Όταν αυτοί οι 30άρηδες πηγαίνουν σε τελικούς…

Όταν αυτοί οι 30άρηδες πηγαίνουν σε τελικούς…

Όταν αυτοί οι 30άρηδες πηγαίνουν σε τελικούς…

bet365

Ο Δημήτρης Τσορμπατζόγλου γράφει για την ισοπαλία του ΠΑΟΚ, την προσπάθεια των παικτών του, τις πιθανότητες πρόκρισης και τα άλλα που προκύπτουν ως συμπεράσματα από τη χθεσινή βραδιά.

Αυτοί που δεν μπορούν να τρέξουν, τα… βαριά παιδιά, οι αργοί, οι 30άρηδες που δεν έχουν εντάσεις και ενέργεια, πώς χθες στο δεύτερο ημίχρονο ενός αγώνα που έγινε μήνα Αύγουστο, κατάφεραν και έπιασαν τέτοια απόδοση, βγάζοντας επιθετική ενέργεια προς την αντίπαλη περιοχή και το αντίπαλο τέρμα κάθε 1,5 λεπτό; Δεν ξέρω… Και εγώ αναρωτιέμαι…

(Ξέρω-ξέρω! Για την μισή ποδοσφαιρική Ελλάδα, ο ΠΑΟΚ αφού δεν κέρδισε, δεν έπαιξε καλά… Προφανώς και δεν απευθύνομαι ΠΟΤΕ σε αυτούς! Συμφωνώ ότι το αποτέλεσμα σε τέτοιου είδους ματς είναι το πιο σημαντικό. Άλλο αυτό όμως και άλλο να κρίνεις την εμφάνιση και την προσπάθεια, με βάση το σκορ).

Μετά από 45 λεπτά σφικτού αγώνα, οι «παππούδες» του ΠΑΟΚ σε αυτό το τρίτο επίσημο παιχνίδι τους και στο δεύτερο μέρος, είχαν: 66-34 κατοχή, 16-0 τελικές, 12-2 κόρνερ και 59-18 επικίνδυνες επιθέσεις! Όλα τα παραπάνω από τα… βαριά παιδιά σε ένα μόνο ημίχρονο, μήνα Αύγουστο! Πώς; Γιατί; Εκτιμώ ότι τα κατάφεραν να παίξουν τέτοιο ποδόσφαιρο, επειδή… έχαναν και ήταν με την πλάτη στον τοίχο. Τα κατάφεραν όμως και παρουσίασαν ένα δείγμα του τι μπορούν να αποδώσουν μέσα στον αγωνιστικό χώρο.

Στο σχόλιο ότι ο ΠΑΟΚ έπαιζε με αδύναμη ομάδα που πάντα προκύπτει σε αυτές τις περιπτώσεις, η απάντηση είναι ότι την δική σου ομάδα μπορείς να την κρίνεις αν λειτουργεί σωστά και κόντρα στον Άγιαξ, αλλά και κόντρα στη Βελέζ ή την Λουντογκόρετς. Το αν παίζεις σωστά και αν έχεις αρχές στο παιχνίδι σου, κρίνεται ανεξάρτητα από το σκορ και ανεξάρτητα αν παίζεις με την Μπενφίκα, ή τον Ποσειδώνα Μηχανιώνας. Πάνω από όλα βέβαια κρίνεται στη διάρκεια. Και όταν ο ΠΑΟΚ σε τρία καλοκαιρινά ματς βγάζει 55-60 τελικές, κάτι κάνει καλά. Όταν όμως από αυτές λίγες είναι μεγάλες φάσεις και λίγες βρίσκουν στόχο, τότε κάτι –μάλλον- πρέπει να προσέξει, ίσως κάτι του λείπει. Σε κάθε περίπτωση αυτά τα καλοκαιρινά ματς κρίνονται συνήθως στις λεπτομέρειες και εκεί κάθε ομάδα προσπαθεί να τις… φέρει με το μέρος της. Άλλο τα καλοκαιρινά προκριματικά, άλλο… όλη η χρονιά.

