Ο Πογέτ “καίγεται” να πάει την Ελλάδα στο Euro 2024, εμάς μας καίει;

Ο Πογέτ “καίγεται” να πάει την Ελλάδα στο Euro 2024, εμάς μας καίει;

Ο Πογέτ “καίγεται” να πάει την Ελλάδα στο Euro 2024, εμάς μας καίει;
Ο Βασίλης Σαμπράκος γράφει για όσα άκουσε από τον προπονητή της Εθνικής Ομάδας ενόψει των προσεχών αγώνων με την Ιρλανδία και την Γαλλία.

Είτε συμφωνεί είδε διαφωνεί κάποιος με τις επιλογές που έκανε, κάνει ή θα κάνει ο Γκουστάβο Πογέτ στην Εθνική Ομάδα, κάνοντας μια κρίση υποκειμενική, για τις αποφάσεις του ομοσπονδιακού προπονητή υπάρχει τεκμηρίωση - δηλαδή υπάρχει η εξήγηση, το “γιατί”. Κι αυτή είναι μια αντικειμενική διαπίστωση. Δηλαδή πίσω από κάθε του επιλογή υπάρχει ένα συγκεκριμένο σκεπτικό και μια ανάλυση που σε πείθει ότι ο Ουρουγουανός προπονητής δεν κάνει επιλογές που βασίζονται μόνο “στο μάτι” και ότι δεν είναι δογματικός - αντίθετα είναι κάποιος που μπορεί να αναθεωρήσει τόσο που ένας “αναπληρωματικός”, στο μυαλό του, να εξελιχθεί σε κολώνα της ενδεκάδας του. Ακριβώς αυτό είναι που του συνέβη με τον Τάσο Μπακασέτα, που αποτελεί τον θεμέλιο λίθο πάνω στον οποίο χτίζει την ομάδα του.

Εξηγώντας το σκεπτικό του για την απόφαση να μην προσκαλέσει σε αυτή την αποστολή τον Κώστα Φορτούνη, ο Πογέτ έβαλε μόνος στο τραπέζι την πιθανότητα να έχει λαθέψει. Ακούγοντάς τον όμως να αναλύει τον τρόπο με τον οποίο οδηγήθηκε σε αυτή την επιλογή, αντιλαμβάνεσαι ότι πρόκειται για μια συγκεκριμένη τεκμηριωμένη άποψη. Εκτιμά ότι ο Φορτούνης είναι το “δεκάρι” στο 4-2-3-1. Ο Πογέτ πιστεύει το 4-3-3 με έναν καθαρό εξτρέμ και έναν φορ σε ρόλο εξτρέμ. Στο δικό του σύστημα χωρά μόνο ένα “δεκάρι” και δεν χωρά κανείς που δεν έχει ισορροπία στην απόδοσή του στις δύο φάσεις παιχνιδιού. Στα ματς που έχει μπροστά του κάνει την παραδοχή ότι του χρειάζεται πολύ η ισορροπία. Και κάπως έτσι οδηγήθηκε στην επιλογή να μην προσκαλέσει τούτη τη φορά τον Φορτούνη, δίχως να παραβλέπει την πολύ καλή αγωνιστική κατάστασή του. Ακριβώς επειδή τον σέβεται, ως έναν εκ των αρχηγών της Εθνικής, ο Πογέτ τηλεφώνησε στον Φορτούνη για να του ανακοινώσει την απόφασή του και να του εξηγήσει ότι αυτή του η απουσία δεν σημαίνει ότι τον βγάζει από τις σκέψεις του για την συνέχεια της Εθνικής. Με όλα αυτά, ανεξάρτητα από το αν συμφωνείς ή όχι με τις επιλογές και αν θα έκανες τις ίδιες στη θέση του, αναγνωρίζεις ότι πρόκειται για κάποιον που δεν παίρνει αβασάνιστα τόσο σημαντικές αποφάσεις για την Εθνική. Αντιλαμβάνεσαι ότι μπροστά σου έχεις έναν προπονητή που λειτουργεί με τη συνείδηση κάποιου που νιώθει ότι το μέλλον του, ως προπονητή, είναι συνυφασμένο με την πορεία της Εθνικής Ελλάδας.

