Ποια Αστάνα θα αντιμετωπίσει ο Άρης;

Ποια Αστάνα θα αντιμετωπίσει ο Άρης;

Ποια Αστάνα θα αντιμετωπίσει ο Άρης;

bet365

Στην αφετηρία του ευρωπαϊκού ταξιδιού του, ο Άρης θα συναντήσει την Αστάνα και το Gazzetta καταγράφει τα πεπραγμένα της ομάδας από το Καζακστάν βάσει των στοιχείων που παρουσίασε σε 23 επίσημους αγώνες.

Το πρώτο συμπέρασμα για την προσεχή αντίπαλο του Άρη αντλείται μέσα από τη στατιστική απεικόνιση των τελευταίων δέκα αγώνων και δείχνει ότι είναι μια ομάδα που… εύκολα βάζει αλλά και δέχεται γκολ. Γιατί σκοράρει δύο τέρματα κατά μέσο όρο έχοντας πρώτους σκόρερ τους Τομάσοφ (11), Αϊμπέτοφ (6), Μπαρσεγκιάν (5), παράλληλα έχει 1.6 γκολ παθητικό, ιδιαιτέρως υψηλό αν συνυπολογίσει κανείς το ποιοτικό επίπεδο του Πρωταθλήματος του Καζακστάν. Η αλήθεια είναι ότι στο ξεκίνημα της αγωνιστικής περιόδου (δηλαδή στα μέσα Μαρτίου), η Αστάνα δεν εμφανίστηκε τόσο ευάλωτη στην άμυνα. Ίσα-ίσα που συνδύασε την επιθετική παραγωγικότητα με την αμυντική αποτελεσματικότητα και με χαρακτηριστικό γεγονός τα μόλις έξι γκολ που δέχθηκε στους πρώτους 11 αγώνες.

Η συνέχεια ήταν διαφορετική, ενδεχομένως να έπαιξε ρόλο η αποχώρηση ενός εκ των βασικών στόπερ της, του Βαραζντάν Χαρογιάν καθώς μετακόμισε στην Ισπανία. Το κενό του Αρμένιου στόπερ καλύφθηκε με… ολίγη καθυστέρηση καθώς την πρωτομηνιά του Ιούλη επισημοποιήθηκε η απόκτηση του 25χρονου Αλβανού κεντρικού αμυντικού, Ενέο Μπίτρι, του μοναδικού από το σύνολο των παικτών της Αστάνα που δεν έχει παιχνίδια στα πόδια του καθώς χρησιμοποιήθηκε μόλις σ’ έναν αγώνα.

Το εργαλείο «Μπεϊσεμπέκοφ» και ο γρίφος

Κρίνοντας από τη διάταξη της Αστάνα αλλά και τα πρόσωπα που βρίσκονται στο βασικό σχήμα, τα πράγματα μάλλον είναι ξεκάθαρα στο μυαλό του Αντρέι Τιχόνοφ ενόψει του πρώτου αγώνα (22/7, 16:00) με τον Άρη στην πόλη Νουρ Σουλτάν. Υπάρχει όμως ένα ερωτηματικό. Αυτό σχετίζεται με το κέντρο της άμυνας και το επίπεδο αγωνιστικής ετοιμότητας του Ενέο Μπίτρι. Δεν είναι βέβαιο δηλαδή ότι ο Αλβανός στόπερ θα είναι στους… starting eleven της Αστάνα. Όταν η τελευταία έχει κενό στο κέντρο της άμυνας, εκεί χρησιμοποιείται ο Αμπάλ Μπεϊσεμπέκοφ ως παρτενέρ του σταθερού Λούκα Σιμούνοβιτς. Αν όχι χρησιμότερος, σίγουρα είναι στη λίστα των πιο πολύτιμων παικτών. Ο 29χρονος αγωνίζεται στην Αστάνα στην τελευταία επταετία. Αποκτήθηκε για να καλύψει το δεξί άκρο της άμυνας, χρησιμοποιείται και στο κέντρο αυτής, παρόντος του Χαρογιάν έπαιξε στον άξονα της μεσαίας γραμμής και μάλιστα ήταν παραγωγικός με πέντε γκολ και τρεις ασίστ. Στις ίδιες θέσεις χρησιμοποιήθηκε στη διάρκεια του φετινού Πρωταθλήματος. Εν τέλει, αν κριθεί ανέτοιμος ο Μπίτρι, τότε ο Ρώσος τεχνικός της Αστάνα θα προσφύγει στο δίδυμο των Μπεϊσεμπέκοφ-Σιμούνοβιτς στο κέντρο της άμυνας αλλά αυτό θα του κοστίσει δύναμη στο κέντρο.

