Το μυαλό του ΠΑΟΚ πρέπει να δουλέψει στο φουλ

Το μυαλό του ΠΑΟΚ πρέπει να δουλέψει στο φουλ

bet365

Ο Δημήτρης Τσορμπατζόγλου γράφει για τη δύσκολη αποστολή του ΠΑΟΚ κόντρα στην καλύτερη ομάδα της Δανίας και επισημαίνει τα κύρια χαρακτηριστικά του παιχνιδιού τους που προφανώς θα προσέξει ο Δικέφαλος.

Ήρθε η ώρα που ο ΠΑΟΚ θα δοκιμάσει να κάνει ένα ευρωπαϊκό βήμα για να βρεθεί στους 16 μίας διοργάνωσης της UEFA. Μεγάλο το αυριανό ματς στη Δανία, απέναντι σε μία ομάδα που μέχρι πριν λίγο καιρό έδειχνε να είναι καλύτερη της Κοπεγχάγης, η οποία θυμίζουμε άφησε τον ΠΑΟΚ δεύτερο στον όμιλο του Conference League.

Θέλω να ξεκινήσω την αναφορά σε ΠΑΟΚ και Μίντιλαντ, τονίζοντας ότι κατά την εκτίμησή μου, το πιο σημαντικό στοιχείο στο ζευγάρι αυτό είναι η φόρμα των ομάδων. Έτσι θέλω να πιστεύω… Ο ΠΑΟΚ είναι στα καλύτερά του βασιζόμενος στο 12/14 που μετράει στην Ελλάδα, ενώ οι Δανοί απλά… δεν έχουν καθόλου φόρμα, αφού δεν παίζουν εδώ και 2 μήνες! Ό τι λοιπόν και αν χωρίζει τις ομάδες, αυτή η διαφορά μπορεί και πρέπει να αποβεί καθοριστική.

Λίγα πράγματα για τα κύρια χαρακτηριστικά της Μίντιλαντ, η οποίας μας περιμένει σήμερα στο Χέρνιγκ, εκεί όπου αύριο γίνεται το ματς:

- Είναι η πρωτοπόρος του πρωταθλήματος Δανίας, δύο πόντους πάνω από την Κοπεγχάγη και πέντε από την Μπρόντμπι.

- Είναι (εδώ και χρόνια) η νέα ποδοσφαιρική δύναμη της χώρας, έχοντας ήδη κερδίσει τρόπαια από τους «μεγάλους» της Δανίας, παρά το ότι έχει πολύ μικρότερο μπάτζετ από αυτούς.

- Ο Άγγλος ιδιοκτήτης της ονόματι… Μπέναμ, έχει και την Μπρέντφορντ. Δουλεύει τις δύο ομάδες με τη μέθοδο του moneyball, στηρίζοντας όλες τις επιλογές του σε νούμερα, στατιστικά, πλατφόρμες και συγκεκριμένα λογισμικά, με βάση τα οποία θεωρεί ότι μπορεί να έχει τους καλύτερους παίκτες για το δικό του ποδοσφαιρικό σχέδιο, στην φθηνότερη τιμή!

Η Μίντιλαντ στηρίζεται σε συγκεκριμένες ποδοσφαιρικές ιδέες:

- Σχηματισμός 3-4-3, με τα φουλ μπακ να ανεβαίνουν όσο πιο ψηλά γίνεται..

- Απίστευτη πίεση σε όλο το γήπεδο, απέναντι σε κάθε αντίπαλο. Πίεση… όσο πιο ψηλά μπορεί να φανταστεί κανείς.

- Δημιουργία που βασίζεται κυρίως στις μεγάλες αλλαγές παιχνιδιού στην… αδύναμη πλευρά που λένε και οι μπασκετικοί.

- Ανοίγει χώρους φέρνοντας τον φορ της στα χαφ του άξονα

- Δουλεύει όλες τις στημένες μπάλες της με απίστευτη ακρίβεια σε κάθε κίνηση των παικτών. Έχει εξειδικευμένο προπονητή, ακόμη και για τα πλάγια άουτ!

Όλα αυτά, ο ΠΑΟΚ, ο Λουτσέσκου και οι συνεργάτες του τα γνωρίζουν πολύ καλά και προφανώς θα έχουν καταστρώσει το πλάνο αντιμετώπισης μίας ομάδας που καμία σχέση δεν έχει με τις δικές μας.

Ο ΠΑΟΚ προφανώς και δεν μπορεί να… τρέξει τους Δανούς. Λογικά θα επιχειρήσει να τους εκθέσει ξεπερνώντας με διάφορους τρόπους την πίεση που ασκούν πολύ ψηλά στο γήπεδο (πολλή δουλειά και τεράστιο στήριγμα σε όλο αυτό πρέπει να αποτελέσει ο Άκπομ) και από εκεί και πέρα να προσέξει στον μέγιστο βαθμό τις στημένες μπάλες τους, που επαναλαμβάνουμε τις… εκτελούν όπως οι υπολογιστές.

