Η υποχρέωση του ΠΑΟΚ και η ευκαιρία από τον αποκλεισμό του Ολυμπιακού

Η υποχρέωση του ΠΑΟΚ και η ευκαιρία από τον αποκλεισμό του Ολυμπιακού

Η υποχρέωση του ΠΑΟΚ και η ευκαιρία από τον αποκλεισμό του Ολυμπιακού

bet365

Ο Δημήτρης Τσορμπατζόγλου γράφει για το δεύτερο παιχνίδι του ΠΑΟΚ με την Μποέμιαν και σχολιάζει το πώς ο ευρωπαϊκός αποκλεισμός του Ολυμπιακού μπορεί να επηρεάσει μεγάλο κομμάτι της σεζόν που ξεκινάει.

Ο τι είχε να κάνει ο ΠΑΟΚ σε επίπεδο προετοιμασίας για τον πρώτο του φετινό εντός έδρας αγώνα, το… έκανε. ΠΑΟΚ-Μποέμιαν αύριο το βράδυ και ελπίζω ότι όλες οι προσπάθειές για να αποφευχθούν κακές νοοτροπίες και αφ’ υψηλού σχόλια γι’ αυτά τα ματς, να έχουν γίνει βίωμα σε όλους. Πόσες άλλες σφαλιάρες να φάμε για να καταλάβουμε ότι στα καλοκαιρινά προκριματικά ΔΕΝ υπάρχουν ούτε εύκολες κληρώσεις, ούτε εύκολοι αντίπαλοι και όλα σχεδόν τα ματς κρίνονται στις λεπτομέρειες…

Προφανώς και ο Δικέφαλος του Βορρά ΠΡΕΠΕΙ να περάσει. Φυσικά και είναι υποχρεωμένος ο Λουτσέσκου και οι παίκτες του να κερδίσουν την συγκεκριμένη ομάδα. Σαφώς και θα αποτελέσει τεράστια αποτυχία και μεγάλο πρόβλημα ένας αποκλεισμός, ενώ από την άλλη αν ο ΠΑΟΚ περάσει, κανείς δεν θα του πει… «μπράβο». Τέτοιο παιχνίδι είναι το αυριανό.

Στο πρώτο ματς αποδείχθηκε ότι ο ρυθμός 25 αγώνων που έχουν οι αδύναμοι αντίπαλοι, είναι ικανός να ισοσταθμήσει την ποιοτική διαφορά των ομάδων. Οι παίκτες του ΠΑΟΚ (αποτυχία και του προπονητή φυσικά) «κατάφεραν» σε σημαντικό διάστημα του αγώνα να χάσουν τον έλεγχο του ρυθμού, γεγονός απαράδεκτο για την εμπειρία τους. Κακός μπορεί να είσαι, ανέτοιμος, αλλά τέτοιο λάθος δεν συγχωρείται.

Λουτσέσκου

Η προετοιμασία για το δεύτερο παιχνίδι διήρκησε πάνω από μία εβδομάδα. Είχαν όλο το χρόνο να… γυρίσουν μέσα στο μυαλό τους όλα εκείνα που πρέπει να κάνουν για να κερδίσουν την Μποέμιαν. Αύριο, με τον κόσμο (έστω και χωρίς τη θύρα 4) στην Τούμπα, ΠΡΕΠΕΙ να προκριθούν.

- Πάμε τώρα και στην ευκαιρία του Δικεφάλου που προκύπτει μέσα από τον χθεσινό αποκλεισμό του Ολυμπιακού. Το θέτω εντελώς ρεαλιστικά, χωρίς καμία προσπάθεια ειρωνείας-καζούρας όπως γίνεται σε οπαδικό επίπεδο μετά από αποτυχίες ελληνικών ομάδων. Ο ΠΑΟΚ θέλει να διεκδικήσει το πρωτάθλημα και ο Ολυμπιακός είναι ο πιο μεγάλος αντίπαλος, όντας μάλιστα πιο μπροστά από τον ΠΑΟΚ σε αρκετούς τομείς. Οι ερυθρόλευκοι τα τελευταία χρόνια και από όλες τις πλευρές, ήταν πολύ καλομαθημένοι με τον τρόπο που ξεκινούσαν τη χρονιά. Έπαιρναν προκρίσεις, κέρδιζαν σε γόητρο, ηθικό και ψυχολογία, εξασφάλιζαν παρουσία στα μεγάλα σαλόνια (μεγάλο κίνητρο αυτό και για τους παίκτες) και φυσικά εισέπρατταν πολλά εκατομμύρια. Αυτό φέτος το χάνουν και το σοκ είναι μεγάλο, αφού επηρεάζονται σε πολλά επίπεδα. Τον καλοκαιρινό υποβιβασμό σε ευρωπαϊκή διοργάνωση δεν μπορείς να τον διαχειριστείς εύκολα και όποιος δεν τον καταλαβαίνει τώρα, θα το διαπιστώσει ΚΑΙ στα ματς του Ολυμπιακού με την Σλόβαν, αλλά και στην συνέχεια.
Άρα ο καλομαθημένος Ολυμπιακός έχει να διαχειριστεί ένα (τουλάχιστον) καλοκαιρινό σοκ μετά από αρκετά χρόνια και αυτό μπορεί να του αφήσει στίγμα σε μεγάλο διάστημα της χρονιάς, πέρα από το πόσο θα τον αλλάξει σε επίπεδο ρόστερ. (Στο μεταξύ, ακόμη δεν έχω καταλάβει πώς η ομάδα του Ολυμπιακού που τελείωσε την περσινή σεζόν χάνοντας καθαρά από τον ΠΑΟΚ στον τελικό κυπέλλου, τότε που ο Δικέφαλος έβγαλε εύκολα τρια τετ α τετ μετά το 80΄, πώς παρουσιάστηκε ακόμη πιο αποδυναμωμένη στο ξεκίνημα της νέας χρονιάς και σε τόσο κρίσιμα ματς).

