Η διοργάνωση που μας ταιριάζει είναι μόνο το Conference

Η διοργάνωση που μας ταιριάζει είναι μόνο το Conference

bet365

Ο Δημοσθένης Γεωργακόπουλος γράφει για τη μοναδική ευρωπαϊκή διοργάνωση, στην οποία μπορούν να διακριθούν οι ελληνικές ομάδες. Το Europa Conference League.

Πέρασαν σχεδόν 20 χρόνια από τότε που τρεις ελληνικές ομάδες συμμετείχαν ταυτόχρονα στους ομίλους του Champions League. Ήταν τη σεζόν 2003/04, όταν η Ελλάδα ήταν στην 6η θέση της ειδικής βαθμολογίας της UEFA, πίσω μόνο από Ισπανία, Ιταλία, Αγγλία, Γερμανία και Γαλλία. Τότε, που φτάναμε στα προημιτελικά των ευρωπαϊκών διοργανώσεων και η παρουσία στους «16» έμοιαζε με... αποτυχία. Και μπορεί στο τέλος εκείνης της σεζόν να κατακτήσαμε το Euro, όμως από τότε μέχρι σήμερα, «μικρύναμε» ποδοσφαιρικά. Το τέλος της φετινής σεζόν θα μας βρει οριστικά στην 20η θέση και έτσι - με τα σημερινά δεδομένα της UEFA - το 2024/25 θα βγάλουμε και πάλι τέσσερις ομάδες στα ευρωπαϊκά κύπελλα. Τον πρωταθλητή στον πρώτο προκριματικό του Champions League και τους άλλους τρεις στο δεύτερο προκριματικό του Europa Conference League.

Η μεγάλη ευκαιρία της Ελλάδας είναι την επόμενη σεζόν, καθώς θα ξεκινήσουμε με πέντε ομάδες τα προκριματικά του καλοκαιριού, με την ελπίδα να φτάσουν όσο το δυνατόν περισσότερες στη φάση των ομίλων. Ποιος είναι, όμως, ο εφικτός στόχος των ελληνικών ομάδων; Για τον πρωταθλητή και τον δεύτερο των play-offs η παρουσία στους ομίλους του Champions League; Ιδανικά, ναι. Όπως και για τον κυπελλούχο (ή τρίτο στα play-offs) η παρουσία στους ομίλους του Europa League. Και για τους άλλους δύο η παρουσία στους ομίλους του Europa Conference League. Για τους δύο τελευταίους, μοιάζει εξαιρετικά δύσκολο να τα καταφέρουν, καθώς χρειάζονται τρεις συνεχόμενες προκρίσεις, χωρίς περιθώριο αποκλεισμού. Για τους τρεις πρώτους, όμως, μοιάζει περισσότερο εφικτή η παρουσία στους ομίλους. Όχι σε Champions και Europa, όπου θα ξεκινήσουν την πορεία τους, αλλά σε αυτούς του Conference. Γιατί, αυτή είναι η διοργάνωση που οφείλουν πλέον να στοχεύουν οι ελληνικοί σύλλογοι στην Ευρώπη.

Μόνο ως υποβιβασμό δε θα πρέπει να θεωρούν την παρουσία στους ομίλους του Europa Conference League οι ομάδες μας, ακόμα και αυτές που θα ξεκινήσουν από τα προκριματικά του Champions ή του Europa. Πράγματι, σε θέμα πρεστίζ ή εσόδων η διαφορά είναι μεγάλη, όμως σε ποια διοργάνωση μπορούν αυτή τη στιγμή να διακριθούν οι ελληνικοί σύλλογοι; Μόνο στην τρίτη τη τάξει. Ακόμα είναι νωπή η παρουσία του ΠΑΟΚ στα περσινά προημιτελικά του Conference, χάνοντας για λίγο την πρόκριση στα ημιτελικά. Όσο για τις ομάδες που συμμετέχουν φέτος στα προημιτελικά της συγκεκριμένης διοργάνωσης; Έχουμε και λέμε. Λεχ Πόζναν, Φιορεντίνα, Γάνδη, Γουέστ Χαμ, Άντερλεχτ, Άλκμααρ, Βασιλεία και Νις. Και σύμφωνα με τη σημερινή κλήρωση, μπορεί να υπάρξει τελικός Λεχ Πόζναν-Γάνδη. Ή Λεχ Πόζναν-Άλκμααρ. Δηλαδή, τι παραπάνω έχουν οι περισσότερες από αυτές τις ομάδες από το δικό μας Big-4; Κάποιες μπορεί όντως να είναι πιο δυνατές (λόγω διαφοράς ποιότητας στα εγχώρια πρωταθλήματα), η πλειοψηφία όμως είναι κοντά στη δική μας δυναμικότητα.

Η σημερινή κλήρωση των προημιτελικών του Europa Conference League συμπίπτει χρονικά και με την έναρξη των play-offs της ελληνικής Superleague αυτό το Σαββατοκύριακο. Σίγουρα, οι τέσσερις μονομάχοι βλέπουν μόνο τον τίτλο αυτή την ώρα, όμως η επόμενη σεζόν δεν είναι μακριά. Μια σεζόν που πρέπει να εκμεταλλευθούμε σαν χώρα και οι ομάδες μας να πάνε όσο πιο μακριά γίνεται. Γιατί, μην ξεχνάμε, ο τελικός της τρίτης τη τάξει διοργάνωσης της UEFA θα διεξαχθεί στην OPAP Arena, στη Νέα Φιλαδέλφεια. Γιατί, λοιπόν, να μην υπάρχει μία ελληνική ομάδα σε αυτόν τον τελικό; Εδώ φέτος, μπορεί να τα καταφέρει η Λεχ Πόζναν...

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Δημοσθένης Γεωργακόπουλος
Δημοσθένης Γεωργακόπουλος