Μασσαλία: Η πόλη που αγαπάει τους Έλληνες

Μασσαλία: Η πόλη που αγαπάει τους Έλληνες
Το Gazzetta βρίσκεται παρέα με τη Novibet στη Μασσαλία, που θυμίζει έντονα Ελλάδα, μια πόλη που δεν είναι… Γαλλία, είναι κάτι άλλο, ένα μωσαϊκό εθνοτήτων, που καμαρώνει για την Ολιμπίκ. Αποστολή στη Μασσαλία: Σταύρος Σουντουλίδης.

H Μασσαλία, η αρχαιότερη πόλη στην Γαλλία και τρίτη μεγαλύτερη σε πληθυσμό, η πόλη που ο συγγραφέας Αλέξανδρος Δουμάς αποκαλούσε «σημείο όπου συναντιέται όλη η υφήλιος», η σημαντικότερη πόλη-λιμάνι της Γαλλίας με περισσότερους από 1.000.000 κατοίκους. «Η Μασσαλία δεν είναι η Γαλλία. Η Μασσαλία δεν είναι η Προβηγκία. Η Μασσαλία είναι ο κόσμος!», έγραψε ο Robert Guédiguian.

Η πόλη της Μασσαλίας, όπου βρίσκεται το Gazzetta παρέα με τη Novibet, για τον πρώτο προημιτελικό του Europa Conference League ανάμεσα στην Ολιμπίκ Μαρσέιγ και τον ΠΑΟΚ, ιδρύθηκε από Έλληνες Φωκαείς περί το 600 π.Χ. -όπως πιστοποιεί η πλάκα που είναι τοποθετημένη στο κεντρικότερο σημείο της Μαρίνας της Μασσαλίας- και γράφει: «Εδώ, γύρω στο 600 π.X., Έλληνες ναυτικοί αποβιβάστηκαν προερχόμενοι από τη Φώκαια, ελληνική πόλη της Μικράς Ασίας. Ίδρυσαν τη Μασσαλία, από την οποία μεταλαμπαδεύτηκε στη Δύση ο πολιτισμός».

Μασσαλία001

Η πόλη όχι μόνο ιδρύθηκε από Έλληνες, αλλά θυμίζει έντονα Ελλάδα και έχει μάθει να αγαπάει κάθε τι ελληνικό. Αρκετοί Έλληνες ζουν και δραστηριοποιούνται εκεί, είτε στην εστίαση, είτε στο εμπόριο και τον τουρισμό, γι’ αυτό και στην πόλη εδρεύουν πολλοί Σύλλογοι Ελλήνων.

«Έλληνες σας περιμένουμε στη Μασσαλία», έγραψαν οι άνθρωποι της Μαρσέιγ στον επίσημο λογαριασμό του ΠΑΟΚ στο twitter με το που έγινε γνωστή η κλήρωση για τα προημιτελικά του Europa Conference League.

Η πόλη του Παύλου Μελά και του Ζιντάν

Η Μασσαλία έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια ή τουλάχιστον προσπαθεί να αλλάξει κατεύθυνση αν και σ’ ένα πολύ μεγάλο βαθμό παραμένει ένα χαρμάνι από διάφορους πολιτισμούς, το 25% είναι μετανάστες, κατά βάσει από την Αλγερία, το Μαρόκο και την Τυνησία, που βρέθηκαν εδώ και έφτιαξαν τις ζωές του.

Κάνοντας μια βόλτα στην πόλη, όπου βρισκόμαστε παρέα με τη Novibet, αντιλαμβάνεται πολύ εύκολα ότι προσπαθεί να εξελιχθεί, να εκσυγχρονιστεί γι’ αυτό και σήμερα αποτελεί ένα φημισμένο κέντρο τεχνών, πολιτισμού και μουσικής -με το κτήριο της Όπερας να κατέχει σημαντική θέση- αποτελεί, επίσης, κέντρο της μουσικής χιπ χοπ, έδρα της της Ολιμπίκ και γενέτειρα σημαντικών ιστορικών προσώπων, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται ο Έλληνας ήρωας μακεδονομάχος, Παύλος Μελάς (1870 – 1904) και ο Ζινεντίν Ζιντάν.

μασσαλια002

Ο αγαπημένος «Ζιζού» των Μαρσεγέζων μεγάλωσε σε ένα από τα πιο διάσημα μέρη των μεταναστών στα βόρεια της πόλης, τη Λα Καστελάν, μέρος στο οποίο πήγαν πολλοί Αλγερινοί πρόσφυγες τη δεκαετία του 1960. Η μοίρα όμως δεν τον έφερε ποτέ να παίζει στον τοπικό σύλλoγο. Κάτι που έκανε ένα άλλο τρομερό παιδί της πόλης, ο Ερίκ Καντονά. Σύμπτωση οι εκρηκτικοί χαρακτήρες τους ή απλά γνήσιοι Μαρσεγιέζοι;

Η Μασσαλία εξελίχθηκε σε μεγάλη εμπορική αποικία, χιλιάδες κόσμου περνάει καθημερινά από το λιμάνι της, μεταφέροντας ιδέες κουλτούρες από άλλα μέρη του κόσμου, ωστόσο πέραν από τη βαθιά ριζωμένη αντίληψη πως «όλα γίνονται στη Μασσαλία για να καλοπερνάνε στο Παρίσι», η πόλη είναι αντιμέτωπη σε πολύ μεγάλο βαθμό με την εγκληματικότητα.

Μάστιγα η εγκληματικότητα και τα ναρκωτικά

Πριν από μερικά χρόνια ήταν για την πόλη με τους περισσότερους θανάτους εφήβων κάτω των 18 ετών, με συνολικά 15 άτομα να βρίσκουν το θάνατο από ξεκαθαρίσματα λογαριασμών ανάμεσα σε συμμορίες.

Είχε φτάσει αναλογικά με τον πληθυσμό της η Μασσαλία έχει σχεδόν τόσες δολοφονίες για τις οποίες οφείλονται τα κυκλώματα των ναρκωτικών, όσες και η Νέα Υόρκη με πληθυσμό 8.000.000 κατοίκων.

Μασσαλία003

Εκείνο το διάστημα, επενέβη και η Σαμιά Γκaλί, τότε δήμαρχος του 15ου και 16ου διαμερίσματος της Μασσαλίας, των περιοχών δηλαδή που καλύπτουν την πλειονότητα των φτωχών επαρχιών της πόλης, δηλώνοντας πως μόνο ο στρατός θα μπορούσε πλέον να λύσει το πρόβλημα. Η Γκαλί είχε καλέσει τη κυβέρνηση να αποστείλει στρατεύματα για να κατάσχουν τα φτηνά αυτόματα όπλα που εισάγονται από τα Βαλκάνια και τη βόρειο Αφρική και να διακόψουν το εμπόριο ναρκωτικών.

Περίπου το 40% των κατοίκων εδώ είναι κάτω από το όριο της φτώχειας, αρκετά υψηλό αν το συγκρίνει κανείς με το 26% του συνόλου της Μασσαλίας και το 15% του εθνικού μέσου όρου. Στη βόρεια Μασσαλία το ποσοστό αυτό είναι 30% υψηλότερο από τον μέσο όρο της Γαλλίας.

 

EUROPA CONFERENCE LEAGUE Τελευταία Νέα