Ζάλγκιρις-Μπασκόνια 72-68: Ο... κοντός έδειξε το ύψος του και οι Λιθουανοί βρήκαν νίκη (vid)

Βασίλης Βλαχόπουλος
Ζάλγκιρις-Μπασκόνια 72-68: Ο... κοντός έδειξε το ύψος του και οι Λιθουανοί βρήκαν νίκη (vid)
Ο Λούκα Λεκαβίτσιους οδήγησε τη Ζάλγκιρις Κάουνας στην 3η νίκη της στην Euroleague καθώς επικράτησε της Μπασκόνια με 72-68 με τον βραχύσωμο γκαρντ να εξελίσσεται καταλύτης στα κρίσιμα λεπτά.

Η Ζάλγκιρις αποδείχθηκε πιο σκληρή από την Μπασκόνια και μέσα από την τρομερή άμυνά της, ουσιαστικά έκρυψε το πρόβλημα που αντιμετωπίζει στην επίθεση. Επί τούτου φρόντισε φυσικά και ο Λούκα Λεκαβίτσιους ο οποίος έβαλε οκτώ συνεχόμενους πόντους στο τέλος, ενώ του έλειψε μια ασίστ για να ισοφαρίσει το ρεκόρ του (9) σε τελικές πάσες. Η Μπασκόνια σ' ένα ακόμη παιχνίδι κινήθηκε στη μετριότητα.

Ο αγώνας

Η Ζαλγκίρις συνηθίζει να μπαίνει με ενθουσιασμό στα παιχνίδια κι αυτό έκανε καθώς απέκτησε διαφορά οκτώ πόντων (12-4) έπειτα από περίπου τέσσερα αγωνιστικά λεπτά. Στη συνέχεια, η Μπασκόνια ήταν κυρίαρχη στις ρακέτες προεξέχοντος του Ενόκ (11π.), μάζεψε επτά επιθετικά ριμπάουντ κι έτσι έκρυψε την απελπιστική αστοχία της (1/9) στο μακρινό σουτ. Το δεκάλεπτο έκλεισε με σκορ 21-19.

Οι δύο ομάδες συνέχισαν χέρι-χέρι και στο δεύτερο δεκάλεπτο όπου ο Λεκαβίτσιους πήρε τη σκυτάλη από τον Καλνιέτις σε επίπεδο δημιουργίας με τις έξι ασίστ που μοίρασε. Μπορεί να μην έκαναν τη διαφορά μέχρι το 17’ (33-30), είχαν όμως αξία μέχρι το τέλος του ημιχρόνου όπου η Ζαλγκίρις ξέφυγε με 40-32. Η δε Μπασκόνια δεν είχε συγκεκριμένο τρόπο έκφρασης στην επίθεση και συνέχισε να σουτάρει με χαμηλά ποσοστά.

Πατώντας σε διψήφια διαφορά (45-34, 24’), η Ζαλγκίρις έδωσε την εντύπωση ότι είχε τον έλεγχο του αγώνα, σύντομα όμως αυτή γκρεμίστηκε. Ίσως γιατί δεν δικαιώθηκε στην επιμονή του στο μακρινό σουτ, αλλά και γιατί η Μπασκόνια βρήκε λύσεις από τους Μπάλντγουιν, Σεντεκέρσκις. Οι Βάσκοι επέστρεψαν (45-43) περίπου 2:30 αγωνιστικά λεπτά πριν το τέλος της 3ης περιόδου η οποία τελικώς ολοκληρώθηκε με σκορ 51-46.

Οι γηπεδούχοι δεν εκμεταλλεύτηκαν τα λάθη της Μπασκόνια στις αρχές της τελευταίας περιόδου καθώς βρέθηκαν στο +9 (55-46) και πέταξαν στα σκουπίδια τρεις επιθέσεις για να διευρύνουν τη διαφορά. Παρά την έλλειψη συνέπειας στην επίθεση, οι φιλοξενούμενοι βρήκαν δρόμο επιστροφής στο παιχνίδι (61-57, 36') με τον Φοντέκιο να εξελίσσεται σε παράγοντας του αγώνα. Δύο τρίποντα από τον Τζέισον Γκρέιντζερ οδήγησαν στην απόλυτη ισορροπία (63-63), αλλά ο Λούκα Λεκαβίτσιους έδειξε προσωπικότητα (71-65) και θα μπορούσε να είχε τελειώσει το παιχνίδι αν από το πουθενά δεν εμφανιζόταν ο Λαμάρ Πίτερς. Ωστόσο, ένα λάθος με το σκορ στο 71-68 (25'' πριν το τέλος) δεν αξιοποιήθηκε από τον Φοντέκιο κι εκεί έπεσαν οι τίτλοι τέλους.

Τα δεκάλεπτα: 21-19, 40-32, 51-46, 72-68

ΠΟΥ ΚΡΙΘΗΚΕ ΤΟ ΜΑΤΣ: Αν ο Λεκαβίτσιους ομόρφυνε τη Ζαλγκίρις στην επίθεση στα τελευταία δύο λεπτά, η άμυνα των Λιθουανών ήταν αποτέλεσμα ομαδικής προσπάθειας. Αυτή έδωσε τη νίκη γιατί υποχρέωσε τους Βάσκους να σουτάρουν υπό κακές προϋποθέσεις με συνέπεια και τα χαμηλά ποσοστά τους.

Ο MVP: Ο Λούκα Λεκαβίτσιους πήρε τη Ζαλγκίρις από το χέρι και τη οδήγησε στη νίκη με τους οκτώ σερί πόντους που σημείωσε στο τέλος.

Ο ΑΦΑΝΗΣ ΗΡΩΑΣ: Ο Τάιλερ Κάβανο κυρίως για τις άμυνές του και τα ριμπάουντ που μάζεψε στο τέλος του αγώνα.

Ο «ΑΔΥΝΑΜΟΣ ΚΡΙΚΟΣ»: Ο Ουέιντ Μπάλντγουιν συνεχίζει να μην έχει σχέση με τον παίκτη που πέρυσι εντυπωσίασε με τη φανέλα της Μπάγερν Μονάχου.

ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΤΟΥ ΜΑΤΣ: Όταν κερδίζει η Ζαλγκίρις είναι γεγονός καθώς πραγματοποιεί μία από τις χειρότερες πορείες της στην ιστορία της Euroleague και πλέον ισοβαθμεί με τον Παναθηναϊκό στην τελευταία θέση της βαθμολογίας.

ΤΟ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟ ΤΟΥ ΜΑΤΣ: Μόλις δέκα ελεύθερες βολές σε 39 αγωνιστικά λεπτά, αν μη τι άλλο, είναι τουλάχιστον ασυνήθιστο στατιστικό στοιχείο

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ GAZZETTA: Με πολύ περιορισμένο ταλέντο ως ομάδα, η Ζαλγκίρις επιστράτευσε τη σκληράδα στην άμυνά της κι έτσι κέρδισε το παιχνίδι, επιθετικά πήρε πολλά από τον Λεκαβίτσιους, ενώ η Μπασκόνια συνεχίζει να είναι μια δυσνόητη ομάδα ως προς τον τρόπο παιχνιδιού της. Εν τέλει, οι Λιθουανοί άξιζαν τη νίκη και την πήραν.