από την αποστολή του Euro 2020, το ίδιο είμαστε βέβαια πως νιώθει και τώρα που ο συμπατριώτης του προπονητής τον «έκοψε» από τις δύο πολύ σημαντικές αναμετρήσεις με τη Σλόβαν Μπρατισλάβας. Ο 27χρονος στόπερ ξέρει να αναγνωρίζει τα λάθη του, θεωρεί όμως κιόλας ότι έχει προσφέρει πολλά στην ομάδα.

Τι δείχνει ο αποκλεισμός του

Η απόφαση να «κοπεί» ο Σεμέδο από τους αγώνες εναντίον των Σλοβάκων είναι ένα σαφές μήνυμα προς όλους τους ποδοσφαιριστές ότι απαγορεύεται ο εφησυχασμός. Ότι ακόμη κι αν είσαι ένας από τους σταρ του κλαμπ, ένας προικισμένος στόπερ που στην καλή σου μέρα δεν έχεις αντίπαλο, η πειθαρχία και η προσήλωση είναι πάνω από όλα. Την ώρα που οι αναμετρήσεις με την ομάδα της Μπρατισλάβας έχουν χαρακτήρα τελικών, καθώς o... υποβιβασμός στο Europa Conference League θα είναι νέο «χαστούκι» μετά τον αποκλεισμό από τη Λουντογκόρετς, ο Μαρτίνς αφήνει εκτός έναν από τους καλύτερους και πιο ακριβοπληρωμένες του ποδοσφαιριστές του (ξεπερνούν το 1 εκατομμύριο ευρώ οι ετήσιες αποδοχές του).

Ήταν ένα μήνυμα προς όλη την ομάδα και ιδίως για τους νέους ποδοσφαιριστές. Όπως για παράδειγμα για τον Χένρι Ονιεκούρου, ο οποίος κι αυτός συγκαταλέγεται στα «βαριά χαρτιά» του συλλόγου (παρεμπιπτόντως το πράσινο μαλλί κράτησε για πολύ λίγο, αφού πολύ γρήγορα τους άλλαξε χρώμα).

Πωλείται ή όχι;

Είναι ένα από τα ερωτήματα που προκύπτουν σε αυτή τη φάση. Αν έρθει πρόταση που θα ικανοποιήσει του κλαμπ, τότε ναι μπορεί να πουληθεί. Βέβαια, μη νομίζετε ότι είναι και το πιο εύκολο πράγμα να έρθει καλή πρόταση, ειδικά σε αυτή τη μεταγραφική περίοδο. Έτσι κι αλλιώς ο Ολυμπιακός δεν είναι ομάδα που λέει εύκολα «ναι» σε προτάσεις που έρχονται για ποδοσφαιριστές του. Εδώ για να καταλάβετε, απάντησε αρνητικά στη Λας Πάλμας που ήθελε να πάρει τον Φράνκο Σολδάνο, ο οποίος δεν υπολογίζεται καν από τον Μαρτίνς.

Από τη στιγμή που οι Ισπανοί δεν έδιναν τα χρήματα που ήθελε η ΠΑΕ, απορρίφθηκε η πρόταση. Από εκεί και πέρα αν το σκεφτεί κανείς, με την κίνηση αυτή να αποκλειστεί ο Σεμέδο μειώνονται και οι πιθανότητες να έρθει μια σημαντική πρόταση για τον ποδοσφαιριστή. Η ουσία όμως ποια είναι... Ότι ανεξάρτητα από όλα αυτά ο Ολυμπιακός δεν «καίγεται» να τον δώσει τον Σεμέδο. Δεν σημαίνει ότι επειδή «κόπηκε» από την αποστολή, τίθεται εκτός ομάδας για πάντα. Ήταν ένα «καμπανάκι» και για τον ίδιο τον παίκτη και για τους υπόλοιπους. Προς γνώση και συμμόρφωση. Και αύριο - μεθαύριο ο Ρούμπεν -σημαντικό- μέλος της ομάδας θα είναι...

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Δημήτρης Σαμόλης
Δημήτρης Σαμόλης