Η Αστάνα

Πολλές εσωτερικές αλλαγές αλλά το 4-1-4-1 είναι… δόγμα

Κατά τον προπονητή της Αστάνα, αυτή η διάταξη ταιριάζει στην ομάδα, αυτή εμπιστεύεται. Για την ακρίβεια, τη χρησιμοποίησε στους 22 από τους 23 φετινούς επίσημους αγώνες, οπότε μάλλον δεν χωράει αμφιβολία για το σχήμα που θα παρατάξει απέναντι στον Άρη. Αν ο τελευταίος αγώνας απέναντι στην Ακτόμπε (για το Κύπελλο Καζακστάν) ήταν η τελευταία πρόβα, τότε ο Άκης Μάντζιος και οι συνεργάτες του μπορούν να γνωρίζουν τι έχουν να αντιμετωπίσουν. Το σίγουρο είναι ότι η 11αδα που χρησιμοποίησε ο Τιχόνοφ (σ. σ. στη φωτογραφία έτσι όπως απεικονίζεται στην ιστοσελίδα transfermarkt) είναι αυτή που προτιμά, καθώς αυτούς τους παίκτες εμπιστεύεται από την αρχή της σεζόν. Ρουκάβινα και Καντέτ είναι στα αμυντικά άκρα, ενώ στο κέντρο προτιμά να παίζει με ένα 6αρι (τον Κουάτ) και δύο 8αρια, τους Τσουπέρκα-Μπεϊσεμπέκοφ. Τομάσοφ και Μπαρσεγκιάν είναι στα άκρα και στην κορυφή της επίθεσης αγωνίζεται ο Αμπέτ Αϊμπέτοφ.

Το ban «φρέναρε» την ενίσχυση

Στο διάστημα των δύο ηττών και τριών ισοπαλιών σε έξι αγώνες, ο Αντρέι Τιχόνοφ ζήτησε την ενίσχυση της ομάδας, παράλληλα όμως είχε εξηγήσει ότι δεν υπήρχε η οικονομική δυνατότητα. Λίγο αργότερα, ήρθε η ποινή απαγόρευσης μεταγραφών από την Πειθαρχική Επιτροπή της FIFA η οποία σταμάτησε κάθε σκέψη για προσθήκη παικτών. Είχαν προηγηθεί δύο επικυρώσεις συμφωνιών. Του Πορτογάλου μεσοεπιθετικού, Πέδρο Εουγκένιο, ο οποίος αγωνίζεται στο Καζακστάν στην τελευταία διετία και του Μαυροβούνιου σέντερ φορ, Φάτος Μπεκιράι. Με τον τελευταίο καλύφθηκε το κενό που δημιουργήθηκε από την αποχώρηση του Ρόμαν Μουρταζάεφ. Πολύ πιθανή είναι και αυτή του Τιγκράν Μπαρτσεγκιάν αλλά προβλέπεται να αγωνιστεί στα παιχνίδια με τον Άρη και στη συνέχεια να αποφασίσει για την περαιτέρω παραμονή του στην ομάδα.

Η Αστάνα φέτος

Αυτοί δηλώθηκαν στην UEFA

Παρά τις οικονομικές δυσκολίες αλλά και την τιμωρία από την Πειθαρχική επιτροπή της FIFA, η Αστάνα μπορεί να χαρακτηριστεί πλήρης καθώς έχει δύο παίκτες σε τουλάχιστον δύο θέσεις. Κατά περίσταση οι πολυθεσίτες αυξάνονται καθώς ο Αντρέι Τιχόνοφ συνηθίζει τους πειραματισμούς, αυτό τουλάχιστον έδειξε στη διάρκεια της σεζόν. Για παράδειγμα, ο Λούκα Σιμούνοβιτς χρησιμοποιήθηκε και ως αμυντικός χαφ. Γενικώς, δείχνει ότι δεν έχει τον παραμικρό ενδοιασμό στη μεταφορά ενός παίκτη του κέντρου στα άκρα. Στη λίστα της η Αστάνα δήλωσε τους παρακάτω ποδοσφαιριστές, με έντονα γράμματα είναι αυτοί που συνήθως χρησιμοποιούνται στο βασικό σχήμα.

Τερματοφύλακες: Ντμίτρι Νεπογκόντοφ, Ντανίλ Ποντίμσκι, Αλεξάντερ, Ζαρούτσκι.

Αμυντικοί: Αντόνιο Ρουκάβινα, Μαρκ Γκουρμάν, Σάγκι Κάνσιλ, Λεβ Σκβορτσόφ, Ενρίκε Λόπεθ Καντέτ, Λούκα Σιμούνοβιτς, Ενέο Μπίτρι (;), Ζάρκο Τομάσεβιτς, Αμπάλ Μπεϊσεμπέκοφ

Μέσοι: Μαξ Εμπόνγκ, Ισλαμπέκ, Κουάτ, Μαρίν Τομάσοφ, Τιγκράν Μπαρσεγκιάν, Μεϊραμπέκ, Καλμίρζα, Σουλτάν Σαγκνάεφ, Πέντρο Εουγκένιο, Αλνταίρ Αντίλοφ, Βαλερί Τσουπέρκα, Τιγκράν Μπαρσεγκιάν

Επιθετικοί: Αμπάτ Αϊμπέτοφ, Φάτος Μπεκιράι, Στάνισλαβ Μπαζμάνοφ, Βλάντισλαβ Προκοπένκο.

 

EUROPA CONFERENCE LEAGUE Τελευταία Νέα