Ο Ολυμπιακός φέτος θα πορευθεί για καιρό κουβαλώντας αυτόν τον αποκλεισμό, αρκεί να μην έχει και ο ΠΑΟΚ να διαχειριστεί μία ανάλογη απογοήτευση…

Τζόλης

* Η εκπαίδευση, η ανάδειξη και η καθιέρωση Τζόλη, του μεγαλύτερου επιθετικού ταλέντου που έχει βγάλει η ποδοσφαιρική Ελλάδα τα τελευταία (πολλά) χρόνια, αποτελεί τεράστια επιτυχία του ΠΑΟΚ. Η παραχώρησή του μπορεί να σχολιαστεί με πολλούς τρόπους. Κατά βάθος, πιστεύω ότι ο ΠΑΟΚ φοβήθηκε πάρα πολύ μία πιθανή στασιμότητα του παίκτη, ο οποίος εδώ και πολλούς μήνες είχε στο μυαλό του μόνο τα λεφτά του επόμενου μεγάλου συμβολαίου. (Αποδείχθηκαν πράγματα και από όσα αποκάλυψε ο Λουτσέσκου σήμερα. Έγιναν και πολλά άλλα). Αυτό όμως αποτελεί πρόβλημα του παίκτη που μακάρι τώρα να αφοσιωθεί στη δουλειά και να ξεχάσει-να ξεπεράσει όλα όσα εδώ και πέντε μήνες τον έστειλαν στον πάγκο του ΠΑΟΚ. Ας μην το ξεχνάμε αυτό: Ο ΠΑΟΚ παραχώρησε 11+2 εκατομμύρια με 17,5 % ποσοστό μεταπώλησης έναν αναπληρωματικό παίκτη, κάτι που έκρινε ΚΑΙ ο Γκαρσία και ο Λουτσέσκου. (Το πώς η πρώτη πρόταση των Άγγλων που ήταν κάτω των πέντε εκατομμυρίων, έφθασε στα τελικά επίπεδα είναι ένα άλλο ζήτημα που θα αναλυθεί αφού τελειώσουν οι μεταγραφές του ΠΑΟΚ).

Κάτι ακόμη πολύ πιο σημαντικό για τον Δικέφαλο: Στην ερώτηση αν ο πρωταθλητισμός μπορεί να συνδυαστεί με την ανάδειξη και την καθιέρωση μεγάλων ταλέντων, η απάντηση εξακολουθεί να είναι αρνητική. Όταν ο ΠΑΟΚ τα συνδυάσει και τα δύο, τότε θα έχει κάνει ένα άλμα προόδου. Ο προπονητής του είπε σήμερα ότι πρώτα γίνεσαι νικητής-πρωταθλητής και μετά, σταδιακά βάζεις στην ομάδα λίγους top νεαρούς για να τους αναδείξεις.

* Μπράβο στον Τσόλακ που οδηγεί την Μάλμε επιθετικά και… μακάρι για τον ΠΑΟΚ να φέρει τα τρία εκατομμύρια της ρήτρας που μπήκαν στον δανεισμό του.

Τι καλά να γινόταν το ίδιο και με έναν-δυο ακόμη που ήρθαν μαζί του εκείνη την περίοδο…

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Δημήτρης Τσορμπατζόγλου
Δημήτρης Τσορμπατζόγλου

Πρέπει να ήταν με μία μπάλα στα χέρια (οποιουδήποτε μεγέθους και χρώματος) από τότε που περπάτησε…
Αγαπάει το ποδόσφαιρο, λατρεύει το μπάσκετ το οποίο έπαιξε (όχι με μεγάλη επιτυχία…) γι’ αρκετά χρόνια στον ιστορικό ΒΑΟ, βλέπει βόλεϊ, του αρέσει το χάντμπολ, μπορεί να βλέπει με τις ώρες στίβο, καταδύσεις, ιππασία, σκοποβολή, χόκει επί χόρτου, αλλά και στον πάγο! Παρακολουθεί και πάλη, και άρση βαρών, φυσικά και πινγκ πονγκ και τέννις και … και... και...
Στο γήπεδο πήγε πρώτη φορά το 1983 σε αγώνα ΠΑΟΚ-Απόλλων Αθηνών. Μεγάλη και ωραία εμπειρία. Από το δημοτικό κρατούσε σημειώσεις, στατιστικά, πρόγραμμα αγώνων, είχε αρχείο και έκανε διάφορες αναλύσεις- συγκρίσεις.
Όλα τα άλλα ήρθαν φυσιολογικά…
Από τα 17 του το 1994, ξεκίνησε να ασχολείται με την δημοσιογραφία στην Αθλητική Μακεδονίας Θράκης, όπου τα πρώτα βήματα έγιναν από τις χαμηλές κατηγορίες του μπάσκετ. Φοβερές οι χρονιές που έκανε το ρεπορτάζ και του αγαπημένου του ΒΑΟ, σε Α2 και Α1!
Ακολούθησαν πολλά άλλα Μέσα στην Θεσσαλονίκη και όχι μόνο, εμπειρίες σε εφημερίες, ραδιόφωνα, τηλεόραση, φυσικά και στο διαδικτυο. Τα τελευταία 15 χρόνια είναι πιο κοντά στο ρεπορτάζ του ποδοσφαιρικού ΠΑΟΚ.