Ο Άρης του 2-1 ήταν καλύτερος από τον Άρη του 5-1

Ο Άρης του 2-1 ήταν καλύτερος από τον Άρη του 5-1

Ο Άρης του 2-1 ήταν καλύτερος από τον Άρη του 5-1

bet365

Ο Βασίλης Βλαχόπουλος γράφει για τη βελτιωμένη εικόνα του Άρη στον δεύτερο αγώνα με την Γκόμελ κι ας μην σκόραρε πέντε φορές.

Το τελικό αποτέλεσμα δεν είναι ο αδιάσειστος μάρτυρας ενός αγώνα. Ειδικά στο ποδόσφαιρο, πολλές φορές, είναι από συμπτωματικό έως και συγκυριακό. ‘Όπως δηλαδή χαρακτηρίστηκε αυτό του πρώτου αγώνα (5-1) με την Γκόμελ. Εκεί γεννούσαν και τα κοκόρια του Άρη, έπαιξε ρόλο και η αύρα του γεμάτου «Κλ. Βικελίδης» όπως και η απειρία του αντιπάλου. Ο Άρης του… 2-1 ήταν καλύτερος από αυτόν της περασμένης Πέμπτης που σκόρπισε τους Λευκορώσους γιατί κατέθεσε ποδοσφαιρικό σχέδιο, ήταν συμπαγής και απόλυτος κυρίαρχος για 75 αγωνιστικά λεπτά. Έπιασε την Γκόμελ από τον λαιμό και τη βούτηξε στα νερά του Θερμαϊκού. Δεν είχε την εκτέλεση του πρώτου αγώνα. Χρειάστηκε 16 τελικές προσπάθειες για να βρει δύο γκολ και από αυτές, επίσης διψήφιες ήταν οι ουσιαστικές ευκαιρίες για γκολ. Άλλες τόσες ήταν αυτές όπου είτε δεν πέρασε είτε δεν έγινε μια πάσα σαν αυτή του Λούις Πάλμα στον Άντρε Γκρέι.

Ο Άρης του δεύτερου αγώνα ήταν πιο ομάδα κι ας χρειάστηκε το γκολ του Τζαμαϊκανού στις καθυστερήσεις για να εξασφαλίσει το μέγιστο των βαθμών, προς μετουσίωση και της προσπάθειάς του. Γιατί είχε ξεκάθαρο τρόπο ανάπτυξης, ταυτότητα στην επιθετική έκφραση, σωστή κυκλοφορία μπάλας και κυρίως αμυντική λειτουργία. Ειδικά επί του τελευταίου, δεν στηρίχθηκε στο λάθος του αντιπάλου αλλά στις δικές του επιστροφές και καλύψεις. Στον πρώτο αγώνα οι Λευκορώσοι δεν έκαναν ούτε τα μισά λάθη γιατί η πίεση στην πρώτη γραμμή άμυνας ήταν υποτυπώδης. Χθες (27/7) ένιωθαν την ανάσα των αντιπάλων τους και πετούσαν τις μπάλες δεξιά κι αριστερά.

Το λάθος που έπρεπε να αποφευχθεί

Αντιθέτως, ο Άρης δεν ήταν έξυπνος. Λειτούργησε με την ανωριμότητα ενός νεαρού. Είναι απαγορευτικός ο αριθμός των έξι καρτών σε ρεβάνς του 5-1. Οι τρεις στον άξονα της μεσαίας γραμμής και οι τρεις από τους τέσσερις πλάγιους μπακ. Δικαίως ο Χερμάν Μπούργος διαμαρτυρήθηκε μετά το παιχνίδι για τη συμπεριφορά των παικτών του, στεκόμενος στην απερισκεψία τους. Θα μπορούσε να μιλήσει και για τον Βέλγο Λαφόρζ του οποίου η διαιτησία ήταν προκλητικά κατά του Άρη. Σε κάθε περίπτωση όμως, από έμπειρους ποδοσφαιριστές υπάρχει η απαίτηση απόδειξης των παραστάσεων που έχουν. Δεν φλερτάρεις με τις κίτρινες σ’ ένα παιχνίδι διαδικαστικού χαρακτήρα, όταν ξέρεις ότι ελλοχεύει ο κίνδυνος απουσίας σε παιχνίδια που κρίνουν στόχο. Καμία κάρτα δεν «σβήνεται» μέχρι και τα Playoffs του ConferenceLeague και στις τρεις, υπάρχει ποινή μιας αγωνιστικής. Αυτή τη στιγμή, έξι παίκτες του Άρη ακούμπησαν στην κόκκινη γραμμή.

