Στοΐλοφ: «Η καρδιά μου λέει Αστάνα, αλλά φαβορί είναι ο Άρης!»

Στοΐλοφ: «Η καρδιά μου λέει Αστάνα, αλλά φαβορί είναι ο Άρης!»

Στοΐλοφ: «Η καρδιά μου λέει Αστάνα, αλλά φαβορί είναι ο Άρης!»

bet365

Ο πιο πετυχημένος προπονητής στην ιστορία της Αστάνα, ο Στάνιμιρ Στοΐλοφ, μίλησε στο Gazzetta για το ζευγάρι του Άρη με την ομάδα από το Καζακστάν κι έχρισε φαβορί τους «κίτρινους»!

Η ιστορία αλλά και η κατάκτηση τίτλων του απέδωσαν τον τίτλο του πιο πετυχημένου προπονητή στην ιστορία της Αστάνα καθώς στην τετραετή παρουσία του στην ομάδα του Καζακστάν, ο Στάνιμιρ Στοΐλοφ την οδήγησε στην κατάκτηση τεσσάρων Πρωταθλημάτων, ενός Κυπέλλου κι ενός Supercup, βάζοντας παράλληλα τις βάσεις της ευρωπαϊκής διάκρισης της. Επί δικών του ημερών, η Αστάνα έκανε τα πρώτα βήματα προς την ευρωπαϊκή καταξίωσή της.

«Όταν ανέλαβα την Αστάνα χρειάστηκε, μαζί με τους συνεργάτες μου, να προχωρήσουμε σε αλλαγές καθώς τότε η ομάδα δεν είχε κατακτήσει το Πρωτάθλημα, δεν είχε την εμπειρία της συμμετοχής σε ευρωπαϊκή διοργάνωση και χρειάστηκε χρόνος να χτίσουμε μια καινούργια ομάδα και κυρίως με σωστή νοοτροπία. Ο οργανισμός προχώρησε σε επενδύσεις, έφερε καλούς παίκτες και γενικώς είχαμε εξαιρετική συνεργασία και πολύ σωστή κατεύθυνση. Νομίζω ότι τα χρόνια που ακολούθησαν ήταν εξαιρετικά γιατί η ομάδα κατέκτησε διαδοχικά Πρωταθλήματα, έπαιξε πολύ καλό ποδόσφαιρο, απέκτησε καλύτερη ποδοσφαιρική οργάνωση και φυσικά διακρίθηκε στην Ευρώπη», είπε ο Βούλγαρος προπονητής.

«Η Αστάνα δεν είναι η ομάδα που ήταν πριν από τρία-τέσσερα χρόνια»

Μετά την αποχώρησή του από την τεχνική ηγεσία της Αστάνα, ανέλαβε αυτή της εθνικής Καζακστάν. Στο διάστημα που μεσολάβησε μέχρι σήμερα, διαπίστωσε συντριπτικές αλλαγές οι οποίες έχουν αλλοιώσει την αγωνιστική ταυτότητά της. «Για να είμαι ειλικρινής, η Αστάνα δεν είναι η ομάδα που ήταν πριν από περίπου τρία-τέσσερα χρόνια. Δεν είναι στο ίδιο επίπεδο καθώς έχασε σημαντικό μέρος της δύναμής της. Σε αυτό έπαιξε ρόλο η απώλεια παικτών οι οποίοι είχαν καταλυτικό ρόλο στη ομάδα. Ίσως δεν ταίριαξαν κάποια πράγματα, ίσως το μπάτζετ έπαψε να είναι μεγάλο. Εκτιμώ ότι ο Άρης είναι το φαβορί και ζητώ συγνώμη από τους ανθρώπους της Αστάνα, ξέρουν άλλωστε ότι η Αστάνα είναι στα καρδιά μου και πραγματικά θα ήθελα να προκριθεί. Είδα όμως ότι ο Άρης έκανε πέρυσι καταπληκτική χρονιά και μάλιστα διατήρησε όλους τους παίκτες. Διεκδίκησε τη δεύτερη θέση σ’ ένα ανταγωνιστικό Πρωτάθλημα. Η Αστάνα δεν είναι η ομάδα που ήταν πριν από 4-5 χρόνια όταν κατακτούσαμε το Πρωτάθλημα και κάναμε τις εξαιρετικές πορείες στην Ευρώπη».

Η Αστάνα τη σεζόν 2016-17

«Κάποιες (αγωνιστικές) αποφάσεις αποδείχθηκε ότι δεν ήταν σωστές»

Ο 54χρονος τεχνικός επέμεινε στις συντριπτικές αγωνιστικές αλλαγές. «Δεν ξέρω γιατί έφυγαν οι παίκτες και δεν θέλω να μπω σ’ αυτή τη διαδικασία, είδα όμως ότι το επίπεδο της ομάδας δεν είναι το ίδιο. Προφανώς κάποιες αποφάσεις αποδείχθηκε ότι δεν ήταν σωστές. Δεν θέλω να μπω σε διαδικασία αναφοράς ονομάτων γιατί θα αδικήσω κάποιους ποδοσφαιριστές, αλλά έφυγαν παίκτες οι οποίοι έπαιξαν σπουδαίο ρόλο στην επιτυχία της ομάδας», είπε και αναφέρθηκε στον πλαστικό χλοοτάπητα αλλά και στο πλεονέκτημα της Αστάνα.

«Ο Άρης δεν θα αντιμετωπίσει πρόβλημα με τις καιρικές συνθήκες, αλλά θα πρέπει να προσαρμοστεί για να αγωνιστεί σε πλαστικό χλοοτάπητα. Αυτό είναι ένα πλεονέκτημα για την Αστάνα όπως και η μεγαλύτερη εμπειρία της σε διεθνείς διοργανώσεις. Το ότι δεν είναι η ομάδα που ήταν πριν από τέσσερα-πέντε χρόνια δε σημαίνει ότι δεν έχει καλούς παίκτες, καλή ομάδα και αξιόλογο προπονητή ο οποίος προσπαθεί να τη βελτιώσει».

Η μείωση του μπάτζετ και η αυτοχειρία

Ο Στάνιμιρ Στοΐλοφ στάθηκε και στον οικονομικό παράγοντα ο οποίος έπαιξε ρόλο στην αλλοίωση των αγωνιστικών ισορροπιών (και) στην Αστάνα. «Στο Καζακστάν, η Αστάνα είναι καταδικασμένη να κατακτά το Πρωτάθλημα. Προφανώς η περσινή απώλεια οδήγησε σε αποφάσεις και αλλαγές, σα να κατέστρεψε δηλαδή τον εαυτό της. Από εκεί και πέρα, φέτος η Κυβέρνηση αποφάσισε τη μείωση των μπάτζετ με συνέπεια να πέσει το επίπεδο του Πρωταθλήματος. Κι όταν πέφτει το επίπεδο, αυτομάτως μειώνονται οι πιθανότητες διάκρισης στην Ευρώπη», είπε.

 

EUROPA CONFERENCE LEAGUE Τελευταία Νέα