ΑΕΚ: Οι τέσσερις «πληγές» από τον αποκλεισμό – σοκ!

ΑΕΚ: Οι τέσσερις «πληγές» από τον αποκλεισμό – σοκ!

ΑΕΚ: Οι τέσσερις «πληγές» από τον αποκλεισμό – σοκ!

bet365

Το Gazzetta αναλύει τους τέσσερις τομείς στους οποίους η ΑΕΚ μετράει τις... πληγές της μετά το ευρωπαϊκό κάζο του αποκλεισμού από τη Βελέζ.

Χειρότερο ξεκίνημα στη φετινή σεζόν δεν μπορούσε να φανταστεί η ΑΕΚ, ειδικά μετά τα όσα βίωσε την περσινή τρομερά δύσκολη χρονιά κατά την οποία δεν τελείωνε το μαρτύριο των κιτρινόμαυρων. Το απίθανο ευρωπαϊκό κάζο της Ενωσης ολοκληρώθηκε το βράδυ της Πέμπτης στο ΟΑΚΑ. Μετά το στραπάτσο του Σαράγεβο στο πρώτο ματς από τη Βελέζ, η ΑΕΚ γνώρισε αποκλεισμό – σοκ στα πέναλτι, μένοντας εκτός Ευρώπης από τον Ιούλιο στον δεύτερο μόλις προκριματικό γύρο της νεοσύστατης διοργάνωσης του Europa Conference League!

Το γκολ του Πέτρου Μάνταλου στο όγδοο λεπτό των καθυστερήσεων λύτρωσε προσωρινά την Ένωση δίνοντας της την ευκαιρία στην παράταση, έστω και με μπόλικο άγχος, να γλιτώσει την οδυνηρή γκέλα. Ομως εκεί δεν βρήκε το δεύτερο γκολ και στη... ρώσικη ρουλέτα των πέναλτι, παρά την προσπάθεια του Στάνκοβιτς που έπιασε δύο εκτελέσεις, ηττήθηκε με 2-3 και είπε το ευρωπαϊκό «αντίο» πάρα πολύ νωρίς μέσα στον καύσωνα... Ένας αποκλεισμός που πληγώνει την ΑΕΚ σε τέσσερις τομείς.

Η πληγή στο πρεστίζ

Αρχικά το ευρωπαϊκό προφίλ της ΑΕΚ προφανώς και έχει υποστεί ζημιά μετά τον αποκλεισμό από τη Βελέζ. Η ομάδα από τη Βοσνία ήταν ένας αντίπαλος πολύ αδύναμος, τον οποίο η Ένωση όφειλε να ξεπεράσει με δύο νίκες. Παρότι στο πρώτο ματς τα νέα μεταγραφικά αποκτήματα δεν συμμετείχαν, αυτό δεν αποτελεί ουσιαστική δικαιολογία δεδομένης της διαφοράς δυναμικότητας που υπήρχε. Οι κιτρινόμαυροι, που τα τελευταία πέντε χρόνια είχαν σημειώσει σημαντικές προκρίσεις σε ομίλους τρεις φορές (μια στο Champions League και δύο στο Europa League) μένουν εκτός Ευρώπης από τον Ιούλιο!

Τα έσοδα από την UEFA

Η ΑΕΚ έχασε μια σημαντική ευκαιρία για να βάλει χρήματα στα ταμεία της από την UEFA. Η συμμετοχή στους ομίλους του Europa Conference League μαζί με το market pool θα έδινε στην ΑΕΚ μίνιμουμ πέντε εκατομμύρια ευρώ, τα οποία σε καιρό πανδημίας θα ήταν κάτι παραπάνω από ευπρόσδεκτα. Όπως αυτά που εισέπραξε πέρυσι από τη συμμετοχή της στους ομίλους του Europa League. Φέτος όμως τα έσοδα έγιναν... καπνός με την Ένωση να παίρνει μόλις 350.000 ευρώ από τον αποκλεισμό της στον δεύτερο προκριματικό γύρο του Conference League.

Ο Αραούχο στο ΑΕΚ-Βελέζ

Η δυσκολία στο μεταγραφικό παζάρι

Επιπλέον η ΑΕΚ μετά τον ευρωπαϊκό της αποκλεισμό δεν θα έχει την ίδια ισχύ στη μεταγραφική περίοδο που είναι σε εξέλιξη ως τα τέλη Αυγούστου. Προφανώς το Europa Conference League που αποτελεί την τρίτη διοργάνωση της UEFA δεν έχει την ίδια αίγλη με το Champions League, ωστόσο όπως και να έχει η συμμετοχή σε ευρωπαϊκή διοργάνωση θα έδινε στην Ένωση άλλη δυνατότητα στο να προσελκύσει μεταγραφικούς στόχους στις θέσεις που χρειάζεται ακόμα ενίσχυση. Πλέον μετά την απογοητευτική εξέλιξη μένοντας εκτός ευρωπαϊκής συνέχειας είναι πιθανό παίκτες οι οποίοι είχαν την ΑΕΚ σε αναμονή για τις απαντήσεις τους να μην είναι θετικοί στην προοπτική να έρθουν και να αγωνιστούν μόνο στο ελληνικό πρωτάθλημα.

Το ευρωπαϊκό της μέλλον μπαίνει σε κίνδυνο

Τελευταίο και πάρα πολύ σημαντικό πλήγμα είναι αυτό που έχει να κάνει με το ευρωπαϊκό μέλλον της Ένωσης. Η φετινή σεζόν ήταν μια χρυσή ευκαιρία για την ΑΕΚ καθώς έσβηνε η τελευταία σχεδόν μηδενική χρονιά των 1.000 μόλις βαθμών από τον αποκλεισμό από τη Σεντ Ετιέν τη σεζόν 2016-2017. Οι κιτρινόμαυροι με τις ευρωπαϊκές τους παρουσίες μετά την επιστροφή τους στις διοργανώσεις της UEFA είχαν καταφέρει να αναρριχηθούν στο ranking και να ελπίζουν σε καλύτερες κληρώσεις μελλοντικά από τη θέση των ισχυρών. Όμως μετά τον αποκλεισμό – σοκ από τη Βελέζ πέταξαν στα σκουπίδια την τελευταία τους δυνατότητα να ενισχύσουν κι άλλο τη θέση τους στην ειδική βαθμολογία. Πλέον την επόμενη σεζόν που θα αφαιρεθούν οι 9.000 βαθμοί της πορείας στο Europa League της σεζόν 2017-2018, η ΑΕΚ θα βρίσκεται με τη θηλιά στο λαιμό καθώς θα πρέπει να κάνει πορεία ανάλογη με εκείνη για να μην υποστεί κατακόρυφη πτώση. Η ΑΕΚ δηλαδή πάει να γκρεμίσει ό,τι έχτιζε με κόπο την τελευταία πενταετία στην Ευρώπη...

Ο Τάνκοβιτς στο ΑΕΚ-Βελέζ

 

EUROPA CONFERENCE LEAGUE Τελευταία Νέα