Νταμπό

Ανεβαίνει ο Γκρέι, βελτιωμένος ο Νταμπό

Ο Λούις Πάλμα δείχνει σε εξαιρετική αγωνιστική κατάσταση. Έκανε ένα σοβαρό λάθος (με την πάσα που δεν έδωσε στο 48ο λεπτό) αλλά ήταν από τους κύριους εκφραστές του Άρη στην επίθεση. Από δική του ενέργεια άρχισε η φάση του 9ου λεπτού με το χαμένο τετ α τετ του Άντρε Γκρέι, δική του ήταν και η εξαιρετική πάσα 30 μέτρων (υπό πίεση) στον Ράφαελ Καμάτσο. Ο τίτλος του MVP απονεμήθηκε στον Τζαμαϊκανό φορ ο οποίος ολοένα και αυξάνει τις κινήσεις του μακριά από την μπάλα ανοίγοντας χώρους για τους αντιπάλους του ή δημιουργώντας προϋποθέσεις για τον ίδιο. Μοναδικό σημείο στο οποίο μειονεκτεί έναντι του Αμπουμπακάρ Καμαρά είναι η πίεση στην μπάλα. Στα υπόλοιπα είναι ανώτερος. Όπως ανεβασμένος ήταν ο Μπριάν Νταμπό. Με την είσοδό του στο γήπεδο άλλαξε η ομάδα. Η τελευταία είχε την ανάγκη να νιώσει την παρουσία δεύτερου αμυντικού χαφ γιατί αυτό το συναίσθημα δεν το καλλιεργεί ο Πάπε Σέικ Ντιόπ. Αυτός δε θα κριθεί τώρα, αλλά σε βάθος μηνών γιατί προέρχεται από απουσία ενός έτους. Είναι φανερό ότι δεν νιώθει τόσο ενεργός όσο θα ήθελε. Λειτουργεί με χαμηλή αυτοπεποίθηση κι αυτό του προκαλεί εκνευρισμό. Και οι δύο νιώθουν τη σιγουριά της παρουσίας του Σέικ Ντουκουρέ.

Θα πρέπει να είναι έτοιμος για τη Μακάμπι

Κρίνοντας από τα άλματα βελτίωσης που έκανε χθες η ομάδα του Μπούργος, θαρρώ ότι είναι τρομερά ριψοκίνδυνο να προεξοφλήσει κανείς τι πρόκειται να δει σε μια εβδομάδα. Σε περίοδο προετοιμασίας, η μία εβδομάδα δεν είναι μικρό διάστημα. Οι προπονητές ξέρουν καλύτερα. Εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, ο Άρης θα αντιμετωπίσει τη Μακάμπι Τελ Αβίβ. Μια ομάδα 58 εγχώριων τίτλων στην οποία ο Βλάνταν Ίβιτς προσπαθεί να βάλει την ταυτότητά του. Προφανώς είναι ανώτερη της Γκόμελ, έχει ταχύτητα και ποιότητα στο παιχνίδι της, αλλά ο Άρης δεν έχει να φοβηθεί τίποτε. Οι Ισραηλινοί προχώρησαν σε διψήφιο αριθμό μεταγραφών και εκκαθαρίσεων, αυτοί κι αν έχτισαν από την αρχή. Δείχνουν ότι στηρίζονται περισσότερο στο ατομικό ταλέντο παικτών όπως ο υψηλόσωμος φορ Τζόρτζε Γιοβάνοβιτς, ο βραχύσωμος επιτελικός μέσος Γκάβριελ Κανικόφσκι και ο έμπειρος Γκολάσα. Στον άξονα αγωνίζεται και ο Ολλανδός Βαν Όβεριμ των πολλών παραστάσεων. Μένει να φανεί αν θα αποδειχθεί για μια ακόμη φορά ότι ο Άρης λειτουργεί καλύτερα όταν δεν έχει να διαχειριστεί τον τίτλο του φαβορί.

Υγ: Καθώς η σχέση της Θέλτα με τον Σάντι Μίνα οδηγείται στα άκρα, εκεί ακούμπησε και ο Άρης βελτιωμένη πρόταση στον Ισπανό φορ. Κατά την… περιρρέουσα ατμόσφαιρα, αυτή η υπόθεση θα τελειώσει θετικά ή αρνητικά μέσα στις επόμενες 2-3 ημέρες. Ίσως και γρηγορότερα από την αντίστοιχη του κεντρικού αμυντικού.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Βασίλης Βλαχόπουλος
Βασίλης Βλαχόπουλος

Ασχολήθηκε με τη δημοσιογραφία στα τελευταία χρόνια της… λαδόκολλας. Χάριν οικονομίας, το λευκό χαρτί χρησιμοποιούταν σε έκτακτες και ιδιαιτέρως σοβαρές καταστάσεις, ούτως ή άλλως ήταν δυσεύρετο. Πρόλαβε τη διαδικασία αποστολής των φαξ, αλλά και τις πρώτες συσκευές κινητής τηλεφωνίας με τη λαστιχένια κεραία που θύμιζαν στρατιωτικούς ασυρμάτους.

Παρακολουθεί όλες… τις μπάλες, αλλά η αδυναμία του είναι η πορτοκαλί, η σπυριάρα, λόγω της ειδοποιού διαφοράς μεταξύ ποδοσφαίρου και μπάσκετ. Στο μπάσκετ ΠΑΝΤΑ κερδίζει ο καλύτερος. Στο ποδόσφαιρο, μπορεί να κερδίσει ο πιο τυχερός.

ΥΓ: Οσα χρόνια κι αν περάσουν, όσα περιοδικά κι αν πέσουν στα χέρια του, το «Τρίποντο» ήταν, είναι και θα είναι το κορυφαίο forever and ever.