Ιταλία – Αγγλία: Οι έξι σταθμοί πριν από τον πρώτο τους τελικό (vids)

Ιταλία – Αγγλία: Οι έξι σταθμοί πριν από τον πρώτο τους τελικό (vids)
Μισή «ντουζίνα» αγγλοιταλικής ιστορίας. Λίγες ώρες πριν από τον μεγάλο τελικό του Euro (22:00, ANT1, Live Gazzetta), καθίστε αναπαυτικά και θυμηθείτε τους έξι πιο σημαντικούς «σταθμούς» στην σχεδόν 90ετή παράδοση μεταξύ Ιταλίας και Αγγλίας.

Ήταν ομολογουμένως οι δύο καλύτερες ομάδες του τουρνουά στην εξέλιξή του. Και δικαιολογημένα έχουν φτάσει στο απώτερο σημείο, στο τέλος του δρόμου όπου αστράφτει η ασημένια κούπα. Ιταλία και Αγγλία είναι έτοιμες για την πιο μεγάλη «μάχη» της μεταξύ τους ιστορίας, για τον τελικό του Euro που όποια κι αν επικρατήσει, θα σημάνει… αναγέννηση.

Η Σκουάντρα Ατζούρα διεκδικεί το πρώτο της Euro μετά το 1968, η Αγγλία το παρθενικό. Το εκκωφαντικό «Fratelli fratelli» και η ψυχασθενική τρέλα των Ιταλών κατά την ανάκρουση του εθνικού τους ύμνου συγκρούεται με τη μανία του «Its Coming Home» κι όλα αυτά μέσα στον ναό του αγγλικού ποδοσφαίρου. Είναι ο τελικός των τελικών για τη φετινή διοργάνωση και οι προβολείς έχουν μία δουλειά το βράδυ της Κυριακής, να στραφούν στο «Γουέμπλεϊ» των 65.000 θεατών.

Κι ανεξαρτήτως έκβασης ή δράσης, πρόκειται να είναι η μεγαλύτερη κόντρα τους στα 88 χρόνια της μεταξύ τους παράδοσης. Μία παράδοση που κατέχει ξεκάθαρα η Ιταλία (11-8-8), καθώς μετράει μόλις μία ήττα στις έξι επίσημες αναμετρήσεις. Ωστόσο, επικρατεί ισορροπία στα συνολικά γκολ (35-35) και μένει να δούμε πού θα έχει γείρει η πλάστιγγα τα μεσάνυχτα.

Λίγες ώρες, λοιπόν, πριν από τον σπουδαίο τελικό, θυμηθείτε παρακάτω τα έξι ματς-ορόσημο της αγγλοιταλικής ιστορίας.

1980 – Πρόκριση με Ταρντέλι στο πρώτο Euro

1980 – Πρόκριση με Ταρντέλι στο πρώτο Euro

1990 – Η 3η θέση του κόσμου στους Ατζούρι

1990 – Η 3η θέση του κόσμου στους Ατζούρι

1997 – Ισοπαλία-χρυσός με ματωμένο Ινς

1997 – Ισοπαλία-χρυσός με ματωμένο Ινς

2012 – Μπουφόν και Πίρλο «έπνιξαν» τα Λιοντάρια

2012 – Μπουφόν και Πίρλο «έπνιξαν» τα Λιοντάρια

2012 - Φιλική «εκδίκηση» και τελευταία αγγλική νίκη

2012 - Φιλική «εκδίκηση» και τελευταία αγγλική νίκη

2014 – Νίκησε η Σκουάντρα, αποκλείστηκαν και οι δυο

2014 – Νίκησε η Σκουάντρα, αποκλείστηκαν και οι δυο

Η παρθενική τους συνάντηση σε μεγάλη διοργάνωση έλαβε χώρα στο Τορίνο. Ναι, 41 χρόνια νωρίτερα από τον προσεχή τελικό του «Γουέμπλεϊ», οι Ιταλοί ήταν οι διοργανωτές και επικράτησαν κόντρα στην Αγγλία (1-0), με πρωταγωνιστή τον σπουδαίο Ντίνο Τζοφ που είχε κατεβάσει «ρολά» και σκόρερ τον Ταρντέλι στο 79ο λεπτό της αναμέτρησης. Αφού είχε φέρει ισοπαλία στην πρεμιέρα με το Βέλγιο, η Αγγλία πήρε το ματς της τελευταίας αγωνιστικής κόντρα στην Ισπανία, όμως, το βολικό 0-0 μεταξύ Βελγίου και Ιταλίας σήμανε τον αποκλεισμό της από τους ομίλους.

