Ποια ειναι τελικά η Μπόντο Γκλιμτ που έχει τον Χάαλαντ των φτωχών και διέσυρε τον Ζοσέ

Ποια ειναι τελικά η Μπόντο Γκλιμτ που έχει τον Χάαλαντ των φτωχών και διέσυρε τον Ζοσέ

Βασίλης Μπαλατσός
Ποια ειναι τελικά η Μπόντο Γκλιμτ που έχει τον Χάαλαντ των φτωχών και διέσυρε τον Ζοσέ

bet365

Το Gazzetta σας παρουσιάζει την «πρωτάρα» Μπόντο Γκλιμτ που διέσυρε τον «Special One» και τον «Διόσκουρο» του Χάαλαντ, Έρικ Μποτέιμ.

Στο ποδόσφαιρο μπορεί να μην είναι συχνές οι ιστορίες των «Δαυίδ» που κερδίζουν τον «Γολιάθ», όμως πάντα ξεχωρίζουν και γοητεύουν το φίλαθλο κοινό. Στην προκειμένη περίπτωση ο Δαυίδ - Μπόντο δεν κέρδισε απλά τον Γολιάθ - Ρόμα, αλλά τον συνέτριψε με 6-1!

Ο Ζοσέ Μουρίνιο είναι ένας προπονητής που στην καριέρα του έχει κερδίσει (σχεδόν) τα πάντα. Οι 33 τίτλοι που έχει στο παλμαρέ του μιλάνε από μόνοι τους. Ανάμεσα τους ξεχωρίζουν τα δύο Champions League, το ένα Europa League και πρωταθλήματα Αγγλίας, Ισπανίας, Ιταλίας και Πορτογαλίας.

Το όπλο του Πορτογάλου ήταν πάντα η αμυντική λειτουργία των ομάδων του. Μάλιστα πολλοί τον κατηγόρησαν ανά καιρούς πως, ενώ διέθετε ρόστερ με πλούσιο επιθετικό ταλέντο αυτός επέλεγε να «παρκάρει το λεωφορείο» μπροστά από την εστία του. Την αμυντική τακτική του Ζοσέ διέλυσε το βράδυ της Πέμπτης (21/10) μια... συνοικιακή ομάδα από το Νόρντλαντ, την οποία αν δεν υπήρχε το Conference League θα τη γνώριζαν μόνο οι... γνώστες του στοιχήματος. Το ερώτημα από χθες είναι ένα: Ποια στο καλό είναι αυτή η Μπόντο;

Η ομάδα που έσπασε το «δίπολο» στο Νορβηγικό πρωτάθλημα

Από το 2009 μέχρι το 2019 τα πρωταθλήματα Νορβηγίας ήταν μια υπόθεση για δύο.Την διαχρονική δύναμη, Ρόσενμποργκ και την ανερχόμενη Μόλντε. Η πρώτη σε αυτό το διάστημα κέρδισε έξι τίτλους και η δεύτερη τους τέσσερις πρώτους της ιστορίας τους. Ενδιάμεσα, το 2013, υπήρχε μια... «φωτοβολίδα», η Στούμγκοντεστ, η οποία κέρδισε τον πρώτο της τίτλο και μετέπειτα επέστρεψε στην αφάνεια.

Πέρυσι μια νέα ομάδα έκανε την έκπληξη στη Νορβηγική λίγκα, όμως σε αντίθεση με τη Στούμγκοντεστ δεν πρόκειται για «φωτοβολίδα». Ο λόγος για την Μπόντο, η οποία το 2018 επέστεψε στην πρώτη κατηγορία μετά τον υποβιβασμό της το 2016. Το 2019 η Μπόντο έστειλε... μήνυμα παίρνοντας τη δεύτερη θέση, ενώ πέρυσι κατέκτησε το πρώτο πρωτάθλημα στην ιστορία της με 19 βαθμούς από τη δεύτερη Μόλντε (81 έναντι 62)! Η Μπόντο έκανε «πλάκα» στο πρωτάθλημα της έχοντας την καλύτερη άμυνα με 32 γκολ παθητικό και την καλύτερη επίθεση με... μόλις 103 τέρματα!

