Γαλλία – Ολλανδία 4-0: Τρομακτική για 20 λεπτά, «κατάπιε» τους Οράνιε (vid)

Mbappe-Griezmann
Με οδηγό ένα φανταστικό πρώτο εικοσάλεπτο, η Γαλλία διέλυσε την ελλιπή Ολλανδία (4-0) και μπήκε με το δεξί στον δεύτερο προκριματικό όμιλο του Euro2024, τον όμιλο της Ελλάδας – Δύο γκολ και ασίστ ο αρχηγός Κιλιάν Μπαπέ, γκολ και ασίστ ο υπαρχηγός Αντουάν Γκριεζμάν.

Το γνωρίζαμε, μας το επιβεβαίωσε: Η Γαλλία είναι το μεγάλο φαβορί για την πρωτιά του δεύτερου προκριματικού ομίλου του Euro2024, όπου μετέχει και η Εθνική Ελλάδας. Οι δευτεραθλητές Κόσμου, στην πρεμιέρα των προκριματικών, διέλυσαν την ελλιπή Ολλανδία (4-0) στο «Σταντ ντε Φρανς» του Παρισιού και πήραν ήδη κεφάλι στη μάχη της πρόκρισης.

Με παρόντες στο γήπεδο τους αποχωρήσαντες πλέον Ούγκο Γιορίς και Ραφαέλ Βαράν, οι οποίοι και τιμήθηκαν για την προσφορά τους, ο Ντιντιέ Ντεσάν ξεκίνησε τον Ραντάλ Κολό Μουανί στην κορυφη της επίθεσης, με τον Κιλιάν Μπαπέ να κάνει πρεμιέρα ως αρχηγός και να τιμάει το περιβραχιόνιο και με το παραπάνω.

Με οκτώ (!) απουσίες ο Ρόναλντ Κούμαν, αφού στον τιμωρημένο Ντάμφρις και στους τραυματίες Ντε Γιονγκ – Μπεργκβάιν προστέθηκαν λόγω… χαλασμένου κοτόπουλου κάρυ το βράδυ της Τετάρτης (22/03) οι Ντε Λιχτ, Φέερμαν, Μπότμαν, Γκάκπο και Βερμπρούγκεν.

Ένα 20λεπτο… κόλαση και 3-0!

Εντυπωσιακή η Γαλλία στο πρώτο εικοσάλεπτο, όπου προηγήθηκε 3-0 και έχασε ευκαιρίες και για άλλα τέρματα, με τους Οράνιε να μοιάζουν ανήμποροι να αντιδράσουν για να σταματήσουν τον μπλε… τυφώνα.

Μόλις στο δεύτερο λεπτό ο υπαρχηγός Αντουάν Γκριεζμάν, ο οποίος πραγματοποιεί εξαιρετική σεζόν, πίεσε ψηλά, έκλεψε την μπάλα, αυτή έφτασε στον Μπαπέ και ο αρχηγός σέρβιρε στον επιθετικό της Ατλέτικο Μαδρίτης για το 1-0 με σουτ στη κίνηση μέσα από την περιοχή.

Από εκτελεστής, ο Γκριεζμάν έγινε δημιουργός στο όγδοο λεπτό, όταν εκτέλεσε φάουλ από τα δεξιά, ο Γιάσπερ Σίλεσεν έκανε άστοχη έξοδο και, από κοντά, ο Νταγιό Ουπαμεκανό «τελείωσε» ουσιαστικά το ματς πριν από το δεκάλεπτο.

Ο Μπαπέ, με τεράστιο κίνητρο ως αρχηγός, δεν θα μπορούσε να λείψει από το… πάρτι και, στο 21’, είπε «merci» στον Ορελιέν Τσουαμενί και διαμόρφωσε το 3-0, με τον Κολό Μουανί να αφήνει πολύ ωραία την μπάλα να περάσει για τον αρχηγό του, ο οποίος έφτασε (με το τέρμα στο φινάλε του αγώνα) τα είκοσι γκολ στα 17 τελευταία του παιχνίδια με την εθνική ομάδα!

Κερασάκι με γκολάρα ο Μπαπέ

Παρά τα τρία γκολ, τα πιο γρήγορα της Γαλλίας (20 λεπτά και 47 δευτερόλεπτα) εδώ και 70 (!) χρόνια και τα τρία σε δέκα λεπτά κόντρα στο Λουξεμβούργο (17 Δεκεμβρίου του 1953), οι Μπλε δεν σταμάτησαν να επιτίθενται.

Ευκαιρίες με Τεό Ερναντές, Μπαπέ και Κίνγκσλεϊ Κομάν, ο Σίλεσεν αποτρέπει το 4-0 σε κεφαλιά του Ιμπραχίμα Κονατέ, με την ανήμπορη να αντιδράσει Ολλανδία να «απαντάει» μόνο με μια ευκαιρία του Τσάβι Σίμονς.