ΠΑΟΚ

Ο ΠΑΟΚ δεν κέρδισε, αλλά δεν έχασε κιόλας. Για να περάσει πρέπει να κερδίσει, αλλά και για να αποκλειστεί αυτή η ομάδα, πρέπει να χάσει σε ένα ματς-τελικό, όπου στο τέλος δεν υπάρχει ισοπαλία… Κάποιος θα κερδίσει έστω και αν ξεκινήσουν να παίζουν Πέμπτη και τελειώσουν Παρασκευή. Πόσους και πόσους τελικούς δεν έχουν δώσει αυτοί οι παίκτες του ΠΑΟΚ; Ξέρουν καλά να κερδίζουν τέτοια ματς, γιατί έχουν εμπεδώσει ότι… τους τελικούς δεν τους παίζεις. Τους κερδίζεις…

Χθες στην Τούμπα ο ΠΑΟΚ έφερε 1-1 γιατί ήταν κακός στα τελειώματα. Είναι σημαντικό ότι δημιούργησε 21 τελικές, αλλά οι 4-5 ήταν μεγάλες φάσεις, ενώ μόλις 7 βρήκαν στόχο. Μετά το πρώτο σφικτό ημίχρονο ο ΠΑΟΚ ήταν καταιγιστικός. Οι… αργοί έπαιζαν… γρήγορα! Οι… μεγάλοι έτρεχαν σαν… πιτσιρικάδες. Τα… βαριά παιδιά, πάτησαν τον αντίπαλο. Οι παίκτες χωρίς τις εντάσεις, ήταν παντού και έκλεβαν μπάλες συνεχώς βγάζοντας 16 τελικές σε ένα ημίχρονο, εκεί που είχαν και άλλα 12 κόρνερ! (Για να βγάλεις τόσες επιθετικές ενέργειες σε μόλις 45 λεπτά, πρέπει να τρέξεις πάρα πολύ!) Δεν έβαζαν όμως γκολ, αδικώντας τους εαυτούς τους. «Χάλασαν» με επιπόλαια τελειώματα πολλές φάσεις.

Το ίδιο αναποτελεσματικός ήταν ο ΠΑΟΚ και στο Δουβλίνο, αλλά και στο 2-0 της περασμένης εβδομάδας. Νομίζω ότι υπάρχει ένα θέμα ποιότητας στο γκολ (το οποίο δεν δουλεύεται, αλλά αγοράζεται όσον αφορά τα τελειώματα) κάτι για το ο οποίο ο Λουτσέσκου δεν συμφωνεί. Σε κάθε περίπτωση ο ΠΑΟΚ που έχασε τον Ολιβέιρα, αλλά και τον Τζόλη, δεν γίνεται να μην ψάχνει ποιότητα στο σκοράρισμα σε αυτές τις τελευταίες του μεταγραφές που έτσι και αλλιώς αφορούν κυρίως την μεσοεπιθετική γραμμή.

Μπίσεσβαρ

Και αφού το πήγαμε στα μεταγραφικά, να ξεκαθαρίσουμε: Ο ΠΑΟΚ ψάχνει και ΔΕΝ γίνεται να μην αποκτήσει αριστερό μπακ, αριστερό χαφ-εξτρέμ, φορ και δεύτερο επιθετικό. Δεν υπάρχει περίπτωση να μην κάνει 3 τουλάχιστον μεταγραφές ποιοτικών παικτών που… χρήσιμο θα ήταν να είναι και πιο γρήγοροι, αλλά και με μεγαλύτερες εντάσεις στο παιχνίδι τους. Αυτά δεν αλλάζουν! Ό τι και αν έγινε χθες, ότι και αν θα γίνει στην Κροατία. Στο κάτω-κάτω ο ΠΑΟΚ πρέπει σε όλη τη χρονιά να στηριχθεί σε περισσότερους παίκτες και όχι μόνο στους γνωστούς 30άρηδες. Το… γιατί ενώ μεταγραφικά το σύστημα της ομάδας ξεκίνησε καλά (τρεις μεταγραφές, δύο εκ των οποίων βασικοί και δύο ανανεώσεις στις πρώτες εβδομάδες) κατάφερε και έχασε ένα μήνα λόγων της ασυνεννοησίας που προέκυψε, θα το βρει ο Σαββίδης. Ο οποίος θυμίζουμε ότι δήλωσε ξεκάθαρα σε όλους όσους εργάζονται στον ΠΑΟΚ: «Πρέπει να είμαστε όλοι ενωμένοι σαν μια γροθιά, στην υπηρεσία και την υποστήριξη του Ραζβάν Λουτσέσκου. Όλοι, από την κορυφή μέχρι τους υπαλλήλους μας πρέπει να έχουν αυτό στο μυαλό τους». Ξεκάθαρο!

