Αρης: Η αλλαγή σχήματος με ενισχυμένο άξονα μοιάζει λογική επιλογή

Αρης: Η αλλαγή σχήματος με ενισχυμένο άξονα μοιάζει λογική επιλογή

Αρης: Η αλλαγή σχήματος με ενισχυμένο άξονα μοιάζει λογική επιλογή

bet365

Ο Χερμάν Μπούργος προσανατολίζεται σε αγωνιστικό σχέδιο με ενισχυμένο τον άξονα του Αρη εναντίον της Μακάμπι Τελ Αβίβ και ο Βασίλης Βλαχόπουλος γράφει για την επιλογή αλλαγής σχηματισμού η οποία δείχνει λογική.

Στη συνέντευξη Τύπου που προηγήθηκε της πρώτης και τελευταίας προπόνησης του Άρη στο Bloomfield Stadium ενόψει του πρώτου αγώνα (4/8, 20:00) με τη Μακάμπι για τον 3ο προκριματικό γύρο του Conference League, μάταια προσπάθησαν οι ισραηλινοί δημοσιογράφοι να αποσπάσουν κάτι πομπώδες από τα χείλη του Χερμάν Μπούργος. Πολύ περισσότερο, όταν ζήτησαν να μάθουν λεπτομέρειες του αγωνιστικού σχεδίου του. Τίποτε από τα δύο δεν συμπεριλαμβάνεται στις συνήθειες του. Είναι θιασώτης μιας ατάκας που ανήκει σ’ έναν άλλον (παλιό) προπονητή του Άρη. Πέρασαν κοντά τριάντα χρόνια από εκείνη την ημέρα που Γιάννης Ιωαννίδης είπε το περιβόητο… «τα λίγα λόγια ζάχαρη και τα καθόλου μέλι». Παρεμπιπτόντως , ειπώθηκε στο Τελ Αβίβ, στο περιθώριο της συνέντευξης Τύπου του Final Four (1994).

Επιστρέφοντας στους Ισραηλινούς, οι άνθρωποι δεν γνώριζαν, θα μπορούσαν να ρωτήσουν, ενδεχομένως να είχαν κρυφή ελπίδα περί αλλαγής των συνηθειών του Αργεντίνου προπονητή αλλά η προσπάθεια αποδείχθηκε μάταιη. Οι απαντήσεις του Μπούργος κυμάνθηκαν (σε αριθμό λέξεων) μεταξύ… 8 έως 12. Ψέματα, όταν ρωτήθηκε για το αγωνιστικό σχέδιό του απάντησε… «θα το διαπιστώσετε αύριο». Ο 53χρονος δεν μετρά περισσότερους από πεντέμισι μήνες στη Θεσσαλονίκη αλλά ο αριθμός των αγώνων που έχει δώσει με τον Άρη είναι τουλάχιστον πενταπλάσιος. Ουδέποτε αναφέρθηκε στο τακτικό πλάνο του, πολύ περισσότερο σε πρόσωπα, όπως του ζήτησαν να πράξει οι Ισραηλινοί συνάδελφοι προτάσσοντας σαν «τυράκι» τα ονόματα των Ζερβίνιο και Μάνου Γκαρθία. «Δεν μιλάω ποτέ μεμονωμένα για παίκτες», είπε κι εκεί διαλύθηκε κάθε γραμμή επικοινωνίας. Καμία έκπληξη για τους γνώστες.

Προς το παρόν… (Ματέο) Γκαρσία

Στην πραγματικότητα, σχέδιο αλλαγών υπάρχει στο μυαλό του και ως ένα βαθμό χαρακτηρίζεται λογική η ύπαρξή του. Στη συνέντευξη Τύπου, ο Φαμπιάνο είπε κάτι που μοιάζει στερεότυπο αλλά εμπεριέχει ουσία, όταν αναφέρθηκε στο επίπεδο δυσκολίας των αγώνων που προηγήθηκαν με την Γκόμελ, σημειώνοντας ότι ο Άρης το έκανε εύκολο. Δεν είπε ψέματα γιατί η ομάδα του βρήκε τρία γκολ από στατικές φάσεις (σ. σ. δύο γκολ από εκτελέσεις φάουλ κι ένα από πέναλτι) στο εμφατικό 5-1, κατ’ αυτόν τον τρόπο απορρόφησε την πίεση που της δημιούργησε το 0-1 και φάνηκε ότι προκρίθηκε με χαρακτηριστική ευκολία. Ωστόσο, είδε το πρόβλημα στη μεσαία γραμμή, τις αργές επιστροφές στην άμυνα και τη δυσκολία στο transition παιχνίδι. Το ίδιο συνέβη και στα τελευταία 20 λεπτά του δεύτερου αγώνα με τους Λευκορώσους.

Ο Πίρσμαν

Συν τοις άλλοις, ποιοτικά, η Μακάμπι δεν είναι Γκόμελ. Ο Κανικόφσκι είναι διαόλου κάλτσα. Χρησιμοποιώντας τη σωματοδομή και την ταχύτητά του κάνει δουλίτσα στον άξονα της μεσαίας γραμμής στον οποίον ο Βλάνταν Ίβιτς χρησιμοποιεί τρεις παίκτες συμπεριλαμβανομένου και του έμπειρου Βαν Όβεριμ. Ο σέντερ φορ, Τζόρτζε Γιοβάνοβιτς, διανύει την καλύτερη περίοδο της επαγγελματικής καριέρας του έπειτα από και τη συμμετοχή στην εθνική Σερβίας ενώ θεωρείται πολύ πιθανή η συμμετοχή του και στα τελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Κατ’ επέκταση, είναι λογικό να επιδιωχθεί η αριθμητική ισορροπία στον άξονα της μεσαίας γραμμής και παίκτης ο οποίος θα έχει γρήγορες αντιδράσεις στο transition παιχνίδι.