Ντεσάν και Κούμαν άρχισαν το καρουσέλ των αλλαγών στο τελευταίο ημίωρο, ο Μπαπέ έψαξε μετά μανίας το δεύτερό του γκολ και το πέτυχε στο 88’ με εξαιρετικό σουτ, βάζοντας το ιδανικό κερασάκι σε μια ονειρεμένη βραδιά για τους Μπλε, με τους φιλάθλους να τραγουδούν εκστασιασμένοι την «Μασσαλιώτιδα» στις εξέδρες και τον Μάικ Μαϊνάν να προστίθεται στο… πάρτι, αποκρούοντας πέναλτι του Ντεπάι στο τελευταίο λεπτό των καθυστερήσεων.

Γαλλία (Ντιντιέ Ντεσάν): Μαϊνάν – Κουντέ, Κονατέ, Ουπαμεκανό, Ερναντές – Τσουαμενί (76’ Καμαβινγκά), Ραμπιό (89’ Τιράμ) – Κομάν (67’ Ντιαμπί), Γκριεζμάν (76’ Φοφανά), Μπαπέ – Κολό Μουανί (76’ Ζιρού).

Ολλανδία (Ρόναλντ Κούμαν): Σίλεσεν – Τίμπερ, Γκεερτρουΐντα (87’ λ. τρ. Μαλάσια), Φαν Ντάικ, Ακέ – Βαϊνάλντουμ, Ντε Ρουν (67’ Μπλιντ), Τέιλορ (33’ Βέγκχορστ) – Μπεργκχάους (68’ Μάλεν), Ντεπάι, Σίμονς (68’ Κλάασεν).

1η αγωνιστική

Γαλλία - Ολλανδία 4-0
Γιβραλτάρ - Ελλάδα 0-3

Βαθμολογία

  1. Γαλλία 3 (4-0)
  2. Ελλάδα 3 (3-0)
  3. Ιρλανδία 0
  4. Γιβραλτάρ 0 (0-3)
  5. Ολλανδία 0 (0-4)

2η αγωνιστική

27/3, 21:45 Ιρλανδία - Γαλλία
27/3, 21:45 Ολλανδία Γιβραλτάρ

5ος όμιλος

«Χάλασε» το ντεμπούτο του Σάντος η Τσεχία

Σπουδαία νίκη κατάφερε να πάρει η Τσεχία η οποία επικράτησε με 3-1 της Πολωνίας στην Πράγα σε ένα ματς με «ελληνικό» χρώμα, αφού ο Μπράμπετς του Άρη αγωνίστηκε ως βασικός για την πρώτη και ο Σιμάνσκι της ΑΕΚ πέρασε ως αλλαγή και βρήκε δίχτυα για τη δεύτερη. Στο ντεμπούτο του Φερνάντο Σάντος στον πολωνικό πάγκο, οι Τσέχοι έκαναν... υπερηχητικό ξεκίνημα, αφού σκοράροντας στο πρώτο και το τρίτο λεπτό με τους Κρέιτσι και Κβάνκαρα έθεσαν γερά θεμέλια νίκης, ενώ ο Κούχτα στο 64' έκανε το 3-0. Στο 87ο λεπτό μπόρεσε να μειώσει για τους Πολωνούς ο Νταμιάν Σιμάνσκι.

«Μοιρασιά» για Μολδαβία και Φερόε

Κοντά σε πολύτιμη νίκη απέναντι στη Μολδαβία έφτασαν τα Νησιά Φερόε, με τις δύο ομάδες τελικά να αλληλοεξουδετερώνονται και να μένουν στο 1-1. Ο Μίκελσεν άνοιξε το σκορ για τους Νησιώτες στο 27', αλλά ο Νικολαέσκου τέσσερα λεπτά πριν τη λήξη λύτρωσε τους Μολδαβούς από το σημείο του πέναλτι.

1η αγωνιστική

Τσεχία - Πολωνία 3-1
Μολδαβία - Νήσοι Φερόε 1-1

Βαθμολογία

  1. Τσεχία 3 (3-1)
  2. Νήσοι Φερόε 1 (1-1)
  3. Μολδαβία 1 (1-1)
  4. Αλβανία 0 (0-0)
  5. Πολωνία 0 (1-3)