Κόντρα σε μία ομάδα που και ποδοσφαιρικά τους μοιάζει, απέναντι στην Κοπεγχάγη με την οποία έπαιξε πριν την μεγάλη του κρίση, τα πήγε καλούτσικα. Κέρδισε εκεί αγωνιζόμενος με παίκτη παραπάνω για πολλή ώρα, ενώ εδώ έχασε 1-2, όντας όμως πολύ –πολύ ανώτερος στο δεύτερο ημίχρονο, τότε που δικαιούνταν τουλάχιστον την ισοπαλία. Τότε βέβαια ο ΠΑΟΚ, δεν είχε την τωρινή φόρμα και συνοχή…

Μυαλό θέλει ο ΠΑΟΚ για να κερδίσει τους Δανούς! Ο προπονητής του το έχει, οι παίκτες του είναι πολύ καλά και… γνωρίζουμε ότι μπορούν να εισπράξουν με τον καλύτερο τρόπο, κάθε μήνυμα που θα τους στείλει ο Λουτσέσκου.

* Αρκετοί και σημαντικοί παίκτες του ΠΑΟΚ έζησαν πριν 2,5 χρόνια την εφιαλτική βραδιά του Άμστερνταμ και εκείνο το 3-2 από τον Άγιαξ, του οποίου η θύμηση προκαλεί ανατριχίλα. Οι παίκτες του ΠΑΟΚ που θα ξαναδούν τώρα τον πρωταγωνιστή (Πόουσον) εκείνης της βραδιάς, πρέπει να ενεργήσουν ψύχραιμα και πάνω απ’ όλα έξυπνα. Γράφω και παραπάνω για… το ελληνικό μυαλό που πρέπει να δουλέψει πάρα πολύ αύριο το βράδυ.

* Για όσα είπε ο Μπότο δεν έχω πολλά σχόλια. Θεωρώ πάρα πολύ επιπόλαιο και βιαστικό να κρίνεις έναν άνθρωπο που κατέχει μία τέτοια θέση, από όσα κυρίως λέει, πολύ περισσότερο στην πρώτη παρουσίαση. Τα αυτονόητα είπε σε ένα μεγάλο ποσοστό αναφορικά με την λειτουργία ενός οργανωμένου ευρωπαϊκού club και όπως εκείνος απέφυγε τα… πολλά-πολλά και τα μεγάλα λόγια, έτσι και όλοι όσοι κρίνουν, ας περιμένουν κυρίως τις πράξεις του. Από την πρώτη μέρα ισχύει (και το γράφω) ότι… μόνος του δεν μπορεί να καταφέρει τίποτα. Αν βρει τη χημεία με την ιδιοκτησία, την τεχνική ηγεσία και τη διοίκηση, τότε όλα μπορεί να γίνουν, γιατί οι δυνατότητες του ΠΑΟΚ είναι πολύ μεγάλες. Ο ίδιος προχθές μίλησε με τα καλύτερα λόγια για τα πρόσωπα (δεν υπήρχε βέβαια περίπτωση να κάνει κάτι άλλο…) αλλά έκανε παρατηρήσεις για τη λειτουργία. Όποιος πρόσεξε, κατάλαβε τι είπε και για τους διακριτούς ρόλους και για τα… μαγαζιά από τα οποία θα πρέπει να γνωρίζει ο ΠΑΟΚ αν έχει τη δυνατότητα να ψωνίσει.

Μακάρι να διορθωθούν όλα αυτά τα… διαδικαστικά και όλοι μαζί να συνεννοούνται και να συνεργάζονται σωστά, για να φτιάξουν μία μεγάλη ομάδα.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Δημήτρης Τσορμπατζόγλου
Δημήτρης Τσορμπατζόγλου

Πρέπει να ήταν με μία μπάλα στα χέρια (οποιουδήποτε μεγέθους και χρώματος) από τότε που περπάτησε…
Αγαπάει το ποδόσφαιρο, λατρεύει το μπάσκετ το οποίο έπαιξε (όχι με μεγάλη επιτυχία…) γι’ αρκετά χρόνια στον ιστορικό ΒΑΟ, βλέπει βόλεϊ, του αρέσει το χάντμπολ, μπορεί να βλέπει με τις ώρες στίβο, καταδύσεις, ιππασία, σκοποβολή, χόκει επί χόρτου, αλλά και στον πάγο! Παρακολουθεί και πάλη, και άρση βαρών, φυσικά και πινγκ πονγκ και τέννις και … και... και...
Στο γήπεδο πήγε πρώτη φορά το 1983 σε αγώνα ΠΑΟΚ-Απόλλων Αθηνών. Μεγάλη και ωραία εμπειρία. Από το δημοτικό κρατούσε σημειώσεις, στατιστικά, πρόγραμμα αγώνων, είχε αρχείο και έκανε διάφορες αναλύσεις- συγκρίσεις.
Όλα τα άλλα ήρθαν φυσιολογικά…
Από τα 17 του το 1994, ξεκίνησε να ασχολείται με την δημοσιογραφία στην Αθλητική Μακεδονίας Θράκης, όπου τα πρώτα βήματα έγιναν από τις χαμηλές κατηγορίες του μπάσκετ. Φοβερές οι χρονιές που έκανε το ρεπορτάζ και του αγαπημένου του ΒΑΟ, σε Α2 και Α1!
Ακολούθησαν πολλά άλλα Μέσα στην Θεσσαλονίκη και όχι μόνο, εμπειρίες σε εφημερίες, ραδιόφωνα, τηλεόραση, φυσικά και στο διαδικτυο. Τα τελευταία 15 χρόνια είναι πιο κοντά στο ρεπορτάζ του ποδοσφαιρικού ΠΑΟΚ.