Γι’ αυτόν τον λόγο ο Χερμάν Μπούργος προσανατολίζεται στην αλλαγή σχηματισμού και στην επιστροφή στο 4-2-3-1 αλλά και στον Ματέο Γκαρσία αντί του Μάνου Γκαρθία. Ο πρώτος θεωρείται πιο συνεπής στα αμυντικά καθήκοντά του, κυρίως όμως δεν χρειάζεται χρόνο προσαρμογής όπως ο Ισπανός. Δηλαδή, σε do or die παιχνίδι, δύσκολα δίνεται φανέλα βασικού σε ποδοσφαιριστή ο οποίος έχει περιοριστεί στις συμμετοχές στις προπονήσεις.

Δύσκολες είναι οι αποφάσεις και για την επίθεση

Σε περίπτωση επιβεβαίωσης της αλλαγής σχηματισμού, ένας εκ των δύο επιθετικών θα πληρώσει σχετικό τίμημα. Αυτός θα είναι ο Λούις Πάλμα. Προφανώς (θα) είναι άδικο δεδομένης της φόρμας αλλά και της δημιουργικότητάς του στα παιχνίδια με την Γκόμελ, αλλά υπάρχει κι ένα τακτικό πλάνο το οποίο πρέπει να εκτελεστεί. Δύσκολη επιλογή είναι κι αυτή που θα γίνει στα άκρα. Η λογική λέει ότι ο συνεπής (στο τακτικό κομμάτι) Ντάνιελ Μαντσίνι έχει εξασφαλισμένη θέση. Πιθανότατα, απέναντί του θα έχει τον Χουάν Ιτούρμπε καθώς ο Άρης θα ψάξει παιχνίδι μετάβασης και άμεσων επιθέσεων.

Ο Ιτούρμπε

Η Μακάμπι είναι υπό πίεση

Είναι το συμπέρασμα που αναδείχθηκε μέσα από τις ερωτήσεις και όλα όσα ειπώθηκαν στη συνέντευξη Τύπου του Βλάνταν Ίβιτς. Στη Μακάμπι υπάρχει πολλή γκρίνια για την περιορισμένη δραστηριότητά της στο μεταγραφικό παζάρι σε σημείο μάλιστα ακύρωσης του διψήφιου αριθμού ουσιαστικών ευκαιριών που δημιούργησε στον δεύτερο αγώνα με τη Ζίρα, ασχέτως του ότι δεν σκόραρε. Στο σκοτάδι τα βλέπεις όλα μαύρα και φαίνεται ότι αυτό συμβαίνει με τους Ισραηλινούς. Είναι αντιληπτό ότι το καθεστώς έντονης πίεσης γεννά μια ευκαιρία για τον Άρη ούτως ώστε να τους χαλάσει ακόμη περισσότερο το μυαλό. Οι «κίτρινοι» ξέρουν ότι στα πρώτα λεπτά του αγώνα θα πρέπει να απορροφήσουν την πίεση που θα τους ασκηθεί. Λογικά αντιλαμβάνονται όμως ότι στο ενδεχόμενο απόκτησης προβαδίσματος το ήδη προβληματικό περιβάλλον της Μακάμπι θα μετατραπεί σε καζάνι που βρίσκεται στη φωτιά. Είναι στο χέρι τους, εν τέλει, να μεγαλώσουν το πρόβλημα του αντιπάλου τους και ταυτοχρόνως να διευκολύνουν τη δική τους ζωή.

@Photo credits: INTIME

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Βασίλης Βλαχόπουλος
Βασίλης Βλαχόπουλος

Ασχολήθηκε με τη δημοσιογραφία στα τελευταία χρόνια της… λαδόκολλας. Χάριν οικονομίας, το λευκό χαρτί χρησιμοποιούταν σε έκτακτες και ιδιαιτέρως σοβαρές καταστάσεις, ούτως ή άλλως ήταν δυσεύρετο. Πρόλαβε τη διαδικασία αποστολής των φαξ, αλλά και τις πρώτες συσκευές κινητής τηλεφωνίας με τη λαστιχένια κεραία που θύμιζαν στρατιωτικούς ασυρμάτους.

Παρακολουθεί όλες… τις μπάλες, αλλά η αδυναμία του είναι η πορτοκαλί, η σπυριάρα, λόγω της ειδοποιού διαφοράς μεταξύ ποδοσφαίρου και μπάσκετ. Στο μπάσκετ ΠΑΝΤΑ κερδίζει ο καλύτερος. Στο ποδόσφαιρο, μπορεί να κερδίσει ο πιο τυχερός.

ΥΓ: Οσα χρόνια κι αν περάσουν, όσα περιοδικά κι αν πέσουν στα χέρια του, το «Τρίποντο» ήταν, είναι και θα είναι το κορυφαίο forever and ever.