* Έχω μείνει άφωνος από το παιχνίδι του Σβααμπ, αλλά και την αστοχία του Σφιντέρσκι… Για να δούμε και στο επόμενο που είναι πάρα πολύ κρίσιμο για την ηρεμία όλης της χρονιάς.

* Αυτοί που… δεν ασχολούνται με τον ΠΑΟΚ πάλι τον ΠΑΟΚ έβριζαν στο γήπεδο! Αυτοί που… δεν ασχολούνται με τον ΠΑΟΚ ήθελαν και πάλι να περάσουν ότι η Τούμπα αποδοκίμασε την ομάδα. Για να πιστέψεις ότι αυτό που πήγαινε για τον διαιτητή, μπορείς να το «περάσεις» σαν αποδοκιμασία στην ομάδα, ή πρέπει να είσαι επαγγελματίας ψεύτης ή κανονικός συνεργάτης της Οργάνωσης που και φέτος θα προσπαθήσει να ασχοληθεί με τον ΠΑΟΚ εκτιμώντας ότι θα βρει πρόσφορο έδαφος για να επηρεάσει τον κόσμο του.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Δημήτρης Τσορμπατζόγλου
Δημήτρης Τσορμπατζόγλου

Πρέπει να ήταν με μία μπάλα στα χέρια (οποιουδήποτε μεγέθους και χρώματος) από τότε που περπάτησε…
Αγαπάει το ποδόσφαιρο, λατρεύει το μπάσκετ το οποίο έπαιξε (όχι με μεγάλη επιτυχία…) γι’ αρκετά χρόνια στον ιστορικό ΒΑΟ, βλέπει βόλεϊ, του αρέσει το χάντμπολ, μπορεί να βλέπει με τις ώρες στίβο, καταδύσεις, ιππασία, σκοποβολή, χόκει επί χόρτου, αλλά και στον πάγο! Παρακολουθεί και πάλη, και άρση βαρών, φυσικά και πινγκ πονγκ και τέννις και … και... και...
Στο γήπεδο πήγε πρώτη φορά το 1983 σε αγώνα ΠΑΟΚ-Απόλλων Αθηνών. Μεγάλη και ωραία εμπειρία. Από το δημοτικό κρατούσε σημειώσεις, στατιστικά, πρόγραμμα αγώνων, είχε αρχείο και έκανε διάφορες αναλύσεις- συγκρίσεις.
Όλα τα άλλα ήρθαν φυσιολογικά…
Από τα 17 του το 1994, ξεκίνησε να ασχολείται με την δημοσιογραφία στην Αθλητική Μακεδονίας Θράκης, όπου τα πρώτα βήματα έγιναν από τις χαμηλές κατηγορίες του μπάσκετ. Φοβερές οι χρονιές που έκανε το ρεπορτάζ και του αγαπημένου του ΒΑΟ, σε Α2 και Α1!
Ακολούθησαν πολλά άλλα Μέσα στην Θεσσαλονίκη και όχι μόνο, εμπειρίες σε εφημερίες, ραδιόφωνα, τηλεόραση, φυσικά και στο διαδικτυο. Τα τελευταία 15 χρόνια είναι πιο κοντά στο ρεπορτάζ του ποδοσφαιρικού ΠΑΟΚ.