Αυτό το κομμάτι είναι και το πιο ενθαρρυντικό στην υπόθεση για την Εθνική Ομάδα. Ο Πογέτ, που ήταν άνεργος, αποφάσισε τον Φεβρουάριο του 2022 να δοκιμάσει για πρώτη φορά σε εθνική ομάδα. Και πολύ σύντομα συνειδητοποίησε ότι αφενός του ταιριάζει η φύση της δουλειάς και αφετέρου ότι μπορεί να χτίσει μια νέα καριέρα ως ομοσπονδιακός. Ακριβώς για αυτόν τον λόγο τον νοιάζει πολύ να πετύχει στην πρώτη του φορά. Τον καίει η πρόκριση στην τελική φάση του Euro 2024.

Επειδή τον καίει, ο Πογέτ δουλεύει πολύ στην στρατηγική του. Και το σημερινό του όραμα παραμένει ίδιο με αυτό που καταλάβαμε από τον πρώτο καιρό της παρουσίας του στον εθνικό πάγκο. Η ιδέα του για να αυξήσει τις πιθανότητες επιτυχίας περνά μέσα από την επανασύνδεση της ομάδας με το κοινό της. Ο προπονητής θέλει να ξαναφτιάξει έδρα για την Εθνική, για να την εκμεταλλευτεί προκειμένου να αυξήσει τις πιθανότητες επιτυχίας στην προκριματική φάση του Euro. Προσπαθεί να δημιουργήσει την ατμόσφαιρα που είχε η Εθνική στα προκριματικά του Euro 2004 στην Λεωφόρο ή στις καλύτερες στιγμές της στο Καραϊσκάκη στην μετά Euro 2004 εποχή.

Η ευχή του Πογέτ είναι να δει μια γεμάτη έδρα που θα “βράζει” και θα βάζει εκνευρισμό στους αντιπάλους και φτερά στους ποδοσφαιριστές του. Επειδή μας έχει καταλάβει, γνωρίζει ότι αυτό δεν δημιουργείται εύκολα. Η Εθνική του Ρεχάγκελ χρειάστηκε μια νίκη στην Ισπανία για να ζεστάνει τόσο το κοινό της και να γεμίζει το γήπεδο. Η δική του Εθνική θα το ψάξει αυτό το “μεγάλο” αποτέλεσμα απέναντι στην Γαλλία και την Ολλανδία.

Ακούγοντας το πρωί της Τρίτης τον Πογέτ να βγάζει όλη του την “τρέλα” για την δημιουργία μιας καυτής ατμόσφαιρας την Παρασκευή 16 Ιουνίου στη Νέα Φιλαδέλφεια για το ματς με την Ιρλανδία, σκεφτόμουν ότι οι Έλληνες θα έπρεπε να βρουν νόημα να ανταποκριθούν στο κάλεσμα του προπονητή. Τι ζητάει ο Πογέτ από τους Έλληνες ποδοσφαιρόφιλους; Να γεμίσουν το γήπεδο και να δημιουργήσουν καυτή ατμόσφαιρα προκειμένου να ανεβάσουν τις πιθανότητες επιτυχίας, δηλαδή να βοηθήσουν την Εθνική να φτάσει στην πρόκριση στην τελική φάση του Euro 2024. Ένας ξένος μας ζητεί να αγαπήσουμε την Εθνική Ομάδα της Ελλάδας. Δηλαδή μας ζητάει το αυτονόητο, επειδή το αντιλαμβάνεται ως κρίσιμο για την υλοποίηση του στόχου του. Τον Πογέτ τον καίει να πάει στο Euro. Εμάς;

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Βασίλης Σαμπράκος
Βασίλης Σαμπράκος

Έχει συμπληρώσει 3 δεκαετίες στην αθλητική δημοσιογραφία. Μετά από τόσα χρόνια και τόσα διαφορετικά έργα, δεν λειτουργεί στην δημοσιογραφία για να εκφράζει οπαδικά αισθήματα ή συλλογικές προτιμήσεις. Γράφει και μιλάει για όλους, απευθυνόμενος προς όλους. Και τρελαίνεται στην ιδέα ότι υπάρχει κάπου ένας άνθρωπος, μια μέθοδος ή ένα εργαλείο που θα τον βοηθήσει να κατανοήσει καλύτερα και βαθύτερα το ποδόσφαιρο. Πάνω από όλα, ο Βασίλης Σαμπράκος συστήνεται ως ο συγγραφέας του “Εξηγώντας το θαύμα” ή “The Miracle 2004”, ενός βιβλίου που έφτασε να σταθεί ανάμεσα στα καλύτερα ποδοσφαιρικά βιβλία του 2022 στην Αγγλία.