Στο πρωτάθλημα που βρίσκεται σε εξέλιξη η ομάδα από το Νόρντλαντ βρίσκεται στην κορυφή με 47 βαθμούς, με τη Μόλντε να την καταδιώκει έχοντας 44. Για ακόμα μια χρονιά η άμυνα του κόουτς Κγέτιλ Κνάτσεν κάνει τη διαφορά έχοντας δεχτεί μόλις 20 τέρματα σε 22 παιχνίδια, όντας η καλύτερη στη λίγκα.

Η πρώτη φορά σε ομίλους και το μπάτζετ του... ΟΦΗ

Η Μπόντο μετά το πρώτο της πρωτάθλημα φέτος απολαμβάνει ακόμα μια πρωτιά. Την παρθενική της παρουσία σε ομίλους διασυλλογικής διοργάνωσης. Οι Νορβηγοί απέκλεισαν κατά σειρά τη Βαλούρ, τη Πρίστινα και τη Ζαλγκίρις για να φτάσουν στη φάση των ομίλων του νεοσύστατου UEFA Conference League.

Στον τρίτο όμιλο της τρίτης τη τάξει διασυλλογικής διοργάνωσης της Ευρώπης η Μπόντο δεν έχει ρόλο «κομπάρσου». Τουναντίον πρωταγωνιστεί όντας στην πρώτη θέση του ομίλου στα μισά της «διαδρομής» για να το καταφέρει επικράτησε με 3-1 της Ζόρια (ομάδα που πέρυσι είχε... εκθέσει την ΑΕΚ επικρατώντας με 3-0 στο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας), πήρε την ισοπαλία στη Σόφια κόντρα στη ΤΣΣΚΑ (0-0), ενώ χθες συνέτριψε τη Ρόμα με το εξωπραγματικό 6-1.

Τις επιτυχίες της τελευταίας τριετίας της έχει καταφέρει επειδή, κάποιος τρελός επιχειρηματίας εκτόξευσε το μπάτζετ της ομάδας; Κι όμως όχι. Η Μπόντο έκανε ότι ήθελε τη Ρόμα των 429.85 εκ. ευυρώ, έχοντας συνολική αξία 14.60 εκ. Για να μιλήσουμε με... Ελληνικά δεδομένα έχουν (περίπου) ίση αξία με τον ΟΦΗ, των 14.15 εκ!

Ο Χάαλαντ των φτωχών

Πρωταγωνιστής της ιστορικής νίκης της Μπόντο επί της Ρόμα ήταν ο Έρικ Μποτέιμ. Ο 21χρονος επιθετικός έκανε «γιογιό» την άμυνα των Ρωμαίων έχοντας 2 γκολ και 3 ασίστ! Ο ύψους 1.80 σέντερ φορ πραγματοποιεί σεζόν... μεταγραφής, καθώς σε 35 παιχνίδια έχει 18 γκολ και 8 ασίστ! Στατιστικά σκοράρει μία φορά κάθε 165 αγωνιστικά λεπτά!

Ο Μποτέιμ αποτελεί μια από τις μεγάλες ελπίδες του Νορβηγικού ποδόσφαιρου. Στις μικρές εθνικές συηνέθετε ένα «φονικό» ντουέτο με τον σταρ της Ντόρτμουντ και κολλητό του φίλο Έρλινγκ Χάαλαντ. Στην εθνική ανδρών έχοντας μπροστά του τον επιθετικό των Βεστφαλών και τοn Σορλόθ της Λειψίας, παρόλο που έχει βρεθεί σε αποστολές δεν έχει πάρει ακόμα χρόνο συμμετοχής και περιμένει καρτερικά την ευκαιρία του. Μια ευκαιρία που με εμφανίσεις όπως αυτή κόντρα στη Ρόμα δεν θα αργήσει.

@Photo credits: Getty Images/Ideal Image
 

EUROPA CONFERENCE LEAGUE Τελευταία Νέα