2η αγωνιστική

27/3 21:45 Πολωνία - Αλβανία

27/3 21:45 Μολδαβία - Τσεχία

6ος όμιλος

Ιδανική πρεμιέρα με χατ τρικ Λουκάκου για το Βέλγιο

Το τελευταίο του γκολ με την εθνική ομάδα... χανόταν κάπου στον Οκτώβριο του 2021. Έκτοτε ο Ρομέλου Λουκάκου πέρασε μια ξηρασία διάρκειας 17 μηνών χωρίς να βρει δίχτυα, με πολλούς να αμφισβητούν τη συνεισφορά του στο Βέλγιο. Απέναντι στη Σουηδία ωστόσο, ο θηριώδης φορ «ξεμπούκωσε». Στην πρεμιέρα των προκριματικών του Euro 2024, ο Λουκάκου οδήγησε το Βέλγιο σε άνετη εκτός έδρας νίκη 3-0 με χατ τρικ και σώπασε (προς το παρόν) τους επικριτές του, θέτοντας την ομάδα του με το καλημέρα στη σωστή τροχιά. Αφού άνοιξε το σκορ με σκαστή κεφαλιά στο 35΄, ο επιθετικός της Ίντερ βρήκε δυο ακόμα γκολ στο β΄μέρος με άψογα τελειώματα (49΄), 83΄) για να χαρίσει τη νίκη στους Βέλγους στο ντεμπούτο του Τεντέσκο στον πάγκο των Κόκκινων Διάβολων.

Καθάρισε με τεσσάρα η Αυστρία

Μπορεί να μην είχε Αλάμπα, είχε όμως Ζάμπιτσερ. Και με τον μέσο της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ να σκοράρει δυο φορές, η Αυστρία δεν είχε πρόβλημα να συντρίψει με 4-1 το Αζερμπαϊτζάν και να μπει με το δεξί στη διοργάνωση. Ο Ζάμπιτσερ άνοιξε από νωρίς το σκορ στο 28΄, προτού ο Γκρέγκοριτς ανεβάσει τον δείκτη ένα λεπτό αργότερα. Στο 50΄ο Ζάμπιτσερ πήρε και πάλι τη σκυτάλη για να γράψει το 3-0, με τους φιλοξενούμενους απλώς να μειώνουν στο 64' με δράστη τον Μαχμούντοφ. Πέντε λεπτά αργότερα ο Μπάουμγκάρτνερ έδωσε διαστάσεις θριάμβου στη νίκη της Αυστρίας, διαμορφώνοντας το τελικό 4-1 που έστειλε την ομάδα του στην κορυφή του ομίλου.

1η αγωνιστική

Σουηδία - Βέλγιο 0-3
Αυστρία - Αζερμπαϊτζάν 4-1

Βαθμολογία

  1. Αυστρία 3 (4-1)
  2. Βέλγιο 3 (3-0)
  3. Εσθονία 0
  4. Αζερμπαϊτζάν 0 (1-4)
  5. Σουηδία 0 (0-3)

2η αγωνιστική

27/3, 21:45: Σουηδία - Αζερμπαϊτζάν
27/3, 21:45: Αυστρία - Εσθονία

7ος όμιλος

Με το δεξί η Σερβία του Ζίβκοβιτς

Ένα γκολ σε κάθε ημίχρονο αρκούσε στη Σερβία για να λυγίσει με 2-0 τη Λιθουανία του Σλίβκα (πέρασε αλλαγή στο 62΄) και να ξεκινήσει ιδανικά τις υποχρεώσεις της στην προκριματική φάση. Με τον Αντρίγια Ζίβκοβιτς να ξεκινάει στο αρχικό σχήμα και να αγωνίζεται για 80 λεπτά, οι γηπεδούχοι ήταν από την αρχή κυρίαρχοι και ευτύχησαν να προηγηθούν στο 16΄ με σκόρερ τον Τάντιτς. Στο 53΄ήταν η σειρά του Βλάχοβιτς να προσθέσει το όνομά του στον πίνακα των σκόρερς, διαμορφώνοντας το τελικό αποτέλεσμα για τους Σέρβους που κράτησαν με άνεση το μηδέν μέχρι το τελικό σφύριγμα.

Πολύτιμο «διπλό» για το Μαυροβούνιο

Ιδανικά μπήκε στη φάση των προκριματικών και το Μαυροβούνιο, το οποίο, με τον Μάρκο Μπάκιτς του ΟΦΗ να ξεκινά βασικός και να αγωνίζεται για 46 λεπτά, κατάφερε να επικρατήσει 1-0 της Βουλγαρίας. Το γκολ που έκρινε την αναμέτρηση πέτυχε στο 70ο λεπτό ο Βλαντιμίρ Γιόβοβιτς.

1η αγωνιστική

Βουλγαρία - Μαυροβούνιο 0-1
Σερβία - Λιθουανία 2-0

Βαθμολογία

  1. Σερβία 3 (2-0)
  2. Μαυροβούνιο 3 (1-0)
  3. Ουγγαρία 0 (0-0)
  4. Βουλγαρία 0 (0-1)
  5. Λιθουανία 0 (0-2)

2η αγωνιστική

27/3 21:45 Μαυροβούνιο - Σερβία

27/3 21:45 Ουγγαρία - Βουλγαρία

@Photo credits: Getty Images/Ideal Image
 

EURO Τελευταία Νέα