Ξανά σε ιταλικό έδαφος, μια δεκαετία αργότερα. Αυτή τη φορά στο Μπάρι, αμφότερες μετά από σκληρούς αποκλεισμούς στα ημιτελικά με τον ίδιο τρόπο (πέναλτι) και το ίδιο σκορ (3-4) κόντρα σε Αργεντινή και Γερμανία αντίστοιχα. Τελικά η δύναμη της έδρας έσπρωξε τους γηπεδούχους προς τη νίκη στον τελικό της… παρηγοριάς (2-1), χάρη σε γκολ του Σαλβατόρε Σκιλάτσι πέντε λεπτά μετά το πρόσκαιρο 1-1 από τον Ντέιβιντ Πλατ.

Στο ματς του «Γουέμπλεϊ» έναν χρόνο νωρίτερα η Ιταλία είχε αποδράσει με το διπλό. Έτσι όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα στον προκριματικό γύρο, η Αγγλία ταξίδεψε στο «Ολίμπικο» με στόχο έναν βαθμό, μια ισοπαλία που θα της εξασφάλιζε την πρόκριση στο Μουντιάλ του 1998. Όπερ και εγένετο. Σε μια ωδή στην αυτοθυσία, ο αρχηγός, Πολ Ινς που έπαιζε με επίδεσμο στο κεφάλι και ματωμένα φανέλα έδωσε το σύνθημα… αντοχής μέχρι τέλους και τα Λιοντάρια του Γκλεν Χοντλ, με τον 27χρονο τότε Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ στη σύνθεσή τους σφράγισαν το εισιτήριο για τη Γαλλία.

Το σερί που είχε χτίσει η Σκουάντρα στον 20ο αιώνα, τουλάχιστον σε τελικές φάσεις, συνεχίστηκε το 2012. Στο «Ολιμπίσκι» της Ουκρανίας, η Ιταλία απέκλεισε την Αγγλία στους «8», στον δρόμο για τον μεγάλο τελικό, σε ένα ματς που έληξε χωρίς σκορ και οδηγήθηκε μοιραία στα πέναλτι. Εκεί, μετά τα άστοχα από Μοντολίβο και Γιανγκ και την απαράμιλλης κλάσης εκτέλεση του Πίρλο αλά Πανένκα, ο Τζιανλουίτζι Μπουφόν πήρε την κατάσταση στα χέρια του, νίκησε τον Άσλεϊ Κόουλ και ο Ντιαμάντι έστειλε τους Ατζούρι στους «4» και τους Άγγλους σπίτι τους, για ακόμη μια φορά. Από εκείνο το παιχνίδι, οι Σιρίγκου, Μπονούτσι, Κιελίνι και ο Τζόρνταν Χέντερσον είναι οι μοναδικοί που θα βρίσκονται στο «Γουέμπλεϊ» το βράδυ της Κυριακής.

Δεν πέρασαν ούτε δύο μήνες από το ματς στο Κίεβο και οι δύο ομάδες έκλεισαν φιλικό στη Βέρνη. Με πολλά νέα πρόσωπα, αλλά τους ίδιους άνδρες στην άκρη του πάγκου (Πραντέλι και Χόντζσον), τα Τρία Λιοντάρια κατάφεραν να νικήσουν για πρώτη (και μοναδική ως σήμερα) φορά τους Ατζούρι στον 21ο αιώνα, με 2-1 χάρη στα γκολ των Τζαγκιέλκα και Ντεφόε.

Το πιο πρόσφατο επίσημο ραντεβού των δύο ομάδων μνημονεύεται και για τις δύο ως μια παταγώδης αποτυχία. Στον ίδιο όμιλο με Ουρουγουάη και Κόστα Ρίκα, Ιταλία κι Αγγλία κατάφεραν να αποκλειστούν από κοινού, παρά το γεγονός ότι οι Ατζούρι επικράτησαν των Λιονταριών στην πρεμιέρα με 2-1 χάρη στα γκολ των Μαρκίζιο και Μπαλοτέλι (είχε ισοφαρίσει ο Στάριτζ). Από κει και πέρα το… χάος. Η Ιταλία ηττήθηκε από την Κόστα Ρίκα, η Αγγλία από την Ουρουγουάη και με τον συνδυασμό των αποτελεσμάτων αποκλείστηκε αυτόματα από τη 2η αγωνιστική, ενώ στον «τελικό» κόντρα στην Ουρουγουάη οι Ατζούρι παραδόθηκαν (0-1) και έκλεισαν με τη σειρά τους το εισιτήριο της επιστροφής από τη Βραζιλία.